Gå til innhold

Ernie

Medlemmer
  • Innlegg

    6 681
  • Ble med

Alt skrevet av Ernie

  1. Her må man nok gå litt tvetydig til verks. Som Gavekort sier, dette er noen du fort må omgåes med 5 dager i uken. Det sagt, jeg har ikke tall på hvor mange par vi har eller har hatt på jobben min (som for kontekst er i utlandet), så å involvere seg med en kollega kan fungere også. Prøv å finn noe som kan være litt interessant å utforske og spør om hun vil bli med på det en dag. En interessant café eller restaurant f.eks. Eventuelt noe hun kan ha en viss interesse av å se, type museum, utstilling eller noe sånt, men det avhenger såklart hva hun har interesse for. Dette ville jeg vært ytterst forsiktig med. «Andre tar på henne, så da må jo jeg ha lov også» er ikke en ok måte å opptre på. Det er best å spørre om det er greit fremfor å anta det.
  2. Jeg tror det å skylde på elbilene er litt korttenkt her. Det er omfattende kapasitetsproblemer rundt om i landet, selv også i Nord-Norge, og selv om elbilene selvsagt bidrar til problemet, så tviler jeg på at problemene hadde vært borte uten elbilene. Som du sier innledningsvis, bedrifter blir nektet mer strøm. Dette gjelder selv også i Nord-Norge hvor det teknisk sett er kraftoverskudd. Problemet er at vi har et utdatert og mangelfullt strømnett som er helt ute av stand til å frakte frem strømmen der vi trenger den. Staten har kort og godt over lang tid nedprioritert kjedelige greier som å bygge mer eller utbedre eksisterende strømlinjer. Det er et av en rekke høyst problematisk mangelfull oppfølging av kritisk infrastruktur. Vann og avløp lider av ennå verre problemer.
  3. Av ren nysgjerrighet, er det noen her som også programmerer i Rust i en profesjonell setting? Hvis ja, hvordan er erfaringen med å få med seg kollegene på det?
  4. Her stanger man nok dessverre opp mot kald, norsk kultur. Når bor jeg riktignok i utlandet hvor det er litt mer aksept for å fyre av komplimenter til fremmede, men sånn generelt, i den grad jeg gir fremmede komplimenter så er det nærmest utelukkende til personer jeg allerede har en samtale med, og det går på stil, og ikke kropp. Personlig ville jeg holdt meg unna smil, selv om det er aldri så godt ment. Det som har fungert for meg har vært kompliment på hårfarge/stil eller klær som jeg genuint liker. Som regel fyrer jeg det av uten noen som helst baktanke om noe som helst, og noen setter merkbart god pris på det. Akkurat det med baktanker er nok også greit å ta med seg. Det kan være enkelt å gjennomskue at man gir et kompliment for å starte en samtale og "få noe ut av det", og da er det veldig avhengig av hva den andre personen synes/tror om deg generelt.
  5. I den grad du ønsker å gi henne en ny sjanse, så bør du absolutt konfrontere henne med de meldingene. Hvis du er helt 100% sikker på at hun har skrevet dette, så må hun ta på seg ansvaret for det og innrømme at dette på ingen måte er en akseptabel måte å behandle noen på. Av egen erfaring, det rødeste, største flagget man noen gang kan finne er de som nekter å ta ansvar for det man har sagt og innrømme at det var galt å si, spesielt hvis det kombineres med det et hardnakket syn om at det er din feil og ikke deres. Hvis man ikke klarer å ha et ærlig syn på det, så er man dypt, dypt inne i et territorium med stort potensiale for alvorlige personlighetsforstyrrelser som f.eks. narsissisme. Skulle det være tilfellet, så er dette personer man absolutt 100% bør holde seg milelangt unna.
  6. Jeg veit ikke helt hva du vil frem til her, men det er selvfølgelig problematisk å leve med en berg-og-dal-bane situasjon. Det er akkurat det som er poenget mitt. Enten må man akseptere at det er situasjonen og ta visse forholdsregler for å beskytte seg i den situasjonen, eller så må man sette grenser og tørre å følge de opp. Ingen av alternativene er enkle eller problemfrie. Langtidsvirkningene er også til stedet om man setter grenser. I ytterste konsekvens tar ikke alkoholikeren dette på alvor og man er da pent nødt til å skyve vedkommende vekk for å beskytte seg selv. Det er ikke uten konsekvenser, eller problemfritt, men som du sier, alternativet med å bli værende er også høyst problematisk. Sånn sett så er det ikke noe riktig og galt alternativ her. Så lenge alkoholikeren ikke ser et problem med alkoholen så er det fånyttes som pårørende å snakke seg ut av problemet. Aksept eller distansering er fra mitt ståsted de eneste to våpnene man har som pårørende.
