Gå til innhold

ISIS - Albumguide og diskusjonstråd


Ziltoid

Anbefalte innlegg

2rmqm93.png

Offisiell Hjemmeside: http://www.isistheband.com/

Hydra Head Records: http://www.hydrahead.com/

MySpace: http://www.myspace.com/sgnl05

 

Medlemmer:

Aaron Turner – Gitar, vokal

Jeff Caxide – Bass

Michael Gallagher – Gitar

Aaron Harris – Trommer

Bryant Clifford Meyer – Elektronikk, Gitar, vokal

 

Tidligere medlemmer:

Chris Mereschuk – Elektronikk, vokal (1998-1999)

Jay Randall – Elektronikk (1999-2000)

 

Isis startet som et prosjekt mellom vennene Aaron Turner, Jeff Caxide, Chris Mereshuk og Aaron Harris, som alle var misfornøyde med de bandene de hadde spilt i tidligere opp igjennom årene. Isis ble offisielt formet i 1997 og deres første utgivelse, EPen Mosquito Control ble gitt ut året etter. Mens de arbeidet på den andre EPen, The Red Sea så forlot Chris Mereschuk bandet og ble erstattet av Jay Randall, men også hans opphold i bandet ble kortvarig.

Dette førte til at Bryant Clifford Meyer fra bandet The Gersch og Michael Gallagher, tidligere gitarist i bandet Cast Iron Hike ble med i Isis, og lineupen har vert den samme siden utgivelsen av deres første studioalbum Celestial i 2000.

 

Til nå har Isis gitt ut fire EPer, fire studioalbum (med et femte på vei) fire liveutgivelser, en DVD og diverse samarbeidsutgivelser med andre band. Utgivelsene gis ut på diverse plateselskap, blant annet på Mike Pattons Ipecac Recordings, Neurot Recordings og Escape Artist Records. Liveutgivelser og diverse annet gis ut på Aaron Turners eget plateselskap Hydra Head Records, som huser mange gode band som f. eks Pelican, Kayo Dot, Jesu, og Zozobra.

 

Desverre annonserte bandet den 18. Mai 2010 at de nå så seg ferdige med bandet. De hadde gjort det de ville gjøre og vill gå over til andre prosjekter.

 

Mange av medlemmene er også med i andre band. Bryant Clifford Meyer er med i post-rockbandet Red Sparowes (Jeff Caxide har også vært i Red Sparowes tidligere), Aaron Harris er med i bandet Zozobra og Aaron Turner er med i supergruppa Old Man Gloom. De er også med i flere prosjekter, men disse tre er de jeg syns er verdt å nevne.

 

Albumguide

- Mosquito Control

- The Read Sea

- Celestial

- SGNL>05

- Oceanic

- Oceanic: Remixes and Reinterpretations

- Panopticon

- In the Absence of Truth

- Wavering Radiant

 

Mosquito Control (1998)

28kixyq.png

 

Isis' offisielle debut kom i form av en 30 minutter lang EP utgitt på Escape Artist Records i 1998. En Japansk utgivelse med både Mosquito Control og The Red Sea samlet inneholder også en cover av Godflesh's Streetcleaner og en cover av Black Sabbath's Hand of Doom.

 

Sporliste

 

1."Poison Eggs" – 6:42

2. "Life Under the Swatter" – 5:50

3. "Hive Destruction" – 4:10

4. "Relocation Swarm" – 11:43

 

For det første, denne EPen er ikke lik dagens Isis. Selv om det helt klart er noen elementer som skiller Isis fra andre band i samme sjanger så er denne EPen så godt som ren Sludge/Hardcore. Så for de som har lyst til å sjekke ut Isis er ikke Mosquito Control stedet å starte. Mosquito Control minner litt om Mastodon's Call of the Mastodon, der farten har blitt justert ned noen hakk og blandet sammen med noen "rolige" partier her og der. Låta "Hive Destruction" har til og med noen ganske så groovy riff som hører hjemme i stonerdoom.

 

Dette er en god EP om du liker denne typen musikk. Selv syns jeg det er en god utgivelse og en verdig debut. Men jeg syns også at det er tydelig at Isis ikke vet hvor de vil hen enda. De har en del interessant her og der, men alt i alt er Mosquito Control litt for monoton for min smak.

