Gå til innhold

leftbrain

Medlemmer
  • Innlegg

    387
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av leftbrain

  1. Men du har selv ikke prøvd det? Og kan ikke si om det gir hastigheten man betaler for?

    Siden det må vel være 24 MB/S nedlasting bør være mulig fra uninett eller andre steder i norge.

     

    Steam vet jeg gir veldig begrenset båndbredde alt fra per kb\s til 24 mb/s er veldig kjeldent man får mere fra steam.

    Så er ikke vits med bedre en 200 mbit hvis man skulle kun bruke steam.

     

    Orgin har jeg erfaring med man kan få opptil 36 MB/S hvis man har 300 mbit hastighet.

    Alle kabelkunder som hadde 150/20 ble oppgradert til 200/20 tidligere i våres.

     

    De leverer 200/20 til meg og vel så det, heller litt mer.

     

    DOCSIS 3.1-kunder er det nok relativt få av, selv om de gjør forsøk med prestandard utstyr det så er det langt fra standard.

     

    Jeg har det gode gamle EuroDOCSIS 3.0-modemet EPC3010 og tipper det beholdes noen måneder til. :) Tenker Get godt kunne presset litt mer ut av 3.0, f.eks. (500/50 e.l.), men mulig de sitter på gjerdet da det kanskje er enklere å implementere når 3.1 er tilgjengelig for massene?

    • Liker 1
  2. *snip*

    Kanskje man ser for seg å utvide oppstrøms frekvensområder fra 65 MHz opp mot 88-108 MHz?

     

    Det hadde vært spennende. Men, vi snakker først i 2017, det blir litt langsiktig, men etter som DAB-radioen alt er så populær så er det nok mange som går fra de analoge sendingen før den tid, noe som fører til at broadcastingen tar slutt.

     

    At det skal oppstå forstyrrelser fra FM-radioen finner jeg veldig usansynlig, da de som nevnt er på helt forskjellige frekvenser, og elektromagnetiske forstyrrelser er derfor minimale. Jeg vet ikke om det er utrolig høy senderstyrke på mastene, for da kan det muligens bli til noe, i og med at coaxial-kablene er utrolig sensitive.

     

    Har beklagligvis ikke kjenskap til at EuroDOCSIS er utviklet for å gå over en frekvens på ca 65MHz. Kanalene er også relativt små, ca 6MHz på oppstrøm. Hadde de blitt utvidet så begynner det å bli noe. Men, muligheten for 20mbit og høyere oppstrøm er der, jeg har fremdeles ikke forstått hvor begrensningen ligger, da utstyret som er EuroDoCSIS-3 standardisert har mulighet for en del større båndbredde.

     

    Nå er det jo ikke så lenge til 2017 da :)

     

    I dag blir det jo vanskelig å benytte 88-108 MHz uten å forstyrre radiokanaler som distribueres på FM-båndet i samme kabel. Tar det for gitt at kabelselskapene slutter å benytte FM-båndet og frigjør frekvensbåndet en tid etter det tas av lufta utenfor kabelnettene.

     

    Enn så lange har man jo andre muligheter som mer effektive modulasjonsformer, kanalbunting og redusere størrelsen på segmentene abonnentene er tilknyttet (færre brukere deler på samme returbånd).

     

    Edit: Ser et forslag om å installere utstyr for å "upshifte"/transponere og filtrere bort returkanalene opp til UHF-båndet oppstrøms på områdeforsterkerne, og slik "segmentere" kundene kun på returbåndet. Kanskje ikke dumt, spesielt ikke hvis man kan benytte kanaler opp mot eller over 1 GHz? Distribusjonsnettet burde jo klare dette?

     

    Ser at bl.a. Get allerede bunter 4 kanaler oppstrøms og slik sett kunne multiplekset seg opp til teoretiske 120 Mbit, modemet støtter det i hvert fall.

     

    Men da blir det kanskje lett til at det blir høyere variasjon i oppstrøms hastighet siden segmentet blir mer belastet. Per i dag opplever jeg i hvert fall jevnt og fint 10 Mbit + uten nenveverdige dropp.

