Gå til innhold

Et par spørsmål om 2. Bataljon, Jegerkompaniet og GSV


DeviantFractal

Anbefalte innlegg

Heisann!

 

(Litt background først hehe :p )

Jeg var inne på førstegangstjeneste i sommer, og scorte høyt på det aller meste (9 på alt bortsett fra IQ testen tror jeg hehe). Jeg sa også at jeg var veldig motivert til militærtjeneste og at jeg var interessert i utenlandstjeneste. Alt det jeg sa på sesjon var sant, men jeg angrer litt på valgene mine. Som første valg satt jeg HMKG, 2BN som andre og til slutt kom GSV.

 

Jeg har blitt mer og mer interessert i utenlandstjeneste, og jeg føler at 2BN kanskje ville være et bedre første valg enn HMKG, da de er en stor leverandør til INTOPS. Jeg har også lyst til å virkelig oppleve noe i militæret i stedenfor å stå vakt foran huseby leir og slottet, og ha en trening som fokuserer mer på kampsituasjoner enn spitt shine :p

 

(Spørsmålene begynner sånn ca her)

Derfor har jeg tenkt til å ta en telefon til VPV og høre om det er mulig å gjøre om på valgene mine. Jeg vil sette 2BN som første valg, og lurte derfor på om det var noen av dere her som har noen erfaringer fra 2. Bataljon, både positive og negative. Hvordan var tjenesten?

 

Jeg er også ganske interessert i GSV, men hva er forskjellen på Jegerkompaniet og GSV. Du blir jo grense jeger på GSV hvis du greier deg gjennom rekrutten? Også et siste spørsmål, kan noen fortelle meg litt mer om jegerkompaniet, hva skiller denne avdelingen fra for eksempel 2BN og er det mye vanskligere å bli en jeger enn det er å bli en "vanlig soldat"?

Endret av Scarymovies
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg kan vel bare svare for 2 Bataljon, siden jeg er der og ikke har noen erfaring fra verken GSV eller Jegerkp.

 

Mine erfaringer etter en høst i KPB:

 

Det negative først da. Du bor på Skjold som er en gudsforlatt drittplass (med jævla fin natur) i indre troms. Her er det en butikk, en Shell, en Statoil (altmuligbutikk), en "kafè", en kro, Karma (den eneste puben på området) og det er det som er av sentrum.

Mauken, et kapittel for seg selv. Et forblåst, jævlig kaldt, skytefelt på et fjell (som vi gikk til 3-5 ganger i uka i rekrutten), dog er det jævla fint der oppe til tider.

 

Ellers er det greit her. Tjenesten er varierende og hard, typisk tradisjonell militær. Mange valgmuligheter mtp. tjeneste (vognfører/skytter på CV90, skytter på ERYX, RFK eller MG3, Medic eller "vanlig" stormsoldat) og pga manglende aktiviteter å fylle tomrommene som du etterhvert får på ettermiddag/kveld er det ikke stort annet å gjøre enn å trene. Eller gå på velferden (som faktisk er jævla bra den også), med biblotek, PS3, XBOX360, Wii, datamaskiner, DDR :D, biblotek osv.) De i velferden organiserer også masse turer til ymse utflukter, om det måtte være fotballkamp i Tromsø (gratis, seff), eller snøscootertur i Finland.

 

Det er jævla tungt de første ukene, og jevnlig tungt når du blir vandt til det. :p Men jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok valget og havnet her. Har tenkt meg IntOps selv, og muligheten for at vi reiser ut er veldig stor (får svar nå i uke 50, tror jeg).

 

I tillegg har vi de kuleste beretene. ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tusen takk for et godt å fyldig svar :thumbup:

2BN høres ganske fett ut, og at det er store leverandører til INTOPS er et viktig pluss for meg! Kommer nok til å forandre 2BN til førstevalget mitt nå.

 

Da er det bare å vente og be om at jeg kommer inn. Har sinnsykt lyst, og er godt motivert. Tror jeg fikk 9 på alle testene på sesjon (bortsett fra IQ testen seff hehe), og jeg ga klar beskjed om at jeg var motivert og kunne tenke meg utenlandstjeneste, så sjangsen er vel der. Få ta en telefon til VVP og mase litt :p

 

Lønner det seg egentlig?

