Gå til innhold

Arbeidsgiver vil ikke betale overtid - hva gjør man?


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Er i den situasjon at jeg har jobbet litt over 200 timer overtid. Meg bekjent har ikke bedriften dispensasjon for dette.

Jeg har da vært "dumsnill", og stått på i perioder hvor det har trengtes, uten å kreve å bli betalt for overtiden. Sånn rundt regnet har jeg da litt over tre uker med oppspart avspaseringstid.

 

Men her forleden ønsket jeg å bli betalt for den overtiden jeg hadde lagt ned for en måned, og opplevde da at arbeidsgiver ønsket å kun betale 50% tillegg som overtidslønn, altså uavhengig av antallet timer som hadde blitt jobbet i strekk, og uavhengig av hvilke dager overtiden hadde blitt utført på.

 

I tillegg opplever jeg at jeg blir betalt etter lønnssats 258, som er 172 kr per time, og ikke etter min faktiske lønn (som er 372K), samt at det mangler noen timer.

 

Dette utgjør da i sum en reduksjon i faktisk godtgjørelse på litt over 5000.

 

Hvilke alternative virkemidler har man til å løse slike uoverensstemmelser, rent bortsett fra å lage en barnslig konflikt rundt det hele, a la "jeg synes nesten jeg må si at det hadde vært fint om jeg kunne blitt betalt for arbeidet mitt"?

 

Er ikke fagorganisert, vi har ingen tillitsmann eller noe slikt, og oversikten over timer må vi lage selv med gode gamle excel.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Såvidt meg er bekjent er det ikke noen lov som tilsier at man skal få mer enn +50% dersom det ikke er avtalt på forhånd/kontraktsfestet.

Ifølger Arbeidsmiljøloven så er minste tillatte overtids-tillegg 40%,så dersom du får 50% er det over "minstemålet".

 

Men nå husker jeg ikke alle detaljene med tanke på overtid på helge-/helligdager og etter kl.22...

Lenke til kommentar

Alle detaljer rundt dette er spesifisert i din arbeidskontrakt som du skal ha med firmaet du jobber i. Det er lovpålagt at alle firmaer skal ha arbeidskontrakter og du har trolig skrevet under på en slik, du skal også ha fått ditt eget eksemplar av denne. Les denne så vil du trolig finne ut hva dinne rettigheter er.

Lenke til kommentar
Ifølger Arbeidsmiljøloven så er minste tillatte overtids-tillegg 40%,så dersom du får 50% er det over "minstemålet".

 

Men nå husker jeg ikke alle detaljene med tanke på overtid på helge-/helligdager og etter kl.22...

 

I følge arbeidsmiljøloven står det enkelt 40%.

Men de aller fleste tariffavtaler mellom fagorganisasjon som f.eks. NITO, Tekna, EL&IT og arbeidsgiverorganisasjon som NHO (med flere) har differensiert overtidskompenassjon på 50% (generelt) og 100% overtid (etter kl 20, og helligdager).

Lenke til kommentar

Jeg var engang oppi en liknende situasjon der jeg ble utnyttet omenn på en litt annen måte enn deg. Min løsning var å finne nytt arbeide mens jeg fortsatt hadde jobben, og så sa jeg opp den første jobben med total visshet såvel som signerte papirer på at jeg hadde gjort alt korrekt.

 

Dette er gode tider, det beste er kaldt og rolig å finne et nytt sted, og å være høflig og korrekt. Da kan ingen i ettertid laste deg for noe, og det er viktig. For skjebnen innhenter alle, og denne bedriften er nå borte, og mange i bransjen vet nå hvem gjorde rett og hvem som gjorde urett.

 

Du kan kanskje vinne frem i en konfliokt eller i en rettssak, men pr. idag tror jeg ikke det er verdt bryet.

Lenke til kommentar

Tja, du stiller to forskjellige spørsmål. Begge løses med høflig men pågående holdning.

 

- Det mangler timer på utbetalingene i forhold til timelista. Si fra om at du mener det manger timer. Det er bedre å si fra enn å brenne inne med det. Be om at regnskap går gjennom lønnsslippen og timelistene sammen med deg. Høfligheten er vesentlig da det kan være du selv som har tatt feil og da er det litt flaut å ha "stått på krava". Og hvis de har tatt feil så er det mye lettere å få rettet det opp hvis du har vært høflig og vennlig. Feil skjer, ingen grunn til å lage sirkus så lenge de kan rettes opp.

 

- Lite betaling for overtid. Det er et spørsmål mellom deg og sjefen din. Be om møte eller ta det opp på medarbeidersamtale. Forklar rolig og høflig at du synes du har lite igjen for fritida som er borte. En løsning at sjefen din vurderer om oppgavene som må utføres på overtid er verdt å utføre fra gang til gang. Hvis du får den igjennom så vil du se at enten forsvinner overtidsjobbingen eller så får du betalt.

 

Arbeidskonflikter er trasige saker som foregår over år og som skjelden gir plussresultat. Det er bedre å prøve den høflige metoden og hvis det ikke virker, pusse stille på CVen og finne en annen jobb. Høy gjennomstrømning i en stilling er mye pes og lite penger så det kan hende din oppsigelse bedrer tingene etter deg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...