 

The Red Sea (1999)

2rcbuy9.png

 

Før Isis ga ut Mosquito Control hadde de lagd en firespors demo som ble sendt til flere plateselskaper. Denne demoen ble senere gitt ut sammen med noen nye sanger som The Red Sea. sporene 4 til 7 på denne EPen er låtene fra den tidligere demoen. Dette er også den eneste utgivelsen fra Isis der Jay Randall var med.

 

Sporliste

 

1. "Charmicarmicarmicat Shines to Earth" – 2:23

2. "The Minus Times" – 5:26

3. "Red Sea" – 7:20

4. "Smiles and Handshakes" – 6:02

5. "Catalyst" – 4:26

6. "Ochre" – 4:41

7. "Lines Across Eyes" – 5:47

 

Isis fortsetter med stilen på Mosquito Control, røfft og tungt. Likevel gir The Red Sea en liten indikasjon på at Isis er i forandring. Noen partier høres ut som noe som kunne vært på Celestial. Denne EPen kunne blitt bedre om de kunne skrevet mer nytt materiale i stedet for å slenge med den gamle demoen, eller i det minste spilt in demoen på nytt. Produksjonsnivået på de tre første sporene er merkbart bedre enn på de fire siste.

 

Jeg mener det samme om The Red Sea som med Mosquito Control, det er en god EP om du liker slik musikk og jeg personlig liker den, spesielt de tre første låtene. Dessverre trekker det ganske mye ned at produksjonskvaliteten på den første og den andre halvdelen av EPen er såpass forskjellig.

 

Og om noen lurer på hva Charmicarmicarmicat er for noe så refererer det til sangen Charmicarmicat av The Melvins på Eggnog EPen deres.

 

Celestial (2000)

2lo1v9h.png

 

To år etter Mosquito Control gir Isis ut sitt første studioalbum, utgitt på Escape Artist Records og på Aaron Turners Hydra Head Records. Stilskiftet til Isis er satt i sving på dette albumet, men noe av det gamle henger fortsatt igjen. Albumet har også blitt utgitt i en deluxe edition utgave sammen med EPen SGNL>05.

 

Sporliste

 

1. "SGNL>01" – 0:55

2. "Celestial (The Tower)" – 9:42

3. "Glisten" – 6:35

4. "Swarm Reigns (Down)" – 6:02

5. "SGNL>02" – 0:51

6. "Deconstructing Towers" – 7:30

7. "SGNL>03" – 0:35

8. "Collapse and Crush" – 5:55

9. "C.F.T. (New Circuitry and Continued Evolution)" – 5:43

10. "Gentle Time" – 7:02

11. "SGNL>04 (End Transmission)" – 1:07

 

Med Celestial går Isis inn i et stilskifte som kommer til å forme dem til det bandet de er i dag. Musikken er mer progressiv, tunge og røffe partier slik som de på de to forrige EPene er fortsatt til stede, men de blir ofte avbrutt med rolige og faktisk vakre partier. SGNL># sporene er rene ambient/noise partier som fungerer som overganger mellom de forskjellige sporene.

 

Jeg liker dette albumet veldig godt, siden det er en blanding av det gamle og det nye. Det er dog litt fyllmateriale her og der og derfor når derfor ikke Celestial helt til topps.

 

SGNL>05 (2001)

5365jp.png

 

Denne EPen fungerer som en forlengelse av Celestial. EPen er utgitt både på CD og vinyl, men den er også med i en deluxe edition av Celestial. Den siste låta på EPen er en remix av Justin Broadrick fra Godflesh og Jesu.

 

Sporliste

 

1. SGNL>05 (Final Transmission) – 2:52

2. "Divine Mother (The Tower Crumbles)" – 9:16

3. "Beneath Below" – 4:54

4. "Constructing Towers" – 8:24

5. "Celestial (Signal Fills the Void)" – 10:22 (Justin Broadrick Remix)

 

Det er ikke så mye å si om denne EPen, de fleste sporene er ganske like de som er å finne på Celestial. Kvaliteten på sporene varierer. Mye bra, men også litt fyllmateriale her og der. Uansett så er remixer av Justin Broadrick alltid velkomne og EPen er faktisk verdt pengene på grunn av remixen alene.

