Gå til innhold

Asus N56VZ hurtigtest/oppsummering, GT650M i7 ivy bridge


Anbefalte innlegg

Fikk en Asus N56VZ i dag og tenkte jeg skulle skrive en rask oppsummering av mine erfaringer med maskinen. Har hatt 15+ bærbare maskiner de siste 10 årene så har litt sammenligningsgrunnlag ihvertfall ;)

 

Specs:

i7 3610QM ivy bridge

Nvidia GT650M 2GB DDR3

8GB Hyunday DDR1600 RAM

750GB hitachi 5400rpm HDD.

Bluray.

FullHD matt skjerm.

 

 

Førsteinntrykk:

Maskinen er pen, mye finere enn forgjengeren N55 og ørlite mindre. Ikke minst har den mye finere topplokk, men også tastatur og område rundt tastaturet er fint. Litt stor kant rundt skjermen. Den ligger rundt snittet for en 15" maskin vektmessig

 

Tastatur:

Tastaturet er behagelig å skrive på og layout er meget bra, ingen malplasserte medieknapper som på forgjengeren. Fin bakbelysning.

 

Pekeplate:

For å si det rett ut; det eneste positive med pekeplaten er at den ser fin ut! Hele pekeplaten virker "løs" og knappene (som er integrert i pekeplaten) kan kun trykkes på et visst punkt, ikke ut til sidene. Den er helt forferdelig i bruk og faktisk mye værre enn pekeplaten på samsung chronos modellene som jeg fra før syns var dårlig.

 

Skjerm:

Skjermen er en FullHD matt skjerm fra LG (LGD02D9). Sortnivået er bra, ikke det beste jeg har sett, men bra. Innsynsvinklene derimot er det beste jeg noen gang har sett på et TN panel. Lysstyrken er intens på maksnivå. LG sitt antirefleksbelegg gjør at skjermen ser litt "støvete" ut, dette er noe som går igjen på flere matte paneler, men spesielt LG sine. Litt baklyslekkasje langs øvre kant.

 

Lyd:

Lyden er som forventet bra, men er i mine ører et lite steg ned fra forgjengeren. Den har dog ikke kabinett-resonans problemene som forgjengeren hadde ved visse frekvenser, det er bra. Men den har i stedet et annet irriterende problem, det kommer et klikk eller et "plopp" i høyttalerene noen få sekunder etter man har spillt en lyd. Så hver gang man har åpnet en mappe eller noe sånt kommer det et "plopp" i høyttalerene. Prøvde siste realtek driver, endret ikke noe. Jeg finner dette veldig irriterende.

 

Støy:

Støy er alltid et veldig subjektivt emne, og jeg er vel blant de mer kresne. Forgjengeren N55 var utmerket på dette området, og N56 gjør det ikke mye dårligere ved maks belastning. Ved maks belastning er støynivået svært behagelig for en så kraftig maskin og støytypen er ikke sjenerende.

Ved idle er det en annen historie, når viften spinner på lav hastighet så lager den en konstant svak rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr skranglelyd som er til å bli sprø av. Ikke høy, men høy nok til å høre i et stille rom/lesesal osv.

 

Varme:

Maskinen blir ikke varm på tastaturområdet, kun knapt lunken, som er bedre enn forgjengeren. Ved spilling ligger den fint rundt 80-85 grader på CPU/GPU som er helt godkjent. Men asus har jukset litt for å få ned temperaturen, men mer om dette under neste punkt.

 

Ytelse:

Maskinen yter greit, omtrent som forventet ut fra spesifikasjonene. En oppgradering til SSD hadde helt klart hjulpet men også økt prisen. 5400rpm harddisken fra hitachi er allikevel rask til 5400rpm å være. Men for å holde nede strømforbruk og varme har asus skrudd av turbo boost når GT650M er hardt belastet, så i praksis er maskinen låst til 2.3GHz når skjermkortet utnyttes fullt ut, man taper med andre ord opp til en GHz med CPU ytelse i krevende spill. Diablo3 flyter greit på maks grafikk (NB oppdater til nyere nvidia driver for bedre d3 ytelse) og den scorer P2390 i 3dmark11 standardtesten.

