Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Muntlig eksamen - Tema: Vann - Trenger tips og info til presentasjon


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vannet er et av de molekylene med de rareste egenskaper. Som nevnt av Knut Erik er vannmolekylet bipolart slik at det kan danne kjeder av vannmolekyler. Dette får vann til å klumpe seg sammen (i en viss grad) og vannmolekylene vil trekke på hverandre. Inni en dråpe, eller klump med vann om man vil, så vil vannmolekylene trekke sine nabomolekyler mot seg. Siden det er nabomolekyler i alle retninger inni f.eks en dråpe vann vil et gitt vannmolekyl trekkes like mye i alle retninger . I kontaktflata mellom vannet og lufta man finner rundt eller utenfor f.eks dråpen vil molekylene ikke trekkes med samme kraft av lufta, slik at man får en generelt større trekkraft innover mot dråpen, mot nabo-vannmolekylene. Dette gir bl.a opphavet til vannskorpa, men er også en viktig egenskap for at trær klarer å "suge opp" vann.

Inni trær er det masse små, tynne rør, omtrent som sugerør, som vannet klatrer på egenhånd oppover i. Det er ikke treet som "suger" i seg vannet, men det er en effekt av overflatespenningene som jeg just nevnte og kohesjon ("lim-effekt") mellom veggene i rørene og selve vanndråpene som kalles kapillaritet som får vannet til å stige oppover i rør.

 

Vann er også spesielt viktig i klima. Alle prosesser som skjer på jorda, med unntak av de prosessene inni jordkloden, drives av energi fra sola. Men siden jordkloden er rund, står på en skeiv - men relativt stabil - akse vil det meste av denne energien havne rundt ekvator. En del av denne energien blir reflektert tilbake til verdensrommet av atmosfæren, mens noe vil kunne trenge igjennom og varme opp atomsfære, hav, og alt annet som blir truffet av solstråler. Varme oppfører seg på en slik måte at om varmen i f.eks et rom er ulikt fordelt vil dette gradvis utlignes. Energi strømmer fra områder med høyere energi til lavere energi inntil hele rommet har samme "energinivå". Det samme skjer når jorda varmes av solstråler. Det overskuddet av energien som havner ved ekvator ønsker å reise til polare strøk og utligne fordelingen, eller distribusjonen, av energi på jorda. Og det er dette som skaper global sirkulasjon, også kalt klimasystemer.

Men for å få til å transportere denne energien må man flytte rundt på materien som har blitt varmet opp og blitt energirik. Vann har den merkelige egenskapen at temperatur (energi) ikke samsvarer med den varmen man føler, også kalt følbar varme. Vannet kan lagre energi som latent varme, og det kreves utrolig mye energi til å varme vann sammenlignet med mange andre stoffer. La oss si at vi skal fordampe vann. Flytende vann ved romtemperatur har da en viss menge energi. For at vannet skal kunne fordampe til gass (skifte fase) må man tilføye energi. Men når man nærmer seg kokepunktet slutter den følbare varmen å øke, og man må tilføye enda mer energi før vannet koker. Denne ekstra energien for å kommer over siste kneika før vannet koker lagres som latent varme i vanndampen eller gassen. Og når vannet kondenserer tilbake til vann igjen frigjøres denne energien og går med til å varme opp omgivelsene.

På den måten kan man fordampe f.eks hav ved ekvator, frakte dette til polare strøk som skyer og fuktig luft, og frigjøre energien her ved å kondensere dampen.

Og siden vann kan lagre så store mengder energi er også havstrømmene en viktig faktor for å flytte energi fra ekvator til polare strøk.

 

Vann er også, på global skala, det stoffet som gjør mest arbeid med å forme jordoverflata, slik som bekker, elver, strandlinjer, osv., men er også viktig for å erodere og forvitre fjell slik at fjellet pulveriseres og brytes opp i småbiter som kan fraktes med elvene ut til havet hvor dette til slutt havner på havbunnen.

Ellers er jo vann ganske essensielt for liv. Der det finnes vann finnes det som regel liv.

 

Så det er masse du kan snakke om når det gjelder vann. :)

Endret av Skagen
Lenke til kommentar
Tusen takk alle! Spesielt det siste innlegget, hjalp virkelig! Knut Eriks eksperiment fungerte dårlig dog.
Pass på at strålen er veldig tynn og ren (renner rett ned). Det er ikke så lett å få til med gamle skolevasker, kan jeg tenke meg. Jaja, du får ha lykketil uansett. :wee:
Lenke til kommentar

Jeg er nå kommet inn på dette med celleånding og forbrenning. Vannet har visst en oppgave her. Slik jeg har skjønt der, frakter vannet alle næringsstoffene rundt til cellen i kroppen, der de driver med celleånding. Stemmer dette? Hvordan er vann og forbrenning relatert?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...