Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Elektrisk Spenning i fysikk


Anbefalte innlegg

Driver å skriver sammendrag om Elektrisitet delen i 2FY og har litt problemer med å forstå elektrisk spenning. Får det ikke helt til å henge sammen...

 

Har forstått at spenning er "kraften elektronene dyttes med".

 

Men klarer ikke helt å forstå dette "Elektrisk spenning er et mål på den potensielle differansen av elektrisk ladning mellom to punkter."

 

Så hvis noen kunne forklart litt enkelt, men avansert :p så hadde det vært flott.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
H.E.R

8543942[/snapback]

 

Takker, men har allerede sjekket wikipedia, googlet og lest boka mi(Univers 2FY, som ufattelig dårlig..)

Enten står det "spenning er kraften elektronene dyttes med" eller "Elektrisk spenning er et mål på den potensielle differansen av elektrisk ladning mellom to punkter".

Lenke til kommentar

Har forstått litt mer her nå, med at på feks et batteri er det - polen som har et overskudd av elektroner som har lyst å utligne seg til + polen.

 

Men da kommer dette med forskjellig spenning. Et batteri på 12v har altså mindre overskudd av elektroner på minus polen enn ett på 230v?

Lenke til kommentar

Hmm, det som utgjør forskjellen på batterier er Ampere/Milliampere timer, altså hvor stor lagringskapasitet(hvor mye strøm som kan oppbevares) det er i batteriet.

 

1 V er den spenning som skal til for at en strøm på 1 A skal avgi en effekt på 1 W.

 

Strøm er elektroner i bevegelse, så du kan tenke deg at det er på en måte spenningen som utgjør hastigheten (vil si hvor mye strøm det skal være mulig å trekke).

 

Strøm er elektroner i bevegelse. For å se litt nærmere på elektroner må vi bevege oss ned på atomnivå. Et atom består av en kjerne, som inneholder protoner og nøytroner, og rundt denne kjernen, snurrer det elektroner.

 

Tenker man på den fysiske strømmen, eller elektroner i bevegelse er det ikke stor hastighet vi snakker om. Ved likestrøm er det snakk om noen få millimeter i sekundet eller godt under 0,5 km/t. Hastigheten kommer ann på spenningen. Desto mer spenning, desto raskere reiser atomene.

 

Så har vi vekselstrøm. Er beveger ikke atomene seg i en retning, men heller rugger på seg fram og tilbake noen tusendels millimeter. Her er det derfor ikke snakk om noen betydelig bevegelse.

 

Håper dette gav deg litt bedre forståelse =)

Lenke til kommentar
Men da kommer dette med forskjellig spenning. Et batteri på 12v har altså mindre overskudd av elektroner på minus polen enn ett på 230v?

8544369[/snapback]

Jepp.

Spenning er det samme som spenningsforskjell. Jo større ladningsforskjell det er mellom pluss og minus, jo større spenning er det.

 

"Elektrisk spenning er et mål på den potensielle differansen av elektrisk ladning mellom to punkter." = "Spenning er et mål på ladningsforskjellen mellom pluss- og minuspolen"

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...