Gå til innhold

Bygging av Filserver med Ubuntu


Anbefalte innlegg

Har gått med planer en stund om å bygge meg en liten filserver. Siden det er sommer har jeg nå tenkt å realisere dette og har satt opp en liten handlevogn med noen deler. Maskinen har jeg planer at skal kjøre Ubuntu med SW raid 5. Jeg har ingen erfaring med dette fra før, så om det er en krevende prosess å sette opp så er det bare å gi meg et lite vink, evt en link til en guide eller noe :) OS disk har jeg fra før.

 

Filserveren kommer til å bli brukt som lagring av dokumenter, bilder og musikk. Jeg vil også at den etterhvert skal kjøre noen backup rutiner av andre maskiner og legge over.

 

Når det gjelder delene: jeg har tenkt å benytte rammen jeg har i min maskin fra før (Corsair Value pc5300) i filserveren og ram'en i handlevogna som ram i hovedmaskina mi. Jeg har også vurdert å kjøpe en Q6600, siden den har falt VELDIG i pris :cool: og istede benytte den E6600 jeg allerede har, i filserveren. Jeg føler at dette blir litt overkill og er foreløpig veldig i tvil.

 

Jeg kunne egentlig også tenkt meg flere sata portet på HK, så jeg kan utvide raidet seinere, men kan ikke finne noe som ikke koster skjorta :no: Noen tips?

 

Når det gjelder kabinett så har jeg tenkt å bygge dette selv, så da kommer det vel en worklog eller noe etterhvert. Jeg har lyst til å lage et kabinett med plass til både filserveren og en liten webserver som jeg har kjørende (denne skal også migreres til Ubuntu, og kjøre dns, mail osv). Jeg tenkte litt på noen som kunne minne litt om dette: TT Mozart .. om det ikke er noen som har forslag til et fint kabinett med plass til to maskiner i da (ATX).

 

Siden dette er snakk om Linux så må man vel velge deler litt med omhu med tanke på drivere osv. Det er vel i så fall hovedkortet som blir det kritiske området, da jeg har forstått at nVidia er tingen når det gjelder linux. Noen som vet at det valgte hovedkortet IKKE fungerer i linux??

 

Da åpner vi for kommentarer. Noen som har noen?

 

Edit: Gjorde om littegrann og bytta emnetittel

Endret av Nero Burningwr00m
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Har desverre ikke mye å komme med når det gjelder akkurat de komponentene der, men for meg ser det veldig overkill ut. Man trenger strengt tatt ikke mer enn P4 og 512mb ram for å kjøre sw-raid med 5 disker.

 

Ang. sw-raid i ubuntu er mdadm veien å gå, den får du via apt-get. Det er veldig enkelt å sette opp. Litt mer informasjon her. Jeg vil anbefale deg å teste litt og faile disker, sette opp igjen osv. før du hiver over alle tingene du skal ha på serveren.

Lenke til kommentar

Da kom det svar ja :D

 

Når du sier overkill, refererer du til CPU / ram da? Som nevt så skal jeg bruke rammen jeg har i nåværende maskin i serveren, og det pc6400 settet i min nåværende. CPU har jeg også vurdert E21x0, men det koster jo omtrent det samme som e4400. (kan også nevnes at dette skal kjøpes gjennom jobben som gir meg tilgang på veldig gode priser :cool: )

 

Takk for linken forresten, skal leses nå!

Lenke til kommentar

hvis du skal kjøpe hovedkort og cpu nytt for filservern ville jeg heller anbefalt https://prisguiden.no/product.php?productId=64581 da det er ett billig kort med helt ok raid muligheter.

 

edit: jeg har foresten brukt det hovedkortet i noen mnd med en athlon 64 3200+, har iikke klikka én gang enda. (står på hele døget, romtempraturer har vert over 30c)

Endret av kjellthore
Lenke til kommentar

Det hovedkortet ser jo ikke så værst ut. Det innebærer riktignok at jeg må over på AM2 og bort fra Intel 775 som jeg hadde tenkt å holde meg til.

 

Når det er sagt så hadde jeg i utgangspunktet tenkt meg et HK med innebygget grafikk da det holder i masse vis. Eneste jeg har å utsette på HK'et er at det kun er 4 sata porter på det. Det kan jo seff holde om jeg kjører en pata disk som OS og 4 sata i raid.

 

Forresten noen som vet hvordan ytelsen blir dersom jeg senere i tillegg setter i et sata PCI kort med 4 porter og kjører nye 4 disker i raid 5 på det, kontra porter som sitter direkte på HK ??

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...