Gå til innhold

x86-basert PowerMac med Linux


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nå nærmer det seg tiden da jeg skal få min hardware, og dermed også tiden for bygging. Jeg skal starte med å installere software og slikt på tirsdag/onsdag og kabinettet kommer neste helg(forhåpentligvis). Software er egentlig en like stor del av denne casemodden som hardware, ettersom at det er en del utfordringer:

 

1. Maskina skal kjøre WinXP Pro, men på en tv som kun er 640x480. Den har forøvrig meget god bildekvalitet på den oppløsningen(i forhold til mange nye HDtver til mange tusen). Maskina skal som sagt være mediamaskin, og da tenker jeg å kjøre XP med minst mulig skrift(92pt eller hva det enn er), og ha autohide på startmenyen. Det gjør at jeg får mest mulig skjermområde til bruk med mediaprogram. Hvilket mediaprogram som skal brukes har jeg ikke bestemt meg for enda, men tanken er at hele maskina skal kunne styres av én fjernkontroll, så jeg får velge ut i fra det. Fjernkontrollen har har 14 knapper. (har du forslag til program, så kan du fortelle meg i kommentartråden!)

2.Hovedkort er fra en bærbar som jeg ikke aner make/model på, så det blir nok en del leiting på nettet etter drivere(bruker nok device manager til å finne maskinvare, og så googler jeg)

3.Som nevnt, må jeg ha et mediaprogram med bra UI, slik at det er enkelt å bruke med så lav oppløsning. WMP er utelukket pga enorm bunnmeny(den med play knappen på)

 

Det kommer nok en del flere problemstillinger etter hvert, men de kommer jeg tilbake til.

 

Hardwaremessig blir det litt vanskelig, ettersom jeg skal ha et hovedkort inne i PC-en, og det skal ikke være i kontakt med kantene på kabinettet.

 

Jeg skal prøve å forklare, men dere burde se på Sketchup-skissen vedlagt.(den er kun en illustrasjon, og ikke lik som innsiden i G3-en)

 

Fordi hovedkortet er fra en bærbar og jeg vil ha DVD, har jeg lurt litt på hva jeg skulle gjøre. I stedet for å lodde og tulle med den DVD-spilleren som er på hovedkortet skal jeg sette en 5,25-DVD-rom i kabinettet(for det har plass til 2x 5,25 external og 2x 3,5" external). Denne DVD-spilleren skal kobles til kretskort og psu fra en ekstern DVD-brenner jeg har liggende(som gjør at den går fra IDE til USB grensesnitt). Altså, jeg skal demontere kabinettet på DVD-brenneren og skru fast brenneren inne i G3-en. Deretter skal jeg koble USB fra kretskortet til den eksterne DVD-en til USBporten på hovedkortet. Strøm skal jeg fortelle om senere.

 

Hovedkortet skal festes på samme måte som man ville festet et ATX-kort i et vanlig kabinett. Boring og gjenging til HK-distanseskruer og så skrus det hele fast. Hovedkortet skal som dere ser skrues midt i kabinettet og ikke inntil IO-portene. Jeg skal lodde på en ledning fra av/på på hovedkortet og koble det til den originale av/på knappen på G3-kabinettet. Deretter skal jeg koble en kabel fra en USB-port på hovedkortet til en brakett som jeg skal feste i G3ens originale PCI-spor. Noe liknende denne.

 

Har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal gjøre med lyd etc, men vurderer å gjøre noe smart med det(noe liknende det med USB). men på den andre siden; man skifter ikke høyttalere så ofte, så om man må åpne kabinettet for å sette i kabler har vel ikke så mye å si. Det er uansett utrolig enkelt å åpne kabinettet:)

 

Angående skjerm skal jeg gjøre omtrent det samme som med USB-portene. Dette kommer til å bli bra!:D

 

Strømforskyninga til den bærbare skal såklart gi strøm til hovedkortet, men jeg skal lodde på ledninger fra strømforskyninga til DVD-brenneren også, slik at det kun er en strømledning ut fra PC-en. Har også tenkt på å bruke trådløs mus og tastatur, så kan jeg gjemme den trådløse senderen inne i kabinettet:D

 

Angående det med fjernkontrollen, så er det en IR-basert USB-mottaker og en liten søt fjernkontroll. IR-mottakeren skal såklart integreres i kabinettet:)

 

Spesifikasjonen til maskina er foreløpig:

Apple PowerMac G3 B&W kabinett

Bærbart hovedkort med integrert grafikk

P4 @2,8GHz(med heatsink)

512 MB RAM(skal kanskje utvides)

DVD-rom(eller brenner. husker ikke helt)