 

Oceanic (2002)

ekrcn.png

 

Med Oceanic tar Isis musikken sin et steg videre. Råskapen fra de tidligere albumene blandes med masse ambience, og musikken høres ut som en fusjon mellom metall og post-rock. Fans av eldre Isis ble nok tatt litt på sengen av dette albumet, men Oceanic har for det meste fått gode omtaler. Magasinet Terrorizer utnevnte det som det beste albumet i 2002 og Drowned in Sound gav det femteplass på deres liste over beste album i perioden 1996-2002. Oceanic var også det første albumet som ble utgitt gjennom Ipecac Recordings.

 

Et remixalbum, Oceanic Remixes/Reinterpretations ble utgitt to år senere med remixer av diverse artister. Blant annet James Plotkin, Mike Patton, Venetian Snares og Justin Broadrick.

 

Sporliste

 

1. "The Beginning and the End" – 8:02

2. "The Other" – 7:15

3. "False Light" – 7:42

4. "Carry" – 6:48

6. "Maritime" – 3:03

7. "Weight" – 10:46

8. "From Sinking" – 8:24

9. "Hym" – 9:13

 

Dette albumet er kort og godt mektig, mektig og vakkert. Albumtittelen er en god beskrivelse på hvilken musikk som er å finne på dette albumet. I det ene øyeblikket er musikken er rolig og vakker, men den kan plutselig skifte om og slå deg i trynet som en kjempebølge og deretter dra deg ned i dypet.

 

Isis har også fått hjelp av Maria Christopher fra bandet 27 som bidrar med vokal på låtene "The Beginning and the End" og "Weight". Ayal Naor fra samme band bidrar også med diverse instrumenter på de nevnte låtene.

 

Oceanic: Remixes And Reinterpretations

 

2md3yh1.png

 

Remixalbum er ikke hverdagskost i metallverdenen, likevel fikk Isis artister som f.eks Christain Fennesz, Mike Patton (Faith No More, Mr. Bungle og Fantômas) og James PLotkin (Khanate) til å lage remixer og tolkninger av det kritikerroste albumet Oceanic. Albumet ble originalt gitt ut på fire 12" EPer, men finnes også som 2CD album.

 

Sporliste

 

CD1

 

1. "Weight" – 6:34

* Fennesz remix

2. "False Light (Carry Edit)" – 7:53

* Ayal Naor remix, featuring Maria Christopher

3. "Hym" – 6:19

* Thomas Köner remix

4. "The Other" – 9:49

* James Plotkin remix

5. "Carry" – 4:26

* Tim Hecker remix, first version

6. "Maritime" – 9:24

* Teledubgnosis remix

7. Maritime – 3:43

* Mike Patton remix

 

CD2

 

1. "The Beginning and the End" – 5:05

* Venetian Snares remix

2. "Carry" – 5:21

* Tim Hecker remix, second version

3. "False Light (Deadverse)" – 5:30

* Oktopus remix

4. "Carry: Like I Will Love Her Forever? (Fuckin Die!!!)" – 5:51

* Speedranch remix, featuring Guilty Connector

5. "From: Sinking, To: Drowning" – 7:14

* Destructo Swarmbots remix

6. "Hym" – 14:54

* Justin Broadrick remix

 

Selv om albumet er et remixalbum er det likevel et ganske rolig album, og mange av remixene kan klassifiseres som ambient, med noen unntak. Teledubgnosis-remixen av "Maritime" gjør foreksempel et orginalt atmosfærisk spor om til en technolignende sak, mens Mike Patton's remix av samme sang tar en litt mer leken vri og resultatet blir en slags "Mr. Bungle Light" -låt. Albumet byr på mye spennende om du er fan av "ambient" -musikk. Selv er jeg stor fan av Christian Fennesz og Justin Broadrick og vil anbefale alle Isis-fans å høre igjennom Oceanic: Remixes and Reinterpretations.

