Gå til innhold

Brukertest: Android Development Phone 1


Anbefalte innlegg

Brukertest av HTC ADP1

 

HTC G1 var den første telefonen med Android som kom på markedet. Android, som er et operativsystem utviklet for mobiltelefoner av Google, er nok det mest vesentlige aspektet ved telefonen. HTC G1 er bundet til T-Mobile og er derfor i utgangspunktet ikke tilgjengelig for oss i nord. Det finnes dog en annen telefon kalt Android Development Phone 1 (ADP1) som i realiteten er en fullt opplåst HTC G1 uten bindinger til noe som helst som i tillegg gir deg root-tilgang til telefonen. Du kan med andre ord i praksis gjøre hva du vil med den. Lever den første Android telefonen opp til forventningene?

 

Design og konstruksjon

 

HTC ADP1 er ganske stor og har en ganske uvanlig design. Det mest påfallende er "haken" som sitter på bunnen av telefonen og bøyer seg innover mot haken din. Det ser litt merkelig ut, men HTC selv påstår at det er diverse fordeler ved et slikt design, eksempelvis at mikrofonen vil være nærmere munnen din når du snakker. Det neste litt usedvanlige designvalget ser man når man vipper opp skjermen. Her eksponeres et fullt qwerty-tastatur men det må nevnes at "haken" ikke følger med opp. I praksis gjør dette at du må bøye tommelen din over haken når du skal skrive på telefonen. Dette er litt klønete, men til min overraskelse ble jeg relativt raskt vant til det og skriver like fort som jeg ellers gjør på min HTC Touch Pro.

 

Ellers skiller ADP1 seg fra HTC G1 ved detaljene på dekselet på baksiden. Her finner man et stilig mønster med Android-logoen i høyre hjørne.

 

Byggekvalitetsmessig er dette vesentlig under den standarden HTC har satt med sine tidligere modeller på ganske mange områder med et hederlig unntak. Man hører en del knirking når man tar på telefonen, spesielt på og rundt skjermen. I det hele tatt føles ADP1 ganske billig i konstruksjonen som forøvrig er i ren plast. Unntaket er mekanismen som vipper opp skjermen fremfor å bare skyve den rett opp som er vanlig. Vippemekanismen ser stilig ut i mine øyne, men fremfor alt har den holdt seg solid og god gjennom snart halvannen måned bruk. Mekanismen sørger også for at det skal svært mye til for å vippe opp skjermen ved uhell.

 

Et annet positivt element er rulleballen som befinner seg midt på haken. Denne trackballen fungerer som en musepeker og gjør det for eksempel svært lett å navigere nettsider og tekst.

 

Spesifikasjoner og teknologi

 

ADP1 er den første HTC Telefonen med en kapasativ skjerm. Dette har nok sammenheng med at den kjører Android og ikke Windows Mobile. Kapasativ skjermteknologi er svært fordelaktig på enheter som er ment for å brukes med fingeren, noe Android så definitivt er. Skjermen er ikke i glass som Apple's iPhone er, men heller i den ordinære plasten du finner på stort sett alle andre telefoner. Skjermen er dog fortsatt svært god og størrelsen på 3,2" er svært behagelig å bruke. Oppløsiningen på 480x340 passer også svært godt.

 

Ellers har ADP1 all teknologi som kan forventes av en moderne mobiltelefon. WiFi, GPS og 3G\HSDPA. Ingen vil savne noe her, annet enn muligens radio.

 

Batterilevetiden har fått mye pepper. I min erfaring holdet batteriet relativt lenge så lenge WiFi og GPS ikke benyttes og lysstyrken på skjermen er lav. TIl sammenlikning vil jeg påstå at batterilevetiden ligger et sted mellom HTC Touch Pro og HTC Touch Diamond. Så særlig god er den ikke, men jeg synes den er mer enn god nok.

I bruk

 

Uavhengig av telefonen er det Android som er spennende her. Kort oppsumert opplever jeg Android som det beste fra flere verdener. Den har et bruker og finger-vennlig grensesnitt som ser pent ut og er gøy å bruke, samtidig som du ikke føler deg fanget slik jeg personlig føler med iPhone. Eksempel på dette er programmene du finner på Markedsplassen (Android Market). Her kan du laste ned SMS-klienter, nettlesere (Opera Mini inkludert), musikkspillere, spill og mye mer. Foreløpig er alt gratis, men muligheten for å kreve penger for programmene er på vei inn noe som burde gi flere utviklere initativ til å gi ut spennende programvare. Har likevel en mistanke om at mye fortsatt vil være gratis. I tillegg har du her full multitasking (dog man ikke enda kan lukke programmer selv da dette gjør Android automatisk basert på minnebruk og hvor lenge siden programmet ble benyttet av brukeren).

