Jump to content

K Leonidas

Medlemmer
 • Content Count

  53
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by K Leonidas


 1. Fin artikkel som peker på faren med hjemmekontor. Nemlig at skillet mellom jobb og fritid viskes ut. Jeg var en av dem som etter noen måneder med hjemmekontor følte på at om jeg ikke snart kom meg tilbake til kontoret så kom jeg til å gå på en smell. Dvs en depresjon. Mannehulen der jeg vanligvis slappet av med film eller musikk var nå ett kontor. Og det hjalp ikke på at jeg hadde tre barn som hadde hjemmeskole. Etter sommeren 2020 har jeg vært på kontoret og det er bare helt supert! Kjørt bil til jobben og sittet i ett nesten tomt kontorlandskap, sammen med noen få andre likesinnede som heller ikke orket hjemmekontoret lenger. Føles særdeles trygt med tanke på Covid. Mange glemmer at hovedgrunnen til at hjemmekontor ble innført var for å redusere antall mennesker på buss, trikk og tog. Ett annet moment er at jeg jobber mye mer effektivt på kontoret, spesielt i de periodene der de fleste kollegaene mine har vært på jobb. Med utgangspunkt i at vi jobber på mange av de same prosjektene så tar det sekunder å utveksle informasjon som ved bruk at Teams villet tatt mange minutter.  


 2. Blir spennende å se om de en dag klarer å bevise at Hydrogen er trygt nok til å ha ombord i ett skip. Og enda mer spennende om grønn hydrogen i stor nok skala til å bety noe blir tilgjengelig... Teknologien er fryktelig dyr så det det tredje som er spennende om vi klarer å finne en inntektskilde som kan betale for mye dyrere skip når vi skal fase ut oljeindustrien...

  • Like 4

 3. hekomo skrev (22 timer siden):

  "Elektrifisering «ikke spesielt aktuelt»"?

  Hva betyr det?

  Betyr det at samferdselsministeren er et kunnskapsløst naut? Skal han ødelegge alt?

  Edit: Jepp, det virker som AP-regjeringen er en gjeng tullinger som ikke vet hva de driver med. Som vanlig viser AP at de ikke eier visjoner eller ryggrad. Hvorfor må de utvanne absolutt alt de tar i?!

  I motsetning til deg så er samferdselsministeren såpass teknisk oppegående at han forstår at energitettheten i batteri er alt for liten til å kunne fungere for transport av varer over lengre strekninger.

  • Like 1

 4. Det er dessverre mye grønnvasking i skipsbransjen. Mange rederier velger nå 'tilrettelegge' nye skip for framtidig nullutslippsteknologi i stedet for å gjøre reelle tiltak. Problemet er at denne teknologien i øyeblikket ikke finnes og kanskje aldri vil bli kostnadseffektiv eller gi reelle globale kutt i CO2. Ett eksempel på dette er hydrogendrevne brenselceller. Det hadde vært mye bedre om nye skip kutter 20-30% av utslippene nå, en at de muligens skal kutte en gang i fremtiden. Og hvorfor bygges det fremdeles skip som går på tungolje?

   

  For ikke så mange år siden ble alle varer i verden fraktet med vindkraft. Dette er tilgjengelig enkel teknologi som gir reelle kutt i utslipp.

   

  Dessverre har klimaskeptikerne rett i at det finnes penger i klima. Svært mange prosjekter innenfor skipsfart, luftfart og tungtransport eksisterer kun pga forskningsmidler fra staten og fra EU, etc. Gang på gang ser vi luftslott presentert i TU, som egentlig ikke er mer en fine 3D bilder...