WLAN(i PCMCIA sporet til den bærbare)

IR-fjernkontroll

Er ikke sikker på skjermkort enda

 

For bilder av kabinettet kan dere gå inn på denne linken. All cred for bildene går til forumets egen Bowman

 

Skriv gjerne en liten hilsen i kommentartråden!

post-108681-1213541703_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Valget av OS falt på Linux Mint, som er basert på Ubuntu. Det installeres as we speak, og vil da forhåpentligvis funke fint til HTPC-software. Grafikkkortet var forøvrig et Mobility Radeon 9000 som etter min erfaring har 64 MB minne, og spiller DVD helt utmerket(har det på laptopen min). Jeg kan ikke si hvor mye jeg gleder meg over at dette prosjektet mest sannsynlig kommer til å bli både enkelt å utføre, og få et meget vellykket utløp.

 

Dette fordi det vil bli en relativt kraftig og utrolig stillegående HTPC(med 80GB HDD), som kan streame fra serveren på hjemmenettverket(400 GB). Da vil "maskinparken" min bestå av HTPC, server og spill-pc, noe som passer meg perfekt!:D

 

Jeg har tatt litt bilder som jeg tenkte å legge ut, men det får bli litt senere(i dag). Disse inkluderer "unboxing" av hovedkort og litt bilder fra installasjon av OS ++.

Lenke til kommentar

Forhåpentligvis er det litt spenning i luften når jeg sier at her kommer en liten bildespesial!

 

Jeg var på posthuset i går og plukka opp esken fra Leif Einar. Han hadde vært så snill og sendt meg en pakke med hovedkort, dvd og lader fra en bærbar pc. Specsene er som nevnt tidligere P4 @2,8GHz(med heatsink), Mobility Radeon 9000, 512 MB RAM, DVD-rom, WLAN i PCMCIA-sporet, IR-fjernkontroll og 80 GB IDE harddisk. Jeg har installert Linux Mint på den.

 

Pakken så slik ut

post-108681-1213819422_thumb.jpg

 

Og det var godt pakka

post-108681-1213819681_thumb.jpg

 

Sånn så det hele ut. Det er ikke akkurat noe mer spennende å si nå enn det var i sta. En veldig fin detalj er at harddisk-rammen er lydisolert:)

post-108681-1213819736_thumb.jpg

 

På den ene siden har vi strøm, 56 KB/s modem, PS/2 port, VGA og den digre tingen(noen som vil fortelle meg hva det er? :) )

post-108681-1213819834_thumb.jpg

 

På den andre siden er det mini USB(tror jeg) og nettverk pluss kabel til vifte.

post-108681-1213819998_thumb.jpg

 

Her har vi prosessor med den mest porno heatsinken noensinne.

post-108681-1213820095_thumb.jpg

 

Harddisken er såklart teipet litt for å forhindre overslag mellom hovedkort og disk.

post-108681-1213820168_thumb.jpg

 

Oversikt, med WLAN installert, men uten CPU

post-108681-1213820256_thumb.jpg

 

CPU og heatsink montert. Jeg hadde såklart ingen "ramme" til heatsink, så det ble litt "biltema mekking", eller med andre ord overdreven bruk av strips. Jeg boret hull i klossen slik at hullene var på linje med hullene i hovedkortet(var fire digre hull). Deretter putta jeg strips ned ovenfra og "jamma" de i rillene i heatsinken(som forøvrig var aluminium og et helvete å bore i). Deretter festet jeg strips på undersiden av kortet. Det er vanskelig å forklare, så vi får håpe at bildene snakker for seg selv.

post-108681-1213820348_thumb.jpg

post-108681-1213820503_thumb.jpg

post-108681-1213820551_thumb.jpg

 

Og til slutt, etter litt mekking på hovedkortet, var installasjon av Linux Mint igang. Det er fortsatt ikke helt optimalt(for "skjermen er utenfor skjermen". Dvs, at ved LCD-panelets "native" oppløsning, fant Linux Mint på at den skulle legge startmenyen utenfor synsrekkevidde for meg(untenfor selve skjermen). Det gjør at jeg ikke ser det, men å bevege musa "utenfor" skjermen, kan jeg komme til "start" menyen.

post-108681-1213820619_thumb.jpg

 

Til slutt et lite bilde av det nye, fine clas ohlson tastaturet mitt, som kostet meg 130 kr. Musa fikk jeg gratis:)

post-108681-1213820744_thumb.jpg

 

Hvis noen lurer, så ja, jeg har brukt mobilen til å ta de første bildene:)

 

 

Håper jeg i det minste har bidratt med litt god lesing og litt fine bilder å titte på i kveldingen, så får dere ha en god kveld og glede dere til helga, da jeg forhåpentligvis vil starte med montering i G3-kabinettet. Jeg vil da gjøre en bærbar pc til en fullgod stasjonær med tanke på kontakter!

