Gå til innhold

skyhawk

Medlemmer
  • Innlegg

    1 074
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av skyhawk

  1. Er på jakt etter high-end kompoenter fra tidsperioden 2005-2006 til et retro-PC prosjekt jeg driver med. Finner nesten ikke noe tilsalgs, og regner med at dette er pga alder og at folk ikke tar seg bryet på å selge det lenger. Kanskje dette er noe noen kan ha liggenes å slenge et eller annet sted. Så hvis noen har noe av følgende så gi gjerne en lyd. Enten som gis bort eller selges for en ok sum.

     

    Hovedsakelig er jeg ute etter_

     

    - Socket 939 prosessor (Enten FX-60, X2 4800+ eller Opteron 185)

    - Geforce 7950GX2 eller 8800GTX skjermkort (gjerne 2 identiske, SLI)

    - DDR400 minne av kjent merke, gjerne low-latency brikker som HyperX e.l

    - WD Raptor disk fra rundt denne tiden

    - Kraftig strømforsyining på 600-800W, gjerne modulær, fra ca samme tidsperiode

  2. Vet ikke om det er innafor å gjøre en etterlysning i en gis-bort tråd, så hvis det blir mot reglene så må moderator gjerne redigere eller fjerne innlegget. Men jeg har i hele sommer vært på jakt etter high-end kompoenter fra tidsperioden 2005-2006 til et retro-PC prosjekt jeg driver med, men så langt uten mye hell. Finner nesten ikke noe tilsalgs, og regner med at dette er pga alder og at folk ikke tar seg bryet på å selge det lenger. Kanskje dette er noe noen kan ha liggenes å slenge et eller annet sted.

     

    Så hvis noen har noe av følgende så gi gjerne en lyd. Enten som gis bort eller selges for en billig penge.

    Hovedsakelig er jeg ute etter S939 prosessor FX60, X2 4800+ eller tilsvarende, Geforce 7950GX2 / 8800GTX skjermkort gjerne 2, DDR400 minne av kjent merke, SATA harddisk på 4-500GB og kraftig strømforsyining gjerne modulær på mellom 600 - 800W..

  3. Driver med et retro-rig-prosjekt om dagen å bygger en PC anno 05/06 som skal kjøre XP og eldre spill etc. Tenkte at dette må jo være et overkommelig prosjekt både i forhold til å finne tidsriktige komponenter og til en overkommelig pris, det er jo tross alt ikke verdt noe lenger og bør være relativt enkelt å komme over - men det har vist seg å være mer krevende enn man skulle tro. Og det som er av intreresse er som regel så til de grader overpriset.

     

    Har allerede svidd av 700kr og mangler fremdeles noen vitale deler. Og det jeg (foreløpig) har greid å samle inn til den "nette" prisen er et K8N Diamond Plus S939 mobo, AMD X2 3800+ CPU, 4x 512MB TwinMOS minne, Geforce 6800 GS-skjermkort og et Lian-Li PC-V1200 Plus kabinett.

     

    Å her er noen gull-eksempler:

     

    Overprisede gamle HDDs: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=90974500&ref=conversation&fks=90974500

    Bydde karen 50.- for Raptor-disken da dette hadde fungert fint som en systemdisk til riggen min, men det var visst ikke aktuelt.

     

    Overpriset PSU: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=100582973

    Fant en grei PSU som passet bra til systemet mitt, de MIST-strømforsyningene var jo veldig populære på midten av 00-tallet. 150kr bydde jeg, det var visst ikke aktuelt.

     

    Gamle høyttalere: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=54438085

    Eller hva med noen gamle, godt innrøyka Trust-høyttalere til 200kr? Tross alt lite brukt! :huh:

     

    Så om noen har noe gamle, gjerne high-end komponenter fra rundt 2005-06 ish som ikke koster en formue så si gjerne ifra :rofl:

  4. Jeg har idag en sportsbod som jeg vurderer på gjøre om til et soverom. Legger ved et bilde med en pil som viser denne. Har også et par plantegninger på hvordan jeg har tenkt å endre dette, men det er forsovet irrelevant. For å si det kort er det tiltenkt å bygge ut rommet i underkant av 2 meter, slik at rommet møter gangen og kommer 2 meter lenger ut.

     

    Etter det jeg kan se vil de fleste punkter for at det skal bli et godkjent oppholdsrom oppfylles, men et at punktene jeg er litt usikker på er i forhold til lys og dagslysflate.