 

 

Panopticon (2004)

x43uo7.png

 

Isis fortsetter med stilen de hadde på Oceanic og gir ut Panopticon. Også Panopticon fikk gode omtaler nesten over alt, og noen vil også si at det er det beste Isis noen gang har lagd. Bassisten i Tool, Justin Chancellor hjelper til på dette albumet og bidrar med bass på sangen "Altered Course".

 

Sporliste

 

1. "So Did We" – 7:30

2. "Backlit" – 7:43

3. "In Fiction" – 8:59

4. "Wills Dissolve" – 6:47

5. "Syndic Calls" – 9:40

6. "Altered Course" – 9:58

7. "Grinning Mouths" – 8:27

 

Det er ganske godt gjort å lage et album som klarer å leve opp til forventningene etter kollossen Oceanic, men Isis klarer det med glans. Panopticon bringer også noe nytt inn i musikken, Aaron Turner synger i et spekter som vi ikke har hørt for. Ikke bare kommer han med den kjente og kjære skrikevokalen vi elsker han for, men vi får også høre Aarons clean vokal, men den brukes ikke så mye.

 

Oceanic og Panopticon er musikalsk ganske like, men likevel forskjellige. To kjempegode album etter hverandre er det ikke mange som klarer, og jeg klarer ikke å velge en ren favoritt mellom de to.

 

In the Absence of Truth (2006)

6qad8g.jpg

 

In the Absence of Truth er Isis mest suksessfulle album kommersielt, med en sjetteplass på Billboards Top Heatseekers etter utgivelse. Det er også Isis' lengste album, med sine 65 minutter. Det er utgitt to singler fra dette albumet, "Holy Tears" og Not in "Rivers, but in Drops"

 

Albumet har fått blandede omtaler. Mange plasserer in the Absence of Truth som en skuffelse og Isis' dårligste. Mange har også sagt at albumet er en rip-off av Tool's 10,000 Days, og av den grunn ga Decibel Magazine Tool "Isis Rip-off Band of the Year" prisen (Humoristisk ment selvsagt).

 

Sporliste

 

1. "Wrists of Kings" – 7:45

2. "Not in Rivers, but in Drops" – 7:48

3. "Dulcinea" – 7:10

4. "Over Root and Thorn" – 8:31

5. "1,000 Shards" – 6:17

6. "All out of Time, All into Space" – 3:04

7. "Holy Tears" – 7:04

8. "Firdous e Bareen" – 7:50

9. "Garden of Light" – 9:17

 

Tool rip-off eller ikke, In the Absence of Truth er en kjempeskive den også, selv om den er ganske så forskjellig fra de to forrige albumene. Cleanvokalen til Aaron Turner brukes ofte, i motsetning til Panopticon der den bare kom fram noen få ganger i løpet av albumet. In the Absence of Truth er nok det mest "nybegynnervennlige" albumet i diskografien til Isis, "sellout?" er det kanskje noen som spør seg, jeg vil heller si det er en naturlig utvikling for bandet. Hadde de ikke gått videre og bare lagd et album som lignet på Oceanic eller Panopticon hadde de blitt kritisert for å ikke fornye seg.

 

Hvis du er interessert i å sjekke Isis vil jeg anbefale at du kjøper eller laster ned In the Absence of Truth og arbeider deg bakover i diskografien. Tro meg, du vil ikke angre.

 

Wavering Radiant (2009)

14uj8qr.png

 

Isis bidrar til musikkåret 2009 med plata Wavering Radiant, også denne gang til blandet kritikk. Alt fra "Isis' kjedeligste" til "Isis' beste". Albumet kom på 17. plass på BBC Radio 1 Topp 40 og på 37. plass på den norske VG-lista(!). Adam Jones fra Tool bidrar også med gitar og keyboard på sangene "Hall of the Dead" og tittelsporet.