     

    Utover det er det jo tragisk at man ikke klarer å ta bedre vare på nettet sitt enn at de anbefaler eksisterende kunder å gå fra FTTH til HFC!

     

    Homebase er jo eiet av Get (med mindre salget i stillhet ble stanset eller er solgt videre?), og de har jo både penger og evne til å levere 100% likeverdig tjenestetilbud over fiber så vel som coax.

     

    Litt av grunnen til oppkjøpet var vel å skaffe seg FTTH-kunder, kunnskap, folk og fiberkunder? De har jo også inngått avtaler med Huawei om GPON-utstyr så det er vel kun et tidsspørsmål før de bygger om nettet.

     

    I mellomtiden er det jo trist å høre at fibertilbudet er så slitent, og at en eksisterende kunde av Get skal slites mellom to leverandørledd på denne måten?

  3. Neida, har vært i kontakt med både Get og Nokab og 120 / 20 mbps er ikke noe problem!

    Var innom hos Nokab og de sier det er fiber mer eller mindre frem til sentralene, og at når radionettet stenges så vil mulighet for langt bedre opphastigheter bli mulig og at det generelt skal være svært lite problemer med støy og ustabilitet i nettet og at det generelt i Nittedal her jeg bor er et såpass moderat forbruk at det ikke burde være noe problem og at fjerning av radio vil ha stor positiv effekt.

     

    Men så vil neppe en leverandør si noe annet da ..

    Hæ? Hva har radionettet med GET sitt coax/fiber nett å gjøre?

     

    Oppstrømsfrekvensene i EuroDOCSIS er vel mellom 5 og 65 MHz, det ligger et stykke unna FM-båndet. I utgangspunktet virker det jo merkelig at lukking av FM-båndet skal ha noe å si.

     

    Kanskje man ser for seg å utvide oppstrøms frekvensområder fra 65 MHz opp mot 88-108 MHz?

  4. Hei, jeg ønsker å lage meg en portal som jeg kan opprette en VPN tunnell inn mot nettverket. Tanken er at jeg får ett webinterface der jeg kan skrive inn brukernavn og passord for deretter å starte en klient eller lignende for å få opp VPN. Noen som har en god ide om noe slikt finnes? Evt hva jeg kan bruke?

     

    Finnes mye rart.

     

    Er dette til privat bruk eller bedrift?

    Skal det være en dedikert boks eller skal du kjøre dette på maskinvare du allerede har?

    Er det isf. krav til plattformstøtte eller kan du f.eks. kjøre en virtuell appliance?

    Skal det være "gratis" eller koste penger?

     

    Det skal helst være gratis, i første omgang er det bare for å teste privat. Vet at hvis jeg betaler så får jeg i søkk og kav, men ønsket bare å ha en til test, da i størrelse 5-10 brukere.

     

    Det skal helst være ok å sette opp, kan godt kjøres opp som en appliance (jeg kommer til å kjøre det virituelt uansett)

     

    Ta en kikk på OpenVPN og se om det dekker behovene.

     

    https://www.openvpn.net/

  5. Hei, jeg ønsker å lage meg en portal som jeg kan opprette en VPN tunnell inn mot nettverket. Tanken er at jeg får ett webinterface der jeg kan skrive inn brukernavn og passord for deretter å starte en klient eller lignende for å få opp VPN. Noen som har en god ide om noe slikt finnes? Evt hva jeg kan bruke?

     

    Finnes mye rart.

     

    Er dette til privat bruk eller bedrift?

    Skal det være en dedikert boks eller skal du kjøre dette på maskinvare du allerede har?

    Er det isf. krav til plattformstøtte eller kan du f.eks. kjøre en virtuell appliance?

    Skal det være "gratis" eller koste penger?