   

  • Like 1

 5. The Avatar skrev (1 time siden):

  Punkt 3. Det er nettopp dette som er den store ulempen med opent kontorlandskap. Ei bås blir aldri lydisolert, og sjølv om skilleveggen kan være høg nok til å gøyme seg bak så er det krevande å drive med konsentrasjonsarbeid når det foregår samtaler på telefon eller video rundt deg. Du vil også oppnå akkurat dei samme fordelane som du drar fram med canlege cellekontor. Då kan du røyse deg frå stolen og gå bort i døropninga om du snakke med kollegaen, og du kan stenge døra og både for å unngå lyd frå andre eller at dine lydar er plagar andre. Her vil ulempane med eit arbeidsmiljø i opent kontorlandskap klart være større enn fordelane. Unntaket er i arbeidsmiljø med veldig lite ekstern kommunikasjon over telefon og stort behov for å diskutere med kollegaer gjennom heile arbeidsdagen.

  Du er den nerden som trenger eget kontor 😉 Spøk til side. Ville heller valgt cellekontor en helt åpent landskap. Samtidig, dersom en jobber innenfor samme fagfelt og spesiellt om en jobber med samme prosjekt, så har det å kunne reise seg og slenge ut ett spørsmål en fordel. Men, det krever arbeidsdisiplin ja. Og du kan ikke ha en selger der som snakker i telefon hele dagen. Hun/han bør ha eget kontor. Ideellt sett burde alle kunne velge mellom kontor og bås...


 6. graavik skrev (52 minutter siden):

  Klassikeren er vel støydempende headset? :) Funker nok ikke for absolutt alle, men om man klarer å konsentrere seg mens man hører på musikk, og samtidig slipper visuelle inntrykk, så er mye gjort for mange. Men disse båsene bør uansett ikke stå i store kontorlandskap, men i mye mindre og avgrensede kontorlandskap. Min mening er at man bør aldri kunne ha tilgang til støy fra mer enn ca. 8-10 personer.

  Headset har den ulempen at du mister den tjappe kommunikasjonen med kollegaer. Men, du har ett poeng at båser kanskje passer best i mindre avdelinger. Og kanskje det er bra med mindre avdelinger (?)...


 7. Mitt ingeniørfirma skulle hatt kontorinnredning som følger:

  1.       Alle ledere skal ha eget kontor. De sitter mye i videomøter og telefonsamtaler. Ellers kan døren stå åpen som en invitasjon til alle medarbeidere som har noe de trenger å diskutere. Dersom dette er sensitivt kan de lukke døren.

   

  2.       Gjerne noen ekstrakontor til de introverte fag-nerdene som ønsker det.

   

  3.       Ingeniørene sitter i en mellomting mellom kontor og åpent landskap i form av båser med lydisolerte halvhøye skillevegger. Disse gir noe privatliv og muligheten til å ha korte telefon og video samtaler samtidig som de kan reise seg og snakke med naboen. Se punkt 4.

   

  4.       Stillerom for private samtaler og lengre møter. Korte samtaler som er fag og/eller prosjektrelaterte kan faktisk gi verdifull informasjon til kollegaer og kan tas i båsen.

   

  5.       Inndeling i avdelinger etter fagdisiplin kan vurderes. De som jobber innenfor samme fagfelt bør uansett sitte samlet slik at de (over skilleveggene) enkelt kan utveksle informasjon. Spesielt for ferske ingeniører er dette viktig.

   

  6.       Ett møterom per avdeling og større møterom etter behov.

   

  7.       Alle skal ha hjørnebord slik at de har bordplate på begge side av skjermen(e). (Vanlig frem til 2000 tallet da det ble populært med helt åpen landskap og bittesmå skrivebord. Og selv ledere i åpent landskap.)

   

  8.       Ikke vindu fra gulv til tak. Det gir for mye lys og sannsynligvis vil det føre til solskjerming og ikke lys og utsikt i det hele tatt. Mindre vindu med manuelle persienner der alle med vindusplass enkelt kan regulere etter behov. Flest mulig bør ha vindusplass.

   

  9.       Ett mindre fellesområde for hver avdeling (dersom avdelinger) og ett større fellesområde med kaffeautomat/trakter og kald drikke. Fellesområde for avdeling kan brukes både til spontane korte fag og prosjektrelaterte diskusjoner/møter og sosialt.

