Gå til innhold

frodenerd

Medlemmer
  • Innlegg

    205
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av frodenerd

  1. Artikkelen var overraskende spekulativ. Solcelle lager strøm. Strøm brukes for å hente ut hydrogen fra vann, slik mange av oss har gjort i barndommen med et elektronikksett fra lekebutikken.

    Da burde TU skrevet en artikkel om meg (og andre barn) for 30 år siden: "Splitter vann til hydrogen og oksygen, bare ved hjelp av vann", siden vi bruker vannkraft.

    Eller har jeg misforstått?

  2. Bachelor of Science er vel en ingeniørutdanning, selv om det kanskje ikke er akkurat det samme som norske "Høgskoleingeniør".

    Og det er ikke Diess er ikke den som har bygget VW, han er vel relativt ny i jobben. Det Musk sier slår vel positivt ut om Diess da, hvis han også er ingeniør.

    Forøvrig er "engineer* på engelsk ikke nødvendigvis spesifikk om et utdanningsløp.

    • Liker 3
  3. Problemet med hydrogen er at det har like store CO2-utslipp som andre fossile drivstoff - ettersom det fremstilles fra metangass. Produksjon ved hjelp av elektrolyse kan bli aktuelt først når verden har en overproduksjon av elektrisitet, noe som ikke skjer med det første.

    I dag er det litiumbatteri som er løsningen. Etterhvert holder jeg en knapp på solid state-batterier som kan lades opp mye raskere, og så håper jeg dette kanskje kan støttes av trådløs energioverføring.

    • Liker 2
  4. På samme måte som at man ved å bruke Google som søkemotor, aksepterer at en unik ID sendes til Google (en permanent supercookie) - så antar jeg at de eneste som får svi på pungen av dette, er Google sine konkurrenter.

    Google beholder nok sin supercookie, mens konkurrentene som ikke har nettlesermonopol, ikke en gang kan bruke en lossy fingerprinting-teknikk for å målrette reklame.

    Genialt.

  5. Vel, da har de sovet i timen i Tyskland. På samme måte som vi sover godt i timen her i Norge.

    Vi som tror på vitenskapen har skjønt dette hele tida.

    Lurer på om oljeindustrien rekker å omstille seg kraftige fall i etterspørsel, samtidig med at det gjøres enorme investeringer i enda mer produksjon av olje og gass istedet for å bygge opp alternative industrier. Selv om nordmenn har en tendens til å tro på Carl I Hagens vitenskap isteden for Cicero og utallige andre aktører, så er det ingen tvil om at verdens øvrige befolkning tror på forskningen, og ønsker å slutte å kjøpe olje og gass.

    • Liker 6
  6. Det trengs ikke å gjøres noen investeringer. I 2050 er det ingen som kjøper norsk gass og olje uansett.

    Kodak hadde nok store planer for sitt salg av filmruller i 2020 en gang i tiden. Det samme gjaldt nok Nokia, da de regnet på både fremtidig størrelse på telefoner og sitt eget salfm

    Generelt så er forskere og vi vanlig dødelige alt for forsiktige i sine fremtidsspådommer, og de tar naturligvis ikke hensyn til menneskelig frykt og oppfinnsomhet.

    Spådommer om atomkraft er et eksempel. De tok ikke hensyn til Chernobyl og Fukushima.

    De tar neppe hensyn til skogbranner i Australia, Brasin, Canada eller ekstrem smelting på Grønland. Noen få enkelthendelser kan plutselig endre en hel opinion.

    • Liker 7
  7. Spennende. Liker å høre at Mercedes har jobbet med å få til elbil lenge.

    VW og den gjengen (Audi, Bentley, Porsche etc) kommer jeg aldri mer til å kjøpe bil fra - etter å ha sett hvor ivrige de har vært for å beholde fossilbiler og hvordan de finansierer fargerik "forskning". På skikkelig Kodak-vis. Eller som Telenor som fortsatte å tviholder på ISDN - og som fortsatt sørger for at priser holdes oppe mens hastigheter holdes nede.

     

    • Liker 1
  8.  

    Denne artikkelen handler om hetebølger, og neste kanskje om havet som stiger.

    Alvoret siger nok sakte men sikkert inn hos norske politikere også, men "Dansen rundt gullkalven" er et dekkende uttrykk for dagens politikk.

    Trolig må vi ha nye og yngre folk på Stortinget for at snakk blir til handling.

    Klimatrusselen er alvorlig, og et opplagt tiltak er å slutte med leting etter mer olje og gass.