 

EDIT: Må jo ta en telefon dit når jeg skal forandre på valgene mine uansett hehe

Endret av Scarymovies
Lenke til kommentar

Forresten, vi fikk bekreftet at vi skal til Afghanistan januar 2009 i dag. :)

 

2 Bataljon skal stille en QRF-styrke til PRT-styrken i Meymaneh.

 

Siden det er i januar 2009 vil det si at vi som skriver kontrakt blir på Skjold neste høst også, og har oppsettningsperiode et halvt år der før vi reiser ut. :p

Lenke til kommentar

Hei.

 

Kan komme med litt informasjon om GSV siden jeg hadde førstegangstjenesten der.

For det første, bra at du har motviasjon til å gjøre noe ut av førstegangstjenesten din. Tror absolutt du vil trives om du nå havner i GSV eller 2BN. På GSV går man først gjennom 6 måneder med utdanning før man utplasseres i 4-mannspatruljer på grensen.

 

Akkurat som ved bardufoss har GSV også noen negative sider.

De første 6 månedene har du trening og opplæring ved høybuktmoen, ca. 10 minutter fra kirkenes. Den første måneden er det ikke lov å forlate leir, så første mulighet for en skikkelig fylla i fasjonable kirkenes sentrum blir først etter 4 harde uker. Kirkenes er ikke noe utelivsmetropol akkurat, og det er stor mangel på damer, men man har det jævlig fett ute på byn allikevel. Dessuten tror jeg det er noe større enn bardufoss. Ellers er det ganske tøft klima i finnmark, og det kan bli ekstremt kaldt om vinteren. Men man herdes fort, så det er ikke noe problem.

Forøvrig så er rekrutten ganske psykisk og fysisk tøff med lange dager og mye slit, men det klarer man greit med riktig innstilling og motivasjon. Det er uansett veldig deilig å se tilbake på slitet man har vært igjennom.

 

De første 6 månedene har man 3-4 øvelser, noen korte og noen litt lengre. Man lærer alt fra å slå opp telt, skyte, tilbaketrekningsdriller, overlevelse osv. Utrolig mye kult man får være med på igrunn, dog ganske slitsomt.

Deretter så spesialiserer man seg den siste måneden mtp. rolle i patruljen. Man kan velge mellom sanitet, speider/skarpskytter, sambandsmann og patruljefører. Jeg valgte selv speider og deltok på eget speiderkurs der norges beste skarpskytter holdt kurset. Utrolig interresant.

 

Etter de 6 månedene med utdanning utplasseres man på en grensestasjon, men jeg har hørt noen rykter om at en del av grensestasjonene skal legges ned, og at grensejegerne skal operere fra høybuktmoen som mobile patruljer. Det er jeg ikke helt sikker på. Uansett så rullerer man på å operere utifra OP-tårn, Hytter eller selve grensestasjonen.

 

Om vinteren, dvs. fra januar til slutten av april, kjører man stort sett scooter hele tiden. Jeg kjørte vel nesten 80 km hver eneste dag fra februar til slutten av april. Sykt fett, selv om man faktisk blir lei av det og.

Ellers bruker man også av og til helikopter på patruljer, men ikke veldig ofte. Om sommeren, fra ca. juni til uti oktober, bruker man båter på mange patruljer. Men det er også en god del tyngre og mer slitsomme patruljer og oppdrag, det hører selvfølgelig med.

 

Det er sånn kort oppsummert hva GSV dreier seg om. Jeg kan selvfølgelig anbefale det på det varmeste. Du kommer ihvertfall med mange likesinnede, dvs. folk som er motivert for førstegangstjeneste. Når jeg var inne hadde i overkant av 80% søkt seg opp der. Uansett lykke til. Du kommer ikke til å angre uansett om du velger 2BN eller GSV. Anbefaler deg å holde deg unna Garden.

 

 

-dingorz.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Jeg er Jeger i Jegerkompaniet i år så jeg kan fortelle litt.

