Gå til innhold

Tråden for Medisinstudenter


Vaio

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dere stud. med. som har studert i noen år nå, hvilke fag syns dere var de "vanskeligste", as in hvilke fag slet dere mest med?

 

Alt er relativt, så tenker ut i fra omstendighetene. Feks, histologi kan ha vært vanskeligst fordi det var første året på studiet, og man hadde kanskje ikke gode nok studieteknikker, selv om biokjemien neste år var mer krevende.

 

nominerte:

 

* histo

* biochem

* fysio

* patho

* <finn på noe sjæl>

 

=)

Lenke til kommentar

<a href="http://www.medisinstudent.no/index.gan?id=151129&subid=0" target="_blank" rel="nofollow">http://www.medisinstudent.no/index.gan?id=151129&subid=0</a>

 

Nærmere 400 leger venter på turnus

 

Turnustrekning og valg for turnustjeneste med start i august 2009 er nå avsluttet, og resultatene viser at nesten åtte hundre medisinstudenter deltok i trekningen. Systemet er slik at nummeret du trekker, avgjør rekkefølgen for valg av sted du kan gjennomføre turnustjenesten, og det er ca 400 sikre turnusplasser. Det vil si at ca 400 av legene må vente til neste trekning om et halvt år og får dermed ikke fullført sin utdanning til autorisasjon det kommende halvåret.

 

Disse vil ha førsterett til turnusplasser ved neste trekning. De lange ventelistene vil skape ytterligere opphopning når 400 søkere uten plass fra denne trekningen skal ha førsterett på plassene i neste turnustrekning.

 

Direktør ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Per Haugum, sier i en uttalelse til adressa.no 29.1.2009, at grunnen til at det i dag står mange nyutdannete medisinere på venteliste for turnusplass, er kandidatenes manglende fleksibilitet i forhold til geografisk plassering, heller enn lav kapasitet.

 

Medisinstudentene og Norsk medisinstudentforening har i alle årene etter opprettelsen av ventelisteordningen påpekt problemene og utfordringene turnustjenesten står overfor. Studentene føler frustrasjon over en ordning som har store kapasitetsmessige problemer. Myndighetenes håndtering av problemene har vært å skyve dem foran seg ved å øke kapasiteten uten å vurdere konsekvensene for kvaliteten på turnustjenesten. Slik kapasitetsøkning har ført til kvalitetsmessige problemer på flere sykehus.

 

Haugums uttalelser er et forsøk på å avspore debatten, nemlig hvordan vi kan gi leger en best mulig utdanning og dermed sikre pasientene gode helsetjenester i fremtiden. - Problemene turnustjenesten står ovenfor, bør møtes med en annen innstilling enn den Haugum uttrykker. Vi vil nok en gang utfordre Helsedirektoratet til en åpnere debatt om turnustjenestens form og innhold for å få bukt med problemene, sier Anja Fog Heen, leder i Norsk Medisinstudentforening.

 

<a href="http://www.adressa.no/student/article1233018.ece" target="_blank" rel="nofollow">http://www.adressa.no/student/article1233018.ece</a>

- Vi er utrolig skuffet over at de ikke har gjort noe med systemet enda. Dette er den lengste utdanningen i Norge, og vi hører til stadighet at det trengs flere leger. Og nå sitter vi her med skjegget i postkassen og får ikke gjøre jobben vi er utdannet til, sier Magnus H. Fasting.

 

315 av 800 sikret turnusplass

 

Han er avgangselev på medisinstudiet ved NTNU, og kontaktet Adresseavisen for å sette fokus på legestudentenes turnusordning. Selv er han heldig og har fått plass, men de fleste vennene hans går en uviss høst i møte. Blant disse er kompis og medstudent Eivind Sørensen.

 

- Jeg var forberedt på at dette kunne skje, siden vi er 804 søkere på 315 sikre plasser fra høsten av. Men jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre.

 

Må lete frem jobber selv

 

Eivind Sørensen må nå på egen hånd, i likhet med brorparten av avgangskullet, prøve å få seg en legejobb med midlertidig lisens (under veiledning, da man mangler autorisasjon). Han tror imidlertid det finnes et metningspunkt for slike jobber.

 

Fagdirektør og sjefslege ved St. Olavs hospital Helge Hårstad opplyser til Adresseavisen at studentene må lete frem slike jobber selv. Det finnes ingen oversikt over hvor mange relevante stillinger som finnes for leger uten autorisasjon.