    Siden rommet vil ligge innerst i en carport vil det jo bli noe redusert dagslys inn til rommet, hvordan kan jeg regne ut om dette vil bli tilfredstillende nok?

     

    En annen vesentlig ting her er søknadsprosessen. Har skjønt det først skal sendes inn søknad til kommunen vedrørende bruksendring. Hva slags dokumentasjon trengs, hvordan skal en slik søknad settes opp / skrives?

    En annen detalj her er at vi bor i et borettslag, så jeg antar også at dette må søkes borettslaget, da jeg regner med at dette går under fasadeendring?

     

    Vel og merke har begge våre naboer over oss bygd ekstra soverom ut av sine sportsboder, men det er ikke de samme type leilighetene.

     

    post-33354-0-97952700-1384119867_thumb.jpg

  5. Franske biler er ikke kjent for å være de mest pålitelige bilene, i alle fall ikke i den prisklasen. Det finnes såklart noen unntak, som f.eks Peugeot 406, disse merket vannskillet for Peugeot og de er nok litt bedre enn andre Peugeoter og franske biler generelt sett.

     

    Focus kan være et bra alternativ, disse begynner å bli gamle og der burde det absolutt være mulig å gjøre et kupp, burde få mye bil for pengene hvertfall.

     

    Focus flyttet grenser en gang i sin tid da den var ny med morsomme kjøreegenskaper. De er ikke belastet med veldig mye feil heller etter det jeg har hørt.

  6. Om en 1,6 liters motor går bra eller ikke er som å spørre hvor mye en fisk veier. Dette varierer stort fra bil til bil og motor til motor. Man må heller se på hvilken bil man kunne tenkt seg, derretter se på motorvalget evt prøvekjøre noen forskjellige motorer som finnes i disse modellene.

     

    I din prisklasse ville jeg en Mazda 6 enn en Passat. Mazda 6 er arvtageren til 626 som som ble avløst i 2002. Der får du mye bil for pengene, som kombinerer kvalitet, utseende, komfort og pris.

     

    Det er også fult mulig å få en fin bil til bare 20.000 som er både feilfri og rustfri, men det er enkelte biler du skal holde deg unna. Et godt kjøpt til denne prisen kan være en Golf generasjon 3. Til denne prisen burde man kunne oppdrive en pent holdt 1997 modell, disse finnes i både 3, 5 dørs og stasjonsvogn.

  7. Har nå brukt ICE-bredbånd siden jeg flytta hvor jeg nå bor for ca 6 mnd siden.

    Ice

     

    For å beskrive hvor treigt det faktisk går, så må jeg velge mellom å kunne bruke nettbanken, eller la uTorrent surre og gå med hele 6kb/s nedlastingshastighet. Det tar evigheter å åpne en side, YouTube eller nettradio i laveste kvalitet kan man stort sett bare drømme om.. Sånn har det vært stort sett i alle 6 mnd jeg har hatt dette, men det skal sies at jeg i enkelte tilefeller har fått hastigeter opp mot 80-100kb/s i noen få timer!

     

    Jeg har prøvd å plassere routeren forskjellige steder i huset + ute uten at dette hjalp nevneverdig og på dekningskartet er området jeg bor i også så grønt som det kan få blitt (godt signal). Tok kontakt med kundeservice, forklarte problemet grundig og sa at jeg var veldig misfornøyd og ønsket ikke å betale for en tjeneste jeg så vidt får - men de var lite imøtekommende og det virka som om de bare ga ut standardiserte svar uten å sette seg inn i den enkelte kundes problemstilling. Fikk klar beskjed om at bindingstiden på 1 år måtte jeg bare finne meg å i betale.

     

    Har jeg ikke noe krav her?? Jeg har fått et totalt ubrukelig produkt, et BREDBÅND som går så sakte at jeg nesten ikke kan betale regningene mine uten problemer engang.

  8. Da har jeg kommet opp i et problem med harddisken min.

     

    For ca 1 - 1,5mnd siden begynte den ene lagringsdisken min å reagere litt treigt.

    Det starta med at det tok mye lenger tid enn normalt å åpne mapper og musikk som ble spilt av fra harddisken hadde tendens til å stoppe i 2-5 sekunder før den fortsatte igjen.