  7. Dessverre er dette både vanskelig og spre enkelt. Vanskelig fordi det er mye følelser inni bildet, og enkelt fordi dette er noe hun må ønske selv. Det er fullstendig meningsløst å tvangsinnleggelse eller på andre måter tvinge henne edru. Uten en indre vilje til å endre er det fullstendig poengløst å forsøke noe som helst. Å kontakte fastlege og forklare de fysiske problemene dette har er derfor den mildeste handlingen man har her. Fungerer ikke det så må man enten akseptere at situasjonen er det den er, eller sette noen grenser og kjøre hardt mot hardt når det uunngåelige skjer at grensene ikke blir respektert. Ganske enkelt, alkoholen må få konsekvenser. Uten en indre vilje til endring blir det ei heller permanent endring. Som pårørende er det en ekstra vanskelig situasjon. Til syvende og sist så må man tørre å fullstendig isolere henne. Enten det eller leve med et følelsesmessig variabelt forhold.
  8. Uhm... hva baserer du egentlig denne påstanden på? «Har du ikke hatt avføring på et par uker så ville jeg tatt turen på legevakten.» Normal sett har folk avføring innen 2-3 dager. På dag 4 beveger man seg inn i det man kan definere som lett forsoppelse. Er man oppe i en uke så vil jeg påstå det er åpenbart at ting ikke er som det skal og for normale mennesker regnes det som forstoppelse. Det betyr ikke at det er noe kritisk på gang, men det er absolutt ikke normalt og det er absolutt noe man må ta på ramme alvor. Har man i tillegg symptomer som kvalme, oppkast eller problemer med å hold maten nede så bør man absolutt oppsøke lege. Spesielt kombinert med oppkast bør man oppsøke legevakt relativt akutt, og det vil være uansvarlig hvis legevakt ikke tar symptomene på alvor. Kommer det ikke noe ut normal vei, og ting kommer i retur opp, skal varsellampene blinke.
  9. Selv om jeg er helt enig i at det er usannsynlig at rørene blir reparert, så er det slik jeg ser det to grunner til at man faktisk kan være litt motivert til å reparere rørene uten å flytte russisk gass igjennom dem. Man kan bruke det politisk til å demonstrerer at EU og USA ikke har ødelagt rørene selv. Potensielt kan man da tvinge igjennom russisk gass igjen hvis det virkelig blir krise Man kan kutte rørene utenfor Polen, Estland, Litauen eller Latvia, og flytte gass mellom Tyskland og landene via ennå en kanal
  10. Jeg kan ikke annet enn å riste oppgitt på hodet her. Som boende i utlandet synes jeg det er direkte ufint å kreve BankID. Inntil app-versjonen kom så var det direkte plagsomt ustabilt og fungerte kanskje en gang før man måtte restarte mobilen. På sikt er det fint lite jeg trenger BankID til, så å skulle kreve dette for å registrere seg? En smule diskriminerende kanskje? Meningene til folk i utlandet er liksom ikke like mye verdt som folk boende i Norge? ...men altså, betyr det at man ikke lenger deler synspunktet beskrevet i denne artikkelen? Den skyter jo ganske grundige hull i argumentasjonen her...
  11. Jeg er absolutt ikke overbevist her. Har du et godt eksempel på når det er nødvendig å dele tidsdata utelukkende i noe annet enn UTC?
  12. Godt mulig det er en vanlig problem, men det er ettertrykkelig et amatørproblem. Det er ikke vanskelig å dele tidsdata i UTC, og det er heller ikke vanskelig å presentere UTC data i lokal tidssone. Jeg har tilgode å jobbe (profesjonelt) med et API med tidsdata i som helst annet enn UTC. Bare amatører og korttenkte idioter deler dataene i noe annet enn UTC.
  13. Som fulltidsutvikler, så har jeg ikke ord for hvor utrolig pinlig og amatørmessig dette er. Tidsdata utveksles vanligvis som UTC, og så må brukeren av dataene legge på eventuell tidsforskjell mellom UTC og lokal tid. Dette vil jeg påstå er en defacto standard å operere med. Å fravike det eller anta at man fraviker fra det er rett og slett hodeløs idioti og å be om trøbbel. Her er det ganske vanskelig og lite troverdig å rulle ut en "likevel ansvar". Med mindre Nord Pool gjør noe dumt (sprer rundt tidsdata som ikke er UTC), så har NTB det fulle og hele ansvaret her.
