Gå til innhold

Tråden for Medisinstudenter


Vaio

Anbefalte innlegg

Av assleger jeg vet om, var 2 flinkeste fra uni Lübeck og NTNU. Rød tråd fra min arb. erf er at de som kommer fra UiB og polen er dårligere enn resten.

 

Tenkjer du at det er ein grunn til dette? Kan du fortelje om det? Eg tenkjer spesielt på det med Bergen.

 

 

Denken Sie, dass es eine Ursache führ dieses gibt? Können Sie mir mehr um es sagen?

 

 

Jeg ville uansett ha jobbet mye under studiet der du kunne, enten du klarer å komme inn i Norge eller . Sommervikarjobb for å dekke inn hull, ringe og maile alle sykehus i hele Norge osv. Det å få seg jobb som lege, kommer til å bli tilnærmet umulig i framtiden, og lønn og arbeidsvillkår kommer til å stupe. Tenk nøye igjennom om det ikke er noe annet du heller kunne ha likt.

 

Kunne du ha utdjupa kvifor du gjer desse spådommane om framtida for legar? Eg er veldig interessert i å høyre kva du seier. Har du kanskje skreve om det i tidlegare innlegg? Det hadde vore flott om du gav ein link!

 

Det er litt irriterande at du har skrudd av PM, Nihilist1...

 

 

Eg er for øvrig samd i mykje av det Nihilist1 seier om sentralnervestimulerande stoff og konsentrasjon.

 

 

Könnten Sie vertiefen, warum Sie diese Weissagung über die Zukunft für die Ärtze machen? Ich bin sehr interessiert in was Sie sagen zu hören. Hatten Sie vielleicht geschrieben über es in früher Zuschriften? Es hatte sehr klasse gewesen, wenn Sie einen Link geben könnten.

 

Es ist ein bisschen irritierend, dass Sie PM deaktiviert haben, Nihilist1...

 

Ich bin übrigens einig in viel von was Nihilist1 um Zentralnervenstimulierenden Stöffe und Konzentration sagen.

 

Siste setning blir bare rar. Eg søkjer hjelp!

 

 

Endret av Magnus_L
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Av assleger jeg vet om, var 2 flinkeste fra uni Lübeck og NTNU. Rød tråd fra min arb. erf er at de som kommer fra UiB og polen er dårligere enn resten.

 

Tenkjer du at det er ein grunn til dette?

Det kan rett og slett være feilkobling i hodet mitt. Jeg er jo ingen objektiv-statistisk maskin. Det kan også bare være tilfeldig grunnet for liten total mengde av sammenliknbare situasjoner.

 

 

Denken Sie, dass es eine Ursache führ dieses gibt? Können Sie mir mehr um es sagen?

 

 

Das hätte ich dir schon mitgeiteilt, leider verstehe ich kein wort Deutsch, ausserdem behauptet mein Anwalt, es sei angebracht, jegliche Aussage zu verweigern. :p

 

 

Jeg ville uansett ha jobbet mye under studiet der du kunne, enten du klarer å komme inn i Norge eller . Sommervikarjobb for å dekke inn hull, ringe og maile alle sykehus i hele Norge osv. Det å få seg jobb som lege, kommer til å bli tilnærmet umulig i framtiden, og lønn og arbeidsvillkår kommer til å stupe. Tenk nøye igjennom om det ikke er noe annet du heller kunne ha likt.

 

Kunne du ha utdjupa kvifor du gjer desse spådommane om framtida for legar? Eg er veldig interessert i å høyre kva du seier. Har du kanskje skreve om det i tidlegare innlegg? Det hadde vore flott om du gav ein link!

Det er besluttet at turnustjenesten skal avskaffes. Det har de senere år bygget seg opp en kø av turnusleger som venter på å avtjene turnustjenesten. Denne køen bare vokser og vokser. Det er ikke nok turnusplasser til alle som søker, det er for mange som blir utdannet utenlands.

Helsedirektoratet har sett det som fordelaktig å bli kvitt denne forpliktelsen ovenfor utdannede leger, da de ser at de ikke klarer å løse problemet. En løsning er å kreve en nybegynnertjeneste i Norge for å komme inn i spesialistutdannelsesløpet. Da må leger selv være ansvarlige for å skaffe seg turnusplass, som nå blir hetende nybegynnerstilling eller noe slikt. Sykehusene vil av den grunn ikke forandre på mye, de vet hva de trenger, de skal dekke et behov per idag som er omtrent det turnuslegene dekker, men det er mulig det vil bli mer rendyrket akkurat hva sykehuset trenger som f.eks rene akuttmottaksslaver. Der hvor det er mest økonomisk gunstig å bruke legene.