 

I teorien er grensevakta (GSV) og Jegerkompaniet det samme. Mens GSV avslutter treninga si etter 6 mnd fortsetter vi jegere trening løpet ut. I tillegg er Jegerkompaniet en del hardere (har snakket med folk fra gsv, og vi kom fram til det). Vi er ingen "kampavdeling", vi er sjefens øyne og ører ute i skogen bak fiendens linjer. Siden vi er bak fiendens linjer så må vi gå dit. Man blir god med sekk på ryggen og ski på beina :p Sammenliknet med fallskjermjegerne ligger vi ganske likt når det gjelder hvor hardt det er og hvor gode man blir. Jegerkompaniet var tidligere en del av HJK. Den største forskjellen er at fallskjermjegerne lærer å hoppe i fallskjerm, og uttaksmetoden. På fallskjermjegernes opptak møtte 200-300 stk og de sitter nå igjen med 24 mann. Her i jegerkompaniet begynte vi med 84 mann og etter 6 ukers rekruttperiode og litt til er vi nå 33 mann igjen i troppen.

 

Kommer man igjennom rekrutten kommer man gjennom alt. Du blir psyka ned til en liten dritt samtidig som de har seleksjon av folk, før de begynner å bygge soldat av deg. Men vil du og er målretta hele tida, så klarer du deg.

 

Tjeneste: Jegerkompaniet er den del av ISTAR miljøet som også Etteretningsbataljonen og GSV er en del av. ISTAR er en slags "retningslinje" for tjenesten vår Intelligence, Surveillance, Target accusition (ett eller anna) og Rekognosering. Vi er ikke lagd for kamp. Når vi løser oppdrag er vi maks 8 i hver patrulje hvor vi tar oss inn og ut av et område usett. Vi driver med informasjonsinnnhenting via oppklaring og OP (for det meste). Dit vi skal, går vi, og vi bærer tung sekk. Høres sykt ut, men man vender seg til alt. Man blir gla i sekken sin (fordi den varmer så godt når man går :) )

 

Siden du er så hypp på INTOPS kan jeg si litt. Jegerkompaniet har for øyeblikket et aktivt skarpt oppdrag i Afghanistan. Der driver de med informasjonsinhenting for det meste. For å plassere f.eks 2BN inn i detta hører de til QRF "quick reaction force" i teorien sitter de bare på base og venter på at jegerkomp skal får problemer slik at 2BN kan rykkte ut og hjelpe til.

 

2BN er en såkalt "stormstyrke" de er satt opp med gru og våpen og bare lagd for hurtg krig, de hopper inn og leker johnny rambo. Hørte fra noen i 2BN hadde fått høre fra tropps sjefen sin "ser du en jeger, så er du død" :)

 

Leste også no greier om bereknet overlevelsestid i skarp strid. Stormstyrker: 30 sec, Jegere 4-5 min, Spesial jegere 10 min.

 

Bare å spørre om du lurer på no. Det er seint, jeger trøtt. Og forbanna fordi de jævlene som styrer denna plassen stakk av med permen vår. Så i stedenfor 9 dager, er det 75 dager til perm :)

 

og btw: hva du fikk på sesjonen og hva du sier til de befalene betyr nada for om du kommer inn der du vil eller ikke. De ser deg den dagen og legger deg i glemmeboksen, bare tenk på hvor mange de har innom. De får deg inne later som at de skal "evaluere deg" og så sender de informasjonen din videre til noen andre jævler som legger puslespill med andres liv. Jeg scorte 9 på allt (alt fra fysikk til IQ test), satte opp forskjelligejegertyper. De endte med at jeg fikk innkallelse til artilleriet. Så jeg sendte 5 mailer til VPV før de fikk inn i de trange huene demmers at jeg ville i jegerkompaniet(og her er jeg da :p). Masing er det eneste de hører på.

Endret av wubster
Lenke til kommentar
Det er jævla tungt de første ukene, og jevnlig tungt når du blir vandt til det. :p Men jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok valget og havnet her. Har tenkt meg IntOps selv, og muligheten for at vi reiser ut er veldig stor (får svar nå i uke 50, tror jeg).

 

Hvor tungt mener du? Er det joggetur med GRU og 30kg sekk, eller laaange marsjer osv? Har tenkt meg inn i 2bn til sommeren skjønner du. Har veldig lyst på en fin førstegangstjeneste, og muligheter for IntOps etterpå. Og btw; når er inntaket? Har veldig lyst på en Roskilde-tur, men det kan bli jævlig hvis opptaket er uka etter jeg kommer hjem.

Lenke til kommentar
Det er jævla tungt de første ukene, og jevnlig tungt når du blir vandt til det. :p Men jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok valget og havnet her. Har tenkt meg IntOps selv, og muligheten for at vi reiser ut er veldig stor (får svar nå i uke 50, tror jeg).