 

Sporliste

 

1. "Hall of the Dead" – 7:41

2. "Ghost Key" – 8:31

3. "Hand of the Host" 10:45

4. "Wavering Radiant" – 1:50

5. "Stone to Wake a Serpent" – 8:33

6. "20 Minutes / 40 Years" – 7:07

7. "Threshold of Transformation" – 9:53

 

Aaon Turner beskrev Wavering Radiant som et album som ville være mer orkestralt, men samtidig røffere i kantene og jeg vil si beskrivelsen traff spikeren på hodet. Det er som om de tok det de hadde på In the Absence of Truth og blandet det med det eldre fra Panopticon og Oceanic, og det funker kjempebra. Jeg syns spesielt at keyboardist og multi-instrumentalist Ryant Clifford Meyer gir albumet en helt særegen sound i forhold til de andre albumene til Isis ved flittig bruk av hammondorgel og synthesizere av diverse slag.

 

Kort oppsummert vil jeg si at Isis gir ut enda en god skive i diskografien sin, og Wavering Radiant vil nok være i toppen av min liste over album i "Topp 3 album 2009"- tråden når den forhåpentligvis dukker opp senere i år.

 

Youtubeklipp

 

Poison Eggs - Fra Mosquito Control

http://www.youtube.com/watch?v=8eT6t9T6cas

 

Celestial (The Tower) - Fra Celestial

http://www.youtube.com/watch?v=4HTUAYVgPbI

 

Carry - Fra Oceanic

http://www.youtube.com/watch?v=Z0b2Lb7or4o

 

Hym (Justin Broadrick Remix)

http://www.youtube.com/watch?v=zurK0YDmb4A

 

So Did We - Fra Panopticon

http://www.youtube.com/watch?v=bsid0SoLQGo

 

Holy Tears - Fra In the Absence of Truth

http://www.youtube.com/watch?v=rWjhxnVcmgg

 

Ghost Key - Fra Wavering Radiant

http://www.youtube.com/watch?v=uv5t1KsVqnA

 

Jeg håper denne albumguiden får folket til å sjekke ut dette herlige bandet. Si gjerne fra om det er noe som er feil eller noe som kunne vert bedre i albumguiden, tilbakemelding og konstruktiv kritikk er alltid velkommen. :)

Endret av Ziltoid
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Det har sikkert noe med at Tool prøvde seg med litt "rolig" og mer eksperimentell musikk på 10 000 days og at de mener det er dette Isis hermet etter. Men jeg er enig, jeg hører ikke noen store likheter jeg heller.

De sier at postrock er rock med all moroa tatt bort. Med det i mente kalte jeg Isis "post-metal" første gang jeg hørte det.
Du mener altså at Isis er metall med all moroa tatt bort? :ohmy:
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Wavering Radiant har nå funnet veien ut på verdensveven, og av det jeg har hørt til nå så høres det ut som Isis har klart å lage enda et kjempealbum :cool:

 

Har lagt til noen flere videoer i første post, blant annet "Ghost Key" Fra Wavering Radiant.

Endret av Ziltoid
Lenke til kommentar

Har det samme forholdet til Isis som jeg har med Cult of Luna. Begge har gitt ut to knallbrae album som er umulig å unngå hvis man er dreven i den kategorien musikk. Salvation og Somewhere Along the Highway er mine paralleller til Oceanic og Panopticon, og det er uten tvil at de består av albumsanger og ikke bare sanger, som jeg liker å kalle det. Nytter ikke å høre én og én låt, men tilsammen står de veldig sterke og oppfyller et gjennomført bilde.

 

For å ro meg inn igjen: Gleder meg virkelig til nykommmeren og det er ingen tvil om at jeg, ja nemlig jeg, skal ha LP-en her om vi kommer så langt i tid. Tenker meg den vil passe godt ved siden av de lukrative Oceanic- og Panopticon-platene.

 

Ja, dere hørte rett. Vinylplater!

 

Angående gøyal musikk så vil jeg si meg enig. Er ikke noe man spiller av i samspill med pils pluss venner (med mindre de liker dem, selvsagt).

Endret av Seian
Lenke til kommentar

Veldig god albumguide. Teksten flyter bra og du har en fin blanding av fakta og dine meninger. Passe mye tekst også.

 

Jeg har ennå ikke fått hørt noe av Isis, men de er høyt oppe på lista over band jeg skal høre så fort som mulig. Kommer med meninger her hvis jeg husker det da. :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 4 uker senere...

