Gå til innhold

NULL

Medlemmer
  • Innlegg

    3 480
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av NULL

  1. Ser ut som det er råte ganske langt opp på veggen her. Er dette veldig tett til selve huset, og hvordan er det med takrenne på huset, eller har det også vært at vann kan komme rennenende ned fra et tak mot veggen på annekset? Ser ut som på det ene bildet at det er et annet tak som vises så vidt.

    På forsiden av annekset, ser det ut som det ligger grus til over kledningen?

  2. 13 minutes ago, arne22 said:

    Dette var bare en test. Server var vel Windows 10 Home og siste router før server var vel en mobiltelefon. Ville bare gjøre en kjapp test og se om det var helt åpent fra internett og inn til PC, og det så vel ut som det var tilfellet. Webserver og TCP 80/443 var med en gang tilgjengelig fra Internett til IPv6 adressen.

    Hvis Altibox filtrerer inngående trefikk, så behøver vel ikke det nødvendigvis å skje i siste router før kunde/bruker? 

    Hvis det ikke er mulig å rekonfigurere og åpen for trafikk, er ikke det en liten indikasjon på at filtreringen sker et annet sted?

    Siden Altibox sier de p.t. ikke har mulighet for å gjøre åpninger på IPv6, kan det jo være at de gjør noe mer nettsentrisk for dette. Men vanlige ville jo være å ha dette på ruter. 

    I ditt tilfelle, så vil det være mobiltelefonen som ikke har noe brannmur for IPv6 ville jeg anta.

  3. 1 hour ago, arne22 said:

    Testet ut IPv6 via 4G hos Ice, altså nå samme firma som Altibox. Satte opp en webserver bare for testen. Det viste seg at den var tigjengelig og synlig ut til Internett umiddelbart. Ingen brannmur der. Men det er jo et lite stykke tid siden, og de kan jo ha satt opp tingene litt annerledes siden den gang.

    En windows PC har jo det, men det er vel ikke alltid sjåføren av doningen har den helt store oversikten. Det er vel også en del saker og ting som ikke har brannmur.

    Selv om ICE er en del av Lyse Tele, er det nok mye som fortsatt er forskjellig. Spørsmål her er jo også hva det er du bruker for å få webserveren på nett her - en 4G-ruter? Hvilken? Det er jo ikke på aksessen FW er, men som en del av eventuell ruter.

    Det er ting som ikke har brannmur ja, og sikkert en del ting som benytter et standard SDK der potensielt IPv6 er på plass, men at det ikke er en brannmur som en del av SDK-et (og SDK-et kan egentlig også inkludere OS), eller at det er en konfig for å konfigurere det. Da tenker jeg mer på "smartenheter"/IoT fra en del leverandører.

    Samtidig har man ikke helt de samme "skan hele internett"-mulighetene med IPv6 som for IPv4. Selv bare et subnett som deles ut for en bredbåndsforbindelse i privatmarkedet har vel omtrent samme størrelse som det norske aktører har av IPv4-adresser. Annet element her er jo også hvorvidt IPv6 Privacy Extentions benyttes som standard av enheten, der enheten skal bytte ip-adresse ved noen timers mellomrom.

     

  4. 1 hour ago, arne22 said:

    Står dette i dokumentasjonen til Altibox?

    I så fall interessant, for IPv6 er jo ellers "ganske farlig", etter mitt syn, hvis det ikke er satt opp en brannmur.

    Har lurt litt på hvordan internettleverandørene ville forholde seg til denne problemstillingen.

    Noe av problemtillingen er jo da også være at man oppnår sikkerhet samtidig som man taper funksjonalitet.

    En IPv6 brannmur er nok ellers etter all sansynlighet konfigurert slik at den i praksis fungerer noenlunde likt med en NAT router, dvs at det er full åpning for all utgpående trafikk, mens det er sperret for all trafikk som initieres fra utsiden.