     

    Tenkte egentlig ikke så mye mer over det og antok at det antaklelig var noe med Windows.. Så jeg utsatte det å finne ut av det.. Det skulle jeg ikke gjort.

     

    Så skulle jeg fyre opp maskina her tidligere denne uka og da merker jeg at Windows bruker mye lenger tid på å starte opp enn vanlig, med påfølgende at den vil kjøre checkdisk under oppstart før jeg får fortsette.

    Tegninga gikk opp for meg nå at jeg måtte bare berge alt av data ut fra harddisken, men det skulle vise seg å være vanskeligere enn det høres ut som.

     

    Det går veldig sakte, tror jeg brukte 4-5 timer bare på å flytte 1,5GB med bilder.. Noenganger flytter den 100 bilder på rappen, andre sekunder stopper det helt opp og den bruker 1 minutt på hvert bilde som ikke trenger å være noen hundre kb.

    Noenganger vil Windows rett og slett ikke flytte over filene og jeg har også prøvd andre flyttings/recovery programmer uten at det går nevneverdig raskere eller bedre.. Det hender tvert imot at alt kræsjer etter noen timer.

     

    Noen gode forslag for hvordan jeg kan få ut filene fra harddisken? Bør jeg kjøre noe spess program/verktøy på selve harddisken, noen tips om programmer for å få ut filer fra delvis defekte harddisker, eventuelt bruke et annet operativsystem?

  9. Har nå behov for å oppgradere harddiskene mine til noe større og i den sammenheng lurer jeg på et par ting.. Det er altså snakk om lagring, ikke en systemdisk.

     

    Jeg skal ha en harddisk hvor alt av data ligger på samt en harddisk ved siden av som fungerer som backup.

    Tenkte da at alternativene blir:

     

    1. Å kjøpe en intern harddisk til lagring og en ekstern til backup

    2. Å kjøpe to identiske eksterne harddisker, hvor den ene er permanent kobla til PCen.

     

    Jeg personlig heller mest for alternativ 2 da det er mulig å få to helt like harddisker, samt at jeg har hørt at eksterne harddisker er tryggere i forhold til lagring??

  10. Jeg lurer på om det går ann å splitte en kabel som kommer fra parabolen (Canal Digital) slik at en går til dekodern (TV) men også at det går en til FM-tunern?

    Har ikke radio nå om dagen for jeg har ikke helt funnet ut av dette om dette går. Man har jo radiokanalene på dekodern, men det blir litt teit å skru på TVen for høre på radio når jeg har et fint Bang olufsen anlegg ved siden av..

     

    Mange takk for hjelp

  11. Takk for gode svar.

    Men det ser ut som jeg KANSKJE har misforstått litt

     

    Som du skreiv norkarsk skulle jeg få både junilønn og feriepenger (opptjent i fjor og det for i år med 50% skatt). Det må jo bli slik for jeg har jo aldri fått lønninger på forskudd. Hvis det er slik holder det til to måneder til jeg får ny lønn på den nye jobben.

    Da kan jeg regne med å få utbetalt den vanlige fastlønna mi + feriepengene med andre ord?

     

    Dette er faktisk første gang jeg har tatt ut så mye ferie i løpet av mine 3 snaue yrkesaktive år så det gjør det ikke akkurat mye lettere å bytte jobb midt i ferieperioden.

  12. OK da blir det vanskelig.

    Starta i jobben april i fjor + at jeg har hatt ca 2,5mnd av tia etter april i foreldrepermisjon som jeg ikke har rett til feriepenger av. Pluss at jeg får trekt for et kurs jeg har hatt gjennom jobben på siste utbetalinga så da blir det vel ikke rare greiene...

     

    Får jo lønningene i slutten av måneden og da gjelder de fra den 1. og ut hele måneden.

     

    - Siste utbetaling fra jobben nå i slutten av juni dekker alle utgifter i juli.

    - Første utbetaling fra nye jobben kommer i slutten av august som gjelder for alle utgifter i september.

     

    Ergo ingen utbetaling i slutten av juli og ingen penger for august-utgiftene :nei:

  13. Er ikke helt sikker på om posten egner seg her men jeg fant ikke noe annet logisk sted å poste den.

     

    Det har seg slik at jeg sa opp arbeidsforholdet mitt, som har 2 månders oppsigelsesfrist, som gjaldt fra 1. juni til 1. august. Starter i ny jobb 1. august.

