Gå til innhold

Er dette en vei?


geirgp

Anbefalte innlegg

Hadde i går kveld et uhell med en mopedist, og vi skal fylle ut skademelding idag (ingen av oss hadde skademeldingsskjema).

 

Sammenstøtet skjedde da jeg svingte av veien og inn på parkeringsplassen på IKEA i Sandnes (se punkt markert på kartet under) og mopedisten prøvde å kjøre forbi meg på HØYRE side. Veien er enveiskjørt og har bare ett felt. Heldigvis holdt vi begge lav fart og det ble bare materielle skader.

 

Sammenstøtet skjedde her:

http://maps.google.no/maps/ms?ie=UTF8&...007424&z=17

 

Jeg er imidlertidig redd for at mopedisten vil hevde at dette ikke skjedde på ein vei, men på parkeringsplass (veksle mellom kart og satelittbilde så skjønner dere). Jeg er usikker på hvorvidt trafikkreglene gjelder på parkeringsplass og vil helst ikke ende opp med skylddeling da jeg fikk en fin bulk i den høyre døra mi.

 

Både finn.no/kart, gule sider, sesam kart og google maps har punktet som en vei som går på langs av parkeringsplassen til IKEA, jeg ønsker derfor heve at uhellet skjedde da jeg svinge av Grenseveien.

 

Dersom dere mener at dette IKKE er en vei, men en parkeringsplass - hvilke trafikkregler gjelder isåfall?

 

På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er IKKE lov (med visse unntak) å ta en forbipassering i på høyre side. Dersom du i tillegg hadde signalisert at du skulle svinge av, har uansett mopedisten full skyld i dette.

 

§ 12. Forbikjøring

 

1. Forbikjøring skal skje til venstre. Likevel skal følgende gjelde:

a) Når forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving, skal forbikjøring skje til høyre.

b) Forbikjøring av forankjørende eller stillestående sporvogn kan foregå til høyre.

c) Er trafikken så tett at kjøretøyene opptar alle kjørefelt i kjøreretningen og kjøres med en fart som er bestemt av kjøretøyet foran, kan kjøretøy i ett felt kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

d) Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt bestemte trafikanter, kan kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

 

2. Før forbikjøring skal kjørende forvisse seg om at

a) vegen er fri for hinder på tilstrekkelig lang strekning framover,

b) den forankjørende ikke har gitt tegn om forbikjøring,

c) ingen bakenforkjørende har begynt å kjøre forbi ham,

d) det åpenbart lar seg gjøre å komme inn i trafikkstrømmen igjen uten å forstyrre den.

 

3. Den som har kjørt forbi til venstre, skal svinge til høyre igjen når forbikjøringen er avsluttet uten å volde fare for eller hindre eller unødig forstyrre den forbikjørte.

 

4. Når noen vil kjøre forbi til venstre, skal forankjørende holde så langt til høyre som mulig, og ikke øke farten. Når kjøretøyet beveger seg sakte eller tar stor plass, og vegen er uoversiktlig eller har motgående trafikk, skal føreren om nødvendig vike til høyre og sette ned farten eller stanse.

 

5. Forbikjøring er forbudt like foran eller i vegkryss. Dette gjelder ikke

a) på kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen,

b) ved forbikjøring til høyre fordi forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving,

c) når trafikken i krysset reguleres av trafikklyssignal eller politi,

d) når trafikken på kryssende veg er pålagt vikeplikt ved offentlig trafikkskilt.

 

Forbikjøring er forbudt der sikten er hindret ved bakketopp, kurve eller på annen måte. Unntatt er forbikjøring i kjørefelt der motgående trafikk ikke er tillatt.

 

Bestemmelsene i dette nummer gjelder så langt de passer også ved forbikjøring av sporvogn. De gjelder ikke ved forbikjøring av tohjulskjøretøy som er plassert til høyre i kjørefeltet.

Endret av überGoliath
Lenke til kommentar
Dere har forsåvidt vikeplikt for høyre dersom ikke det er skiltet forkjørsrett i Grenseveien

Men vikeplikten for høyre gjelder vel kun kjøretøy som kommer FRA høyre? I dette tilfellet kommer mopedisten bakfra og smalt inn i meg da hun prøvde seg på en ulovlig forbikjøring. Veien har som sagt et kjørefelt og en vanlig bil ville aldri fått plass der, det blir som å kjøre forbi noen i grøftekanten eventuelt i samme felt som kjøretøyet foran.

 

Angående forbikjøring - vet noen hvor jeg finner lovteksten som sier at det ikke er lov å kjøre forbi på høyre side? Eventuelt om lovlighet/vikeplikt når man gjør forbikjøring av kjøretøy som teknisk sett kjører i samme felt som en (igjen, dette er en smal enveiskjørt vei der det ikke er oppmerket flere enn 1 felt)

 

Ellers, noen meninger om hvorvidt dette faktisk er en vei?