  6. Under Windows kan du forsøke ForceBindIP som binder et program til et bestemt nettverkskort.

     

    http://www.r1ch.net/stuff/forcebindip/

     

    Svært enkelt å installere og bruke; start fra kommandolinje eller lag egne snarveier for de programmene som skal bruke "ustandard" nettverkskort. Eks. tvinge Firefox til å bruke Galaxy (gitt at standard-kort er 192.168.1.1 og Galaxy 192.168.1.2):

     

    forcebindip 192.168.1.2 "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe"

     

    Dette forutsetter seff at Galaxy allerede er tilgjengelig som et nettverkskort nr. 2 i Windows først - enten via Wi-Fi eller USB.

  7. Hva og hvor er det du forsøker å koble denne laptopen til?

     

    Egen ruter?

    Hjemmesentral? Fra hvem? Hvilken port bruker du?

     

    Vet du med sikkerhet at du bruker en port som skal gi deg internett-tilgang, og ikke en port ment for TV, telefoni eller annet?

     

    Har du brukt kablet nett mot dette utstyret tidligere, eller er dette første forsøk?

    Har du annet utstyr med kablet tilkobling i huset?

  8. Samcki: Hvis 2 personer i boligen hadde delt på:

     

    100/10mbit linje hos GET så hadde det bare blitt 449,50 kr på hver og det hadde vært veldig bra kjøp. Spessielt om personene laster ned forskjellige tider, vil det bli veldig bra.

     

    Tenker du på på riksTV/web tv her? Så koster det tillegg vet ikke hva slags priser i så fall dere får, men blir nok høyere en internetlinjen i så fall.

     

    Canaldigital kan man bare styre unna, hvis man har ikke andre muligheter. Annet en 16 mbit ADSL linje.

     

    Jeg syns det blir feil å velge store arktører i storebyer mest på grunn av pris, men det er jo min mening.

     

    Har alt via VDSL mao IP-TV.

    Vel hadde jeg delt min 40mbit linje med en person til så hadde det kostet 250,- pr pers også et veldig bra kjøp :p

     

    Som sagt så er det bra at det kommer 100mbit linjer, men behovet på markedet pr dags dato er ikke der, kun et fåtall som virkelig trenger det.

    I tillegg så er prisen for høy for at det er aktuelt, i tillegg til ut hastigheten står ikke i stil med prisen (10mbit ut burde vært 30-40 med den prisen de forlanger)

     

    Tviler ikke et sekund på at du er fornøyd med linjen fra GET, sier bare at det er langt bedre løsninger på markedet, GET har priset seg ut.

     

    299,- for grunnpakke TV,

    99,- for HD-PVR dekoder,

    899,- for internett.

    1297,- totalt.

     

    Betaler selv

    259,- for grunnpakke TV

    79,- for HD-PVR

    499,- for internett

    837,- totalt.

     

    pr år utgjør dette 5520,- i forskjell som jeg syns er mye penger.

     

    Hadde GET priset seg fornuftig så hadde de nok fått langt flere kunder på raskere linjer.

     

    Skulle gjerne sett at det var flere triple play-kapable aktører med piper inn til huset vårt men det er altså bare TV-kabelen som duger her.

     

    Vil ikke forsvare Get, men hvis du skal begynne med prissammenligninger mellom Get og NGT så blir ikke bildet du tenger helt riktig.

     

    Det er vel heller 50/10-abo som er vel det riktige å sammenligne med:

     

    299,- for grunnpakke TV (inkl. kollektiv del på ca. 200)

    99,- for HD-PVR dekoder

    659,- for internett

    1057,- totalt

     

    Ja, fremdeles er Get i denne sammenligningen dyrere enn en teoretisk NGT-tilbud jeg ikke kan få.

     

    Men Get-avtalen vår er kollektiv så jeg ville ikke spart på å velge NGT, siden jeg uansett betaler ca. 200 gjennom husleia for grunnpakka enten jeg bruker den eller ikke. Dessuten har jeg heller ikke fasttelefon så linjeleia tilkommer vel også da? NGT ville i så fall blitt dyrere og på noen måter dårligere (lavere båndbredde, ikke mulig å bytte modem på timen hos forhandler, skalerer ikke over 40 Mbit p.t.)

     

    Betaler "kun" 99 utenom for å få en tilleggspakke digitalt.

     

    Vendor lock-in? Kanskje.