 

Batteri:

Batteritiden har jeg ikke fått testet grunnet at jeg hadde maskinen så kort tid. Men et par kjappe tester anslår en tid rundt 4 timer med lett bruk og wifi påskrudd.

 

Trådløst nett:

Atheros trådløst nett ja, bange anelser om dårlig ytelse og kort rekkevidde slo til med en gang. Men det er faktisk ikke så ille som tidligere atheros kort jeg har hatt, på soverommet hadde jeg 1-2 på signalindikatoren, men jeg mistet ikke nettet ihvertfall, som har vært normen for atheros kort tidligere.

 

Konklusjon:

Totalt sett fikk jeg dessverre et dårlig inntrykk av denne maskinene som ellers ser svært god ut på papiret. Mange småfeil og irritasjonsmoment ødelegger for en god brukeropplevelse for min del.

 

Positivt:

*God skjerm med utrolige innsynsvinkler.

*Godt høyttalersystem.

*Lavt støynivå ved belastning

*Lavt varmenivå, dette inkluderer på tastaturet.

*Generell god ytelse

*Godt bakbelyst tastatur.

 

Negativt:

*"klikkelyder" i høyttalerene etter de har vært aktive, irriterende i det lange løp.

*"rasle/skurrelyd" i viften ved idle, særdeles irriterende i et stille rom.

*Asus har skrudd av CPU boost når GT650M skjermkortet belastes hardt, dvs man taper CPU ytelse når man sannsynligvis trenger det mest....

*Pekeplaten er værre enn forferdelig, og føles "løs" i kabinettet.

*ikke allverdens batteritid.

 

For meg har den dessverre noen irritasjonsmomenter som jeg ikke kan leve med og kommer derfor dessverre til å returnere maskinen, noen feil kan kanskje fikses med software/bios oppdatering(CPU boost og klikkelyder i høyttalerene), mens noen feil kan være spesifikt for min maskin (skurrelyd i viften og baklyslekkasje på skjerm), men jeg orker ikke å sitte på gjerdet og vente på at feil kanskje blir fikset.

post-3674-0-26187800-1340042679_thumb.png

Endret av OC-Freak
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Samsung 700Z7C virker lovende. Hørt noe om den?

 

Har hatt den også men returnerte den pga dårlig wifi. Er dog fristet til å kjøpe den igjen og se om jeg bare var uheldig. Den blir også noe varm midt på tastaturet ved lang tids spilling (litt over 50 grader). Ellers er det en tilnærmet perfekt maskin.

Lenke til kommentar

Jeg hadde i utgangspunktet bestemt meg for å gå for N76VZ, altså 17-tommeren, men etter å ha hørt din opplevelse av maskinen begynte jeg å se på alternativer. Samsung 700Z7C dukket opp fra intet, og den ser jo ummidelbart veldig lik ut som N76VZ.

 

- Av forskjeller ser jeg at Asusen har 3610qm, mens Samsung har 3615qm. Det er vel ikke noen stor forskjell på disse to, er det?

 

- Videre har Samsung en større, men noe tregere harddisk virker det som? Jeg vurderer uansett å sette inn en SSD etterhvert.

 

- Samsung har blu-ray

 

- Begge har 8 GB ram, der Samsung kun har 1333 mhz. Har dette mye å si? Det virker som Asus kan oppgradere til mer minne ettersom Samsung sin ene minnebrikke er loddet fast og dermed opptar den plassen. Har jeg rett?

 

- Skjermene er vel nogenlunde lik, og samme skjermkort sitter i, selv om Samsung kjører DDR5

 

- Asus har fire usb3'er, mens Samsung har to. Samsung sitt batteri er igjen bedre, så det trekker opp

 

PC'ene virker tross alt ganske like. Det som gjør at jeg nå setter Samsungen foran er at den har bedre ytelse på skjermkort og bedre batteri. Er det verdt ca. 2000 kr mer?

Lenke til kommentar

Grunnen til at samsung har 3615QM er at denne kan loddes direkte på hovedkortet og ikke trenger sokkel, dermed sparer samsung litt plass og vekt og får en tynnere maskin. Ja prosessoren er loddet fast og kan ikke byttes. Ellers er de 99% like, 3615QM støtter vel også vt-d.

 

Disken er større og tregere ja.

