Gå til innhold

Hvordan lage alarmkrets


Anbefalte innlegg

Hei,

i et prosjekt på skolen har vi i oppgave å lage en krets som inneholder minst fire komponenter og registrer en endring i omgivelsene. Vi har tenkt til å lage en alarm som funger på denne måten:

 

Den står på innsiden av for eksempel en skapdør og en bryter er kontinuerlig trykket inn. En rødt diode markerer da at alarmen er aktivert. Når døren åpner seg vi bryteren gå ut. Det vi da ønsker er at man får for eksempel 10 sekunder på seg til å trykke på en knapp. Trykker man på knappen vil en grønn diode komme på og alarmen er deaktivert. Trykker man ikke på knappen innen de gitte sekundene vil en buzzer/horn lage lyd.

 

Er det noen som har forslag på hvordan dette kan gjøres? Jeg finner ikke ut av hvordan jeg kan lage forsinkelsen på buzzern. Hvis noen kan lage koblingskjema hadde det vært supert!

 

På forhånd takk.

 

Humrik

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vet ikke hvilke "komponenter" dere kan bruke og hvilke spenninger dere kjører anlegget på. Men et tidsrele er en mulig løsning.

 

Eventuelt kan du lade opp en kondensator (tar tid) som etter en viss oppnådd spenning kommer over maksverdien på en zenerdiode som igjen er koblet til en transistor som åpner for strøm til buzzeren. Noen resistanser og litt tilpassing av komponenter må nok også til.

 

Det finnes også digitale kretser med forsinkelse dersom dere kan bruke digital styring.

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+65132

Den beste løysninga på dette problemet er jo sjølvsagt å bruke ein mikrokontroller, men rekner kanskje med at det er uaktuelt her. No er eg ikkje noke elektronikk guru, men eg brukte ein teller i kombinasjon med ein 555 timer krets i fjord. Hadde ei ganske lik oppgåve :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...