Gå til innhold

Wlffrsether

Medlemmer
  • Innlegg

    410
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Wlffrsether

  1. Da er det nok en stund siden du jobbet med BankID @Nimrad, for som @Loko sier så har det skjedd mye på dette området.

    For førstegangs utstedelse av BankID er det et krav om at man er legitimert med gyldig pass eller nasjonalt ID-kort ved personlig oppmøte, og det er et krav at RFID-brikken i pass/ID-kort blir avlest og kontrollert. 

    Banker som ikke har fysiske filialer, men likevel ønsker å utstede BankID, benytter gjerne Postens PUM-tjeneste hvor da Posten foretar legitimasjonskontrollen.

    Det finnes noen unntak fra regelen som kan benyttes i noen tilfeller, men alle banker er svært forsiktige med å benytte seg av denne muligheten. 

    • Innsiktsfullt 3
  2. newman221 skrev (På 26.1.2021 den 12.29):

    Lukket de ikke mulighet for skattefradrag etter boligkjøp nå? 

    Det foretas nå en kontroll av hvorvidt du eier bolig pr. 31. desember i et kalenderår. Hvis ja, så får du ikke skattefradrag for sparing i BSU for det kalenderåret. Hvis nei, så får du skattefradrag for sparing i BSU for det kalenderåret. 

    Denne kontrollen foretas på nytt hvert år, slik at hvis du f.eks. ikke lenger eier bolig pr. 31. desember et senere kalenderår, så kan du få skattefradrag for sparing i BSU for det kalenderåret.

  3. TheCableGuy skrev (17 timer siden):

    Finnes det noen som helst fordeler ved å spare i barna sitt navn kontra å spare midlene i en egen konto for dem som du eier selv?

    Ja, det gjør det. Du oppnår blant annet kreditorvern i tilfelle du selv skulle få en kreditor på nakken, samt at midlene ikke vil inngå i ditt eget bo etter f.eks. skilsmisse eller død.

     

    Dubious skrev (13 timer siden):

    Sidespørsmål, kan man sperre slike kontoer til barnet blir 25 år?
    Mye brukt i amerikanske filmer

    Ja, men det må gjøres senest når gaven gis. Giver av en gave kan i et gavebrev angi vilkår for gaven, f.eks. når gaven skal kunne disponeres og til hvilket formål. 

  4. Helsedirektoratet har i en kommentar til forskriften uttalt:

    Sitat

    Alkohollovens bestemmelser inneholder ingen nærmere definisjon av begrepet "cocktail ". Det er derfor naturlig å ta utgangspunkt i nasjonale og internasjonale bransjestandarder, som angir hva ulike cocktails skal inneholde. En bars egenkomponerte cocktails vil imidlertid ikke omfattes av unntaket.

    Det internasjonale barforbundet International Bartenders Association (IBA) har utarbeidet en liste over internasjonalt godkjente cocktails «IBA cocktails» som fremkommer på deres nettside iba-world.com. I henhold til Helsedirektoratets praksis kan det tas utgangspunkt i denne listen ved vurderingen av hvorvidt en drink er en "cocktail" i forskriftens forstand.

    Hele uttalelsen kan leses her: https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/alkoholforskriften-med-kommentarer/kapittel-4-saerlig-om-skjenking/-4-5

  5. VX7 skrev (20 timer siden):

    I min tidligere post, angående leiekontrakten jeg er i nå, prøver jeg å finne en vei ut. Det jeg sendte han var at jeg flytter ut 1. mars og betaler kun leia for januar og feburar. Dette er det jeg fikk i svar fra utleier: 

     

     

    Min første post: 

     

    Da ville jeg ha respondert med henvisning til Husleielovens §1-2 om Ufravikelighet:

    Sitat

    § 1-2.Ufravikelighet

    Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er mindre gunstige for leieren enn det som følger av bestemmelsene i loven her.

    Ved leie av lokale kan loven fravikes i avtale, med unntak av §§ 1-1 til 1-4, 4-1, 4-4, 4-6, 9-7, 9-8, 9-10, 12-3 og 12-4 og kapittel 13.

    Her er det verdt å merke seg at du leier bolig, ikke et lokale. Hvis utleier prøver seg med henvisning til denne paragrafen selv som grunnlag for fravikelse fra lovens hovedregel, så kan du henvise videre til Husleielovens §1-1. Lovens virkeområde m.v. femte ledd:

    Sitat

    Med bolig menes i denne loven husrom som fullt ut eller for en ikke helt ubetydelig del skal brukes til beboelse. Med lokale menes i denne loven annet husrom enn bolig.