 

Hvor tungt mener du? Er det joggetur med GRU og 30kg sekk, eller laaange marsjer osv? Har tenkt meg inn i 2bn til sommeren skjønner du. Har veldig lyst på en fin førstegangstjeneste, og muligheter for IntOps etterpå. Og btw; når er inntaket? Har veldig lyst på en Roskilde-tur, men det kan bli jævlig hvis opptaket er uka etter jeg kommer hjem.

 

Nja, ikke med 30kg sekk, men er noen joggeturer/ildmarsjer med vanlig KTS sekk (5-10kg kanskje).

 

Inntaket er 14 august, om jeg husker rett. Så roskilde rekker du nok. :)

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Jeg var inne i 2BN 06/07 og er veldig fornøyd med førstegangstjenesten. Fokus på stridsteknikk og mye moro, mye veldig bra folk ikke minst på befalssiden, som fortsatt er der nå (særlig kpB :-). Skjold er sannsynligvis et av de mest gudsforlatte stedene på kloden, og du må regne med å tilbringe størsteparten av vinteren et sted mellom 30 og 45 effektive kuldegrader, men dette venner seg man til og det blir defintivt ikke noe bedre i gsv eller jegerkp! Tjenesten er jo til tider hard som nevnt men det kommer man heller ikke unna hvis man vil gjøre noe ordentlig i militæret, dessuten veldig artig å se tilbake på etterpå. Har en god kompis som var inne i jegerkp i fjor, også han veldig fornøyd. Utifra samtalene våre virker det som jegerkompaniet er hakket hardere når det gjelder seleksjon og utholdenhet. i min tropp startet vi hvertfall med i overkant av 60 og endte opp med 25 mann ca. Slitsomt, men ikke noe stort problem å henge med denne rekruttperioden så lenge du er veldig motivert, jeg kom inn etter 2 ukers konstant fyll og kjederøyking i bulgaria og hadde bakteriell luftveis infeksjon godt inn i rekrutten, holdt på å dø i begynnelsen der men hang med. Når kroppen ikke har noe annet valg enn å bli i god form skjer det veldig fort og man er snart på høyden igjen (ikke dermed sagt at det er dumt å være i god form på forhånd).

 

Jegerkp har også sterkt forkus på intops virker det som, men de har jo mer et rekognoserings fokus, ikke et kamp fokus, hva som tiltaler deg mest vet du vel selv.

 

Utover året blir tjenesten i 2BN mye fetere, man slipper det verste maset på skaporden og romvask o.l samtidig som man får gjøre mer hårete driller og føler at man har mye progresjon, spesielt hvis du havner i QRF'en de driver med mye kult og har veldig stor arbeidsintensitet ut året.

Trordu vil bli fornøyd uansett hvilken av de 3 du velger, du får bare prøve å finne ut hvilken avdeling som passer best for deg.

 

Også verdt å nevne at TMBN er oppsatt som en mekanisert infanteristridsgruppe, noe som gjør utdannelsen i 2BN veldig relevant for evt bli proff, og også jegerkp har såvidt jeg har forstått gode muligheter for å bli grenader innad i avdelingen etter førstegangstjenesten. Kompisen min fikk tilbud om dette mens folk fra troppen min søkte seg rett over i TMBN, selv om vi begge følte at det var på tide med litt pause kommer jeg garantert til å søke om noen år.

 

Til slutt, slik jeg har forstått har gsv naturlig nok et mye sterkere fokus på Russland enn intops type Afghanistan operasjoner. Noe å ta med i vurderingen dersom du har tenkt deg ut.

 

Uansett veldig viktig at du terroriserer vpv per mail og tlf for å komme dit du vil, er tross alt et år av livet ditt

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hei! Ble nettopp innkalt til Panserbataljonen, men problemet er at innrykket ikke er før i Januar 2009. Jeg har ikke noe problem med å utføre førstegangstjeneste, men er ikke særlig motivert til å vente to år med å starte utdanningen, pluss at jeg får to halv-år jeg ikke får gjort noe.

