Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Underlivssykdommer - symptomer og behandling


Notatblokk

Anbefalte innlegg

Det er mange som har underlivsspørsmål her, så hvorfor ikke lage en tråd med litt informasjon :)

Deler opp med spoilere slik at man enkelt kan lese om det man er interessert i eller lurer på.

Kommer mer senere.

 

Hvordan kan jeg beskytte meg mot underlivssykdommer?

De fleste sykdommer kan man beskytte seg mot dersom man har en normal underlivshygiene. Men seksuelt overførbare sykdommer må man beskytte seg mot med kondom. Det kan også være lurt at begge parter tester seg for sykdommer dersom man er usikker i starten av et forhold. Ellers er det smart å bruke kondom når man bytter sexpartner. Men! Kondom gir ikke 100% beskyttelse mot alle kjønnssykdommer. Kondom vil ikke være 100% beskyttende mot kjønnsvorter og herpes simplex 2.

Vanlig dusjsåpe og shampo er også veldig "sterkt" for underlivet og mange kan bli tørre av å vaske seg med dette. Derfor er det beste å vaske seg med en såpe beregnet for underlivet, f. eks Dr. Greve/Asan underlivssåpe.

 

Jeg tror jeg har fått en sykdom - hva gjør jeg?

De fleste sykdommer i underlivet forsvinner ikke av seg selv, derfor trenger man altså behandling for disse. Oppsøk legen din, og fortell om symptomene. Dersom du syns det er ekkelt å fortelle sekretæren på telefon at du har troll i trompeten, så kan du bare si at timen gjelder underlivet/trenger en helsesjekk.

Dersom du ikke vet hvem fastlegen din er, kan du ringe Fastlegekontoret på telefon 81059500. Navn og personnummer, så forteller de deg hvem som er legen din! Dersom du har en helsestasjon i nærheten av deg, så er dette også et fint sted å oppsøke for å ta noen tester. Disse har omgang med mange unge mennesker, og det er enkelt å føle seg avslappet på et slikt sted (man kan også komme til samtaletimer på en helsestasjon). Det er også gratis å teste seg på helsestasjonen.

Det er ikke normalt å klø/ha svie i underlivet, heller ikke med unormal utflod hos jenter. Gutter kan også ved noen sykdommer få en slags utflod (dette er som regel noe de fleste gutter enkelt vil legge merke til..)

Husk at det er ikke flaut å oppsøke lege, det er verre å gå og bli kronisk syk :) Legen ser mange tilfeller av underliv(sykdommer) hvert år.

Sykdomstegn kan være forandring i utfloden (hos jenter, kløe, svie, sår, utvekster som normalt ikke forekommer. Kviser rundt/på kjønnsorganet kan forekomme og trenger ikke bety at du er syk, men om denne/disse ikke forsvinner iløpet av et par uker er det kanskje greit med en legesjekk.

 

Seksuelt overførbare sykdommer smitter ved kontakt mellom slimhinner (eks. penis + skjedevegger/skjedeåpning), men kan også smitte via munnsex (kjønnsvorter).

 

Vanlige sykdommer

Klamydia

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
En av de vanligste kjønnssykdommene i Norge, og de fleste har også hørt om denne. I det siste (2007-08) har antallet klamydiasmittede i Norge økt drastisk, og man kan nok legge mye av skylden på lav bruk av kondom. Klamydia er ikke noe som oppstår av seg selv, du må bli smittet av en annen person.

Det er få som får symptomer av klamydia, og faren ved dette er at en smittet person kan gå over lang tid og smitte flere, uvitende om at h*n er smittet. Får du påvist klamydia er det anbefalt at du tar kontakt med dine sexpartnere innen de siste 6 mnd, slik at disse kan teste seg og evt. behandles. Dersom du syns det er flaut å ta en ringerunde, finnes det helsestasjoner for ungdom som kan gjøre det for deg!

Det er gratis å behandles for klamydia, og din lege/helsestasjon kan gi deg en enkel behandling for å bli kvitt sykdommen.

Symptomer hos menn: Sparsom utflod fra urinrøret. Kløe. Lett svie ved vannlating.

Symptomer hos kvinner: Hos kvinner: Utflod fra skjeden. Svie ved vannlating. Småblødning etter samleie. Bekkeninfeksjon kan føre til magesmerter.

Går en for lenge med klamydia kan en bli steril!