 

Hovedskjermen i Android er et tredelt skrivebord hvor du lett kan organisere snarveier, bokmerker, gadgets og programmer. I tillegg har du en slags gardin du kan dra ned som viser alle notifikasjoner som eksempelvis SMS, Epost, musikkspiller og liknende. I bunnen har du en menu du kan dra opp som viser alle installerte programmer og samt instillinger.

 

Notifikasjonsgardinen er kanskje det jeg liker mest. Den er tilgjengelig uansett hvor i menyene og programmene du er i. Til en hver tid kan du altså dra ned gardinen og dermed få svært enkel tilgang til uleste SMS\Eposter, kalenderhendelser og mer.

 

Opplevelsen av Android avhenger likevel i stor grad hvorvidt du bruker (eller starter å bruke) Google sine tjenester som Gmail, Google Calendar og Google Contacts. Du kan fortsatt sette opp andre epostkontoer, men da får du ikke push-mail opplevelsen. Personlig har jeg vært en Windows Mobile-bruker i alle år og har dermed en sterkt organisert Outlook med kontakter og kalender. Det var heldigvis svært lett å synkronisere Outlook med Google Calendar og Contacts, så jeg var raskt oppe å gikk med Google sine tjenester. Og hvor glad jeg er for det. Android's defintivt sterkeste kort er integrasjonen med nettopp dette. Ny epost blir synkronisert inn med en gang den blir mottatt av Gmail-serveren og samme gjør endringer i kalender og kontakter. Dette vil si at Android ikke benytter seg av tidsbestemt pollet løsning som du normalt finner på telefoner i dag. Du velger dermed ikke at telefonen skal sjekke for ny epost hver time eller tre ganger om dagen, men du får ned det som kommer med en gang. Dette er rett og slett fantastisk gjennomført. Spektisk som jeg var tenkte jeg at dette måtte resultere i at svært mye data ble overført, men til min store overraskelse tok jeg grundig feil. I løpet av en dag sto vel Android for rundt 20-50kb dataoverføring som jeg ikke selv sto bak.

 

Det er likevel ikke bare fryd og gammen med Android. Det bærer fortsatt preg av å være første utgivelse. Du har ikke mulighet til å stenge programmer som kjører i bakgrunnen selv og du har ikke noe virtuelt tastatur, noe som betyr at du må dra frem qwerty-tastaturet hver gang du skal skrive noe annet enn nummer. På den lyse siden jobbes det konstant med utviklingen av Android. Android som kjent basert på Linux og Google selv jobber med en vesentlig oppgradering av Android kalt Cupcake. Cupcake er tilgjengelig i sin nåværende form for alle og enhver (tiltenkt utviklere primært) og dermed er det ingen hemmelighet at skjermtastatur og annet snask kommer.

 

For den mindre eventyrlystne kan det nevnes at det har lekket ut en offisiell oppdatering til ADP1. Versjon 1.1 bærer med seg økt ytelse og stabilitet, samt noen nye funksjoner. Guide til hvordan dette gjøres finner du her

 

Konklusjon

 

ADP1 er en delt opplevelse. Android har et enormt potensial, og allerede nå er det et svært godt operativsystem som er basert på åpen kildekode og Linux. Det er også ingen tvil om at Android kommer til å utvikle seg mye i tiden som kommer og jeg tror vi vil se mye spennende på den fronten iløpet av 2009. Det er også tydelig at Google selv er klar over at Android fortsatt er i barnestadiet ved å begrense tilgjengeligheten til den første Android telefonen i såpass stor grad som de har gjort.

 

Da er det litt synd at selve telefonen ikke lever opp til opplevelsen Android tilbyr. Tvilsom byggekvalitet og et litt bulkete design gir et billig inntrykk av telefonen. Når det er sagt ser den værre ut en den er. Tastaturet er en fryd å bruke dog tastene er kanskje litt myke for enkelte. Android ADP1 kan anskaffes for 399$, og med litt flaks og kreativtet slipper man sikkert unna eksta kostander i forbindelse med porto og frakt.

 

Totalvurdering: 8/10

 

Info:

Det jobbes hardt med portering av Android til andre HTC Telefoner. HTC Touch kjører Android tilnærmet like godt som G1\ADP1, mens HTC Diamond og HTC Touch Pro begynner å komme seg. Informasjon og filer finner du på connect-utb.com eller forum.xda-developers.com

post-29220-1234215831_thumb.png

post-29220-1234215839_thumb.png

post-29220-1234215845_thumb.png

Endret av Lokii
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

OTA oppdateringen til ADP1 som oppdaterte telefonen til 1.1 har ingenting med Cupcake å gjøre. Cupcake development branch som de kaller det er som sagt tilgjengelig for de som ønsker å teste det ut, men det er ikke regnet som stabilt nok for daglig bruk enda. Med andre ord er det ikke noe virtuelt tastatur enda for G1 eller ADP1 tilgjengelig gjennom offisielle oppdateringskanaler.