Ja, der minnet Steinvakt meg på denne tråden, så jeg får vel komme med min mening om dette bandet. Jeg kommer ikke til å si noe om stilen, for det har Ziltoid gjort allerede uten at jeg er uenig med han.

 

På forskjellige måter er Isis ganske merkelige for meg. De har ingen dårlige album, men jeg synes heller ikke at noen av dem er virkelige mesterverk. Alle er fra "ganske bra" til "nesten veldig bra". Ingen åpenbare feil blir gjort, og det kan faktisk være nettopp det som hindrer dette fra å være utrolig bra for meg - det tas få eller ingen sjanser. De vet veldig godt hva de gjør, og derfor høres det som regel bra ut, men også uinteressant ut til tider.

I tillegg merker jeg ikke denne store forskjellen på albumene som de aller fleste ser ut til å snakke om. At Celestial skal være så brutal, mens In the Absence of Truth har et mye klarere lydbilde, f.eks. Jeg tror ikke det er fordi jeg ikke har hørt på de nok; alle har blitt spilt minst 4-5 ganger. Det kan ha noe å gjøre med at det meste blir for anonymt. Spesielt trommene er veldig uinteressante for min del (Kanskje pga. Fog in the Shells Private South, et album litt i samme stil som mye av det Isis har gjort, men med et mye klarere særpreg. Føler at jeg banner i kirka nå. :p). Da jeg tok en "høre-på-alle-instrumentene-hver-for-seg"-lytting med Panopticon ble jeg nesten frustrert. Men det var ikke bare trommisen sin skyld, med få unntak var alle de andre instrumentene behagelige å høre på.

 

Alt i alt er det ikke rart at så mange liker dette. Jeg liker det selv også, jeg får bare aldri den "wow!"-følelsen. Så vidt jeg vet kan det være sjangeren i seg selv (jeg har ikke hørt på mye annet i denne). Kanskje jeg kan høre på albumene om noen måneder og like det mye bedre. Noe jeg er ganske sikker på er at jeg hadde for høye forventninger. Akkurat det er jo min skyld, selv om det er vanskelig å ikke få det når man hører så mye bra som virker "riktig" for meg og musikken jeg liker for øyeblikket.

 

Vet ikke om dette var interessant for noen, men det er fint å få skrevet ned tankene sine om ting til tider uansett. :)

 

Edit: Selv om jeg føler at jeg gjorde det klart i mange tilfeller bør jeg kanskje spesifisere at dette bare er mine meninger.

Endret av TanTheMan
Lenke til kommentar

Det var synd Isis ikke møtte forventningene dine. Får satse på at de blir bedre etter noen flere gjennomlyttinger :p.

 

Hvis du vil utforske sjangeren ytterligere vil jeg anbefale Neurosis og Rosetta. Sistnevntes album fra 2007, Wake/Lift vil jeg si er mitt absolutte favorittalbum, så det vil jeg anbefale på det sterkeste. Neurosis regnes jo som pionerene av denne typen musikk og de har et ganske særegent lydbilde da de blander inn en del elementer fra folk i musikken sin.

Lenke til kommentar

@Ziltoid: Ja, jeg har ikke gitt opp Isis. Men jeg kommer ikke til å prioritere det de neste månedene, for å si det sånn. :)

 

Jeg har allerede seks album av Neurosis og Wake/Lift og The Galilean Satellites av Rosetta (dumme/smarte metadatasider og lette nedlastinger? :p). Neurosis går jeg sannsynligvis gjennom etter Swans - jeg har funnet ut at det letteste er å ta én stor artist om gangen ... - men jeg setter nok på Rosetta-albumene i nær fremtid. Takk for tipsene!

 

@Steinvakt: Hehe, det er rart med sånne enkeltopplevelser, hvordan de kan forandre så mye.

Endret av TanTheMan
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Wow, hadde nesten glemt denne guiden, men nå har jeg oppdatert den med Wavering Radiant og Oceanic: Remixes and reinterpretations.

 

Hva syns folket om Wavering Radiant da?

 

Edit: Justing Broadrick og Aaron Turner har gått sammen om prosjektet Greymachine, albumet "Disconnected" kom ut i år og kan streames her. Veldig Godflesh -aktig.

Endret av Ziltoid
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...