    (Man kan jo da ikke kjøre noen serverfunksjoner. En åpning i IPv6 firewall vil virke noenlunde likt som en port forwarding for IPv4)

    Så vidt jeg forstår, er det ikke alle porter som i mange "implementeringer" for "vanlige hjemmerutere" er lukket som standard. Dvs. de står som standard åpent. Så handler det da om litt varsomhet i hvordan man evt. bruker en "random port" i en slik situasjon.

    Så er det vel da også forventet at en enhet også skal ha en egen brammur og aksessregler. F.eks. at det er kun enheter på samme subnet som den skal svare på forespørsler fra. Så det hviler et ansvar også på utviklere av produkter og operativsystemer her.

    Så kan man strengt tatt også kjøre NAT med IPv6, gjennom løsninger som NAT6/NAT66. Og man kan ellers si at sikkerheten man fikk via NAT med IPv4 var vel egentlig ikke tenkt som en "feature" i utgangspunktet, men har vel slik sett også blitt en hvilepute.

     

  5. 34 minutes ago, Mato said:

    Altiboks har dog låst alt av porter på ipv6, så selv om man ville brukt det så har du ingen bedre kontroll over dette en cgnat 

    Brannmur-funksjonalitet på IPv6

    For å beskytte enheter på hjemmenettet, benyttes en såkalt brannmur. Brannmuren gjør at det ikke er mulig å nå IPv6-adresser fra internett. Det er ikke mulig å slå av brannmuren eller åpne porter på nåværende tidspunkt. Dersom dette er påkrevd, er det mulig å sette hjemmesentral i bromodus og benytte egen ruter som støtter mulighet til å nå IPv6-adresser fra internett.

    Er dette på alle ruterne eller på en spesifikk(e) modell(er)? Har kjørt bromodus på Altibox-aksessen i så mange år at jeg har aldri sjekket dette.

  6. 20 minutes ago, arne22 said:

    Men det står jo ingen plass at tildelingen av offentlig ipv4 adresse må være gratis? Hvis man for eksempel kan få tildelt en fast offentlig IPv4 adresse mot et pristillegg, da skulle man vel tro at kravet er oppfylt? Faktisk også litt uklart. 

    Spørsmålet er jo da om det strider mot nettnøytralitet, da det kan være tjenester som ikke fungerer bak CGNAT.

    Da er jo videre spørsmålet om man føler det riktig kun de med spesifikke behov skal betale for det, eller om kostnaden med å anskaffe flere IPv4-adresser skal fordeles på alle. Størst utfordring blir det for eventuelt nye internettleverandører. For de som har en god slump IPv4-adresser fra før, kan det jo også løses ganske så enkelt med at i utgangspunktet får man CGNAT, men så kan man velge å få public-adresse. Det er nok ikke så mange prosentene som vil ha behov for å gjøre denne endringen.

    Så kan man også si at når IPv6 er på plass "over hele verden", kan man også legge fokus på at tjenester som trenger en offentlig IP, faktisk bruker IPv6. I dag kunne problemet vært løst for mange om tjenestene støttet både IPv4 og IPv6. 

  7. I prioritert rekkefølge løsninger som normalt sett gir best signal, spesielt når det er litt utfordrende forhold:

    - Aktiv utendørsenhet med retningsbestemt antenne. Dette den type løsninger som f.eks. Telia og Telenor benytter for trådløst bredbånd. Pekes mot basestasjonen. Krever en separat trådløsruter.
    - Innendørsenhet med passiv ekstern retningsbestemt antenne tilkoblet. Altså en innendørs "stasjonær" 5G-ruter, men med utendørsantenne tilkoblet.
    -  Stasjonær innendørsruter
    - Mobile rutere

    Mye her handler om antennedesignet når forholdene er litt dårlig. Så kan man sikkert ha blandet utendørs omniantenneløsninger inn i dette også, hvilket i visse situasjoner også kan være fordelsmessig, men om det ikke er flere basestasjoner i området som kan brukes i parallell, ser jeg vel på retningsbestemt som mer aktuell.