 

- Hvis du ikke får vikarjobb, hva gjør du til høsten?

 

- Da må jeg finne meg en jobb som ikke har noe med utdanningen min å gjøre. Jeg har et stort studielån å betale ned, og har ikke flere år igjen med mulighet for å ta opp lån. Dessuten er jeg 27, og dette vanskeliggjør familieplanlegging, fortviler Sørensen.

 

- Får samfunnsøkonomiske konsekvenser

 

Sørensens største bekymring er imidlertid ikke sin egen situasjon. Han synes det er snodig at kompetansen holdes tilbake.

 

- Dette får samfunnsøkonomiske konsekvenser. Vi forsinkes i vår vei til arbeidslivet, og det er store penger i det. Samtidig snakkes det om legemangel.

 

Han frykter, i likhet med de mange medisinstudentene Adresseavisen snakket med, at systemet vil rakne.

 

- Vi loves jo å ikke vente mer enn et halvt år, slik at vi er garantert plass i neste turnustrekning. Men det utdannes flere og flere leger, og hvis over halvparten av alle oss skal få plass om et halvt år, vil etterslepet bare vokse og vokse.

- Ubegrunnet bekymring

 

Direktør Per Haugum ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) mener studentenes bekymring og misnøye er ubegrunnet.

 

- Problemet er heller at en tredel av studentene som skal ut i turnus gjerne vil få tilfredsstilt sine geografiske ønsker. Men dette er et kollektivt system, sier han.

 

Han bekrefter at det er kommet klager fra legestudenthold siden systemet ble innført i 2001.

 

- De har vært imot dette regelverket helt siden det kom. Men det er ikke skjedd noe ennå, og det kommer ikke til å skje heller. Frykten for at køsystemet vil kollapse er helt ubegrunnet, mener Haugum.

 

Han presiserer at alle som har fått ventelisterettigheter har fått oppfylt ventegarantien på turnus senest ved andre turnustrekning.

Lover å holde garantien

 

- Det kan høres ut som om det vil balle på seg ettersom det kommer flere legestudenter i tillegg til at over halvparten av vårkullet er lovet plass i neste trekning?

 

- Dette er en garanti, og den har staten tenkt å holde, fastslår direktøren, og legger til at en rekke mennesker som melder seg på turnuslistene faktisk blir borte.

 

- Hva mener du med "borte"?

 

- Folk innretter seg sikkert på annet vis, og finner noe annet å gjøre.

 

Direktøren tror ikke det er noe problem for en legestudent å få en vikarstilling i ventetiden. Han påpeker at det norske helsevesenet trenger arbeidskraften deres. Om situasjonen til de mange studentene ved NTNU har han følgende å si:

 

- Det kan jo tenkes at noen må ta seg jobb utenfor Trondheim, men det er jo ikke noe synd på dem for dét.

 

- Turnuskøen vil bli lengre

 

Prodekanus Are Holen stiller seg imidlertid bak studentene i saken. Professoren bekrefter problematikken med turnusordningen.

 

- Dette har vært et økende problem i de senere år. Samtidig som sykehusene sentraliserer og liggetiden kortes ned, er det blitt flere leger.

 

Holen forklarer at reduksjon i institusjonsomfanget møtes med økning i antall leger, og at turnuskøen da vil bli lengre.

 

- Særlig de siste tre-fire årene er dette blitt mer påtrengende, sier han.

 

Professoren mener det bør være større kapasitet for å ta imot turnusleger hvis man tenker litt kreativt.

 

- Hvordan da?

 

- Det er etter min mening intet i veien for å utvide mulighetene for hvor de kan tilbringe turnustid. Man kunne dessuten kortet ned turnustiden, og hatt mer praksis i studiet.

 

Han trekker frem studieopplegget i Trondheim, der det nå er 16 ukers praksis i løpet av studiet. Rutinene er imidlertid ulike ved de forskjellige universitetene som utdanner leger.

 

Prodekanus Holen etterlyser nå handling, fremfor det han betegner som " beslutningsvegring" hos politikerne.

 

- Så langt er intet skjedd. Politiske myndigheter må ta dette innover seg.