    Ferien min går som avtalt og planlagt med bedriften som jeg tar ut da hele juli måned, med andre ord den siste måneden av oppsigelsestiden min.

    Dette betyr at min siste arbeidsdag er 1. juli men at jeg er ansatt t.o.m 1. august.

     

    Bedriften har lønningsdato i slutten av mnd så jeg regner med at det er feriepengene jeg får nå da i slutten av denne mnd (juni)? Da skal jeg ha alt opptjent i fjor + at jeg ba om det som er opptjent i år med 50% skatt.

     

    Men hvordan blir det da neste måned, lønninga som skulle kommet i slutten av juli? Står jeg da en måned uten noe som helst? Jeg er jo fremdeles ansatt i bedriften men jeg har da hatt ferie hele den måneden. Jeg får jo ikke første lønninga på den nye jobben før slutten av august da jeg ikke starter før 1. august.

  14. Jeg er ansatt som lagerarbeider og sjåfør, dvs en kombinert stilling der jeg jobber både på lageret med alt som skal gjøres der samt at jeg kjører ut varer i Oslo-området.

    Jeg har det fulle og hele ansvaret for alt på lageret, samt utkjøring med firmaets varebil. Det er kun jeg som jobber med dette og har derfor en del mer ansvar her enn i mange tilsvarende lager/sjåfør jobber.

     

    Min årslønn er på 265.000kr (22.000 netto og 15800 brutto)

    Jeg synes dette er litt i underkant av hva jeg kan forvente av en slik type jobb med et så bredt ansvarsområde. Jeg synes ikke det virker bak mål å nærme seg 3-tallet med dette ansvaret.

    Jeg er forøvrig 20 år, jobbet i firma ca 1 år og har truckførerbevis sponsa av arb.giver.

     

    Mine ansvarsområder / oppgaver er:

     

    - Det fulle og hele ansvaret for både lager og vareutkjøring, som innebærer:

    - Plukking og pakking av ordre

    - Registrering og bestilling av transport

    - Svare på telefoner dersom det er nødvendig (hjelpe kunder/ta beskjed/ta imot bestillinger)

    - Ta imot innkommende varer med truck

    - Sjekke varer mot pakkseddeler

    - Kjøre på plass varer, ta ned fra hyller, organisere

    - Overlevere varer til transportfirma som henter

    - Generell orden og all "påfallende" oppgaver på lageret (f.eks feie gulv, bestille søppeltømming, bytte lysstoffrør, innkjøp av kaffe etc, holde en viss oversikt over lagerbeholdning, mm.)

    - Bistå med frakt, opprigging og nedrigging av messer som holdes av firmaet flere ganger i året

    - Regelmessig ettersyn av truckene (lading, påfylling av vann etc)

    - Snømåking og strøing på vinterstid ved hovedinngang og lagerport

    - Hente og levere post hver dag på postkontoret

    - Hente enkelte forbruksmateriell til lageret

    - Utkjøring av ordre/varer i stor-Oslo

    - Vedlkeholde varebilen (vask, runtinemessig kontroll, fylle drivstoff, spylervæske, melde fra om nødvendige reperasjoner/utbedringer, innkjøp og bytte av enkle slitedeler eks lyspærer, vinduspussere etc)

     

    Er det noen som har noen innvendinger om hva jeg burde tjene og hva som er vanlig lønn for slik type arbeid?

  15. Har hatt en Get boks en god stund nå (og hater den for liv og død). Har lenge lurt på det men ikke giddi å gjort noe med det, men lurer rett og slett på om det er mulig å sortere kanalene i den rekkefølgen man vil ha de på den billigste GET boksen?

     

    Fant ut av det her en gang og har lagt de opp slik jeg vil ha de så funker det greit i 1-3 dager så når man slår på en dag, står det "Oppdaterer kanalliste" så er alt tilbake til det gamle igjen. Etter 3 ganger eller noe ga jeg opp.

     

    Det er utrolig irriterende å ha de kanalene man ser ofte på langt ut og de man aldri ser på til å starte med.

  16. Jeg lurte på om det er mulig å få barnehageplass i en annen kommune enn den man er bosatt? Jeg har hørt at det er flere som har fått barnehageplass i den kommunen man jobber i.

