Gå til innhold

Hvordan fungerer et rødpunktssikte?


Xecuter

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Å dæven så enkelt! :ohmy:

 

Men, hvordan kan den ene prikke holde seg på plass? Vi ser jo hvordan strålen går, men at det reflekteres kun på ett punkt skulle jo ikke i teorien gi ei rett linje.

 

Det er ikke en laser, men en LED slik jeg forstår det. Når du beveger øyet oppover, ser du den konsentrerte delen av lyset et annet sted.

Lenke til kommentar

Punktet gir intrykk av å alltid peke på samme sted fordi rødpunktet reflekteres tilbake av en konkav linse. Om det bare hadde vært en vanlig flat linse måtte man alltid se på siktet/punktet rett forfra for å få riktig resultat. Imidlertid gir ikke den konkave linsen et perfekt resultat, så det beste er å sikte rettest mulig på.

I artikkelen har de illusterert dette ved bla.a dette bildet:

50ftdot.gif

(De har testet to forskjellige modeller).

På bildet ser man hvor unøyaktig det blir når man kikker gjennom siktet på skrå. Punktet viser 10 men i virkeligheten kan det være så langt nede som på 8-9.

Lenke til kommentar
Ah akkurat ja, så den konkave linsen gjør at prikken ser ut til å holde seg i ro. Og linsen har et stoff som kun reflekterer rødt, men slipper igjennom resten, har jeg da forstått rett?

 

That makes sense.

 

Det er slik jeg og forstår det.

 

Men hvor presist det er, har veldig mye med kvaliteten. Man kan få rødpunktsikter som er veldig nøyaktig, men de koster selvsagt mye mer enn de mer vanlige variantene som er litt unøyaktig.

Lenke til kommentar

Heisann. Det er så enkelt som dere har funnet fram til selv ja. Det sitter en liten lysdiode i bakkant på rødpunkten, og dette lyset blir reflektert i glasset på siktet og tilbake til deg. Siden monteringen av både glasset og dioden er fast, vil det alltid peke rett uansett hvordan du ser inn i siktet.

 

Problemet med billige sikter er at de blir unøyaktige i kantene. Har ett tasco rødpunkt til småkaliber her, og der ser jeg at prikken begynner å drive litt når jeg bruker kantene av siktet.

Lenke til kommentar

Interessant, egentlig.

 

Hvordan det ville vært hvis linsen hadde vært flat, kan du jo illustrere ved å stille deg foran et speil. Mellom speilet og deg står et bord med et stearinlys på. Flammen på lyset blir da dioden i siktet, mens refleksen av flammen blir rødpunktet. Speilet er linsen. Hvis du nå går ut til siden, så beveger flammen i speilet seg i forhold til bakgrunnen, og du får parallakseproblemet. Med en konkav linse dempes denne virkningen betraktelig (dog ikke helt perfekt).

 

Skulle ikke dette stemme sånn ca.? Tenkte meg det iallfall slik da jeg så på den figuren ...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...