   

  10.   Teppe på gulv i kontorområde (for lyddemping). Grønne planter. Bilder på veggene. Fag og prosjektrelaterte modeller om ønskelig. Gjerne personlig preg i hver bås/kontor.

   

  11.   Fruktskåler på hver avdeling slik at de ansette holder blodsukkeret oppe og jobber maksimalt.

   

  12.   Treningsrom? Tja…

   

  13.   Hjemmekontor kun ved spesielle behov. Eksempelvis 1-2 dager per uke pga lang reisetid. (Ikke fortell meg at Teams er like effektivt som å rusle inn på kontoret til sjefen etter behov eller å slenge ett spørsmål til kollegaen over skilleveggen.)

  • Like 2

 8. Sareptas skrev (1 time siden):

  Herlig type! Fraskriver seg ansvar, på samme måte som han sikkert fraskriver seg ansvaret for den uopprettelige naturskaden utbygging av vindkraft har påført urørt og vakker norsk natur.

  Ja, det sier seg selv at dette er en skruppelløs type som glatt raserer både natur og annet så lenge han selv tjener på det!

  • Like 1

 9. Folkeopplysningens miniepisode om biodynamisk landbruk er stor underholdning! Syns faktisk Teknisk ukeblad kunne holdt seg for god til å skrive om slikt vrøvl som dette her. Hva er det neste dere skriver om? Hvordan overføres egentlig de positive energiene ved fjernhealing? Hva er det egentlig som skjer med kroppen når den bombanderes av 5G stråling?

   

  Hervé ville utforske energien nede i havdypet og jobbe med vannmassenes bevegelser som påvirkes av gravitasjonskreftene fra månen. Prosjektet passet perfekt til hans biodynamiske filosofi.

   

   

  • Like 1

 10. Useriøst og skuffende at TU hiver seg på trenden med å fremstille det som at det var atomkraft som førte til at 18000 mennesker døde. Katstrofen var en Tsunami. Strålingen i området var ikke på noe tidspunkt høyere en den vi har i Norge hver dag. Jouralistene som i panikk reiste hjem, kom hjem til høyere stråling en det som var i områdene de reiste fra. FN's klimapanel er klar på at vi trenger atomkraft dersom vi skal klare bærekraftmålene. Det bør dere som tror på vitenskap og forskning ta innover dere. Selv om det innebærer og være enig med de selvutnevnte ekspertene som foretrekker konspirasjonsteorien om at all verdens forskere og politikere har diktet opp dette med menneskeskapte klimaendringer... Ja, her kan vi nok desverre være enig om at store deler av tiltakene har mest en symbolsk verdi... Grønnvasking som det også heter...

  • Like 5
  • Innsiktsfullt 1

 11. Overskriften er villedende. Dette er ikke strekninger som skal på anbud. Dette er bare en konsept-design konkuranse for å se hva som kan være aktuellt som 'fremtidens hurtigbåter'. På samme måte som TU stadig vekk skriver om nye revolusjonære batterier, som når en leser artikkelen viser seg å bare være teorier noen forskere jobber med...

  • Like 1

 12. Isaac Asimov's robotlover:

   

  1. En robot skal ikke skade ett menneske, eller ved uvirksomhet bidra til at ett menneske blir skadet.

   

  2. En robot skal adlyde ordrer gitt av ett menneske med unntak av der en slik ordre kommer i konflikt med lov 1.

   

  3. En robot skal beskytte sin egen eksistens lå lenge en slik beskyttelse ikke kommer i konflikt med lov 1 eller 2.

   

  Dersom ikke disse lovene bygges inn i enhver robot, så kommer Judgement day...