 

http://www.med.uio.no/turnus/

12.02.09

 

Hovedvalget for turnus med start 15.08.09 er nå avsluttet. Videre henvendelser angående turnusstart 15.08.09 gjøres til SAFH.

Informasjon om evt. suppleringsvalg vil publiseres på hovedsiden for venteliste. Turnusplasser som legges ut ved et suppleringsvalg er de plassene som ble valgt i løpet av hovedvalget hvor det i ettertid blir søkt om utsettelse, trekker seg fra turnustjeneste eller ikke oppnår cand.med-grad. SAFH har derfor foreløpig ingen dato for suppleringsvalg.

:cry:

 

 

Dere stud. med. som har studert i noen år nå, hvilke fag syns dere var de "vanskeligste", as in hvilke fag slet dere mest med?
  1. Anatomi
  2. Patologi
  3. Biokjemi
  4. Farmakologi (Ungarnsk farmakologi) ;)
  5. Den jævla teessseeen (Diploma/Hovedoppgave)

Endret av Vaio
Lenke til kommentar

Hei der! Jeg har virkelig lyst å bli lege, har tenkt på det lenge, men grensene i Norge er jo skyhøye! Jeg lurer derfor på om det går an å ta et år i utlandet og deretter søke inn i Norge til andre året? Noen jeg kjenner sier at der er lettere å komme inn andre året. :hmm:

 

På forhånd takk! :thumbup:

Lenke til kommentar
Hei der! Jeg har virkelig lyst å bli lege, har tenkt på det lenge, men grensene i Norge er jo skyhøye! Jeg lurer derfor på om det går an å ta et år i utlandet og deretter søke inn i Norge til andre året? Noen jeg kjenner sier at der er lettere å komme inn andre året. :hmm:

 

På forhånd takk! :thumbup:

 

Dette er dessverre helt umulig slik systemet er idag, og jeg kan ikke tenke meg at det vil komme en mulighet for dette med det første.

 

Skal du bli lege må du ta hele utdannelsen (minus turnus) i utlandet.

Lenke til kommentar
Hei der! Jeg har virkelig lyst å bli lege, har tenkt på det lenge, men grensene i Norge er jo skyhøye! Jeg lurer derfor på om det går an å ta et år i utlandet og deretter søke inn i Norge til andre året? Noen jeg kjenner sier at der er lettere å komme inn andre året. :hmm:

 

På forhånd takk! :thumbup:

 

Dette er dessverre helt umulig slik systemet er idag, og jeg kan ikke tenke meg at det vil komme en mulighet for dette med det første.

 

Skal du bli lege må du ta hele utdannelsen (minus turnus) i utlandet.

 

Ok, etter turnus så har jeg bitt fortalt at det er fire år med spesialisering. Hva kan man spesialisere seg som? Kan man bli patolog?

Endret av Quasir
Lenke til kommentar
Hei der! Jeg har virkelig lyst å bli lege, har tenkt på det lenge, men grensene i Norge er jo skyhøye! Jeg lurer derfor på om det går an å ta et år i utlandet og deretter søke inn i Norge til andre året? Noen jeg kjenner sier at der er lettere å komme inn andre året. :hmm:

 

På forhånd takk! :thumbup:

 

Dette er dessverre helt umulig slik systemet er idag, og jeg kan ikke tenke meg at det vil komme en mulighet for dette med det første.

 

Skal du bli lege må du ta hele utdannelsen (minus turnus) i utlandet.

 

Ok, etter turnus så har jeg bitt fortalt at det er fire år med spesialisering. Hva kan man spesialisere seg som? Kan man bli patolog?

 

Man kan spesialisere seg i alt mulig... Allmennlege (fastlege), ulike typer kirurgi, anestesi, radiologi, øre-nese-hals, patologi, og mye annet.

 

Ja, man kan bli patolog. Hvorfor vil du det?

Endret av ScapulaAlata
Lenke til kommentar

Er vel egentlig ikke noe som heter "medisin". Det du kan starte å lese (for å forberede deg på 1. året) er anatomi. Det er morsomt (syns jeg). Kanskje også litt histologi, det er vel også et førsteklasseår de fleste stedene. Forøvrig er det ikke mange fag du kan begynne å lese på, med noen hensikt. Kun kjemi og sånne ting tror jeg...