    Trolig blir Norge tvunget til å la denne oljen og gassen bli liggende likevel, så hvorfor lete?

    I stedet for å gjøre det som monner fokuserer en på at folk skal sykle og ete mindre kjøtt.

    Når bilene bruker batteri og hydrogen er ikke bilparken et miljøproblem, og kollektiv transport kan ikke konkurrere med fleksibiliteten til bilen.

    Det er avsporing av klimakampen i Norge når miljøbevegelsen ser på motorveiene som en fiende.

     

    All den tid vi tydeligvis skal være leverandør av grønn strøm til Europa, vil det ikke gjøre noe fra eller til for klimaet med elbiler. Man bruker hele tiden mer strøm sok kunne erstattet kull i Europa. Det eneste elbiler er godt for er å redusere den lokale forurensingen, noe som er viktigere. Det er den vi dør av.

    De titalls tusen friske vestlige Europeere som døde av heten i 2003 er nok uenig med deg. Kilder finner du på Wikipedia.

     

    Stephen Hawking var bekymret for et klima med 250 grader. Vet ikke om lokal forurensning er noe man bekymrer seg for da. De fleste klimaforskere mener dette er usannsynlig selvsagt, men de færreste tør si det er umulig. Også selvsagt.

     

    Det er også en stor sannsynlighet for at om vi øker temperaturen med 8-9 grader, så forsvinner de øverste skylagene noe som trolig øker temperaturen med ytterligere 8-9 grader. 16 grader er altså innen rekkevidde, i det minste.

    • Liker 2
  9. Irriterer meg grønn over at iPhone starter iTunes når jeg setter meg inn i bilen. Jeg har aldri kjøpt musikk i iTunes, men de har "spandert" et par låter - dermed blir det stort sett samme U2-låt som begynner å spille.

     

    Jeg bruker Spotify. Familieabonnement. Vel verdt pengene. Men Apple gjør opplevelsen dårligere.

     

    Skulle gjerne betalt via Apple-kontoen min, men uaktuelt om det betyr at Apple skal ha 30 prosent av artistenes penger. Spotify beholder jo samme sum uansett, så Apple tar pengene fra artistene.

  10.  

    Dette med at den eldre garden er mer skeptisk kommer fra at de har levd lenger og har sett utviklingen med egne nye. Og ser at den ikke henger sammen med hva klimapanelet og svenske tenåringer påstår vil skje. Jo eldre du er jo mer har du blitt løyet til. Jo mer du har blitt løyet til jo mindre bullshitbingo gidder du å bli med på.

     

    Utviklingen av bevegelsen startet på 80-tallet, så man trenger ikke å være gammel. Jeg tror heller ikke noen er gamle nok til å se effekten av klimaendringer, og om det så er tilfellet så er menneskelig hukommelse hos de gamle ikke akkurat noe som konkurrerer med vitenskap og empiri. :)

     

    Årsaken ligger nok mer i at de har flere egosentriske årsaker til sitt standpunkt, slik som å bli tvunget til å slippe uvaner de har levd med hele livet og som aldri vil bli en konsekvens for dem selv uansett.

     

     

    Ungdommen er beviselig mer naive og lar seg derfor enklere dras med i massesuggesjon.

     

    Men nå snakker vi ikke bare om ungdom. Vi snakker om dem under 60.

    Husker godt at det var snø om vinteren før. Jeg er 41 og bor i Bodø.

    • Liker 1
  11. ???

    Beviser stereotypien til gangs! De trodde sikkert ikke på TV da det kom. Har bodd på bygda, og kan bekrefte at det trengs bedre skoler og mindre heimbrent. Greit nok at man elsker biler de kan mekke på, og må mekke på hver helg. Det er en trussel mot livet på bygda om folket der får elbiler og ingen helgesyssel med mekking.

     

    Fortsatt er det dumt å nekte å tro på noe, bare fordi det er ubehagelig.

    • Liker 3
  12.  

    Løses enkelt: Legg på 4-dobbelt avgift på diesel og bensinbiler. På den måten kan dem som på død og liv mener dem må kjøre mer enn 600 km på en lading med 14 tonns henger fortsette å kjøpe det de måtte ønske - med en passende pris.

     

    Det sprekker allerede om man skal trekke trillebår med de normalt prisede elbilene.

    Og for det andre; så lenge olje tas opp til annet bruk, så raffineres gass, bensin og diesel ut, og den kan vi like godt brenne av i en motor, som å grave det ned.

    Du har ikke skjønt dette med drivhuseffekten enda? 100 år etter at denne effekten ble oppdaget, så skjønner du ikke det en gang?