 

Happy casemoddin'

 

EDIT: Det er også lyd ved siden av VGA kontakten, og 4x USB ved siden av DVD-rpmmen

Endret av conflict
Lenke til kommentar

Nå har jeg endelig fått kabinettet, og bygging/stripping/lakking er såvidt i gang. Jeg har allerede strippa kabinettet for all plast, og tenker litt på montering av hovedkort. Hvordan jeg skal få til det er fortsatt veldig uklart.

 

Siden jeg bare har to hender, sliter jeg med å ta bilde av de forskjellige måtene jeg kan montere det, men jeg tror jeg har funnet en meget enkel dog ganske midlertidig løsning. Rett og slett kutte ned tidligere HK-fester og så teipe hele siden med dobbelsidig teip. Deretter klistrer jeg hovedkort på og limer/bolter det fast. Det ville vært mye enklere enn å tulle med distansestykker til HK etc.

 

PS. Bare så det er sagt: Bildene er tatt med et mobilkamera, og får derfor litt mongo farger. Jeg vil også beklage for rotet som er på noen av bildene, men jeg har en tendens til ikke å rydde etter meg, og da blir det slik.

 

Her er det første bildet jeg tok av kabinettet, rett etter å ha fått det i hus.

post-108681-1214225029_thumb.jpg

 

For en gangs skyld husket jeg å ta før/etter bilde

post-108681-1214225063_thumb.jpg

 

Her er de hvite panelene som jeg kun skal vaske og fiffe opp

post-108681-1214225348_thumb.jpg

 

De blå panelene skal bli meget matt svart(ovnslakk). Denne er grovkornet, noe som gjør at resultatet ser ut som det er laget slik på fabrikken.

post-108681-1214225381_thumb.jpg

 

Topp- og bunnplater nederst, bakplater oppe til venstre og fronten til høyre. Disse blir som sagt matt svart.

post-108681-1214225455_thumb.jpg

 

Klar til kutting av HK-distanseskruer

post-108681-1214225541_thumb.jpg

 

Og halvferdig kuttet

post-108681-1214225647_thumb.jpg

post-108681-1214225697_thumb.jpg

Det ble ikke store forskjellen, men det skylder jeg på vinkelsliperen for. Den er så utrolig diger at jeg ikke fikk kutta mindre. Jeg har dessverre ikke noen dremel til å kutte dem kortere atm :(

 

På grunn av at det ikke er IDE eller SATA tilkoblinger på hovedkortet, måtte jeg tenke litt kreativt med tanke på tilkobling av standard 5,25" DVD-spiller og 3,5" harddisk. Det er en 2,5" 80 GB harddisk på hovedkortet, men jeg vil ha litt mer. Tenkte derfor å ofre en ekstern cd-brenner og en ekstern harddisk jeg har. På harddisken har vifta begynt å streike, så jeg får ikke så veldig dårlig samvittighet når jeg kverker den. I den eksterne(USB og FW) cd-brenneren har jeg montert en CD-brenner/dvdrom. (Noen som veit om det funker med tanke på drivere etc?? KLiKK). Begge to skal demonteres fra kapslene sine og monteres i kabinettet i de fabrikkmonterte plassene. Det er med andre ord kun elektronikken som gjør IDE-USB som jeg er interessert i på de to duppedittene.(Siden det er dyrt som f... på nettet, bruker jeg heller ting jeg har).

 

post-108681-1214225876_thumb.jpg

post-108681-1214225951_thumb.jpg

 

Her er DVD-spilleren demontert.

post-108681-1214226138_thumb.jpg

 

Mulig jeg kommer med en update til i kveld. Får se hva jeg får tid til.

 

Jeg trenger virkelig litt forslag angående montering av HK. Hurry up and help me en the comment thread!

 

Det kommer noen bilder for å vise problemet om 5-10 minutter

Lenke til kommentar

Hovedkort montert på sidedøren

post-108681-1214308764_thumb.jpg

 

Det er en tight fit. Det er kun snakk om ca. 0,5 mm klaring.

post-108681-1214308879_thumb.jpg

 

Siden jeg mangler den "holderen" til DVD og floppy, måtte jeg være litt kreativ når det kommer til montering av DVD.(Floppy skal jeg ikke ha).

post-108681-1214309080_thumb.jpg

 

På den siden som er ned, har jeg festa meg maaaange lag dobbeltsidig teip, som både holder den oppe og beskytter mot vibrasjoner.

post-108681-1214308938_thumb.jpg

 

På den andre siden tok jeg et feste som hang på sidedøren før. Dette hadde en fin liten grop i siden som klippa perfekt på den kanten under. Deretter skrudde jeg den fast i hullene på DVD-spilleren.

post-108681-1214309122_thumb.jpg

 

Det som trengs å gjøre nå er å koble til strømforskyninga til den bærbare inne i strømforskyninga som satt i mac'en(fordi den trengs til vifter/lys etc, skal jeg beholde den i kabinettet.

