Gå til innhold

Legging av rør til skjult annlegg


Anbefalte innlegg

Jeg skal innrede et loft, og trenger litt veiledning nå på planleggingsstadiet. Slik rommet er nå, er det verken platet eller isolert, så jeg står med andre ord på bar bakke.

 

Når det gjelder det elektriske, er jeg ikke akkurat kyndig selv om jeg er utdannet elektronikkingeniør. Spørsmålene som dukker opp er mer av det praktiske enn det tekniske, så derfor må jeg spørre dere her på forumet. Jeg har oppdaget at mange av dere har den faglige bakgrunnen som trengs her...

 

Jeg kommer fortrinnsvis å få elektriker til å utføre arbeidet, men vil helst gjøre mesteparten selv hvis elektrikeren tillater meg til å gjøre det (slik som å sette opp bokser og trekke rør).

 

For enkelthets skyld har j eg laget en punktliste somdet kan refereres til:

 

1. Skal man legge rørene på innsiden eller utsiden av fuktsperre? På kaldsiden eller varmsiden av isolasjonen? På innsiden mener jeg inn mot rommet.

 

2. Skal veggboksene monteres på innsiden eller utsiden av fuktsperre?

 

3. Er det regler som sier at man ikke kan legge rørene i taket hvis man skal føre en stikk-kurs fra ene siden av huset til den andre? Har hørt noe om det, men det kan hende det bare var forbud mot å føre denne kursen gjennom en takboks.

 

4. Er det andre forhold som er viktige å vite som jeg ikke har nevnt?

 

All hjelp blir høyst verdsatt! :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Riktig forum? Elektronikk != Elektrisitet.

 

Det viktigste med hensyn til fuktsperre er at den kommer på innsiden av isolasjonen. Hvis den kommer på utsiden, kan fuktig luft fra rommet vandre (eller bare diffundere) til den kalde siden av isolasjonen, treffe fuktsperra og kondensere der. Da får du fritt vann som ikke har noe sted å gjøre av seg, og det er virkelig ingen god ide.

 

Det beste er vel å legge rørene i isolasjonen, det er vel mulig å bare skjære et spor og dytte røret inn.

 

Rundt veggboksene vet jeg ikke hva som er den beste løsningen. Ideelt sett skulle den ligge over fuktsperra, men det kan være godt nok å legge den tett inntil boksen slik at fuktsperra klemmes mellom kanten av boksen og innerveggen.

 

 

Ellers må du vel bare passe på i hjørner slik at ikke svingen på trekkerøret blir for krapp. Kjedelig å kle igjen veggen og SÅ finne ut at man ikke klarer å trekke ledninger.

 

 

Lykke til.

Lenke til kommentar
Riktig forum? Elektronikk != Elektrisitet.

Elektrisitet er en fellesbetegnelse... men elektronikk er ikke det samme som elektro.

Uansett er det er så mange som diskuterer elektro her at jeg tok sjansen på det.

 

Ellers må du vel bare passe på i hjørner slik at ikke svingen på trekkerøret blir for krapp. Kjedelig å kle igjen veggen og SÅ finne ut at man ikke klarer å trekke ledninger.

Jeg kommer til å legge ferdigtrekte rør, så det er egentlig ikke et tema før jeg eventuelt skal bytte ledningene om noen tiår... men det er helt klart en aktuell problemstilling :D

Lenke til kommentar

Skjultanlegget er en del av det elektriske anlegget i huset så egentlig ut fra NEK400 134.1.1 har du ikke lov å røre det så fremt du ikke tilfredstiller kravene i FKE.

 

Når det er sagt skal rørene ligge bak diffusjonssperren om denne ligger rett bak platene/panelen på veggen.

I nyere hus med ekstra isolajon legges nemlig diffusjonssperren 1/3 inn i veggen/taket og da ligger man jo selvsagt på varmsiden av diffusjonssperra.

Og man legger rørene på varmsiden av veggen, dersom man må en tur på kaldsiden så tatter man røret slik at det ikke kommer mere fukt i røret en det var før man tettet det i begge endene.

Når det kommer til det å legge rør i tak er dette vanlig, bare husk å ikke bore i dragerne i taket, det svekker nemlig bæringen i huset.

Men ikke dra belastningen gjennom takboksene om du skal ha noen da, der viser det seg at det kan bli ubehagelig varmt.

Ferdigtrekte rør eller ikke pass på å ha lange slake svinger på rørene, det kan være du vil utvide om noen år og da er et skjultanlegg som lar seg trekke om et must.

Veggbokser monteres på innsiden av fuksperren og den tapes fast i boksen slik at plasten blir tett rundt den, her syndes det mye men dette er den egentlige metoden.

Og uansett hva du gjør ikke bruk biltemabokser uten mothaker for rørene, det morsomste som finnes er når røret glipper ut av boksen under trekking, da blir det plutselig åpenstrekk med ledning langs lista.

 

Men mitt beste råd er å støtte opp om det lokale næringslivet og la en fagmann gjøre jobben, blir som oftest best resultat sånn.

 

EDIT: Ryddet bort et lass med typoer.

Endret av perpyro
Lenke til kommentar
Men mitt beste råd er å støtte opp om det lokale næringslivet og la en fagmann gjøre jobben, blir som oftest best resultat sånn.

Takk for grundig svar.

 

Jeg er enig med deg på det punktet om å få en fagmann til å gjøre mesteparten. Hovedgrunnen til at jeg vil vite slike ting er at jeg må vite hva som må gjøres, og hvordan, slik at jeg slipper å rive opp diffusjonssperra når elektrikeren kommer. Jeg må i tillegg planlegge sånn ca hvordan rørene skal legges for å nå alle punktene...

Lenke til kommentar

Helt klart et godt råd er å bruke en elektrikker. Det du kan gjøre selv bruker en fagmann akkuratt 1/3 av tiden på og det er somregel ikke det som koster.

 

Men hvis du uansett vil legge selv vil jeg anbefale deg å gjøre følgende:

1. isoler alle yttervegger og plast

2. lekt ut alle veggene igjen med 5cm, selvfølgelig på kryss eller begynn i andre enden med senteravstanden på stenderene for å få isolert best mulig.

3. Borr frem rør og fest bokser i den utlektede delen.

4. isoler de siste 5cm der rør og bokser nå befinner seg.

5. Kle vegger :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...