Gå til innhold

0D33XOD5

Medlemmer
  • Innlegg

    87
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av 0D33XOD5

  1. Stiller spørsmål ved tildekking av arealer som kan omgjøre co2 gjennom fotosyntese.

    Tenker her på alger/vegetasjon. Hva blir netto c02 resultat ved å produsere energi på den måten? Jeg lærte engang at grønt areal omgjør det samme avh av innstrålt sollys, men dette er nok noe forenklet. Kanskje er ikke ett fjellvann det verste, men ser også tildekking av feks dyrket mark.

     

  2. Elektrikere, vvs, utbyggere og også produsenter synes å tro at appstyring kan kalles smarthus. En app for ventilasjon, annen for varme, 3dje for lys osv. I mitt hode burde sensorer, aktuatorer og intergrerte ting som kjøleskap, lyspærer, panelovner og ventilasjonsanlegg ha åpne standarder og kunne styres og administreres i en helhet (inkl sw oppdatering) for å kunne kalles smarthus enhet. Ta feks en kjent panelovn produsent her til lands. De kan riktig nok styres fra annet system, men da kun ved å endre verdien på innebyggd termostat. Ikke styre hverken effekt eller avpå i ett større bilde der det skal spille sammen med andre varmekilder f.eks fjernvarme.

    • Liker 1
  3. Enig. Ingen er tjent med at det renner over så nå selges det billig fra Norge for å lage plass i magasinene, samtidig som Europa ikke trenger så mye fordi det blåser godt.

    https://www.nve.no/energiforsyning/kraftmarkedsdata-og-analyser/magasinstatistikk/?ref=mainmenu

    Kablene går for fullt likevel på eksport og litt import av og til https://www.statnett.no/for-aktorer-i-kraftbransjen/tall-og-data-fra-kraftsystemet/#produksjon-og-forbruk

     

    • Liker 1
  4. Sette det litt i perspektiv: det dør totalt ca 56 millioner mennesker hvert år ifølge verdensbanken og som artikkelen sier dør 8mill av de pga luftforurensing LOKALT (ikke CO2), et par million i dør trafikken og 4mill fordi de er kvinner (enten selektiv abort, barsel, eller drept av kulturelle årsaker). 
    I Australia er mange av planteartene tilpasset skogbrann forunderlig nok og det har vært store branner siden før europerene kom dit, mulig forstyrrelsene er at de blir kunstig slukket ??  

     Kina m flere planlegger forøvrig å øke utslippene i følge Nettavisen

    • Liker 6
  5. Regel 5. Utkikk
    Ethvert fartøy skal alltid holde ordentlig utkikk ved syn og hørsel så vel som ved ALLE TILGJENGELIGE MIDLER som er brukbare under de rådende omstendigheter og forhold for å kunne foreta en fullstendig vurdering av situasjonen og faren for sammenstøt.
    feks. Radar og AIS som HI valgt å ikke sjekke tross advarsler på VHF.


    Regel 6. Sikker fart
    Ethvert fartøy skal alltid gå med sikker fart slik at det kan manøvrere riktig og effektivt for å unngå sammenstøt og kan stoppes på en distanse som passer til de rådende omstendigheter og forhold.

    Ved fastsettelse av sikker fart skal det blant annet tas hensyn til følgende faktorer:

    (a)    Av alle fartøy:

    ...

    (iv)    Om natten mulig bakgrunnsbelysning slik som lys på land eller atmosfærisk refleks fra fartøyets egne lanterner.

    Regel 7. Fare for sammenstøt
    (a)    Ethvert fartøy skal bruke alle tilgjengelige midler som er brukbare under de rådende omstendigheter og forhold for å avgjøre om det er fare for sammenstøt. Hvis det er noen tvil, skal det regnes med at det er fare for sammenstøt.
     

    • Liker 1
  6. Simen1 skrev (2 timer siden):

    Det tar sikkert over 10 år fra jernbanedirektoratets beregning (nå) til ferdigstillelse. Man kan godt planlegge for forventet batteriteknologi i 2030 og eventuelt justere størrelsen på baterivogna om estimatet bommer, eller slenge på en eller annen rekkeviddeforlenger som man kan kvitte seg med ved senere når batteriene får bedre kapasitet eller flere kjøreledninger ferdigstilles.

    1 tonn diesel gir ca 3,2 tonn CO2. Nå har jeg ikke sett noen forbrukstall på tog men det høres intuitivt lite ut med 1,35 kg diesel/km på passasjertog og 6 kg diesel/km for godstog. 

    Jeg brukte 0,25 kg pr kwh, 3,15 kg CO2 prkg Diesel og forbruk fra Sintefs beregning i dokumentet jeg lenket til som var beregnet for El Hydrogen, og derfor inkluderte regenerativ bremsing, noe som er vesentlig når toget skal ned 650 høydemeter på 115 km. 0,7 MWh og 2,8 MWh for passasjer og Gods. Dette er pr turertur Dombås Åndalsnes.

    • Liker 1
  7. Bør se på raumabanen også, 650 høydemeter 115km går på diesel før den kobles til Dovrebanen. Enten kablet, batteri eller kombinasjon ville redusert CO2 dramatisk. Passasjertoget alene slipper ut minst 500kg CO2 pr rundtur mens godstog slipper ut 2,2 tonn.