 

Jeg planlegger å koble slik, men veit ikke om det går.

post-108681-1214309168_thumb.jpg

 

Så selv om kun to personer har svart i kommentartråden, prøver jeg meg igjen og håper at noen elektronikkyndige kan hjelpe meg med kobling. Jeg veit som sagt ikke om det går å gjøre det slik som jeg har gjort det.

 

Her er kommentartråden. Den er der for å brukes!

Lenke til kommentar

Etter noen dager med effektiv jobbing, har jeg endelig ferdigstilt prosjektet. - Ihvertfall utvendig. Lakkinga er ferdig og det ble rett og slett dritfint! Jeg tenkte jeg skulle dra igang et lite eksperiment for å se hvor engasjerte folk på forumet egentlig er. Hvis jeg får minst 10(ti) positive eller negative kommentarer i kommentartråden, skal jeg legge ut masse bilder av maskina utvendig og innvendig. Hvis det er noe spesielt dere vil se, si det i kommentartråden! Hvis jeg ikke får ti kommentarer, så får det nøye seg med de få teaserbildene jeg legger ut her:

 

post-108681-1214429292_thumb.jpg

post-108681-1214429342_thumb.jpg

post-108681-1214429170_thumb.jpg

 

Kommentartråd: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=968528

 

EDIT: For de som ikke skjønte det: bilde to er en skisse jeg lagde i photoshop for en stund sia, og resultatet ble mye bedre!

Endret av conflict
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Herregud så lite folk bryr seg da! 50 views og ingen kommentarer? Da driter jeg i å laste opp alle bildene. Dere får noen få, men det får holde.

 

Det eneste jeg er misfornøyd med utvendig er det blå rundt døråpnings-håndtaket og den stygge hvite tingen bak i IO portene. Ellers ble det perfekt!

post-108681-1214489629_thumb.jpg

post-108681-1214489844_thumb.jpg

post-108681-1214489806_thumb.jpg

post-108681-1214490071_thumb.jpg

post-108681-1214489705_thumb.jpg

post-108681-1214489750_thumb.jpg

post-108681-1214489769_thumb.jpg

 

Innvendig er den langt fra ferdig(selv om den booter og er så å si klar til bruk softwaremessig. Hvis det ikke er interesse for det, så gidder jeg ikke å skrive om det i loggen.

Kommentartråd

Lenke til kommentar

Siden jeg faktisk har fått en henvendelse om flere bilder, legger jeg ut alle bildene av det ferdige prosjektet(utvendig) på facebook. Jeg har ikke rydda i bildene, så det er mye dritt der. Men dere får se om dere finner noe interessant

 

KLiKK

 

PS: Veit ikke om linken funker, så dere får sjekke selv(har gjort albumet privat)

Lenke til kommentar

A small step for diskusjon.no, a big step for me!

 

Nå har jeg hatt det litt moro. Som jeg nevnte i den andre workloggen min fikk jeg tak i 1500 kroner(som er jævlig mye for meg at the moment. Har hverken jobb eller noen annen form for inntekt what so ever. For å få penger til å dra ut på lørdager må jeg støvsuge hele huset vårt! :p ). Omtrent 900 av de 1500 ble brukt på Antec Three Hundred, 120mm superdupersilent vifte til Powermacen og en tilkobling slik at jeg får brukt DVD-brenner på USB i powermacen.

 

Da satt jeg igjen med 600. 200 av disse gikk til USB fordeler, som kort sagt tillater meg å koble et tastatur til to dataer, og switche mellom hvilken data som får bruke det. Jeg skal ha serveren i Three Hundred-kabinettet, og det skal stå ved siden av min elskede XPS 720. Begge disse maskinene skal kobles til min Dell 20" wide skjerm, og da kan jeg bytte mellom de to. Tastaturet skal som sagt også deles mellom dataene. Jeg skal bruke en Microsoft Sidewinder spillmus til XPS og en Logitech MX1000 til serveren. Hvis dere ikke forstår hva jeg mener, kan dere glede dere til update i "nerdebula di" og "deres kabinett her".

