Gå til innhold

btl

Medlemmer
  • Innlegg

    136
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av btl

  1. Ikke at jeg har fotografert med stjernekikkert, men når jeg har fotografert nattehimmelen tidligere har jeg brukt "tungsten". Hvorfor skyter du ikke bare heller i RAW, så slipper du å tenke over hvitbalanse?

    Selv om man skyter i RAW må man vel vite hva hvitbalansen skal være?

    Jeg har forresten ikke bildebehandlingsprogram :( så har ikke muligheten til å fotografere i RAW.

    Bildene jeg tok av månen med auto hvitbalanse ser ut som svarthvit bilder.

  2. Hei

     

    Dette var interessant. Jeg har mistet tillit til Bilia for lenge siden. Jeg fikk prisforslag på 9000kr for bytte av varmeapperat register for 1-2års tid siden på våres Megane 1.6 -1997.

     

    Grunnen til at det blir tett, er at Renault leverer veldig dårlig frostvæske til bilene sine. :-) Jeg har ikke hatt problemer med dette på noen av de andre bilene jeg har hatt.

     

    Finnes det noen guide for hvordan man gjør dette?

  3. Eks1: En tannlege sender ut et brev. Dette gjelder årlig tannsjekk og hvis han ikke avbestiller timen, belastes timen i sin helhet.

     

    Da avbestiller man timen. Frisører gjør det samme -- forskjellen ligger gjerne i at tannlegetimen ble bestilt ett år i forveien eller noe lignende. "Brevet ble borte i posten" er noe som skjer veldig mye sjeldnere enn folk påstår at det skjer. Det er hverken Postens eller tannlegens feil at du ikke følger med i postkassa.

    For noen kan dette kanskje være spørsmål om hvorvidt dette er frekt av tannlegen å bare sette opp en time, slik at det du aktivt må avbestille timen. Da jeg var misfornøyd med min forrige tannlege og hun spurte meg om hun automatisk skulle sende innkalling til neste år, sa jeg bare at jeg tar kontakt istedenfor. Gjett hva jeg fikk i postkassa et år senere. Ja, jeg avbestilte timen. Jeg sa jeg hadde flyttet, for det er mye lettere enn å rakke ned på jobben de gjorde.

     

    Man kan drøfte hvorvidt timeavtalen ble inngått allerede ved forrige time, og at den implisitte avtalen er nettopp at tannlegen skal fastsette en time ett år senere. Det blir da et spørsmål for domstolene om hvem som skal bære risikoen for informasjonsutveksling internt i avtaleforholdet. Jeg for min del heller til at det er tannlegen, som den profesjonelle part i forholdet, som må bære risikoen. Muligheten for misbruk er rett og slett noe som må tåles.

     

    Ellers håper jeg at personer som sier "nei, jeg fikk aldri noe i posten jeg" må brenne til evig tid. Makan. Avbestill timen, slik at resten av oss slipper å vente i evigheter på å få time!

     

    Har du stadigvekk tannverk? :-)

     

    Eks1: Treningsstudio tilbyr gunstig månedspris, mot at man binder seg for 12mnd. Etter en måned ble man lei av å trene. Har man her noen rett til å si opp avtalen etter en måned? Hva vil skje hvis man stanser avtalegiroinnbetalingene?

     

    Hvorfor skulle man ha den retten? "Å binde seg for tolv måneder" er eksplisitt det samme som at man ikke har noen rett til å si opp etter én måned. Stopper man innbetaling er det kontraktsbrudd.

    Fordi man angrer seg og føler det er urimelig at man må betale for 12 månder, når man ikke gadd å trene mer enn 2 månder.

  4. Vi er vel kanskje inne på kreativ juss her nå da det er litt spesielt å kalle en nabo for en mangel. :-)

    Når det gjelder kjøp og salg av brukt fast eiendom gjelder Avhendingsloven, men jeg kan desverre ikke finne paragrafen jeg leter etter fordi jeg ikke er noe spesielt godt kjent med denne loven.

    Men finnes det noe i Avhendingsloven som tilsvarer Avtaleloven §33 ?

     

    Hvis man ikke opplyser om at naboen lager problemer eller lager mat med stram odør kan man jo nesten sammenligne dette med at man ikke opplyste om at det var planer om å bygge f.eks ny motorvei eller kloakrenseanlegg i hagen.

     

    Det er nok ikke alltid like lett å avsløre hva slags nabo man har. Man kan avsløre kanskje det værste ved å stille noen spørsmål. Hva naboen mener om bl.a vedlikehold, deling av fellesareal og om de andre naboene. Hva jobber han med osv.. Ingen naboer er perfekte, men er det en cowboy som har sin egenoppfatning av hvordan ting fungerer, så kan det være greit å styre unna.

