Gå til innhold

spørsmål anngående lukkerhastigheter og blenderinstillinger


Anbefalte innlegg

hei

 

jeg er ganske fersk når det gjelder å bruke mer avanserte kameraer, så jeg er derfor litt usikker på hva lukker og blender er og sammenhengen mellom disse!?

 

Bare for å nevne det, så har jeg et megazoom kamera, fujifilm s6500fd, og jeg tar mye landskap og makro bilder(en del supermakro)

 

Jeg bruker P funksjonen mest(hvor kameraet styrer lukkerhastigheter og blenderinstillinger), men jeg lurer på om jeg kanskje kan få ut enda bedre bilder hvis jeg bruker Manuel og lærer meg å stille på lukkerhastigheter og blenderinstillinger selv?

 

for å ta et eksempel:

 

Hvis jeg feks skal ta et supermakro bilde av en edderkopp i litt mørke omgivleser(feks i en skog), vill kamerate produsere "opptimale" bilder hvis jeg bruk P funksjonen med litt høyere ISO verdi(200?),eller kan jeg få bedre resultater hvis jeg bruker M og stiller på lukker og blender selv?

 

Takker for alle svar:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Min erfaring er at P er best egnet til knipse-bilder. Men det er ikke dermed sagt at du må gå helt bananas og hoppe rett på M.

Du har to andre alternativer som gir deg mer kontroll, uten at du må bestemme alt. A (eller Av) lar deg stille blenderen selv, og da stiller kamera inn riktig lukkertid. Hvis du synes bildet blir for lyst eller mørkt, så har du (sannsynligvis, jeg kjenner ikke kameraet ditt) en mulighet til å juster +/- EV. Alternativt kan du velge S (ellet Tv). Da stiller du inn lukkertiden og kamera velger blender. Også her er muligheten for å stille inn en +/- EV.

 

Tom

Endret av tomsi42
Lenke til kommentar

Lukker er hvor lenge lys slippes inn til filmen og blender er å justere størrelsen på "hullet" som slipper lys inn i kameraet.

 

Justerer du lukkeren så bestemmer du hvor lenge filmen blir eksponert for lys (bildet ditt). Er ikke helt sikker men tror ikke det er lurt å sette denne under 1/30 uten stativ, det er vanskelig å holde kameraet

rolig nok under dette.

Justerer du blenderen så er det som sagt å justere størrelsen på hullet som slipper lys inn i kameraet. Dette er vanligvis vist med en f-verdi. f.eks. "f5.3"

Høyere f verdi betyr mindre åpning, mindre betyr større åpning. Så jo dypere fokus du vil ha jo høyere denne verdien, noe som kan være greit når du tar macrobilder. Men fordi da åpningen er mindre må du stille lukkeren (shutter speed) høyere opp fordi mindre lys slippes inn og vice versa. Det er om å gjøre å finne den riktige balansen mellom disse. Bruker du Manuel funksjonen så er det flere ting du må tenke på også. Men dette er altså to av dem.

 

ISO er hvor sensitiv den digitale sensoren er, altså hvor kjapp reaksjonen på sensoren er til lyset som slippes gjennom. Jo høyere denne verdien jo mer lys blir behandlet (du kan da sette lukkeren opp og\eller f verdien opp). Men jo høyere denne verdien settes jo mindre klart blir bilde, bildet blir mer "grainy" heter det på Engelsk.

Jeg vet ikke hvilke ISO verdier du kan sette på det kameraet ditt nå men prøv en gang å ta ett bilde på si 1600 eller no, og så det samme bildet på 100 så ser du forskjellen på kvaliteten på bildet.

Vanligvis brukes ISO 400 og lavere. Over dette og bildet begynner å få dårlig kvalitet.

 

Alt i alt så er det bare å finne en god balanse mellom disse etter hvilken effekt du vil ha fra bildet. Det er vanskelig å si om du får "bedre" bilder med Manual eller Shutter Priority (P) programmet ettersom dette er helt opp til deg som tar bildet. Det er bare å leke deg med alle funksjonene til du instinktivt blir vandt med å endre instillingene etter mengden, typen, osv. lys i bildet.

 

Er selv noe ny med speilrefleks kameraer men har plukket opp en god del ting ved å prøve meg frem. Filosofien min nå er å bare ta bilder i mengdevis, gode eller dårlige og så velge ut de få gode etter å ha kommet hjem og prøve å lære fra de du likte. Tar kanskje opp til 5-600 bilder på en tur ut, ut av disse er jeg kanskje bare fornøyd med 10 eller no.

 

Dette ble visst et ganske langt svar, men jeg håper jeg kunne hjelpe.

Du får ha lykke til med fotagraferingen din da.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...