    Tallene er beregnet ut av ett energibehov beregnet av Sintef inkl regenerativ bremsing og brukt typiske 0,25kg/kwh for diesel forbruk. https://mrfylke.no/Media/filer/regional-og-naering/hydrogen-raumabanen så besparelsen er nok enda større da dagens diesellokomitiv ikke kan gjennevinne bremseenergi. Hydrogen som dokumentet omhandler kunne også være en vei å gå.

    • Liker 2
  8. Dersom el energien hadde fast pris på 10øre KWH, tror du noen hadde giddet å spare ? Med så billig kraft kan en både "mine" bitcoin, kutte ut vedhogst  og ha varmekabler i hele hagen om vinteren og kanskje med oppvarmet basseng ute. Da hadde det fort blitt tomt i magasinene..... Greit å vite også at ca 25% av kraftproduksjonen på årsbasis  er ikke regulerbar (de fleste småkraftverk + noen store elvekraftverk og selsagt vind og sol). Når vi da får varmt vær i pinsa og snøsmeltingen er på sitt høyeste og forbruket eer lavt vil "Norge" tape inntekter om vi ikke får eksportert kraft. 

    Drogin skrev (2 timer siden):

    Nei, hadde vi gått ut av EU/EØS,ACER og nasjonalisert alle større naturresurser(vannkraftverk,kraftselskaper,netteiere), og vi ikke eksporterte noe og kun prøve å ta ut vannkraft etter hva som trengtes, og baserte strømprisen på vår egen produksjonskostnad, så ville strømprisen vært veldig veldig lav.

    Helt unntakvis visse år måtte vi ha rasjonert og hatt høy pris.

    Dessuten med unntak av noen få mini/mikrokraftverk og vindkraft er jo allerede både produksjon og nett i offentlig eie. Inntektene er beskattet og overskuddet går til stat og kommune.

    • Liker 1
  9. hoj skrev (51 minutter siden):

    "En viktig faktor i denne strømballansen er mulighet for kjøp av strøm for opp pumpnig av reservoaerene ved hjelp av kraftverkenes pumpeekraft muligheter.

    Ca 30 % av Statskrafts generatorer og turbiner har denne muligheten."

    Jeg skulle nå gjerne se dette dokumentert.

    Alle vet at dette er bare tull.

    Dessuten så er det vel begrenset overføringskapasitt  til Norge slik at dannmark  aldri vil kunne ta hele Norges forbruk og dermed er det nok å redusere produksjonen.

  10. Ifølge https://www.ssb.no/transport-og-reiseliv/artikler-og-publikasjoner/dobbelt-sa-mange-bobiler-pa-ti-ar så finnes det ca 48000 bobiler som hver kjører ca 6000km i snitt. Legger men til grunn at de bruker ca 1,3l pr 10 km og at det blir 2,66kg co2 pr liter diesel har man 100 000 tonn CO2. Det er 10x antall båter i forhold til bobiler men pr enhet slipper de ut omtrent halvparten. Disse har også spesielle avgiftsregler og sliter på veier. (regnestykket gjelder bare norskregistrerte).

  11. > Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane i landsdelen

    Landsdelen har allerede jernbane, og jeg forstår det ikke er flertall for å legge ned Ofotbanen til Narvik og Nordlandsbanen til Bodø.

    Er overskriften litt villedende?

     

    Norge har allerede en rekke nedlagte jernbanestrekninger og nedlagte stasjoner på aktive strekninger.

    Selskap for frakt av gods på bane legges ned.

     

    Hvis man ikke kan drive tog på allerede bygde strekninger, men heller skifter til å bruke buss, er det vel ingen grunn til å bygge ut nye strekninger med lite trafikkgrunnlag?

     

    Du vet selvsagt at Bodø Tromsø er like langt som Oslo Trondheim, at det er 48 passasjer avganger fra Tromsø lufthavn på en tirsdag og Tromsø Alta og Alta Kirkenes er også omtrent like langt.

  12. Nå er vel greia at man kan forvente begge deler. Vi sløser ganske mye energi når vi forflytter 2 TONN metall og plast for ÉN person á 100 kg, selv om det er elektrisk (en Tesla veier vel typisk rundt 2 tonn). Det er ganske mye i vår hverdag som bruker uforholdsvis mye energi sammenliknet med alternativene, og bilkjøring står seg ut som en av de store syndebukkene, spesielt når vi har så store helsekostnader knyttet til stillesitting.

     

    Jeg sykler der jeg kan, uansett vær, og prøver generelt å ha et lavt energibudsjett. Jeg vil ikke at mine gåturer i naturen skal bli ødelagt av vindmøller fordi en latsab uten noen form for funksjonshemninger bestemmer seg for å kjøre elbilen til jobb når han like godt kunne ha syklet.

     

    du kjører en Tesla ca 10km for den energien som trengs til varme 50l vann med delta 30K når du dusjer på jobb... og like mye når du kommer hjem kanskje.

  13.  

    Er det et dilemma over at ingen klager over at olje (arvegull?) selges til markedspris innenlands uten at noen synes det er rart?

    Vi kunnet kjørt på med nesten gratis olje til lokal industri osv sånn som en gjør med elektrisitet...

    Noen gode svar på hvorfor folk forventer at strøm tilhører innbyggerne men olje tilhører oljeselskapene? Er det noe med skattesatsene på oljesektoren?

    Prisen på straum har gått opp frå ~20€/MWh til ~55€/MWh sida 2015. Tenke det hadde blitt meir reaksjona om bensinen plutselig kosta 40kr for literen

    siste 10år har vi hatt oljepriser fra 30$ til over 120$, siste 5år fra 30$ til 84$ som er rundt 280%

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...