    Har jeg noe valg? Nei. :(

     

    Dog er både NGT og andre hjertelig velkommen med fiber, dag og natt. Jeg kan tilogmed yte en god porsjon egeninnsats for kabelstrekking. NGT har ikke en gang svart på henvendelser om fiber.

     

    Dog hører jeg Telenor er aktive med fiber-innsalg i området her i Gamlebyen i Oslo, så kanskje det er håp for fiber likevel. :)

  9. Sitter på jobb nå så jeg får ikke testet, men ping er veldig bra (under 10) og jeg får bedre hastigheter både opp og ned enn det jeg betaler for. Bor ganske nærme sentralen.

     

    50 mbit er jo ikke veldig mye nei, men poenget mitt er at det også er andre faktorer som spiller inn. Jeg vil heller ha en 50 mbit hvor jeg får gode hastigheter til alle tjenestene jeg bruker, enn en 100 mbit linje som bare fungerer for noen. I takt med at streaming blir mer og mer brukt er det dessuten viktigere at ISP har samarbeidsavtaler med innholdsleverandørene enn at du sitter på en kjempelinje inn til deg. Mitt inntrykk som kunde i Get var at det var flere mangler her.

     

    Flott at Telenor VDSL funker for deg, men jeg kan ikke få det.

     

    Jeg vil heller ha en 100 Mbit-linje som funker for meg enn en 50 Mbit-linje jeg ikke kan få. :)

     

    Enig i at det er andre faktorer enn aksesshastighet som spiller inn, men opplever ikke noen slike begrensninger med Get her jeg bor.

     

    Telenor har fått et betydelig bedre tilbud de siste årene. Men jeg er litt bekymret over at de nå bryter med nettnøytraliteten.

    • Liker 1
  10. Ja, for alle i Oslo bor jo i en ny bolig med fiber rett utafor døra og naboer som bruker twitter.

     

    Ikke helt riktig, men teknologien er der.

     

    Hvordan er det f.eks i nord norge og trondheim. Ganske så begrenset.

    Så hvis fiber skal ha noe livets rett må folk være interisert i ny teknologi.

     

     

    Er en smule enklere å fremføre fiber i en bygd med eneboliger, luftstrekk og tilskuddsordninger. Flere forblåste øyer i havgapet har langt bedre fiberdekning enn Oslo Sentrum.

     

    De legger enten rør under veiene som bygges på broene ut dit, så kan det blåses fiber både hit og dit, eller bruker sjøkabler.

     

    Synes egentlig det er helt greit - noe må jo folk ha å drive med i et kystsamfunn med 9 innbyggere. :)

    • Liker 1
  11. De fleste større ISP`ene overvåker belastning på sentralen, antall restart av modem/rutere(hjemme hos kundene).

     

    Da gjør internetselvskapet dårlig jobb hos meg, siden jeg syns neppe linjen er så stabil hender jeg må reboote modemet en gang i bland modemet er ganske så ny men alikevel.

     

    På speedtest.net og www.nettfart.no er resultater veldig forskjellig fra morgen til kveld.

    Er klar over disse en stund nå, men jeg håper det er annen måte å måle det mere nøyakig.

     

    Internetlevrandøren ser ikke disse sidene som politlige nok å bekrefte at linjen er ustabil.

     

     

    Ikke godt å si om det er for drøy overbooking, støy eller hva det er som gjør dette, men et godt sted å starte er å sørge for å ha kontroll på eget endeutstyr.

     

    Måler du over tid rett på modemet uten noe annet utstyr koblet til linja?

     

    Eller er dette tilfeldige tester gjennom en halvråtten hjemmeruter som gjør mye annet?

    • Liker 1
  12. Takk for svar, men fiber er nok ikke løsningen. Skal bo her i 6-7 mnd'er til, og gidder ikke å invistere i fiber.

    Vil tro det er Øst sentralen ja. Men som sagt har vi nextgentel fra før, noe vi er svært misfornøyd med.

    Tror du det vil koste å "fikse" gamle kobberkabler?