    Enkelte mobile rutere har også tilkobleting for ekstern antenne, men det er også andre aspekter med dette som gjør at de stasjonære i utgangspunktet normalt bør være bedre likevel. Ikke bare når det gjelder egenskaper for mobilnettet, men også dekning via wifi.


     

  8. For å vise hva du trenger, er vel strengt tatt bilde av modem og veggkontakt det beste. Men i utgangspunktet ser kabelen du linker til, ute til å være den som normalt sett benyttes.

    Tradisjonelt sett, har det vært en del nok så dårlige kabler solgt av en del aktører. F.eks. hvis det også har støtt en kabel i modemet eller veggkontakt tidligere, kan den ha vært med litt tykkere senterleder og slik sett "presset ut" kontakten. Hvis man da får en kabel som har temmelig tynn senterleder, kan det gi litt problemer.

    Vet ikke hva praksis er, men kan godt hende også at Telia og Telenor, samt evt. andre aktører som har HFC, sender kabel hvis du mangler det f.eks. ved innflytting.

  9. On 13.4.2024 at 2:07 AM, Ogalaton said:

    Du fikk en "innsiktsfull" av meg. Ikke fordi du har rett (mener det blir litt "on the nose", lissom), men fordi du nettopp er en slik som Norge trenger mange flere av, nemlig en som ikke blindt bare bøyer seg for "etablerte sannheter". Du har innsiktsfullt innsett at man ikke bare kan ta alt for "god fisk". Jeg setter stor pris på deg, og slike som deg, og jeg fant det absolutt verdig en positiv kommentar. Det er slike som deg som kan hindre at løgn får fritt leide i samfunnet og verden ellers, fordi dere er villige til å ettergå, utfordre og innkreve bevis, for påstander. Tusen takk!

    Håper du gjør dette ellers også... at du alltid utforsker for å finne sannheten.

    Det sagt... om det ikke finnes virus, hva er det da som gjør at folk blir syke uten å trenge antibiotika eller andre kurer for å bli friske? Vi blir jo friske av oss selv etter en stund om vi ligger under for det de kaller virus. Så hva er dette da? En slags kroppslig detox?

     

    Nå står det sentralt i vitenskap/akademia/forskning, at eksisterende forskning skal utfordres. Og det er helt vanlig at det forskes videre på noe som det er forsket på mye tidligere.

    Antibiotika brukes ikke mot virus. Se ellers: Immunsystemet. 

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  10. Som @barfoo sier, hvis det her skal legges fast, så sett opp veggkontakter og bruk patch-kabler mellom veggkontakt og enhet som du kjøper ferdig. Mange vil vel fort også ha en del slike liggende. Om slike patch-kabler man har liggende er CAT5 eller CAT5e spiller sjeldent noen rolle, så lenge man snakker om 1 og 2,5Gbps tilkoblinger, så er ikke slik at du må kjøpe CAT6-kabler. Men skal du kjøpe nye kabler, blir naturligvis CAT6 å anbefale.

    Normalt sett vil terminering til veggkontakt "kreve" at du har et kroneverktøy for å få en god terminering. Det er mulig å "fikle til" uten, men anbefaler sterkt at man bruker et kroneverktøy for å presse kabelen inn i terminteringskontaktene i veggkontakten.

    Så er det jo ellers et spørsmål om kabling her skal samles et sted, og da om det er hensiktsmessig å bruke et patch-panel, terminere også der til noen veggkontakter eller om det skal settes på plugg som går direkte inn i en svitsj. 

    Personlig har jeg vel sverget til Elko-kontakter. Koster riktignok noe mer.

    • Innsiktsfullt 1
  11. 36 minutes ago, Hårek said:

    RAW betyr at det ikke finner noe filsystem. Det kan f.eks komme av at den første sektoren (MBR) er  slettet.
    Testdisk er et bra gratisverktøy for å gjenopprette partisjonstabell, men kan være litt krevende å bruke.