  14. Den brutale sannheten er at det lekker metan ut av gassledninger tilsvarende et par milliarder tonn CO2 hvert år. Så bare det å tette ledningene og faktisk bruke alt metanet man henter opp vil hjelpe enormt mye mer enn folk er klar over. Det er så lav-hengende frukt at det er utrolig at man ikke tar grep om det.
  15. Ja, jeg lurer nå fælt på hva man holder på med her. Her framstiller man det å bruke et nett til å fange søppel som noe nytt. Følger man litt med så er det aldeles ikke noe nytt siden det har blitt testet i RemoveDEBRIS. Det eneste som er nytt her er at man har puttet en bremseskjerm i en rakett og gjennomført en vellykket test. Konseptet skulle egentlig testes i fjor av et annet universitet, men når raketten ikke når verdensrommet så er det litt problematisk å teste bremseskjermen 😅
  16. «Reels» er dråpen som fikk meg til å fjerne både Facebook og Instagram fra telefonen og i stedet bruke nettleseren til det. Innstillingene for automatisk avspilling gjelder tydeligvis ikke «reels», og for meg er det regelrett respektløst å spille av innhold sånn når man er på mobilnettet. Sånn i ettertid så ser jeg jo er Facebook her er rimelig desperate.
  17. Dette er jo ikke helt riktig da. Frekvens og hastighet har ingenting med hverandre å gjøre. Det du implisitt sikter til er båndbredde, noe som er enklere å gi større biter av på høyere frekvenser. Derimot er det jo som Kullingen sier rett over her, at 5G utnytter båndbredden bedre. Når 5G en gang når hytta så vil det helt klart hjelpe. Ellers registrerer jeg at 5G fortsatt slår starlink grundig på pris vs. ytelse. Jeg betaler lommerusk for ubegrenset 5G sammenlignet med starlink og får tilsvarende eller bedre ytelse. Skal sies at jeg bor i utlandet da, men fortsatt, jeg kan vel kjøpe 4 abonnement for samme prisen...
  18. Du har rett i at en SDR kan kreve mer energi, men de siste årene har dette blitt så effektivt at man (etter min mening) skyter seg selv grundig i foten hvis man lager nye design på andre måter. Uten å gå inn i eksakt hvordan det foregår, så er essensen at man sitter igjen med en mer fleksibelt design hvor man til en viss grad kan omprogrammere senterfrekvensen og båndbredden man opererer i i rommet, eller (på bakken) enkelt lage en ny design for et helt annet frekvensområde. I tillegg har man full tilgang til å omprogrammere protokollen man opererer med, eller operere med flere antenner i flere forskjellige frekvensområder. For et selskap som skal operere internasjonalt og trenger frekvensallokering i en rekke land så er dette store fordeler å ha med seg.
  19. La meg omformulere det litt: Nei, men ville vi også vist om det? Ikke at jeg kjenner til designen av de satellittene, men det er vel få, om noen, i dag som sender opp kommunikasjonsutstyr som ikke er programvare-basert (SDR). Da er det jo bare å slenge inn en passende antenne og kabling inn i en ledig kanal, og vips kan man programmere dette om til å lytte på kommunikasjonen på bakken. Det er penger i dette. Derfor ser vi også selskaper som investerer i denne typen kapabilitet. Bare for å ta et forholdsvis nytt eksempel på det https://nanoavionics.com/news/kongsberg-defence-aerospace-orders-three-surveillance-satellites-from-nanoavionics/ Basert på hvor lite plass dette kan ta og hvor stor satellitt de bestiller, så kan du banne på at dette er alt annet enn en demonstrasjon. Skal jeg gjette litt, så går en god del av det volumet med på å levere strøm (batterier for å holde ting i livet) og eventuelt dumpe varm ut i rommet. Enten det, ellers så er det noen hemmelig nyttelaster som skal inn der. Ut fra beskrivelsen kan den iallfall fint lages robust selv i et betraktelig mindre volum. Hvis du allerede har en platform som inkludere en eller flere SDRer, så trenger SpaceX bare å lirke inn en antenne. Jeg er ingen ekspert på design av det, men jeg tviler på at den trenger å være spesiell stor og det vil være klin umulig å se den fra bakken. Ei heller vil den trenge å være synlig på noe som helst vis på bakken
  20. Jeg tror det blir litt for naivt å påstå det. I en krigssituasjon så trenger man kontroll over informasjonen innbyggerne får. At media nå om dagen villig stiller opp som mikrofonstativ i vestlige land ifm. krigen i Ukraina bør på ingen måte forveksles med at de samme statene ikke hadde grepet inn. Det er jo bare å se på lekkasjene fra det amerikanske forsvare eller etterretningen, så ser man jo at det veldig åpenbart et store grupperinger innenfor div. stater som ønsker kontroll over media eller frarøve de muligheten til å rapportere om absolutt alt. Hva tror du skjer hvis de samme landene går til krig? Selvsagt blir det sensur og kontroll hvis ikke media fortsetter å være villig mikrofonstativ. En annen ting er jo at de samme satellittene fort er eller kan bli fult brukbare som ("sivile") spionsatellitter. Det er jo noe vi ser ifm. krigen i Ukraina. Så neste spørsmål er jo hvorvidt SpaceX får lov til å fritt operere disse satellittene i en krigssituasjon, eller om de helt eller delvis rett og slett blir konfiskert.