     

    Og, vi vil ikke betale mer enn 600kr for internettet. Så Get osv. blir dyrt siden vi må ha med TV dekoder(eller annet) og vi ser ikke mye på TV.

     

    Bor du i borettslag eller sameie som har avtale med Get eller CD, betaler de allerede en tilknytningsavgift og har en grunnpakke.

     

    Da er det ikke nødvendig med noen TV-dekoder for å få internettaksess fra Get eller Canal Digital. Du må være tilknyttet kabelnettet og ha et noenlunde oppegående nett internt, that's it.

     

    Bor du i enebolig e.l. så er det en annen sak. Da må du betale hele gildet selv og det kan bli litt dyrere.

     

    Førkrigskabler kombinert med en god porsjon støy gjør i hvert fall at DSL ikke funker for meg - jeg bor i Gamlebyen, ca. 900 meter (kabellengde) unna Øst sentral, men det er altså ikke snakk om jeg får mer enn maks. 15/3 på siste skrik VDSL2-utstyr.

     

    Det fungerte bra til 8 Mbit ADSL, men ADSL2+ var bare sorgen, og VDSL2 kom ikke forbi eksperimentstadiet - dessverre - jeg vil gjerne ha flere alternativer.

     

    For meg er det bare nok en spiker i kista for DSL her nede - hvor vi har mange gårder fra 1800-tallet. Som nevnt av andre her er dette et område hvor man tidlig hadde telefon - fordelerskapene av metall merket "Kristiania Telefonaktieselskap" forteller sitt. :-)

     

    Hva med å teste LTE? Funker finfint her i strøket, NetCom har mange noder her, og for meg har passerte LTE forbi DSL allerede ved lanseringen for snart 2 år siden, både ift. hastighet, responstider og tilgjengelighet - synd men sant.

  13. Ved å ha 2 full HD (1080p) kamera synkronisert gående via telefonsamtale?

     

    Uansett så har vi huset på deling så er man 3 personer som bruker linjen aktivt hvorfor da ikke ha 100 mbit linje på deling?

     

    Små familje kalles det. Trenger ikke være slik at alle bruker linjen aktivt, men da har man båndbrede nok.

     

    Da er inn og ut hastighet viktig :)

    Det er bare et fåtall i Norge som virkelig trenger 100mbit.

    Rett og slett for dyrt for 100mbit hos GET når man kan få andre løsninger langt billigere med samme kvalitet.

     

    100 Mbit for mye? Tullball!

     

    Vet ikke om du hadde sagt det samme dersom du kunne fått mer enn 40 Mbit på VDSL-linja di. :)

     

    Synes hverken utenlandskapasiteten eller annet vet Get er særlig mye dårligere eller bedre enn andre jeg har brukt gjennom årene.

     

    Det eneste jeg vet med sikkerhet er at DSL ikke duger i det hele tatt her jeg bor sentralt i Oslo, og DSL nok er parkert for godt. De forbedringene de klarer å gjøre med DSL kommer uansett DOCSIS å nyte godt av på et litt senere tidspunkt.

     

    Så farvel trådpar, velkommen fiber, i mellomtiden har jeg det finfint med Get og 100 Mbit, uansett hvor "mye" du eller andre synes det måtte være - ikke lenge siden folk sa det samme om Gets 26 Mbit-løsning i heimen. "Trenger du så mye da" fikk jeg stadig høre.

     

    Synes ikke 699 er ille i det hele tatt - er ikke ekstremt lenge siden det kostet over 1000 spenn for 8 Mbit fra NGT og jeg synes det var helt OK.

    • Liker 2
  14. Heisann

     

    Spørsmål:

    Trenger en ny internettleverandør, som gir en god og veldig stabil linje (20mbit nedlastningshastighet eller mer). Har ikke tilgang på fiber, og tenker ikke å knytte meg til et "tv selskap".

    Hva har dere i hus, og er det noe dere kan anbefale?

     

     

     

    Bakgrunnshistorie:

     

    Nå er det på tide at NextGentel får en sko opp i ræva. Jeg kaster de på hode ut og går over til noe annet.