     

    Jeg og samboern min skal flytte utover etterhvert og lurer på om det da er mulig å få småen i en barnehage nærmere arbeidsstedet, med tanke på å rekke å hente og levere, for dit vi flytter er rett og slett for langt unna til at vi vil rekke det.

  17. Så lurer jeg på en liten ting til. Vi vil jo som sagt flytte utover fra der vi bor og jobber i dag, fordi boligprisene er billigere der vi ser for oss å bo og vi får mest for pengene der.

     

    Problemet er bare at begge to jobber pr dags dato i Oslo området, og dit vi skal flytte rundt 1 time eller så unna. Det tar dess lenger tid dit mtp kø.

    Greia er da at sønnen vår er nødt til å gå i barnehage i den kommunen vi bor i, som betyr at vi da med våre 8 - 16 jobber, må hente han innen klokka er rundt 17 da de aller fleste barnehager stenger som IKKE går. Har hørt at man ikke kan få plass i andre kommuner eller i arbeidskommunen.

     

    Vi har funnet ut at det blir en liten kinky overlappingsprosess her, og lurer på om dette er den beste måten å gjøre det på:

     

    1. Søke om boliglån - få finansieringsbevis med de inntektene vi har den dags dato.

    2. Legge bud og skaffe bolig

    3. Samboer sier opp jobb / barnehage (slik at dette times med flytting). Jeg fortsetter å jobbe normalt. Sønnen vår starter i ny barnehage dit vi flytter.

    4. Samboer søker jobb nærmere bostedet slik at henting i barnehage ikke blir noe problem. Vi venter 8 uker til karantenetid er over - får dagpenger. Betaler utgifter i de 8 ukene fra oppsparte midler.

  18. For å si det rett ut, tenna mine eller vaskemaskinen er ting jeg absolutt ikke har prioritert i det hele tatt de 2 åra jeg har vært myndig og bodd for meg selv, men som jeg selvsagt bør prioritere. Dette er vel ting som kommer med tia, og skal strengt talt si at tenner er vel noe jeg burde prioritert mtp at dette er det siste året jeg har så mye rabatt på tannlege før jeg betaler fullpris :dribble: Har heller ikke medberegna at det skal skje noe med bilen, men det er i dette tilefelle det også er en kjekk ting med 2 biler i daglig bruk (Vi kan også greie oss med en men hverdagen blir fort mye enklere med to - derfor vi har to stk)

     

    Det er sant at det ikke er medberegna store uforutsette utgifter i det hele her, så det er en risk jeg har valgt å ta med dette kjøpet - hvilket innebærer altså 3mnd med ting som burde gå etter planen og at ingen store uforutsette utgifter dukker opp. Men hvis det alikevel skulle skje, er vi bare nødt til å gjøre det beste ut av det og kommer oss nok gjennom det, da vi har innkommende penger fra forskjellige kanter pr mnd, i tilegg til lønn så kommer f.eks barnetrygd og stønad fra Lånekassa for samboern min som er ment for akkurat disse tingene, ting man trenger og utgifter som kommer ved å bo for seg selv under utdanning.

     

    Å betale ned kreditten har selvfølgelig vært 1. prioritet siden jeg i det hele tatt vurderte å ta det opp - så det skal ikke være noe problem. Men jeg har i tilegg til å lage en nedbetalingsplan for denne kreditten også satt opp detaljerte budsjett for månedene som kommer, hvor jeg har fått inn en oversikt over alle faste innkommende utgifter, i tilegg til f.eks julegaver, reperasjoner på bruksbilen i forbindelse med EU-kontrollen også vidre.. Og det er selvfølgelig en liten ekstra margin på det aller meste.

     

     

     

    Vi alle har gjort dumme ting i våre liv, dette er kanskje ikke et av mine lureste trekk, men langt ifra det dummeste jeg har gjort.

  19. Jeg vet at en slik topic som dette har vært oppe x-antall ganger og mange gjerne vil fortelle meg at jeg bare skal dra til en bank å prate med rådgiver istedet, ja - skal det, men ikke akkurat helt enda. Vi vil gjerne komme så godt forbredt som mulig slik at de skal ta oss "seriøst" mulig.