     

  6. Ikke nødvendigvis, men det varierer nok fra bank til bank. Noen har det åpent tilgjengelig i hele perioden forskriften krever lagring, andre har det arkivert og mindre tilgjengelig for den ordinære bankfunksjær i førstelinje. Det er gjerne mer tigjengelig i de mindre bankene enn de store, da de store har mer å spare på å arkivere data.

    Kilde: jeg jobber i bank.

    • Liker 1
  7. Banken oppbevarer slike opplysninger i 10 år, jfr Bokføringsforskriften:

    Sitat

     

    § 8-13-4.Oppbevaring

    Banker og finansieringsforetak skal oppbevare spesifikasjoner som nevnt i 8-13-3 samt dokumentasjon av bokførte opplysninger som inngår i slike spesifikasjoner i ti år etter regnskapsårets slutt.

     

    Men som nevnt i tidligere svar, så kan det godt tenkes at dette er opplysninger som ikke alle i banken har tilgang til.

    Din egen bank burde for øvrig være i stand til å bekrefte eier av det kontonummeret som du betalte til. Nets Online er et fint verktøy som bankansatte kjenner til, hvor man kan hente ut slike opplysninger på transaksjoner som er gjennomført.

    Sånn umiddelbart ser jeg for meg 2 mulige forklaringer

    • Selger har byttet bank og avtalt videresending av transaksjoner i 6 mnd. Da vil din betaling bli ført videre til mottakers nye kontonummer, uten at det går via den kontoen som er avsluttet. 
    • Selger har oppgitt kontonummer som benyttes til innbetaling på kredittkort. Noen kredittkortutstedere bruker individuelle kontonummer for innbetaling fremfor felles kontonummer og identifisering med KID. Da er det ikke sikkert at den ordinære bankfunksjonæren ser innbetalingen på dette kontonummeret i klartekst, da det ofte kan være forbundet med omnummerering eller liknendene til et felles kontonummer for alle kredittkort.
  8. 5YN6PQB1 skrev (15 timer siden):

    2. Er det styre eller generalforsamlingen som må ta stilling til dette?

    2. Årsmøtet. Eierseksjonslovens § 49 regulerer dette:

    Sitat

    § 49.Flertallskrav ved ulike beslutninger på årsmøtet. Særlige begrensninger i årsmøtets myndighet

    Beslutninger på årsmøtet tas med vanlig flertall av de avgitte stemmene hvis ikke andre flertallskrav er fastsatt i loven eller vedtektene. Vedtektene kan ikke fastsette strengere flertallskrav enn det som er fastsatt i loven.

    Det kreves et flertall på minst to tredjedeler av de avgitte stemmene på årsmøtet for å ta beslutning om

    a) ombygging, påbygging eller andre endringer av bebyggelsen eller tomten som går ut over vanlig forvaltning og vedlikehold i det aktuelle sameiet

     

  9. djgudleif skrev (På 20.5.2020 den 13.43):

    Bremykt selger to ulike størrelser.

    250gram bremykt koster uvanlig mye nå, 27.80 kr. Bremykt 500gram koster som det pleier ca 28.60.

    Hvilke økonomiske prinsipper er det som driver 250grams varianten opp? Den bruker vanligvis å koste 5-6 kroner mindre hvertfall.

    Bremyktpakken på 250g kom for å primært konkurrere med tilsvarende smør/margarinpakker av samme størrelse fra andre leverandører, og prisen er satt deretter. Den er altså ikke laget for at de som uansett kjøper Bremykt skal få mulighet til å kjøpe en mindre pakke, og prisen behøver derfor ikke å settes med særlig hensyn til den store pakken.

    Dette var forklaringen jeg fikk når jeg stilte samme spørsmål når jeg selv jobbet i dagligvareforretning for snart 20 år siden. 

  10. Seawanderer skrev (1 time siden):

    Et annet spørsmål...

    Hvis jeg bytter f.eks til If, også oppretter jeg en skademelding første dag, vil If da være behjelpelig med skaden, eller? Har nemlig et tak med vannlekkasje...

    Du skal straks melde skaden til det forsikringsselskapet hvor boligen er forsikret når du oppdager skaden. 

  11. IceBlitz skrev (På 14.4.2020 den 10.24):

    Og enda mer fascinerende om du faktisk får lønna via en bankremisse. Trodde ikke sånt eksisterte lenger jeg. Det som er skummelt er at en remisse er et verdipapir, så hvis dette mistes så er pengene borte for alltid. Feks, om man skal kjøpe en bil for 40k kontant, og man ønsker å få en bankremisse istedenfor 40stk tusenlapper, så må man kjøpe remissen for 40k, og da er dette papiret verdt denne summen. Kan såklart hende jeg har misforstått det, men var slik jeg ble fortalt dette for mange år siden da jeg skulle kjøpe en bil med en remisse.