 

Tenkte jeg kunne spørre om å bli omplassert til noe annet, med innrykk i August eller noe. Da jeg så meg litt rundt på mil.no for å se hva som fristet var det Jegerkompaniet som fristet. Men fikk litt intrykk av at dette var kun for de som ville fortsette i militæret etter førstegangstjenesten, noe jeg ikke kommer til å gjøre. Tror dere det er sjangs for at jeg kommer inn, og kan man søke jegerkompaniet med en gang, eller er det opptakk under rekruttperiode eller noe sånt? I værste fall, hva er det artig å gjør i førstegangstjeneste som jeg kan gjøre, med innrykk i augustperioden? Vil ikke kaste bort et år på noe jeg aldri får bruk for...

Lenke til kommentar
Hei! Ble nettopp innkalt til Panserbataljonen, men problemet er at innrykket ikke er før i Januar 2009. Jeg har ikke noe problem med å utføre førstegangstjeneste, men er ikke særlig motivert til å vente to år med å starte utdanningen, pluss at jeg får to halv-år jeg ikke får gjort noe.

 

Tenkte jeg kunne spørre om å bli omplassert til noe annet, med innrykk i August eller noe. Da jeg så meg litt rundt på mil.no for å se hva som fristet var det Jegerkompaniet som fristet. Men fikk litt intrykk av at dette var kun for de som ville fortsette i militæret etter førstegangstjenesten, noe jeg ikke kommer til å gjøre. Tror dere det er sjangs for at jeg kommer inn, og kan man søke jegerkompaniet med en gang, eller er det opptakk under rekruttperiode eller noe sånt? I værste fall, hva er det artig å gjør i førstegangstjeneste som jeg kan gjøre, med innrykk i augustperioden? Vil ikke kaste bort et år på noe jeg aldri får bruk for...

 

Jegerkompaniet er fullt for i år, men du kan ringe til VPV og be de sette deg på venteliste der. Når jeg ringte til VPV for to dager siden, fikk jeg beskjed om at det fortsatt var ledig hos GSV og Artilleribataljonen. Du blir jo jeger på GSV også - grensejeger, og hos Artilleribataljonen kan du bli artillerijeger.

 

Er vel ikke noen ren seleksjon hos noen av disse så vidt jeg vet (men det vet andre her bedre enn meg), men spesielt GSV kan være en ganske krevende tjeneste.

Endret av Scarymovies
Lenke til kommentar
Har også blitt innkalt til 2bn. men har hørt at støttekompaniet er noe man burde unngå?

 

 

noen som vet om det blir noen store vinter øvelser? cold response lignende?

 

ser frem til innrykk i august !

 

Forsvaret sa de planla å holde Cold Response i 09, selv om det ikke ble noe av i 08. Vet ikke hvordan det er med de øvelsene som er nå (Armatura Borealis, Nordlys .. og en til?), om de er årlige eller ikke.

Lenke til kommentar
Har også blitt innkalt til 2bn. men har hørt at støttekompaniet er noe man burde unngå?

 

 

noen som vet om det blir noen store vinter øvelser? cold response lignende?

 

ser frem til innrykk i august !

 

Forsvaret sa de planla å holde Cold Response i 09, selv om det ikke ble noe av i 08. Vet ikke hvordan det er med de øvelsene som er nå (Armatura Borealis, Nordlys .. og en til?), om de er årlige eller ikke.

 

 

De 3 øvelsene som er nå (siste heter Tundra btw) er bare en reserveløsning i år, neste år blir det sannsynligvis CR igjen, så lenge økonomien holder :hmm:

Lenke til kommentar
Har også blitt innkalt til 2bn. men har hørt at støttekompaniet er noe man burde unngå?

 

 

noen som vet om det blir noen store vinter øvelser? cold response lignende?

 

ser frem til innrykk i august !

 

Forsvaret sa de planla å holde Cold Response i 09, selv om det ikke ble noe av i 08. Vet ikke hvordan det er med de øvelsene som er nå (Armatura Borealis, Nordlys .. og en til?), om de er årlige eller ikke.

 

 

De 3 øvelsene som er nå (siste heter Tundra btw) er bare en reserveløsning i år, neste år blir det sannsynligvis CR igjen, så lenge økonomien holder :hmm:

 

 

ok. blir sikkert gøy!

 

leste også her omdagen at forsvaret trekker ut QRF styrkene ut av Afghanistan. de skulle vist byttes med mer freds og oppbyggnings styrker istedet (www.mil.no)

 

og 2bn er en stor leverandør av QRF styrkene er de ikke?

Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...