  21. Jepp, de forstår seg åpenbart ikke på britisk politikk. Det styrende partiet vil selvsagt aldri frivillig gå inn for noe slikt som dette. Å bry seg om vanlige mennesker er så langt under dem. De kan vel knapt fatte hvordan det er å være selv godt bemidlet middelklasse. Antagelig så er vel denne støtten/rabatten som lommerusk å regne sett i forhold til de reelle utgiftene.
  22. Så FMA kan ikke godkjenne vedlikeholdsmanualen for et militært fly fordi den refererer til militære produkter? Her er det noe som skurrer alvorlig dårlig. Kan dette rett og slett henge sammen med fraværende militære fasiliteter på Evenes?
  23. Jeg tror nok fort vekk det er høyere krav til elektronikken i en satellitt enn i en tank. I rommet bombarderes vi tross alt med stråling, og med vektbegrensninger så kan man ikke skjerme seg helt bort fra problemet. I en tank er det mye større rom for skjerming fordi man også må beskytte seg mot kuler, granater og eksplosive våpen. Der hvor satellitter måler skjerming i mm aluminium, så snakker man om flere cm med metall i en tank. Det er rene luksusen i forhold. Sporbarhet er et godt poeng, men spørsmålet er jo også hvor mye rom man har for å tukle med disse mikrokontrollerne. Det er jo tross alt ikke sånn at man nødvendigvis er så avhengig av komplekse design for å drive ting rundt. For missiler er situasjonen selvsagt en helt annen, men der sitter det vel neppe mikrokontrollerne uansett. Der er man mer inni FPGA/ASIC verden, og de bør man vel absolutt produsere selv. I forhold til mikrokontrollere i biler så tror de drives i stor grad av alt dilldallet som dyttes inn der for å gjøre forbrukerne komfortable, samt myndighetskrav til sikkerhet og utslipp. Det var jo en tid hvor biler ble produsert stort sett uten elektronikk i seg, så noen tvingende nødvendighet er ikke akkurat elektronikken og SW sånn i forhold til å drive tanken rundt. Granater kan fint skytes med skytetabeller (antar jeg), så skutt får man også gjort uten de helt store kravene til elektronikk. Det er vel først når man skal blande inn aktive, programmerbare granater, forsprangsberegning, målfinning/sporing og stabilisering av kanonen at man begynner å virkelig trenge elektronikk og SW.
  24. Ja, det lukter litt propaganda av dette for å være ærlig. Magefølelsen min sier at man spiller på folks uvitenhet og tro på at militærutstyr bruker ekstra spesielle brikker man ikke finner andre steder. Det er på ingen måte et nederlag å bruke de samme komponentene man finner i en vaskemaskin, ei heller betyr det nødvendigvis at det er mindre robust, eller mer korrekt, utilstrekkelig robust. Det ville ikke vært første gang Russland og Sovjet masseproduserer ting med lavere kvalitet bare for å pøse ut utstyr. Så lenge det fungerer lenge nok til å skyte motparten så er det jo strengt tatt godt nok. Skulle jeg designet elektronikk for en nasjon som er avhengig av å importere brikker og fort kan stå i en situasjon hvor man får sanksjoner mot seg, så hadde jeg vel ikke akkurat startet med spesialbrikker det er vanskelig å få tak i.
×
×
  • Opprett ny...