 

Kjønnsvorter (kondylomer)

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Dette er et virus og virker forskjellig fra person til person. Noen er kun bærer av viruset og får ingen utslag, mens andre kan få valnøttstore vorter. Behandlingen fjerner vortene, men ikke viruset. Vortene smitter ved direkte kontakt, og kondom beskytter kun mot det området som er dekket. Ved munnsex kan man få vorter i munnslimhulen. De fleste som smittes får aldri vorter, og derfor kan de bære smitten over lenger tid uten å være klar over det. Vanligvis kommer utbrudd etter 2-3 mnd, men det kan også ta år. Det er utviklet en vaksine mot viruset som var ventet å være klar våren 2007.

Har du først fått dette er det ikke mulig å bli kvitt det!

 

Herpes

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Smitter ved direkte kontakt mellom sår eller partners slimhinner. Noen får aldri utbrudd, mens andre kan være plaget med store sår i underlivet.

Ingen behandling fjerner viruset for godt, men plagene kan lindres og varigheten av utbrudd kan reduseres ved å starte behandling tidlig (innen 3-6 døgn ved første utbrudd, innen 2 døgn ved senere utbrudd). Behandlingen er reseptpliktig og kostbar. Eksempler på preparater: Zovirax og Valtrex tabletter. Legen kan ta en virusprøve fra såret. Det tar 1-2 uker før resultatet av prøven kommer fra laboratoriet.

 

Sopp og kløe

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
Hos jenter er det ikke uvanlig å få denne sykdommen en eller flere ganger i livet. En vil da kunne se en ikkeluktende, tykk, kornete hvit utflod. Dette er det gjærsoppen Candida albicans som forårsaker. Den finnes naturlig i skjeden, men en får soppinfeksjon om det skjer en oppblomstring av denne.

Det er mange ting som kan utløse en infeksjon:

- Overdreven vask av underlivet og bruk av såper med høy pH

- Menstruasjon

- Antibiotikakur

- Endring i hormonbalansen (graviditet, amming, prevensjon, hormonbehandling)

- Diabetes

- Nedsatt immunforsvar

- Samleie, fordi det kan irritere slimhinnen

- Trange bukser/stringtruser som gnisser

Dersom partneren har symptomber bør han også oppsøke lege.

Sopp kan behandles reseptfritt ved kjøp av preparat på apoteket. Dersom det ikke er bedring innen 3 dager bør lege oppsøkes.

Det er mulig å forebygge soppinfeksjon:

- Vær forsiktig med bruk av såpe i underlivet. Ikke vask for ofte, og aldri opp i skjeden. Bruk Aco Intim eller Vivag - underlivsvask med lav pH, eller gjerne bare rent vann.

- Bruk bomullsundertøy som du kokvasker

- Bruk glidekrem ved samleie.

- Unngå trange bukser.

- Sunt kosthold. Unngå for mye sukker og gjærholdig mat.

- Enkelte opplever å forebygge soppinfeksjoner ved å tilføre melkesyre eller melkesyrebakterier i skjeden for å gjenopprette bakteriebalansen. Dette er ikke godt dokumentert, men kan være verd å prøve en periode for å se hvis man ofte får soppinfeksjoner. Lactal vaginalgel, Vivag vaginalkapsler, ELLEN tamponger er aktuelle produkter.

 

Urinveisinfeksjon/blærekatarr

 

Vanligst hos det kvinnelige kjønn, da urinrøret er kortere enn hos menn, samt at det er kortere avstand mellom endetarmsåpningen og urinrørsåpningen (bakteriene vandrer lettere fra rumpe til tiss).

Symptomer:

- Du må tisse oftere/sterkere trang til å tisse

- Blod i urinen

- Smerter i nedre del av magen/ryggen

- Feber og allmennsymptomer (du blir generelt dårlig)

UVI kan forebygges ved å tisse etter samleie (kvinner), drikke mye væske (og tøm blæren regelmessig så bakterier skylles ut), tørk deg forfra og bakover for å ikke dra bakterier til urinrøret. Tranebær kan virke forebyggene, enten i form av juice fra butikken eller piller fra apoteket.

Sykdommen går over av seg selv, men sykdomsperioden kan forkortes med antibiotikabehandling.

 

 

Kilder:

Apotek1.no

Lommelegen

Endret av Juliess
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Ellers er det smart å bruke kondom når man bytter sexpartner.

Du quota mye bra, men det er en setning jeg vil formulert litt anderledes.

 

Det er smart å bruke kondom! Men! Kondom gir ikke 100% beskyttelse mot alle kjønnssykdommer.

 

Kondom vil ikke være 100% beskyttende mot kjønnsvorter og herpes simplex 2.

 

 

vaio ;)

Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...