 

Når det er sagt kan du feks installere ChompSMS som gir deg virutelt tastatur ihvertfall når du skriver SMS ;)

Lenke til kommentar

Er vel ikke nødvendig å gjøre prosessen så vanskelig for å få tak i en G1.. Bare å bestille fra diverse nettsider, som f.eks: http://www.negrielectronics.com/tmobile-un...ack-p-1767.html

 

Jeg har selv bestilt fra de ved flere anledninger, de sender til norge bare du tar kontakt med dem via mail eller livechat. I tillegg så skriver de gjerne kvitteringer hvor summen på telefonen du kjøper er mindre enn den reelle, mtp mva :)

Endret av clark
Lenke til kommentar
bra test....men sjelden stygg telefon synes jeg...

 

Du mener sjeldent stygg? Da er jeg ikke enig. Bildene gjør telefonen urett, egentlig.

 

Jeg håper bare det kommer flere Android-telefoner med qwerty-tastatur. Men vil kanskje heller vente til jeg får en telefon med litt bedre byggekvalitet.

 

Bra og upartisk test! De er det dessverre langt mellom.

Lenke til kommentar

Jeg bestilte min hvite G1 på ebay fra england til 250£. Meget fornøyd med denne telefonen og kjenner meg igjen på mange av punktene i denne testen. Dette med knirking i telefonen er noe jeg ikke har merket før jeg leste det i denne testen, så det er ikke noe som plager for å si det sånn. Den hvite utgaven har en glatt finnish, så den kjennes kanskje noe mer eksklusiv ut. Har ingen problemer med å anbefale denne telefonen, men man bør være noe viderekommen for å få maksimalt ut av den.

Lenke til kommentar
bra test....men sjelden stygg telefon synes jeg...

 

Du mener sjeldent stygg? Da er jeg ikke enig. Bildene gjør telefonen urett, egentlig.

 

Jeg håper bare det kommer flere Android-telefoner med qwerty-tastatur. Men vil kanskje heller vente til jeg får en telefon med litt bedre byggekvalitet.

 

Bra og upartisk test! De er det dessverre langt mellom.

 

Takk for tilbakemeldinger :)

 

Hadde selv forventet flere lanseringer av Android-telefoner på MWC, men det kom jeg svært lite, kun HTC Magician (som virker å være en G1 bare uten tastatur så å si), og en latterlig telefon fra General Mobile eller hva de nå heter. Så intill vi får Android til å kjøre perfekt på Touch Pro (vi er ikke så langt unna), så tror jeg G1 er det beste alternativet!

Lenke til kommentar

Takk for en bra test.

 

Jeg går og sikler på utviklerutgaven av G1, men siden jeg egentlig ikke har tid til enda flere prosjekter har jeg valgt å vente til telefonen blir tilgjenglig i Norge.

 

Er det noen som vet hvor aktivt utviklermiljøet er på Android? Er det stort sett bare Google og HTC som kommer med kode eller er det mange andre som og bidrar regelmessig? Jeg ville jo ikke ha en slik telefon med mindre jeg kunne leve på bleading edge og synce mot SVN repository ukentlig :)

Lenke til kommentar
Takk for en bra test.

 

Jeg går og sikler på utviklerutgaven av G1, men siden jeg egentlig ikke har tid til enda flere prosjekter har jeg valgt å vente til telefonen blir tilgjenglig i Norge.

 

Er det noen som vet hvor aktivt utviklermiljøet er på Android? Er det stort sett bare Google og HTC som kommer med kode eller er det mange andre som og bidrar regelmessig? Jeg ville jo ikke ha en slik telefon med mindre jeg kunne leve på bleading edge og synce mot SVN repository ukentlig :)

 

Det er stort sett andre utviklere enn utviklerne til Google som kommer med programmer og spill. Google kommer som regel bare ut med firmware.

 

Laster opp noen bilder av min G1 (ikke utviklerversjon) Legger disse til denne posten senere.

Lenke til kommentar
Noen ide om hvordan en kommer seg forbi den geografiske "sperren" ved kjøp av den som registrert developer? Er inne så godt som hele tiden for å se om de har lagt til Norge over land de sender til, men enn så lenge er vi et ignorert marked..

 

Vil helst slippe å benytte meg av forwardingtjenester som magnum..

Jeg har samme spørsmål - men er også evt. interessert i å høre erfaringer fra noen som har benyttet seg av forwardingtjeneste (totalpris, etc.).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...