    Tingen er at linjen er veldig ustabil (20/0,5 linje). Den bare slutter å gi ut internett til PC'ene våres (både tradløst og med tråd). Og tar noen sekunder før vi er på nett igjen.

     

    Dette er veldig plagsomt, og ender opp med det ødelegger alt jeg holder på med (spesielt online spilling).

     

    Bor på tøyen i Oslo foresten, 762 meter unna nextgentel sin internett"stasjon"

     

    762 meter fra Øst sentral da formoder jeg? Testet VDSL2 fra NGT? Det bør jo være innen rekkevidde?

     

    Har du kabel-TV-tilkobling og ikke har testet EuroDOCSIS kan det være du blir positivt overrasket - sjøl kan jg bare glemme DSL som stanser på 15/3, og er i snitt veldig happy med Get som leverandør - de leverer 100/10 med 8 ms til NIX.

     

    Men vanskelig å vite noe om leverandør, nett og noden der du bor. Dog er det ingen risiko ved å teste med angrefrist på 14 dager og hive dritten tilbake hvis det hos deg yter dårligere enn DSL.

     

    Ellers har Lynet en node i Kjølberggata hvis du har fiberambisjoner...

  15. Jeg forstår at ikke staten kan sponse alle med fiberkabel.

     

    Men er jo enig hvis det først skulle graves i området burde alle få tilbudet å betale fiberlinje, det koster så lite hvis man slipper utgifter med gravingen.

     

    Er det et borretslag så er det nesten 3000 kr per person.

     

    Helt enig - koordinering av graving har alle noe å tjene på - men det er få steder de får det til dessverre.

     

    De som graver ønsker jo gjerne å grave flere ganger, og de som bestiller har ingen egen interesse av å samarbeide med andre.

     

    Her kommer Vann og Avløp den ene dagen, graver opp og igjen, så kommer Hafslund uka etter og gjør nesten det samme, og ingen fiber legges noe sted.

     

    Man skal ikke lengre enn til Sverige før det er litt mer koordinert - f.eks. i Stockholm har de f.eks. "Stokab" som eier og leier ut mørk fiber til kunder, deriblandt private, bedrifte r og diverse ISP som produserer tjenester.

     

    Oslo Kommune har majoritetseierskap i Hafslund, men har har vært så "fremsynte" å la Hafslund kvitte seg med hele fibernettet.

     

    Er det bare jeg som synes det er litt korttenkt?

    • Liker 2
  16.  

    Det skal varsles, påvises, graves, legges rør, blåses fiber, tettes, skjøtes, termineres, monteres paneler. I tillegg må det mange steder (bl.a. hos oss) utføres internkabling fra loft/kjeller til hver leilighet.

     

    Er det vits å betale for å sende brev? Man har jo facebook, Twitter i dag.

    I nye boliger med fiber i gaten bør det legges fiber syns jeg, å gå for Coax bare fordi det sparer 1000 kr er for meg et mysterium om det finnes fiber i gaten.

     

    Nå skjønner jeg ikke helt hva du henviser til.

     

    Mange av fiberaktørene har dessuten et ganske ræva TV-tilbud sammenlignet med Gets HD-PVR. For å gjøre alle til lags må vi da beholde koaksen ved siden av, og det blir ganske dyrt til sammen.

    Hva har fiberaktørene med det er dårlig TV tilbud? Er jo bare å kjøpe IP TV med fiber i boksen så er problem løst? Da kan man vel velge fiberlevrandør helt fritt eller? Men problemet er vel heller stort sett Altibox tilbyr noe slikt?

     

    Problemet er heller at fiber er lite utbrett for privatpersoner fordi det er dyrt, men det er selve gravingen som er dyrt. Men må man først legge Coax så hvorfor ikke legge fiberkabel det forstår ikke jeg?

     

    Angående eldre bygg er jeg enig. Til kapasiteten er sprengt da må man gå over til fiber.

     

    Altibox har et anstendig tilbud - mens Lynet f.eks. tilbyr vel ikke TV i det hele tatt. Å få det levert over IP fra noen andre kan jeg ikke tenke meg er mulig.