     

    Er det noe jeg og min samboer brenner virkelig for framover, er det drømmen om egen bolig. Mange ville nok sagt at - vent, til dama di er ferdig med all utdanninga si, vent til dere har spart opp masse egenkapital etc. Det er i og for seg greit det, men med tanke på at vi har vært tidlig ute med å etablere oss, fått en guttunge og alt samma, mener vi at vi burde kjøpe i nærmeste framtid - og ikke om 5-6 år. Men jeg har noen spørsmål da:

     

    - Hva kan en familie på 3 med en årsinntekt på 550.000kr generelt sett forvente seg å låne? (Vi håper å kunne få inntil 1.5mill hvis vi er heldige og ser ikke for oss å kunne låne så mye mer)

     

    - Vil banken ta kun nåværende inntekt i betrakting eller også den framtidlige, hvis det f.eks kan dokumenteres at hun skal begynne på høyskole. Min samboer vurderer å ta høyskole som lærer - hvilket betyr høyere lønninger når hun er ferdig enn det det er idag.

     

    - Hvordan stiller banken seg til avdragsfrihet f.eks de 4-5 første årene? Min samboer vurderer å ta høyskole etter ca 1 års tid med jobbing og oppsparing til bolig. Dette betyr jo og mer kompetanse og forhåpentligvis høyere lønninger etter endt utdanning.

     

    - Vil man kunne låne mer om man bestemmer seg for et sted nærmere arbeidsstedet og generelt mer sentrale strøk - siden prisene der er dyrere og man må ut med mer i det hele tatt få noe?

     

    Forøvrig, har vi også planer om dette under som f.eks:

     

    • Sette opp et budsjett og spareplan vi lever etter under sparingsperioden i et år

    og skrive ut kontoutskrifter til dette som viser at vi har holdt oss innenfor spareplanen og faktisk har spareevne og ikke lar oss friste eller skli ut

     

    • Sette opp et budsjett som vi skal leve etter når vi har kjøpt bolig

    Som også tar SIFO tall med i beregninga, og at vi har satt av litt ekstra på de vesentlige utgiftspostene som kan variere - og tatt i betraktning at renta kan øke

     

    • Fylle opp både min og samboers BSU konto med 20.000kr og resten på høyrentekonto.

    Hvor vi også får 4000,- skattefradrag pr konto = 8000,- på et år

     

    • Ta meg en ekstrajobb på lørdager som skal få penger som kun går til boligsparing

     

    • Ha som mål å nå 150.000kr på 1 år

    Regner med å nå 170.000,- medberegna det vi allerede har oppspart på BSU og depositum som vi har på leiligheten vi leier nå

     

     

    Noe mer vi bør gjøre eller tenke på for å kanskje lettere få et positivt svar i banken ved lånesøking?

  20. Litt nysgjerrig her, hvis du forventer å klare å spare opp 7000kr i løpet av et par mnd, hvorfor har du ikke noe penger spart opp som du kan bruke?

     

    Har du tenkt på penger til forsikring, veiavgift og evt reparasjoner i tillegg til bensin? Dette er noe du må betale på samtidig som du betaler ekstra på kredittkortgjelden din.

     

    Jeg kan forstå det hvis bilen koster f.eks 47.000,- og du har 40.000,- og mangler de siste 7.000,-. Det jeg tipper er tilfellet er at du har 0kr på konto og at bilen koster 7.000,- og at du aldri har klart å spare 2.500,- i måneden, og nå forventer du å klare det samtidig som du har masse ekstrautgifter til bil...

     

    Å kjøpe en gjenstand som går kraftig ned i pris og har høye vedlikeholdskostnader på dyr kreditt er ikke noe annet enn en felle. Tipper som over at budsjettet ditt går i null nå, mens etter bilkjøpet så går det kanskje 500-1000kr i måneden i minus. Kredittgjelden din kan nok fort ende opp med å øke til du har 20-30.000,- i gjeld og betaler over 4000kr i året for å holde i null.

     

    Når gjelden kommer opp i 20-30.000 så er gjerne banken ikke lenger villig til å gi deg kreditt og du må få deg kreditt i en annen bank - kanskje til 26% rente som er mer vanlig for kredittkort...

     

    Jeg tror du har fått et litt feil intrykk av meg. Jeg er absolutt ikke som de aller fleste andre 20 åringer eller folk på rundt min egen alder når det kommer til økonomi. Som sagt er jeg generelt sett imot å ta opp smålån og kreditt for å finansiere slike materielle og til tider "ubrukelige" ting. Dette er også forøvrig den første tingen jeg kjøper på kreditt noensinne, annet enn billånet jeg hadde på min forrige bruksbil som nå er solgt og lånet er sletta.