 

Samsungen har også 1600MHz RAM, kun en modul kan byttes da de andre minnebrikkene er loddet på hovedkortet. maks RAM er da 12Gb, 4Gb loddet + 8Gb modul.

 

Om den er verdt 2000,- mer får du vurdere selv. Bedre batteritid, bedre touchpad, bedre tastatur, finere design, bluray. På den negative siden blir den varmere enn asusen i bruk.

Lenke til kommentar

De 4Gb som er loddet er 1600MHz, og 4Gb brikken er 1600MHz. Komplett sin info er feil.

 

men i praksis er det vel 1-2% ytelsesforskjell uansett.

 

Jeg foretrekker samsung 17" skjermen fremfor asus 15" skjermen. Bedre sortnivå, og jeg føler fargene er mer korrekte. Men det er bare en følelse, har ikke akkuratt målt det. ;) Asus skjermen har dog bedre lysstyrke og litt bedre innsynsvinkler.

Merk dog at 17" asus modellen har en annen skjerm enn 15", den kan jeg ikke uttale meg om annet at 17" skal ha skjerm fra samme produsent som samsung 17" (Chi Mei Optoelectronics), men med et annet modellnummer.

Lenke til kommentar

Er du sikker på dette? Jeg ser at flere skriver 1333 MHz, dette altså i S01-modellen. Men det har vel uansett ikke så mye å si om det kun er snakk om 1-2 % i ytelsesforskjell. Vet du om trådløskort-problematikken har blitt fikset?

 

Har skrevet en brukertest av maskinen her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1443954

 

For meg er ikke trådløsproblemet fikset, jeg har ikke stabilt nett på soverommet (7-8m unna ruter, gjennom 2 vegger). I samme rom har jeg 4/5 i styrke på acer 3820TG og ingen problemer. Med asus N56VZ hadde jeg 1/5 i styrke men mista ikke signalet helt ihvertfall. Med asus N55SF hadde jeg ikke nett helt til jeg bytta nettverkskort til intel, med intel har jeg 2/5 stabilt (men lav hastighet, dog nok til web/youtube).

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Kan også skrive under på at trådløst dekningen var overraskende svak. Pekeplaten er uvant, men regner med at jeg venner meg til denne.

 

Kan noen svare på hvordan man aktiverer turbo boost på denne ? Leser det skal være i BIOS, men har gått gjennom tilgjengelig valg der uten å finne at det er mulig...

 

Kan man velge om Intel Graphics 4000 eller Gefore kortet skal brukes ? Ser heller ikke at det er mulig. Ringte nettopp Asus support og fikk svar om at jeg måtte bruke "Splendid Utlity", noe som ikke ser ut til å være riktig.

 

Setter pris på om noen kan hjelpe meg med svar på overnenvte :)

Lenke til kommentar

Turbo boost aktiveres automatisk, så lenge forholdene ligger til rette for det (temperatur OK, strømforbruk OK, og strømtilførsel tilkoblet). Som nevnt er det sjelden turbo boost aktiveres når nvidia GT650M skjermkortet belastes mye.

 

grafikkort valg er automatisk, men man kan høyreklikke på exefilen til et program og velge "kjør med skjermkort" (eller noe sånt, har ikke en bærbar her akkuratt nå) og velge hvilket skjermkort man skal starte programmet med. Ellers er det valg inne i nvidia kontrollpanelet for hvilke programmer som default skal startes med hvilket skjermkort.

 

Men er ikke et valg for å velge enten ene eller andre skjermkort uansett, kun for hvert program.

Endret av OC-Freak
Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...

Så rart. Den jeg har har samme skjermen, uten "kornebelegg" :p

 

Ellers, gjetter på at "når grafikkortet er aktivt slås turboboost av" observasjonen kommer fra en test med Furmark. Dette har med hvordan Furmark bruker grafikk-kortet, og dette ser du på alle optimus-laptoper. Men du ser det ikke i andre spill, eller benchmarks, der kallene ikke gjøres direkte på grafikk-kortet. Er en software quirk.

 

Om kjølingen er i orden fra fabrikken, kan du veldig lett overklokke til å få 2700 3dmarks i 3dmark11 (klarte å få til 2800, men måtte skru ned for å ikke trekke for mye strøm på batteri, så jeg slo ned på en mer fornuftig klokk). Øker temperaturen på gpu-punktet med omlag 10 grader. Kjøleblokk-punktet (mellom cpu og gpu, står på samme kobberbit) gikk opp to grader. Cpu-en er den som utvikler mest varme i utgangspunktet. Samme overflatetemp på kassen.