     

    Som eksempel kan jeg nevne min egen nabo. Ingen ting tydet på at de var vanskelige.

    Jeg kjøpte meg tomannsbolig vertikalt delt og har hatt litt problemer med naboen da de i nesten 10år har kunnet gjøre som de ville, da tidligere eier av huset aldri var hjemme. Alder kjærring ca 72 og gubbe 82år. Problemene startet allerede da vi skulle flytte inn, da de sutret over at det stod en flyttebil der i et par timer og begynte å mase om hvor lenge den skulle stå der. Jeg er ikke av typen som bryr meg så mye, men ble ganske sint da de etter et par dager plutselig mente at de disponerte sin side av huset, og at parkeringsplassene 4stk er på deres side av huset, mente de at vi bare kunne bruke 1 osv og ikke kunne bruke 2, tiltross for at de har kun en bil som de parkerer i garasjen og de siste 2 p-plassene nesten alltid står tomme. Dette var et problem for oss da jeg og min samboer har 1 bil hver, samt at jeg har en prosjektbil i garasjen. De var vennlige, og forklaringen på det var at da ble det litt mer "hyggelig" hvis vi gjorde det slik. Jeg spurte om det var tinglyst at de eide 3 parkeringsplasser og vi en, og da klikka kjærringa vilt og hvis vi skulle være så vanskelige så skulle hun flytte osv..

    Ellers kan jeg nevne at de har tatt seg tilrette til de grader. Søppelkasser er plassert på vår side av garasjen, stativ for plastinnsamling er spikret på vår garasjevegg. Det bryr ikke jeg meg så mye om, og sutret aldri noe over dette. Jeg merker jeg blir litt bitter når vi bare må innrette oss etter slik de vil ha det. Dette løste seg for vår del da det skjedde noe tragisk, populært kalt personlig tragedie. Nå er det kun gubben igjen og han kjører ikke bil og nå er alt mye bedre, fordi hun ikke pusher han til å si ifra til oss hver gang hun er misfornøyd.

  5. En attest trenger ikke å inneholde negative opplysninger, men kan skrives slik at man kan tolke det negativt

     

    Beklager, men kommer ikke på noe veldig godt eksempel, men det er forskjell på å skrive "Denne arbeidstakeren klarte ingen ting" og "Denne arbeidstakeren har forsøkt å utføre arbeid hos vår bedrift".

     

    Det er også slik at en dårlig attest kan være positiv, og en god attest kan være negativ i den kyniske verden. En bedrift som har en meget dyktig ansatt og som ikke ønsker å miste denne, vil kanskje ikke gi utrykk for at dette er en dyktig medarbeider hvis de blir kontaktet av en bedrift som er interessert i å ansette denne personen. Hvis bedriften heller ønsker å bli kvitt medarbeideren vil de nok reklamere hardt for at den bedriften som kontakter dem, skal ansette han. Det er selvfølgelig lettere om en slutter frivillig enn om man må si opp.

     

    Dette er mennesker som driver med ansettelsesprosesser i oppegående bedrifter klar over.

  6. Hei

     

    I arbeidsmiljølovens Kapittel 15 §15-16 står det om dette:

     

    (1) Arbeidstaker som fratrer etter lovlig oppsigelse har krav på skriftlig attest av arbeidsgiver. Attesten skal inneholde opplysninger om arbeidstakers navn, fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og om arbeidsforholdets varighet.

    (2) Denne bestemmelse begrenser ikke arbeidstakers rett til å kreve en mer utførlig attest i arbeidsforhold hvor dette er sedvane og ikke annet er fastsatt i tariffavtale.

    (3) Arbeidstaker som blir avskjediget har også krav på attest, men arbeidsgiver kan uten nærmere angivelse av grunnen opplyse i attesten at arbeidstakeren er avskjediget.

     

    Hentet fra http://www.e-handboka.net/Vgs/Lover/Aml/aml-15.htm

    men her var det §15-15 og i lovsamlingen min er det §15-16.

  7. I Avhendingsloven kap 4 står det om "Kjøperens krav ved avtalebrot på seljarens side"

    Hvor vidt kan en vrang nabo defineres som en mangel ved kjøp av fast eiendom?

    Tenker hvis han som kjøpte huset av deg bruker §§4-12 4-13 mot deg :-)

     

    Moralen er; Finn ut hvem naboen din er, før du kjøper bolig

     

    joa...men, men da må du være en rev til å luske i hager.

    Det er vel bare å ringe på og snakke litt med han, si at du vurderer å kjøpe, still litt spørsmål som kan gi deg en pekepinne på om naboen er lett å ha med å gjøre eller en sær-vrang-dust?

  8. f.eks Er det en trussel hvis man truer å gå til avisen med noe som er ubehaglig?

    Med ubehagelig mener jeg alt fra noe dumt man har gjort i fortiden til noe i privatlivet som er pinelig.