     

    Du må gjerne være uenig med klimaforskerne, men drivhuseffekten som CO2 skaper er bevist hinsides enhver tvil. Det forskes ikke engang på det. Bare skoleelever som forsker på det, og alle konkluderer på samme måte.

    • Liker 1
  13. Unødvendig å forby. La det heller koste en krone eller fem å slippe ut et kilo CO2 i Norge.

     

    Inntektene kan gå til å fjerne bomringene, fjerning av sykehuskøer, gratis barnehage, behandling av kostbare sykdommer og gjøre tennene våre til en del av helsa med egenandelstak.

     

    Dermed blir det i praksis gratis for oss vanlige folk.

     

    Konkurranse vil ordne resten; REMA 1000 går fortere enn svint over på elektriske lastebiler for å spare kostnader og togbane i Nord-Norge blir plutselig samfunnsøkonomisk lønnsomt.

     

    Hvis resten av verden synes dette er spennende, så kommer horder av utlendinger på studieturer til Norge og skaffer oss noen milliarder til hotell og konferansenæringen.

    • Liker 3
  14. TU er i mine på ville veier når de prøver å kommentere økonomiske problemstillinger. I makroøkonomi er det mennesker, ikke penger, som er ressursen. Dersom man velger å bruke arbeidskraften på romfart istedenfor andre ting vil velferden på kort sikt bli lavere. Så kan man selvsagt argumentere for at romforskning kommer samfunnet til gode gjennom utvikling av ny teknologi.

     

    Tror ikke helt på argumentet ditt. Hvis myndighetene ønsker å gjøre et gigaprosjekt så skaper det etterspørsel etter menneskelige ressurser. Dette fører til lønnsvekst (som er en omfordeling av makt - fordi pengesekken til de rike effektivt sett blir mindre når lønninger øker) og økt sysselsetting på kort sikt....dersom landet er et overproduksjonsland.

     

    Penger = menneskelig arbeidskraft. Det er samme sak.

    • Liker 2
  15. Jeg ønsker å ta mer tog. Det kunne vært bedre å ta nattog med sovekupe enn å fly til Oslo en dag tidligere for å sove på hotell.

     

    Men noen "glupe" sjefer i togsektoren har fortsatt ikke skjønt at toget må ha luksus, komfort og soveplasser - hvis det skal kunne konkurrere mot fly. Det er til og med bedre Internett på flyene i dag. I lufta!

     

    Tog på lengre strekk burde være som et cruiseskip eller et hotell - med ditto deilig frokost, kaffeservering, Internett, kontorplasser, soveplasser (gjerne en relativt trang "skuff" med stort vindu og en TV i taket) og underholdningsvogner (kino?) Utnytt det faktum at man ikke trenger å spare vekt.

     

    Togbilletter er dyrere enn fly, men med litt mer luksus kunne passasjertallene mangedoblet seg. Jeg kan godt betale 1000 kr ekstra, hvis jeg slipper å ta inn på hotell ei natt.

    • Liker 4
  16. > Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane i landsdelen

     

    Helt greit hvis de også betaler for den, men jeg regner med at de som vanlig ønsker at sørlendingene subsidierer dem.

     

    Kunnskapsløs kommentar! På grensen til tåpelig.

     

    For min del hadde det vært helt nydelig om Nord-Norge kunne bruke inntektene fra fiske, strøm og olje på seg selv - istedet for at 90% av inntektene skal gå til lønning av statsansatte, universitetet, mediebransjen og næringslivstoppene sine hovedkontor i Oslo.

     

    Osloregionen er den mest subsidierte regionen i landet. Det skjer nesten ingen direkte verdiskaping i Oslo.

     

    Pengene som Oslo-regionen råder over kommer i all hovedsak fra verdiskaping gjort i olje, energi og fisk.

     

    Kanskje sørnorge skal begynne å betale selv, og la vestlandet beholde sine oljepenger, og Nord-Norge beholde sine inntekter fra turisme, strømproduksjon, fisk og oppdrett? Vi har jo olje også, utenfor Lofoten.

    • Liker 2
  17. Med riktige prioriteringer kunne man utviklet små droner som samtidig kan frakte et våpen eller som er et våpen i seg selv. Dronene kunne oppført seg som en sverm. En million slike droner kunne kostet det samme å produsere som 2-3 slike fly.

     

    Nå planlegges det 20 år frem i tid, at mennesker fortsatt skal sitte i en cockpit i et jagerfly til en milliard kroner.

×
×
  • Opprett ny...