     

    Dessverre - for det burde ikke være så vanskelig.

     

     

    De "åpne" nettverksleverandørene har jo ikke så mye tilbud om annet enn en løgen IP-tuner.

     

    Og TV-løsningene til de mindre og mellomstore aktørene som Homebase har jeg ikke lest mye bra om

  17. Og sånn til info koster det en del mer og grave opp gata i oslo kontra strekke fiber i telefonstolper på bondelandet :)

    Tror desverre man må leve med Get så lenge den eldre "garde" som er fornøyd med NRK er i live..

     

    Så det koster ca 100 000 kr bare det å legge fiberkaben fra utvendig av veien og inn i bygget?

    Merkelig i så fall, er noen som tar en god betaling i så fall.

     

    Kan dere ikke bare ta ett stemming på www.lynet.no hvis det er en som ikke vil ha lynet må det være fordi man ikke trenger internett eller har bundet seg til get.

     

    Jeg har for mange år siden meldt min interesse til alle ISPer som leverer over fiber, men det er rett og slett ikke mulig for dem å tjene penger på et slikt prosjekt hvis de ikke får flere kunder enn vårt borettslag.

     

    ISPene trenger vel rundt 50 betalende kunder per tilknytning. Så mange er vi ikke i mitt borettslag. :)

     

    Det skal varsles, påvises, graves, legges rør, blåses fiber, tettes, skjøtes, termineres, monteres paneler. I tillegg må det mange steder (bl.a. hos oss) utføres internkabling fra loft/kjeller til hver leilighet.

     

    Dette blir fort noen arbeids- og materiellkostnader av, og Norge er et høykostland.

     

    Man får det vel til hvis alle spleiser, betaler 10-15000 for installasjon samt 1000 Kroner måneden for 200/200.

     

    Men så skal også andre enn meg være interessert i en fiberaksess.

     

    De fleste her i huset har få fordeler med en fiberaksess fremfor Gets EuroDOCSIS-pakke. Naboen min gir blanke f**n i om han får 2 eller 7 ms rundetid mot NIX, og er alternativet 10-15000 i installsjonskostnader så kan selv jeg leve med noen millisekunder ping og litt jitter en stund til.

     

    Mange av fiberaktørene har dessuten et ganske ræva TV-tilbud sammenlignet med Gets HD-PVR. For å gjøre alle til lags må vi da beholde koaksen ved siden av, og det blir ganske dyrt til sammen.

    • Liker 2
  18. Og sånn til info koster det en del mer og grave opp gata i oslo kontra strekke fiber i telefonstolper på bondelandet :)

    Tror desverre man må leve med Get så lenge den eldre "garde" som er fornøyd med NRK er i live..

     

    Så det koster ca 100 000 kr bare det å legge fiberkaben fra utvendig av veien og inn i bygget?

    Merkelig i så fall, er noen som tar en god betaling i så fall.

     

    Kan dere ikke bare ta ett stemming på www.lynet.no hvis det er en som ikke vil ha lynet må det være fordi man ikke trenger internett eller har bundet seg til get.

     

    Det er ikke slik at en hver person som bor i nærheten av en infiber-kabel kan få internett-aksess levert over fiber til en pris som kan forsvares.

     

    Oslo er tettpakket med fiberstrekk men det er ikke mange private fiberkunder i sentrum for det.

     

     

    Fiber i gata er ikke det samme som fiber til kåken. Du må først ha internkabling som støtter det samt en ISP som kan levere til en levelig pris.

     

     

    Og jeg har ikke 18 ms hjemmefra og ut forbi første Gets første ruter-hopp, men typisk 7-8.

    Hvorfor Speedtest.net viser 18 vet jeg ikke, men bryr meg mindre om det. :)

  19. Bøker er jo ganske gammelt standard.

     

    Hvis det var mulig f.eks enten PDF fil eller ebook ville det blitt langt billigere og det sparer plass en del.

     

    Har mine gamle skolebøker ennå de bare fyller opp bokhyllen, og forsøke å selge en brukte bøker i dag er langt i fra enkelt, dermed ville jeg heller gått for digital bøker.