     

    Tviler på noen avis vil gå ut med fullt navn når det gjelder en ukjent privatperson.

     

    Er det noen som truer/tvinger deg til å skrive under på noe?

    Det er bare en konstruert situasjon. Jeg er student, og tenkte kanskje dette forumet var en fin plass å stille spørsmål som måtte dukke opp. :-)

  9. I avtaleloven står det ca. at en avtale ikke er bindende/ugyldig hvis den er fremtvunget ved trussel. Liv Helbred.. blablabla..

     

    Folk truer med så mye rart :)

     

    Kan det være andre typer trusler som kan gjøre avtalen ugyldig? Hvor alrovlig må denne trusselen være for at man skal kunne bruke denne?

     

    f.eks Er det en trussel hvis man truer å gå til avisen med noe som er ubehaglig?

    Med ubehagelig mener jeg alt fra noe dumt man har gjort i fortiden til noe i privatlivet som er pinelig.

  10. Hei

     

    Det finnes flere firmaer som utnytter seg av folks passivitet.

     

    Eks1: En tannlege sender ut et brev. Dette gjelder årlig tannsjekk og hvis han ikke avbestiller timen, belastes timen i sin helhet.

     

    Eks1: Treningsstudio tilbyr gunstig månedspris, mot at man binder seg for 12mnd. Etter en måned ble man lei av å trene. Har man her noen rett til å si opp avtalen etter en måned? Hva vil skje hvis man stanser avtalegiroinnbetalingene?

     

    Hva mener dere om dette?

  11. Hei.

     

    Jeg kom hjem fra USA for en ukes tid siden. Det skjedde så mye, så jeg kom hjem med 12GB med bilder.

     

    Jeg var i NY, Miami, Key West og Orlando.

     

    Som en annen skrev, så ta med grovbrød :p

    Nesten umulig å få kjøpt fornuftig mat der.

     

    Dette var det jeg kjøpte meg:

     

    -Sigma 10-20 f/4-5.6. Jeg hadde egentlig bestemt meg for Tokina 11-16 f/2.8, men den var ikke å få tak i noen steder.

    -50mm f/1.8. Jeg angrer litt på at jeg ikke kjøpte 50mm f/1.4 istedenfor, men da jeg har planer om Canon 35mm f/1.4 L og jeg allerede har 85mm f/1.8, så var dette kanskje et fornuftig valg.

    -Canon 70-200 f/4 IS Var aldri i tvil om at jeg skulle ha denne.

    -Polariseringsfilter til Sigmaen

    -Undervannshus/pose til Speilrefleks. Hvis jeg kunne gjort valget om igjen, så hadde jeg heller kjøpt vanntett kompaktkamera.

     

    Jeg er iallefall så fornøyd med min Canon 18-55 IS at jeg ikke kommer til å bytte den ut med det første.

     

    Dama driver hyler og skriker nå, så jeg ikke skrevet alt det jeg ville skrevet :-(

  12. Heller Canon/Sigma 50mm f/1.4 enn Canon f/1.8, da disse 2 er mye skarpere på stor blender. Sigma f/1.4 er nok hårfint skarpere på de største blenderne enn Canon f/1.4, men tror ikke du vil se noe forskjell. 50mm er nok uansett litt for trangt innendørs.

    Økonomiløsningen er Sigma 30mm f1.4, men et bedre alternativ er Canon 35mm f/1.4 eller Canon 24mm f/1.4 II.

    Selv synes jeg ISO 800 er det meste man kan bruke på Canon 450D da det blir for mye støy på høyere iso.

    Selv vurderer jeg å kjøpe Canon 5D mkII (ca 21 000kr) fordi dette kameraet er veldig bra på bildestøy. Canon 5D mkII på ISO 3200 gir tilsvarende bildestøy som Canon 450D på ISO 800. Med andre ord kan du få 4 ganger så rask lukkertid :)

    Blir man ikke fornøyd med lukkertiden er det blitz eller stativ som er løsningen.

    Tokina 11-16mm f/2.8 er nok kanskje det beste ekstremvidvinkel objektivet på cropkamera. Ikke pga at den har så stor blender, men at det har størts optiske prestasjoner. Objektiv med stor blender er ikke så viktig på vidvinkel slik det er på teleobjektiv. f/2.8 vs f/4 tilsvarer vel et trinn, dvs at man halverer lukkertiden hvis man øker fra 4 til 2.8.

  13. Ja, dette var en interessant tråd. Jeg skal faktisk til New York på Fredag og blir der 3 dager, så går turen til Miami - Key West - Orlando. Disse objektivene kommer jeg til å bruke mye:

    Tokina 11-16mm f/2.8

    Canon 24mm f/1.4 II

    Canon 70-200mm f/4 IS

     

    Føler at jeg mangler endel erfaring for å avgjøre hvilke brennvidder som egner seg best. Kommer nok til å ha med en 50mm for å dekke hullet mellom 24mm og 70mm. Skulle gjerne hatt en 35mm f/1.4 også, men drøyer innkjøp av denne til neste år.