   

  • Like 1

 13. trikola skrev (3 timer siden):

  Det viser vel i første rekke at bedriften begynte som eller fortsatt er et enkeltpersonforetak. Der er det krav på at navnet forekommer i firmanavn.

  https://enkeltpersonforetak.no/starte-egen-bedrift/navn-pa-enkeltpersonforetak

   

  Det gjør det ikke. I alle fall lenge siden de store firmaene rundt her var enkeltmannsforetak. Om ett firma foreksempel heter: Brødrene Hansen Maskin. Eller: Jensen & Olsen bygg. Og de har eksistert i 10-20-30 år, og minst en av personene som står i firmanavnet fortsatt eier i firmaet, så er det adskillig mer tillitsvekkende en når det heter: Speedy maskin, eller Invest bygg AS...

  Kjøpte ett gammel hus og har brukt ett par millioner på å restaurere hus og tomt/hage de siste årene. Har IKKE satt det ut på anbud, men valgt godt etablere lokale  firma med gode referanser. Tenker tross allt at dette skal jeg leve med til jeg havner i eldrebolig, og kanskje til og med overlevere noe bra til neste generasjon...


 14. 'Entreprisen ble tildelt etter innhenting av priser, og BB ble innstilt. Hovedkriteriet var pris, og der var de best, forklarer Anders Røren, daværende prosjekt- og byggeleder i Obos Prosjekt.'

   

  Er det mulig... Noen tips:

  1. Velg ett firma som har eksistert noen år. Gjerne med navnet til eierne med i firmanavnet. Det viser yrkesstolthet.

  2. Sjekk referanser. Snakk med noen der de har gjennomført tilsvarende prosjekter tidligere.

  3. Ta en tur bortom byggeplassen ett par tre ganger i uken og sjekk at det ikke er noen misforståelser eller uforutsette problemer.

   

  Obos. Dere bør betale! Og kanskje være litt nøyere med hvem dere ansetter som prosjektledere i fremtiden...

  • Like 1
  • Innsiktsfullt 1

 15. Salvesen. skrev (På ‎26‎.‎09‎.‎2020 den 16.08):

  Motor støy hører en i alle biler, men det er blitt bedre på lavt turtall. Men ved bykjøring er det der på samtlige ICE biler. 

  Jeg reiser mye å kjører altslags leiebiler, aldri opplevd en bil en ikke hører motoren i. Gjelder forøvrig elbiler også.

   

  Malerifaen skrev (På ‎26‎.‎09‎.‎2020 den 17.05):

  Er fremdeles moderne biler som ikke har god støydemping. Kjørte en moderne Mazda 6 topp utgave. For mye dekkstøy. Min gamle BMW hadde ikke det problemet. 

  Kjørte en audi a6 2004 modell mener jeg, den var også godt dempet mot dekkstøy.

  Flere omtaler av polestar 2 påpeker noe svak isolering, i samme grad som tm3. 

   

  Salvesen. skrev (På ‎26‎.‎09‎.‎2020 den 16.08):

  Motor støy hører en i alle biler, men det er blitt bedre på lavt turtall. Men ved bykjøring er det der på samtlige ICE biler. 

  Jeg reiser mye å kjører altslags leiebiler, aldri opplevd en bil en ikke hører motoren i. Gjelder forøvrig elbiler også.

  Tror dere egentlig er noenlunde enige... I billige biler kan motorlyd oppleves som støy. I tyske premium biler + Lexus, må du høre godt etter for å høre motorlyd. Den kan i alle fall ikke karaktiseres som 'støy'. Men, uansett hvilken bil du kjører er dekkstøy, og støy fra trafikken MER fremtredene en motorlyd. Så det spiller I grunne liten rolle at en bil mangler motor om ikke støydemping av kupeen er bra. Problemet er akkurat det samme om det er en fossil bil eller elbil...


 16. Frobe skrev (1 time siden):

  Er det andre land enn Norge hvor kystvaktflåten nesten utelukkende består av innleide supplybåter?

  Vel... Den Amerikanske kystvakten har ganske tilsvarende Norsk designede båter under bygging akkurat nå. Tilsvarende siden det skal være 'provan design'. Dette er forresten ikke supply skip, men: AHTS (Anchor Handling Towing Support) skip.

  • Like 2
×
×
 • Create New...