Det vil da skje som i USA, det vil være en del leger som ikke får jobb. Disse legene vil nå med det nye systemet ikke være i noen venteliste, og de vil heller ikke få plass noe sted. De vil forbli avskåret fra spesialisttjenesten. Dette forklarer hvorfor legeforeningen ivrer for forslaget, det vil bli færre spesialister, og dermed vanskeligere for sykehuset å gjøre spesialistbetingelsene dårligere, eller lønna verre. I USA lever du i konstant terrorfrykt mens du er "resident," det er massevis av saker med utdanningsleger som i praksis får yrkesforbud da de har fått sparken pga personalkonflikt, og ikke får ny utdanningsstilling, og heller ikke har muligheten til å jobbe uten å bli ferdig med residency. De må til dels ta opp mer lån for å kunne opprettholde livet etter utdannelse, men når de blir ferdig med spesialistutdannelsen, så vips! Flere hundre tusen dollar i lønn. Vel, rett under. Og så må forsikring kalkuleres inn, men anyway, myyyyye bedre betingelser.

I Norge, så er det slik at utenlandsstudenter generelt har dårligere status på medisinstudiet, fordi det å komme inn på medisin i Norge er så vanskelig, og da er alle som ikke studerer i Norge automatisk dårligere. Dette stigmaet vedvarer. Jeg har faktisk hørt turnusleger utdannet i Norge skryte av videregåendekarakterene sine, 7år etter at de var ferdige med vgs. Medisin er ikke kvantifiserbart på samme måte som karakterer, og studiestedkarakterer er ikke godt sammenliknbare innenbyrdes. Av den grunn er det greiest å velge de presumptivt beste, og det er de som studerer i Norge, på normert tid, og kommer ut så unge som mulig. Alle andre er annensortering, med mindre du kan skilte med Harward/MIT/princeton plainsboro ( :p)/oxford/ Charité-FU-Berlin, osv.

Summa summarum vil mulighetene for å arbeide i Norge innskrenkes. Frihet får du først når du er ferdig spesialist i et fag som tillater deg tilgang til et privatmarked. I Norge er alt regulert via staten, og da må det skje som i turnussaken. Om slik regulering på sikt innebærer at en liten gruppe leger blir priviligerte, eller om de blir utnyttede slaver, det vil tiden vise. Foreløpig har vi i hvert fall klart å ta rotta på utenlandsmedisinerene, dessverre for samfunnsøkonomien, heldigvis for oss som har fått LiS-stilling.

Endret av Nihilist1
Lenke til kommentar

Jaja, da er det bare å lære seg tysk for meg da... :wee:

Det er ikke dumt. Men enda lurere er det å sjekke med Ansa hvilke land det er greiest å komme inn + fullføre ved, evt få navn på noen som studerer i de forskjellige landene, og så ringe for å høre hvordan de kom inn. Sjekk ved inngangen til vgs allerede, så tidlig som du vet at du må studere medisin, for kanskje kan du da lære deg språk fra tidlig tidspunkt, og drite i fag når du ikke trenger høyt snitt, bare kunnskapsnivået om det som betyr noe (dvs ikke norsk, samfunnsfag, historie, geo osv).

Lenke til kommentar

Har allerede snakket med en i Irland. Der regner de bare snittet ut ifra de 6 beste karakterene, og legger mest vekt på realfagene. Hadde jeg kommet inn der med den fagkombinasjonen jeg kommer til å ha blir det 5 års programmet. Han var hvertfall veldig fornøyd med studiet, og mente at studenter fra dette universitetet var godt likt i Norge. Var mange som ble sendt dit på 60 tallet av staten. Han var faktisk på hospitering på Haukeland nå.

 

Er hvertfall Irland jeg tenker mest på nå, men Tyskland står også på listen. Tar opp geo og samf til jul...

Lenke til kommentar

Det Nihilist1 sier, trenger ikke nødvendigvis å stemme. Faren min er nevrokirurg, og da vi diskuterte Øst-EUropeisk legeutdanning kontra det norske sa han at utifra hans personlige erfaring synes han at de med utdannelse fra Ungarn er gjennomsnittlig bedre enn de fra de andre østblokklandene. Mye av grunnen til dette er fordi de er mer selvstendige og ser ting fra et annet perspektiv enn både de norske og polske studentene.