    Men jeg planlegger ting nøye før jeg setter det til verks og satt faktisk oppe hele natta å regna på dette, satte opp nedbetalingplan og alt.

     

    Jeg har null problem å sette av 2500,- i mnd, økonomien min klarer det helt fint. Kunne fint greid å sette av mer og, dette betyr bare at man må prioritere anderledes og kanskje skjære ned på andre personlige utgiftsposter (les: klær, etc). Men hvorfor jeg tok opp kreditt på dette kjøpet var fordi en kompis av meg skulle selge den ene bilen han hadde - og han skulle selge nå. Og det betyr - ja, jeg hadde ikke avsatte penger til dette. Fordi det var uventa og har brukt de kronene som ellers kunne gått til sparing til andre ting istedet før. Uansett, dette er en bil vi begge har brennene interesse for, og bil er generelt sett en hobby jeg brenner for. Bilen har forøvrig nådd sin laveste verdi den noensinne vil ha, for det er nå den virkelig begynner å bli "gammel og skrøpelig" og har tilnærma null verdi og det eneste verdien som er i disse bilene er nesten bare symbolsk. Men om noen år til, når det blir enda færre igjen og den får veteranstatus er det forventa at den kommer til å stige i verdi - så det er tvert imot i dette tilefelle.

     

    Men utover dette tilefellet, så er det bil det du taper mest på og bil er ikke noe man tjener penger på akkurat - det kan jeg si av egen erfaring da jeg har hatt over 10 biler..

     

    Jeg tenkte også for framtia da jeg invisterte i den. Bilen er i dag 25 år gammel en relativt sjelden modell og begynner å bli ekstremt vanskelig å finne i god og velholdt stand og den er forventet å stige i verdi i årene som kommer med overnevnte ting lagt i grunn, så dette er ikke noe jeg kommer til å tape på.

     

    Ikke koster den meg noe heller, annet enn kjøpesummen som jeg allerede har lagt ut. Dette fordi bilen "brukes" som en hobby og entusiastbil. Den har ingen skyldige avgifter, omreg betales ikke før skilter hentes ut - det eneste den koster meg er en drøy 100-lapp i mnd til skade og tyveriforsikring av eget ønske for jeg ønsker å forsikre den for det.

     

    Alle har vel mulighet til å skaffe seg kreditt - på godt og vondt - men jeg mener at det er tilstede for å kunne brukes, HVIS det skulle være nødvendig. Som i dette engangstilfellet. Hvis man selv mener at det er verdt det - og de ekstra kronene det koster mtp renter, men her er det ikke så mye å snakke om da det er ca 80kr/mnd og 3 mnd tilbakebetalingstid. Heller 300kr ekstra å få drømmeobjektet jeg lenge har lett etter og ønska meg enn kanskje aldri finne det - eller betale en myye dyrere pris om noen år - da den begynner å stige i verdi.

     

    Det er en viss forskjell på å handle én ting man har ønska seg i lengre tid, men som kanskje er vanskelig å komme over eller et ny vaskemaskin for den gamle tok kvelden og man hadde ikke ekstra penger på bok, på kreditt - som kan betales ned på rimelig kort tid og er kontrollert, enn å handle en ny flatskjerm til stua for den gamle var for liten eller James Bond collection på Blu Ray for man bare måtte ha det i DVD-hylla.

     

    Men jeg oppfordrer uansett alle til å spare av litt penger i mnd, man vet aldri når man kan få bruk for dem! Jeg og min samboer skal selv sette av en sparebuffer når hun er ferdig i utdanninga si.

  21. Dette er ganske vanlig å bruke, etter min erfaring

     

    - Mat: Mellom 2000 - 3000,-

    - Strøm: Mellom 500 - 1500,- anhengig størrelse, type bolig og årstid

    - Kommunale avgifter: 700 - 1000,-

    - Bilvedlikeholdstutgifer (hvis aktuelt): Ca 500,-

    - Andre personlige utgifter: 1500 - 2500,- (klær, tannlege, telefon, fritid, hobby etc)

    - Forsikringer: Innbo ca 1000 i året, en std bil mellom 500 - 1000,-

     

    Årlige utgifter:

     

    - Årsavgift: 3000,-

    - TV lisens: 1000,- eller er det 2?

×
×
  • Opprett ny...