    Bankremisser eksisterer og brukes fortsatt, men blir mindre og mindre vanlig da andre betalingsmåter er både raskere, billigere og enklere for både betaler og mottaker, som f.eks. straksbetaling.

    Pengene er ikke automatisk tapt om en bankremisse mistes, da pengene fortsatt står på en internkonto hos banken som du kjøpte bankremissen fra. Der står pengene inntil bankremissen innløses. Har du mistet en bankremisse, så tar du kontakt med banken hvor denne er kjøpt, slik at banken får varslet øvrige banker om at bankremissen er mistet og ikke skal innløses. Bankene har rutiner for slikt.

    En bankremisse som ikke er innløst innen 6 mnd fra utstedelsesdato, kan kjøper få tilbakeført fra banken. Noen banker har også rutiner for automatisk tilbakeføring av utgåtte bankremisser.

    I dag brukes gjerne bankremisser til gaver i forbindelse med bryllup og konfirmasjoner der hvor giver ønsker å ha en fysisk gave å gi, men hvor giver kanskje synes at en kvittering på at penger er overført til en konto er litt "kjedelig", men ønsker noe som er sikrere enn kontanter. 

     

  12. Forsikringsvilkårene for Helårs reiseforsikring hos IF sier følgende:

    Sitat

    3 FORSINKELSER

    3.1 Forsinket reise

    Forsikringen omfatter merutgifter til reise og overnatting når en forsinkelse oppstår etter at din reise er påbegynt.

    3.1.1 Hva vi erstatter

    Vi erstatter rimelige og nødvendige merutgifter til overnatting og innhenting av reiseruten, når

    • ditt forhåndsbetalte offentlige transportmiddel ikke går til avtalt tid. Utgifter til transport er begrenset til 3 000 kroner per person
    • du kommer minst 1,5 timer forsinket til avgang eller seneste innsjekkingsmulighet med forhåndsbetalt offentlig transport. Merutgifter til innhenting av fastlagt reiserute erstattes hvis transportøren ikke klarer å innhente reiseruten innen 24 timer.

    Forsinkelsen må skyldes

    • ekstremvær, trafikkuhell eller annen plutselig og uforutsett hendelse som fører til ekstraordinære trafikkforhold
    • teknisk feil eller trafikkuhell som forsinker det offentlige transportmiddelet du reiser med, eller skal reise med eller
    • teknisk feil eller trafikkuhell som krever berging av det private kjøretøyet du reiser med

    Slik jeg leser vilkårene, så er du nok ikke dekket av reiseforsikringen din i dette tilfellet, med mindre dere skulle rekke et "forhåndsbetalt offentlig transportmiddel" siste etappe hjem. 

    Men husk at du har klagemulighet!

  13. daruu skrev (46 minutter siden):

    Hvis man har 75% bonus så har man ikke høy risiko for skade.

    Har man høy bonus så betyr det at man ikke har hatt noen bonusberøvende skader - det er riktig.

    Men det er fullt mulig å ha mange skader samtidig som man har høy bonus. Ikke alle bilskader er bonusberøvende, som f.eks. påkjøring av dyr, tyveri/innbrudd, veihjelp og glasskader. I tillegg så finnes det en del vilkår hos de forskjellige forsikringsselskapene som at f.eks. maskinskade eller parkeringsskader med ukjent gjerningsperson ikke gir bonustap. 

    Har man mange skader, så kan det nok dermed fort bli vurdert dit at risikoen er høy, til tross for at man ikke er direkte skyld i skadene selv.

    PS: som en kuriositet så kan det også nevnes at det er mulig å flytte bonus mellom kjøretøy på samme fører, slik at det i gitte tilfeller er fullt mulig å opprettholde høy bonus til tross for bonusberøvende skader. Men det får bli tema til en senere forelesning...

    • Liker 1
  14. Seawanderer skrev (22 timer siden):

    Må være en av de dårligste kunderådgiverne jeg har snakket med... Fremfor å svare på om det er mulighet å finne en måte på å få ned månedsprisen på en eller annen måte, så kontrer vedkommende med at det blir billigere hvis jeg også tar reiseforsikring fordi jeg da får billigere årspris; 36000kr fremfor 35000kr.... whoopdidoo for en rabatt...... :( Så ja, nå sitter jeg fast her, ja...