 

De legger heller ikke vekten på hvor man har studert. Kanskje ikke alle her inne vet det, men etter endt turnus, har man heller ingen sikker jobb, og sykehuset trenger ikke nødvendigvis å ansette deg med mindre du oppfyller deres krav. Men sant skal sies, det er vanskelig å få jobb som turnuslege, og jeg mener han fortalte at gjennomsnittlig ventetid lå på rundt 6 måneder. Det hjelper selvfølgelig å kjenninger innenfor legemiljøet som kan hjelpe til med å sakffe turnusplass etter endt studie.

 

Min far jobber ved sykehuset i Tønsberg, og i alle fall der er majoriteten av legene over 50 år, noe som vil si at de, om ikke så alt for lenge, må gå av med pensjon. Alderen på legestanden i Norge er også ganske høy, og om mellom 10-15 år vil utrolig mange leger måtte gå av med pensjon, og etterspørselen etter leger vil stige.

 

Mulig det er formulert og skrevet litt rotete, men det er grenser for hvor mye arbeid jeg gidder å legge i et innlegg kl 1. om natten.

Lenke til kommentar

Det Nihilist1 sier, trenger ikke nødvendigvis å stemme. Faren min er nevrokirurg, og da vi diskuterte Øst-EUropeisk legeutdanning kontra det norske sa han at utifra hans personlige erfaring synes han at de med utdannelse fra Ungarn er gjennomsnittlig bedre enn de fra de andre østblokklandene.

Men det er vel nøyaktig hva jeg har skrevet... De fra Ungarn er generelt bedre enn de fra Polen. :p (Av de jeg har sett )

Lenke til kommentar

Ja, jeg er enig med de i noen av argumentene dine, men det at lønnen kommer til å synke og at mange ikke kommer til å få jobb er for meg ukjent. Om du har noen kilder som berører temaene er jeg mer enn interessert i å lese de:)

 

Spurte forresten også pappa om hvor høyt kunnskapsnivået blant turnusleger fra Irland og Tyskland var, og han svarte at de generelt sett ligger på det samme nivået som i Norge. Det er meste som skiller turnusleger er hvor selvstendige de har vært gjennom studiene, altså hvor mye hjelp og hvor mye de blir pushet av eventuelle kontaktlærere og veiledere. En annen faktor som spiller inn er hvor mye av pensum de fremdeles husker, og det er mange som må repetere stoff under tiden som turnuslege.

 

Håper dette hjalp noe.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Er litt forskjellig fra kommune til kommune, men jeg tror man skal kunne få lønn som helsefagarbeider (ikke pleieassistent) etter 2 års studium. Der jeg jobber som hjelpepleier er det i tillegg en lønningsordning for medisinstudenter som gir 290,000, 310,000, 349,000 og 356,000 i årslønn for henholdsvis andre til femteåret. Hør med økonomiansvarlig på sykehjemmet. De har god peiling og pleier ikke ha noe i mot å ordne det slik at du får den lønna du har rett på.

Lenke til kommentar

Jeg fikk smaken på blodtrykkstagning etter kurset vi hadde. Har noen en idé om hvor en kan/burde kjøpe et manuelt apparat, og evt hvilket?

Er litt forskjellig fra kommune til kommune, men jeg tror man skal kunne få lønn som helsefagarbeider (ikke pleieassistent) etter 2 års studium. Der jeg jobber som hjelpepleier er det i tillegg en lønningsordning for medisinstudenter som gir 290,000, 310,000, 349,000 og 356,000 i årslønn for henholdsvis andre til femteåret. Hør med økonomiansvarlig på sykehjemmet. De har god peiling og pleier ikke ha noe i mot å ordne det slik at du får den lønna du har rett på.

sorry for di eg griper inn men hva syns dere om å dra på IB? hvis Jeg har lyst for å studere i utlandet

Lenke til kommentar

Jeg fikk smaken på blodtrykkstagning etter kurset vi hadde. Har noen en idé om hvor en kan/burde kjøpe et manuelt apparat, og evt hvilket?

Er litt forskjellig fra kommune til kommune, men jeg tror man skal kunne få lønn som helsefagarbeider (ikke pleieassistent) etter 2 års studium. Der jeg jobber som hjelpepleier er det i tillegg en lønningsordning for medisinstudenter som gir 290,000, 310,000, 349,000 og 356,000 i årslønn for henholdsvis andre til femteåret. Hør med økonomiansvarlig på sykehjemmet. De har god peiling og pleier ikke ha noe i mot å ordne det slik at du får den lønna du har rett på.

sorry for di eg griper inn men hva syns dere om å dra på IB? hvis Jeg har lyst for å studere i utlandet

 

 

Du kan jo begynne med å være litt mer spesifikk når du sier utland... Snakker du østblokk eller litt mer prestisje?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...