    Nei, en harddisk uten MBR kan man fint lese innholdet fra (men ikke starte opp fra). Men en disk uten/korrupt partisjonstabell vil kunne være forklaringer for at den framstår som RAW.

  12. WiFi 6E støtter jo også 6GHz-båndet, men mangler en del av "effektiviseringene" i WiFi 7. Netgear har en WiFi 6E-løsning i Orbi-serien, men har ikke fulgt med om de har komemt med noen nyere modeller som eventuelt er bedre og rimeligere enn det de leverte tidligere.

    Merk også: Ikke alle WiFi 7-løsninger støtter 6GHz. WiFi 7 kan være "Dual band". Egentlig er det litt synd at man ikke her da har skilt mellom WiFi 7 og WiFi 7E, der 7E tydeligere hadde angitt at 6GHz var støttet. MEd andre ord, sjekk spesifikasjonene nøye.

    Så er det kanskje også et spørsmål her om det er "enkle muligheter" for å sette opp noe mer med kabel, hvilket gjør at ytelsen/kapasiteten for blir bedre og WiFi-ressursbruken mer effektiv. Da kan man igjen si at man kan oppnå mer med selv rimeligere enheter.

    Du er i utgangspunktet ganske sikker på at det ikke er lagt opp noe kablet nett her, eller er rør tilgjengelig eller på andre måter lett å legge opp kabler?

    Hvilken løsning er det du har sett tilbud på til 5K?

    • Liker 1
  13. 2 minutes ago, Labelle said:

    Takker for utfyllende svar.

     

    Jeg har også et litt annet spørsmål utenom. Bilen har 4x4 og et orginalt reservehjul med helt annen dimmensjon i bagasjerommet. Hvordan er det å kjøre med dette hvis en skulle være uheldig å punktere? Vil 4x4/differensial/ hjullagre ta skade?

    Har bilen mulighet for å koble ut 4WD? Jeg mener å huske at ifølge instruksjonsboken for min bil, så skal 4WD kobles ut ved bruk av reservehjulet. 4WD-systemer er ganske så forskjellig, så her kan det nok være enklere å svare og sjekke om du oppgir hvilken bilmodell det er snakk om.

    Så vil det ellers kunne være en forskjell på å kjøre noen mil fram til fiksing, eller kjøre lang og lenge med reservedekket.

  14. I utgangspunktet ville man normalt sett ha satt opp kontakter - enten på vegg eller hvis kabel går til veggboks. Men det er for så vidt mulig å la kabelen gå direkte til kameraet også.

    Jeg har en miks. Enkelte steder i huset går kablene i rør som ender i en veggboks. Andre steder har jeg kabel som f.eks. går langs list og så en "utenpåliggende" veggboks. Og har et par steder også kabler som kommer ut av f.eks. hull laget i tak og som går direkte til en enhet.

     

  15. 3K per dekk for sommerdekk er ganske høy pris, så lurer jo her på dim eller evt. biltype det skal sitte på.

    Ser f.eks. på Thansen at 19" Continental Premium Contact med høy lasteindeks til min bil ligger på 2200 kr per stk. Så kommer vel omlegging etc. i tillegg, men hos Thansen er det perioder på vår og høst hvor dette gjerne er inkludert. Har brukt Thansen et par ganger de siste årene for nye dekk pga. ok priser og plassering (ikke alle Thansen-butikkene legger om, men en del har garasje der de gjør det).

  16. Da jeg installerte fiber fra lokale Altibox-partneren, valgte jeg i praksis selv hvor fiberen skulle gå på huset. Den gang var det slik at man måtte betale en del tusen ekstra hvis de skulle ta gravejobben, og var vel fort slik at skulle de grave ble det litt "enklest mulig". 

    Det vil også være mulig å føre røret fiberen legges i f.eks. i underkant av kledning e.l. på huset, så den må ikke være gravd ned hele veien.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...