 

Skal også ikke være loddet fast ram her (derimot er biosen til Asus tweaket av en dårlig trent sjimpanse - så oppgradering er litt risikabelt. Må ha samme timing som den som står i).

 

Hdd er veldig lett å komme til. En skrue på panelet under. Og anbefaler å bytte til en ssd, av to grunner - enda mer stille, og varmeutviklingen blir mindre. Plasseringen av disken er rett til høyre for pekeplaten, og en hdd vil lede varme inn i aluminiumen der. Det er det eneste design-valget som ikke var ..fantastisk, etter min mening, men kan jo fikses litt på..

 

Viften vil klapre litt til å begynne med. Vil være litt ustø, ha en kontaktflate et par tre timer eller noe slikt. Er en magnetisk løftet vifte (dyr! Herregud! Men de koster ingenting lenger!.. *host* sorry..), og slike vifter vil ha en innkjøringsperiode.

Lenke til kommentar

Så rart. Den jeg har har samme skjermen, uten "kornebelegg" :p

 

Ellers, gjetter på at "når grafikkortet er aktivt slås turboboost av" observasjonen kommer fra en test med Furmark. Dette har med hvordan Furmark bruker grafikk-kortet, og dette ser du på alle optimus-laptoper. Men du ser det ikke i andre spill, eller benchmarks, der kallene ikke gjøres direkte på grafikk-kortet. Er en software quirk.

 

For meg gjaldt det ved kjøring av 3dmark 11 og i spill. Det er ikke snakk om grafikkortets boost, men prosessorens turbo boost som slås av. DVS max CPU hastighet er 2.3GHz når nvidia skjermkortet belastes mye.

Etter å ha fulgt med litt på forum.notebookreview.com så skal dette visstnok ha blitt forbedret/endret i nyere bios utgivelser, men hadde aldri maskinen lenge nok til å verifisere dette.

 

Når det gjelder de andre tingene så skal jeg snart teste en N56VJ som er samme maskin med GT635M i stedet for GT650M, kan se om det er noen endringer på pekeplate/viftestøy osv på den.

Endret av OC-Freak
Lenke til kommentar

På N56VJ brukte jeg unigine heaven for å belaste GPU og prime95 for å belaste CPU. Så brute jeg GPU-Z til å overvåke GPU hastighet og HWinfo til å overvåke realtime CPU hastighet:

 

Bilde: http://home.no/dyrsk...ttlingn56vj.jpg

 

At bærbare maskiner throttler er ikke uvanlig, men jeg mener om man designer en bærbar maskin med så svakt kjølesystem at den må programmeres i bios til å throttle for å ikke bli for varm/lage maskinen for varm så skal det nevnes som negativt.

 

Prosessorer har innebygget throttle funksjon når de blir for varme, denne burde etter min mening være nok - skulle ikke være nødvendig å sette en throttle grense ved lavere temperatur eller lavere effektforbruk i bios i tillegg.

Endret av OC-Freak
Lenke til kommentar

Deg om det. 105 grader er litt varmt. Men hvis du kjører noe annet enn Furmark og Haven (begge de to kjører spesifikke kall mot video-minnet, med en metode som lager problemer for optimus-maskiner. Gjelder alle optimus-maskiner som har dynamisk svitsjing..).

 

Om du gjør det, så vil du lese ut at "burst" skjer fullstendig normalt. Hvis du for eksempel kjører prime95 (som tvinger prosessoren til å holde burst i intervaller som drar temperaturen til 95 grader, som er der prosessoren begynner å senke intervallet av burst. Slår det ikke av, men intervallet senkes). Så fortsetter den å gå i burst i samme intervall som før - om du starter et spill eller f.eks 3dmark11, som bruker normale api-kall.

 

Jeg vet at du ikke ser det samme på et Fermi kort. Men jeg er litt lei nå av å lese at folk gjør denne testen om og om igjen, og tror at det er slik laptopen fungerer i et spill. Folk gjør det uavhengig av hverandre for en del forskjellige typer laptoper og merker, og det er ganske misvisende.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...