    Basert på de opplysningene du har kommet med om selve forsikringene, så er den prisen det dobbelte av det man nok burde forvente i et normalt tilfelle, om ikke mer. Jeg finner i alle fall ingenting i det du har kommet med som skulle tilsi en slik pris.

    Så da holder jeg en knapp på at det er skadehistorikken som er årsaken til den høye prisen. Dvs. at det har vært såpass mange/store skader over en gitt tidsperiode, at risikoen for at nye skader oppstår er vurdert å være høyere enn normalt. Høy risiko for skade = høy pris på forsikring, som hovedregel. Men dette bør du kunne få opplysninger om fra forsikringselskapet.

    Du bør uansett ta en runde med andre forsikringsselskaper og innhente pristilbud. Det vil ofte være lurt uansett. Men husk da å avklare det med skadehistorikken, da det gjerne har betydning for de tilbudene du får. 

  15. Uten å vite mer om de faktiske forholdene, så blir det vanskelig å svare kategorisk på ditt spørsmål, men forenklet kan du si at prisen på en forsikring er et resultat av:

    • Verdien på det som er forsikret
    • Hvilke skader forsikringen skal dekke
    • Risikoen for at skade kan oppstå

    Kjenner du til skadehistorikken til dine foreldre? 

    Hvis dine foreldre har hatt mange skader, så kan det påvirke prisen på forsikringene negativt, da mange skader kan være et tegn på at risikoen for at skade oppstår høyere, avhengig av hvilke typer skader det er snakk om.

    På bilforskring f.eks. så har man et "bonus/malus" system. De fleste er kjent med bonus, dvs. billigere forsikring ved skadefri kjøring, men færre er kjent med begrepet malus, dvs. negativ bonus. Bonus på kjøretøy kan nemlig bli lavere enn 0% hvis man har mange nok skader som medfører bonustap. Det kan bli dyrt, særlig hvis man har kaskoforsikring.

    Det kan uansett være fornuftig å ta en runde hos andre selskaper, men husk at dine foreldre da normalt må avgi en egenerklæring hvor man blant annet blir spurt om antall skader over en gitt tidsperiode.

    • Liker 1
  16. Hentet fra Datatilsynet sine sider:

     

    https://www.datatilsynet.no/regelverk-og-verktoy/lover-og-regler/avgjorelser-fra-datatilsynet/2016/nettbutikker-kan-ikke-lagre-fodselsnummer/

     

    - Ut fra info på siden jeg referer til, høres det ikke riktig ut at man må oppgi fødselsnummer når man skal handle med kort.

    Qliro AB driver med finansieringsvirksomhet, og har konsesjon i Norge fra Finanstilsynet: https://www.finanstilsynet.no/konsesjonsregisteret/detail/?id=201270

     

    Det er riktignok Finansinspektionen i Sverige som er tilsynsmyndihet, men jeg tror nok tilnærmet samme regelverket gjelder der, med tilhørende rapporteringsplikt.

  17. Jeg vil tro Qliro er rapporteringspliktig etter Hvitvaskingsloven, og dermed må forholde seg til §12:

    § 12.Kundetiltak når kunden er fysisk person

    (1) Når kunden er en fysisk person, skal følgende opplysninger innhentes om kunden: a) navn b) fødselsnummer, D-nummer eller, dersom kunden ikke har slikt nummer, annen entydig identitetskode. 

     

  18. Regnskapsfører har rapporteringsplikt iht. Hvitvaskingsloven. Det trådstarter beskriver kan lett oppfattes som forsøk på hvitvasking av underslag. Det trådstarter her gjør er dermed ikke "lurvete oppførsel", men etterlevelse av gjeldende regelverk. 

     

    Rapporteringspliktige skal ha rutiner for etterlevelse av hvitvaskingslovens plikter. Trådstarter bør derfor ta en ny prat med sin arbeidsgiver om dette. Det er nok heller tvilsomt om Finanstilsynet, som er tilsynsmyndighet for regnskapsførere, er fornyød med arbeidsgivers svar om å "stole på kunden og gi beskjed om at dette er mistenkelig".

    • Liker 2
  19. Det er flere grunner til å anskaffe BankID fra den banken som er din hovedbank, hvor de med størst betydning er: 

    • Det er banken som har utstedt din BankID du må kontakte for å få support ved trøbbel. Ønsker du å forholde deg til flere banker enn nødvendig? 
    • Du har plikt til å varsle banken som har ustedt din BankID om endringer som har betydning for din BankID, som f.eks. kontaktinformasjon. Ønsker du å følge opp dette i flere banker enn nødvendig? 
    • Banken hvor du avvikler ditt kundeforhold vil sannsynligvis avvikle den BankID de har utstedt til deg. 
    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...