 

Da har jeg 400 igjen. Jeg brukte 89,- på motstander, 33,- på dioder og 15 kroner på en bryter. Da skal jeg sitte igjen med rundt 260 kroner. Hvordan jeg kan sitte igjen med 330 kroner er for meg et mysterium.

 

Uansett, har jeg "råna webben", og funnet guide og info om dioder og slikt. Jeg har såklart utnyttet de kunnskapene til noe utrolig nyttig(og etterspurt) lys i eplet foran på powermacen. Ikke bare ser det råfett ut, men det er en indikasjon på at strømforskyninga er på.

 

Sketchup skisse på hvordan alt er koblet, finnes vedlagt.

 

Hvis jeg har gjort noe uklart eller dere vil vite mer, er det bare å skrive i kommentartråden:)

 

EDIT: Det ser ut som det lyser blått, men det er helt hvitt i virkeligheten. Ser bare litt blått ut på bilde fordi det er gjenskinn fra det blå på innsiden av frontplata - den var jo blå før. Men det er helt hvitt:)

post-108681-1214858247_thumb.jpg

post-108681-1214858851_thumb.jpg

Endret av conflict
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 7 måneder senere...
  • 1 år senere...

Update

 

Det forrige HK som satt i maskinen døde, og jeg har raidet elretur nok ganger til å ha et kraftig overskudd av propertiære Dell HK og P4-prosessorer. Jeg fikk også lurt til meg en batch med DDR2-brikker, så har HW til tusen :) I dag skal jeg montere det nye HK, og forhåpentligvis ferdigstille prosjektet.

 

Det bør nevnes at maskinen skal ha to oppgaver: Server og "HTPC". Skriver HTPC i gåseøyne, ettersom jeg har en PS3 som gjør dette veldig bra, og at denne kun har én home theatre-oppgave. Det eneste PS3 mangler er nemlig Spotify. Siden jeg trenger Spotify, så må jeg ha en PC. Vel, jeg har per nå 9 fungerende PC-er i den 30kvm store stuen vår, men det er ingen som står ved TV/Stereo. Det er heller ingen utenom G3-en som har høy nok WAF til at den får lov til å stå der.

 

Specs på G3:

-Dell mATX-ish HK

-Intel Pentium 4 Prescott 2,8 GHz

-1 GB tokanals DDR2-minne(533MHz)

-80 GB 2,5" Seagate Momentus IDE-harddisk til OS

-1000 GB 3,5" Samsung Spinpoint F1 harddisk til filer(server)

 

Jeg var egentlig mer eller mindre ferdig med maskinen før jeg kom på tanken om å skjære ut IO-shield fra Dell-PCen. Siden det ikke passer mellom HK og kabinett, blir jeg nødt til å flytte på hovedkortet. IOM at det kun skal flyttes en mm, så driter jeg i skruene som sitter på distansestykkene og bruker lim. Det enkleste ville vært å bare lime HK direkte på platen under med limpistol, men da blir det noe dritt å evt. bruke det i en annen PC senere. Derfor velger jeg å bruke distansestykker.

 

Her er et bilde av HK montert i kabinettet. Det passer ganske OK.

post-108681-0-82014400-1297781495_thumb.jpg

 

IOM at jeg mangler holderen til DVD, hopper jeg over DVD-rom. PS3 gjør den jobben bedre enn PC-en uansett, så det er ikke så farlig.

 

IO-shield:

post-108681-0-67664600-1297781566_thumb.jpg

post-108681-0-47551600-1297781606_thumb.jpg

post-108681-0-24001900-1297781629_thumb.jpg

 

Satser på at dette blir bra. Skal gå og jobbe litt på maskinen nå. Bilder kommer snart ;)

Endret av conflict
Lenke til kommentar

Siden ingen vil si at jeg har vært flink, så får jeg vel heller jobbe mer for å fortjene det da :-P

 

Jeg har ordna meg så jeg får et G5-kabinett til 200 kroner. Det er mer eller mindre komplett. Når jeg da setter i mATX-PSU og mATX HK så blir det porno. Den foreløpige planen er å gjøre noe ala dette

 

http://forums.vr-zone.com/project-logs/482680-project-log-pc-power-mac-g5-enclosure.html

 

Altså ikke noe som ikke er gjort før. Den største forskjellen på mitt prosjekt og prosjektet til det andre internett-mennesket er at jeg klarer å lodde. Så forhåpentligvis klarer jeg å få til et mye mer stilrent prosjekt, samt å bruke de originale tilkoblingene ;-)

 

Hvis noen har innspill på dette nye prosjektet, si det gjerne i kommentartråden

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...