     

    Hvis det ikke finnes, får jeg eventuelt vurdere de leftbrain linker til.

     

    Angående "Telekommunikasjon 1 : telekommunikasjonsmontør, vg3 på 504 sider" tror jeg kommer ganske så god forståelse etter å ha lest den.

     

    Tenker du f.eks på http://www.amazon.com/gp/reader/B0050C3DZ2/ref=sib_dp_kd#reader-link men da trenger jeg Kindle nettbrett, så muligens det er like greit å kjøpe en bok isteden, men er usikker på om jeg slipper moms/fortolling på bøker, er det først engelsk tekst kan man like greit bestille fra USA/England er sikkert litt billigere.

     

    Må bare nevne at jeg er helt enig med deg - e-bøker er å foretrekke til læring - men jeg vil ha dem på lesebrett - LCD duger ikke til lang tids lesing IMHO.

     

    Du kan jo sjekke med noen rådgivningskontorer for VGS/Høgskoler om høre om dagens lærebøker kommer i et eller annet format du kan ha på PC eller nettbrett.

     

    Ellers finnes det sikkert mange på forum som studerer og vet det av egen erfaring.

     

    Har selv hatt Kindle noen år og er storfornøyd. Er ikke noe å spare på det, men jeg kjøper så mye bøker uansett at jeg ikke merker Kindle-prisen over tid, og jeg har som bonus alltid bøkene mine tilgjengelig på telefon, nettbrett og laptop for kortere leseøkter, på reise osv.

  20. Hvilken bok (Ebook) er å foretrekke?

     

    Helst på norsk språk.

     

    Kan ikke anbefale noen Norske e-bøker dessverre. Vet fint lite om hva som finnes og hvilke formater som benyttes. Må det være e-bok? Hvorfor?

     

    Det finnes bøker som er ment for Telekommunikasjonsmontør-utdannelsen på videregående skole, og kanskje noen Norske ment for Ingeniørhøgskole o.l.

     

    Det beste er kanskje å oppsøke Norli e.l. og bla litt i dem først hvis det må være på Norsk.

     

    Eksempel:

     

    http://www.libris.no/oystein-bakken--telekommunikasjon-1-telekommunikasjonsmontor-vg3--9788273455086.aspx

     

    Men hva vil du vite mer om?

     

    Vil du forstå fysikken, få mer praktisk kunnskap om materialvalg og mekaniske egenskaper, eller en mer overfladisk forståelse som er "nok" til å bygge et nettverk?

     

    Hvis hovedfokus er bredbånd og aksesser, kan en god bok kan f.eks. være "Broadband Optical Access Networks" (ISBN 9780470182352)

     

    http://www.akademika.no/broadband-optical-access-networks/shing-wa-wong/david-gutierrez/wei-tao-shaw/ning-cheng/l-g-kazovsky/kazovsky-l-g/9780470182352

     

    Men den er på Engelsk.

     

    Så kanskje et godt sted å starte er å lære seg god nok Engelsk til å lese slike bøker? Du kommer ikke veldig langt innenfor IT uten å kunne lese og forstå artikler på Engelsk.

    • Liker 1
  21. Har prøvd å lese den http://no.wikipedia.org/wiki/Fiberoptikk linken, men ut i fra den, forstår jeg ikke noe hvordan man kan anta hva en kina kabel kan klare.

     

    Muligens det ikke er så enkelt å si kina kablene mine klarer bare 1 gigabit på 300m avstand hvis kjernen er 850nm tykk.

     

    Muligens jeg må gå på elektro eller tilsvarende for å kunne forstå noe av dette. Nå er muligens den wikipedia artikkelen helt riktig, men har hørt at wikipedia ikke må tas helt seriøst, i noen tilfeller kan det være direkte feil det som står der også.

     

    Da kan du heller låne eller kjøpe en bok og lese deg opp på temaene som omhandles der.

     

    Tar du ikke Wikipedia seriøst så forstår jeg ikke hvorfor du spør om så mye på diskusjon.no - er det mer seriøst mener du? :)

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...