Lenke til kommentar
Det er en vei om det står et veiskilt ved innkjøringa ;)

Veiskilt skal definitivt undersøkes. Men fins det virkelig skilt ved innkjøring til alle veier? I dette tilfellet vil det jo også være samme vei som faktisk ser ut til å gå i en slags ring.

 

Svingte du til høyre idet hun var på vei forbi?

Ja, men er usikker hvorvidt jeg begynte svingen før hun var begynte forbikjøringen eller ei. Hun traff meg i høyre bakdør litt etter at jeg startet å svinge.

 

Uansett har man vel vikeplikt ved forbikjøring, spesielt når man gjør den typen som går på høyresiden der det ikke er et ekstra kjørefelt? Da jeg var ung på moped gjorde jeg nesten det samme, forskjellen var at jeg kjørte forbi på venstre siden (i motgående kjørefelt) da bilen svingte av til venstre. Jeg fikk all skyld da forsikringsselskapene ble enige om at jeg hadde vikeplikt fordi jeg var den som tok forbikjøringen

Endret av geirgp
Lenke til kommentar

Jaja..

 

1) Forbikjøring på høyre side (det er ett lovbrudd)

 

eller

 

2) Forbikjøring på høyre side i et veikryss (det er to lovbrudd)

 

Såvidt jeg kan se det, så er dette de to alternativene. Seriøst jeg er glad de fleste mopeder bare går i 50..

Lenke til kommentar

Det er ikke meninga å være frekk, bare så det er sagt i starten :)

 

Det er to ting som slår meg med en gang jeg leste dette.

-Hvorfor valgte mopedisten å kjøre forbi på høyre side dersom hun forsto at du skulle svinge av veien? Er du sikker på at du brukte blinklys?

-Siden du skulle svinge av til høyre, hvorfor lå du plassert så langt til venstre i veibanen at det var plass til en mopedist på høyre side?

 

Det kan jo tenkes at mopedisten trodde du slakket av for å stoppe i veikanten - og valgte å kjøre forbi på høyre side fordi det var der det var best plass?

Dette blir uansett synsing fra min side ;)

 

Anyways, mopedføreren bør vel sitte igjen med skylden her.

Lenke til kommentar

Om trådstarter brukte blinklys eller ikke er vel ikke relevant her, da mopedisten kun kan kjøre forbi på høyre side dersom

-trådstarter svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving

-det er flere felt i samme kjøreretning, tett trafikk og kjøretøyet foran bestemmer farten

-det er flere kjørefelt og feltet til høyre er forbeholdt mopeder (dette innebefatter også kollektivfelt)

Trådstarter svingte ikke til venstre, og det var kun ett kjørefelt. Da er ingen av vilkårene, som jeg har hentet og tilpasset fra überGoliaths post, for å kunne kjøre forbi til høyre oppfylt.

Lenke til kommentar

re geirgp

 

Jeg antar at du og mopedisten diskuterte skyldsspørsmålet i etterkant av hendelsen?

 

Hva var mopedistens syn på saken? Tok han/hun noe selvkritikk for å ha utført en slik dumdristig manøver?

 

Jeg kjenner veien godt og kan bare ikke forstå hvordan noen kan prøve å kjøre forbi på den smale veien. Har man nogenlunde trafikkforståelse så vet man at de fleste som kjører ned den veien er på jakt etter en parkeringsplass...som bare finnes på høyre side. Det er heller ingen busslomme eller parkeringsplasser på venstre side av veien som kunne indikere at du skulle stoppe opp.

Lenke til kommentar

På en enveiskjørt vei må det være lov å kjøre forbi (passere) en bil som har stoppet til venstre i veien.

I dette konkrete tilfellet er jo veien og parkeringsplassen laget slik at dette er mer en p-plass med en slags vei i utkanten, enn en vei med avkjøring til p-plass. Kan derfor godt se for meg at folk (ingen anklage mot trådstarter dette :) ) kan kjøre sakte og til og med stoppe på veien mens de ser etter ledige p-plasser for å velge hvor de skal svinge av. Dersom en trafikant bak blir veldig sinket av dette kan jeg forstå at det oppstår et ønske om å kjøre forbi.

 

Dette har jeg sagt mest for å kverulere, mopedisten har skylden her. Vedkommende burde forvente at bilen foran kan ta en høyresving selv om vedkommende skulle ha stoppet på venstre side av veien og ikke bruker blinklys. Utformingen av vei/parkeringsplass tilsier at dette vil være forventet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...