Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Klagerett ved avslått studieplass?


jascko

Anbefalte innlegg

Situasjonen er slik:

 

Min kone er apotektekniker og har jobbet i helsevesenet over 10 år, både i apotek og som pleier på sykehjem. Høsten 2007 søkte hun med realkompetanse på desentralisert sykepleie og fikk avslag fordi hun manglet tre timer norsk. I den skriftlige begrunnelsen fra høgskolen står det blant annet at realkompetansen IKKE er vurdert. I etterkant har hun klaget saken inn til klagenemnda fordi vi mener at avslaget er feil begrunnet. Hvis vi skal følge dagens standard så har feks en bilmekaniker, uten noe som helst erfaring fra helsevesenet, men med riktig antall timer i grunnleggende fag, større sjangse å komme inn på et slik studie enn min kone med masse erfaring. Avslaget strider mot høgskolens egne direktiver eller rettningslinjer i forhold til realkompetanse søkere. Saken har satt i gang en prosess på høgskolen for å endre deres behandling av fremtidige realkompetanse søkere.

 

I denne sammenheng så lurer vi på hva hennes rettigheter er i forhold til klagens gang. Det har nå gått over 2 måneder siden høgskolen mottok hennes klage og klagen er ikke behandlet. Har de ingen tidsfrister de må forholde seg til når det gjelder slike saker? Poenget med klagen er blitt meningsløst siden hun satset å komme inn til fjorårets høst semester. Hvis det er noen her som kunnskap angående juridiske rettgheter på dette området så er vi veldig åpne for forslag. Vi er rett og slett litt usikker hvilket lover som gjelder når vi snakker om behandlingstid i klage saker. Hvor skal vi lete, hvem skal vi henvende oss til? De har lovet å se på saken på nytt og har gitt utrykk at hennes sak var behandlet under feile premisser, noe som innenbærer endringen i prosedyrer i slike saker. Det ser ut at sakenskjerne går helt opp til utdanningsdepartementet og politikernes manglende vilje for å endre systemet slik at kompetanse innen for et fag teller mer enn irrelevant utdanning, til tross at vi i dag har stort behov for sykepleiere.

 

Takk for eventuelle svar.

Endret av jascko
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er det henvist til noen lover, forskrifter i avslaget?

 

En høyskole er vel et forvaltningsorgan som er underlagt forvaltningsloven? I så fall har dere hvertfall krav på et foreløpig svar på hvorfor det tar så lang tid før henvendelsen deres besvares, jf fvl. § 11a tredje ledd.

 

Er det kun de formelle reglene rundt klageprosessen dere lurer på?

Endret av Aldrack
Lenke til kommentar
Er det henvist til noen lover, forskrifter i avslaget?

 

En høyskole er vel et forvaltningsorgan som er underlagt forvaltningsloven? I så fall har dere hvertfall krav på et foreløpig svar på hvorfor det tar så lang tid før henvendelsen deres besvares, jf fvl. § 11a tredje ledd.

 

Er det kun de formelle reglene rundt klageprosessen dere lurer på?

 

Beklager at jeg svarer så seint, men i utgangspunktet så er det i avslaget referert til manglende timer i enkelte fag, slik som jeg nevnte tidligere. De har ikke oppgitt noen annen bakgrunn for avslaget. Samtidig så har det blitt referert til § 28 og 29 i forvaltningsloven når det gjelder klage. Disse paragrafer har vi overholdt og vi sendte klagen innenfor 3 uker, slik som det står i § 28 og 29.

 

Problemet er at de etter hvert har innsett at deres kriterier ikke er god nok når det gjelder søkere med realkompetanse. Vi har ikke mottatt svar på klagen så derfor lurer vi på om det er noen paragrafer i forvaltingsloven som vi kan henvise til som omhandler retninger om hvor lenge kan en forvaltnings organ behandle klage. Som nevnt tidligere så har ikke vi fått svar på 2 måneder og det kan ikke vare riktig.

Lenke til kommentar

Du kan i det minste kreve et foreløpig svar på hvorfor det tar så lang tid å behandle klagen, jf forvaltningsloven § 11a tredje ledd, jf andre ledd.

 

Når det gjelder saksbehandlingstiden på selve klagen gjelder bestemmelsens første ledd om at klagen skal behandles "uten ugrunnet opphold". Dette er imidlertid et så skjønnspreget vilkår at det er vanskelig å si noe konkret om hvilke frister som gjelder.

 

Om saksbehandlingstiden fra lovens forarbeider:

"Kriteriet « uten ugrunnet opphold » er utpreget skjønnsmessig, og betydningen vil kunne variere fra sak til sak. Departementet vil understreke at oppfyllelse av de rettssikkerhetsgarantier som ligger i forvaltningslovens saksbehandlingsregler, nødvendigvis vil medføre at saksbehandlingen etter omstendighetene kan bli tidkrevende. Hva som i det enkelte tilfellet vil være en forsvarlig saksbehandlingstid, vil som tidligere måtte variere med sakens art og omfang, tilgjengelige ressurser m.v."
Endret av Aldrack
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...