    Tror ikke jeg kommer til å ha bruk for noe objektiv med brennvidde over 200mm? Det eneste som gjør meg litt i tvil er alt fuglelivet, men jeg tror 200mm holder.

  14. Sigma 150mm f/2.8 blir nok iallefall hjemme. Føler 70-200 erstatter denne hvis jeg velger å ta med denne. Det samme gjelder også 85mm f/1.8 som jeg også glemte å skrive på listen.

     

    Hvordan er det med dyreliv og fugler i Praha?

     

    Jeg vurderer også 35mm f/1.4, men er redd for å kjøpe denne hvis det rett etterpå kommer en 35mm f1.4 II slik som skjedde med 24mm f/1.4.

     

    Kamerastativ må selvfølgelig også være med :)

  15. Hei

     

    Jeg prøver å bestemme meg for hvilken av disse jeg skal velge.

    Canon er vel laget for filmkamera og Sigma er vel ganske nytt og ble lansert for ca et år siden?

    Ser ut som Sigmaen er litt skarpere på f/1.4 - 2, men at Canon blir skarpere i kantene etter f/2.8. Canon sin har også mindre CA.

     

    Sigma har vel også den fordelen at man får med lenshood.

     

    Jeg har lest at Sigma har "focus accuracy problems". Hva betyr dette? Er dette noe som kan komme snikende underveis, eller kan jeg avsløre denne feilen i butikk?

  16. Hei

     

    Jeg har aldri vært i Praha og kjenner ikke byen. Jeg antar dette er en by med flere flotte bygninger.

    Hva bør jeg ta med og hva bør ligge hjemme?

     

    Har følgende utstyr:

    Canon EOS 450

    Tokina 11-16mm f/2.8

    Canon 18-55 is

    Canon 24mm f/1.4 II

    Canon/Sigma 50mm f/1.4 (Ikke kjøpt inn enda. Har ikke bestemt meg)

    Canon 70-200mm f/4 is

    Sigma 150mm f/2.8 Macro

     

    Tror jeg kommer til å bruke 24mm og Tokinaen mest, men hva tror dere?

  17. Det kan kanskje være hensiktsmessig å investere i et kamera som kan ta bilder med høyere ISO uten at det gir så mye støy. Jeg synes iallefall 800ISO er det meste man kan bruke uten å ødelegge bildet med for mye bildestøy. Bildestøy på Canon 5D mkII på ISO 3200 gir tilsvarende støy som Canon 450D på 800ISO. Det vil si at du med 5D mkII kan ta bilder med 4 ganger raskere lukkertid med omtrent samme bildestøy som Canon 450D.

     

    Har ikke leste noen tester om Tamron 70-200 f/2.8, men tviler på at denne er bedre optisk enn Canon 70-200 f/4 L IS eller 70-200 f/ 2.8 L. Mulig den kanskje er bedre enn 70-200 f2.8 L IS.

     

    Hva med fastoptikk da? Canon 135 f/2 L kan nok også anbefales, Hvis den ikke blir for trang?

  18. Hei

     

    Jeg skal til New York (3 dager), miami (2dager), key west (3dager) og Orlando (6dager).

     

    Jeg skal iallefall innom BHphotovideo. Er det andre butikker som kan anbefales?

    Er det noen bra butikker i Miami og Orlando? Antar at det ikke er å mye spennende fotoutstyr å kjøpe på key west.

     

    Er det de samme prisene i butikk som på nettbutikken?

     

    Tenkte jeg skulle kjøpe Canon 70-200 f4 L IS og Tokina 11-16. BHphotovideo har ikke dette på lager pr idag ser jeg. Dette har vel en verdi på ca 11 000 NOK.

     

    Er det noen tollregler mellom statene i USA? Noe problem å ta med seg fotoutstyr for 11 000kr fra New York til Orlando?

     

    Når jeg reiser fra USA får jeg tilbake salestax? og når jeg kommer til Norge må jeg betale moms. Hvordan gjør jeg det? Er mest bekymret for salestaxen, slik at jeg må betale begge deler.

     

    Er det mulig å ta med seg tokina 11-16 tollfritt (4000kr) og få tilbake salestax på denne? TollGrensen er vel 6000NOK? Canon 70-200 må jeg vel betale moms på uansett da den har en verdi på 7000kr. Da tokina koster 4000kr har jeg 2000kr igjen å ta med meg, men kan jeg trekke 2000av disse fra på Canon 70-200, slik at jeg bare betaler moms på 5000kr?

×
×
  • Opprett ny...