Lenke til kommentar

Grunnleggende humanbiologi er tingen. Du kan kjøpe boka "Menneskekroppen - Fysiologi og anatomi" og lese på ting som lungenes funksjon, nyrenes dannelse av urin, nerveimpulser, blodtrykk, regulering av arterielt blodtrykk, respirasjonssystemet(komponenter og funksjon) samt diverse annet. Du kan også godt lese litt medisinske etikk og medisinske adferdsfag. Der kan du kjøpe noen greie bøker på norsk du nok fort leser igjennom. Sjekk UiOs medisinstudiesider for mer informasjon!

Lenke til kommentar

Hva mener du med hode-anatomi, inkluderer det hjerneanatomi? Jeg har to flashcards fra Netter, "Anatomy Flash Cards" og "Neuroscience Flash Cards". Jeg vil anbefale de førstenevnte sterkt, de dekker hode-halsanatomi innenfor muskler, skjelett, nerver og blodforsyning veldig bra. De sistnevnte dekker funksjon og struktur for hjernen/CNS, men jeg likte de ikke så godt... Litt for komplisert og for mange kort.

 

Har noen her inne hørt om Biobastard? Medisinerband fra UiB, var på konsert forrige tirsdag, god stemning. De har klassikere som "Rectal Examination" og "Motherfucker at the Hospital" :D

 

"You ask me why I study all day long

Why I don't go out to have some fun

 

I'm in it for the money

The writing's on the wall

I wanna bang the nurses

I wanna have them all

As many as possible

I'm a motherfucker at the hospital

 

Whooah, whooah

You say it's unacceptable

I'm a motherfucker at the hospital!"

 

http://www.myspace.com/biobastard

 

Sjekk de ut og si hva dere synes. :thumbup:

Endret av ScapulaAlata
Lenke til kommentar
Hva mener du med hode-anatomi, inkluderer det hjerneanatomi? Jeg har to flashcards fra Netter, "Anatomy Flash Cards" og "Neuroscience Flash Cards". Jeg vil anbefale de førstenevnte sterkt, de dekker hode-halsanatomi innenfor muskler, skjelett, nerver og blodforsyning veldig bra. De sistnevnte dekker funksjon og struktur for hjernen/CNS, men jeg likte de ikke så godt... Litt for komplisert og for mange kort.

 

Har noen her inne hørt om Biobastard? Medisinerband fra UiB, var på konsert forrige tirsdag, god stemning. De har klassikere som "Rectal Examination" og "Motherfucker at the Hospital" :D

 

"You ask me why I study all day long

Why I don't go out to have some fun

 

I'm in it for the money

The writing's on the wall

I wanna bang the nurses

I wanna have them all

As many as possible

I'm a motherfucker at the hospital

 

Whooah, whooah

You say it's unacceptable

I'm a motherfucker at the hospital!"

 

http://www.myspace.com/biobastard

 

Sjekk de ut og si hva dere synes. :thumbup:

Meget imponerende! Er du med i bandet?

 

Jeg er selv en ganske så musikkglad og kreativ medisinstudent. ;)

Lenke til kommentar
Meget imponerende! Er du med i bandet?

 

Jeg er selv en ganske så musikkglad og kreativ medisinstudent. ;)

 

Nei, er ikke det. Du kan jo starte et band sammen med noen andre og spille på medisinerfester. :yes: Det er flere medisinerband her i Bergen, de har det veldig gøy.

 

 

Hva er deres beste og verste opplevelser på medisinstudiet? Jeg kan begynne:

 

Verste:

-Få nedlagt ventrikkelsonde (nasogastrisk) på fysiologikurs - uff :thumbdown:

 

Beste:

-Hver gang jeg står på eksamen :p

-Når jeg endelig klarte å få ned ventrikkelsonden på hun jeg var på gruppe med :cool:

Endret av ScapulaAlata
Lenke til kommentar
Verste:

-Få nedlagt ventrikkelsonde (nasogastrisk) på fysiologikurs - uff :thumbdown:

 

Oi, hva er det for noe? Det hørtes ikke bra ut! GJør det vondt også? Må alle igjennom det? :o

  • Et fancy ord for: "rør for flyttende mat gjennom nesen og ned til magen"
    q11-3_Colin_English-SMA.jpg


  • Det er svært ubehagelig.
  • Ja. Du må gjennom det, akkurat som prostatasjekk :evil: Selv om de fleste ikke like å "fingre" noe annen i rompa.

Endret av Vaio
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...