Gå til innhold

Hvilken vidvinkel: Sigma 10-20 el Tokina 12-24?


Anbefalte innlegg

Har tenkt å fotografere en del landskapsbilder fremover. Har nå kun Nikon 18-70 for vidvinkel fotografering og tenkte derfor å oppgradere til et dedikert vidvinkelobjektiv. Foreløpig står det mellom de nevnte objektivene. Har lest en del tester, men klarer fortsatt ikke å bestemme meg. Begge objektivene får gode omtaler med diverse styrker og svakheter. Tenkte også å bruke dem til innendørs fotografering. Har lest at Sigma objektivene sliter med ujevn produksjonskvalitet. Tokina har god byggekvalitet. Hvilken ville dere ha valgt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg kan i det minste redegjøre for hvorfor jeg valgte Tokinaen fremfor Sigma.

 

Jeg har gode erfaringer med Sigma, og Sigmaen har HSM (fristende) samt noen ekstra mm (ikke fristende for min del) i den vide enden. Sigmaen skal også være ekstremt rettegnende, men jeg kan ikke si at jeg har vært plaget med fortegning på Tokinaen - selv på arkitekturbilder @12mm. Sigmaen er desuten veldig plaget med lysavfall mot kantene på største blender (veldig typisk for Sigmas DC-serie), og det oppfatter jeg som en klar ulempe for mitt bruk. Det er vel mindre vesentlig til landskap, hvor du uansett kommer til å blende ned. Ved innendørsbruk er det heller ikke kritisk i mine øyne, men du vil nok kjapt oppleve at du da savner Tokinaens faste blender.

 

For min egen del valgte jeg faktisk Tokinaen nettopp for å få noen ekstra mm i den lange enden - det gjør det til et mer fleksibelt objektiv - min erfaring så langt er at jeg stort sett enten bruker 12 mm for ekstrem vidvinkeleffekt, eller 20-24mm for mer generell bruk. Slik jeg ser det er Tokinaen egnet som turobjektiv, der Sigmaen er en mer dedikert vidvinkelzoom.

 

Tokinaen fremstår som dønn solid, og jeg har mistet den i stengulv uten at den ble merket av det på noen som helst måte - 18-70 er en kjip plastbit i sammenligning, men det er veldig ujevn motstand i zoomringen, slik at den er veldig lett ved ca. 18mm, og så gir mye motstand mot endene.

Lenke til kommentar

4 mm betyr faktisk litt i vidvinkelområdet (og 2 mm utgjør også en del i den vide enden!). Dermed kommer man nærmere normalområdet, som jeg liker...

 

KA finner du hvis du leter, men det er definitivt ikke et problem for meg så langt. Mye, mye bedre enn jeg forventet ut i fra anmeldelsene. Skarpheten har jeg ingenting å utsette på.

 

Hva er vel en tråd om et objektiv uten eksempelbilde:

145753253-L.jpg

12mm, f/8.

(originalen her: http://anew.smugmug.com/photos/145753253-O.jpg (nesten 4mb!))

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Mitt favorittobjektiv uten tvil. Kan komme med et par eksempler, men ingen av de er naturbilder da.

 

12mm:

462781092_37d01be6cb.jpg

 

18mm:

465165697_755876f579.jpg

 

24mm:

465165693_1e287b1ef7.jpg

 

Alle er portretter altså, men det er det eneste jeg har på internett (akkurat begynt å bruke flickr, noen andre brukere her?) Som du ser blir det kraftig forvrenging i ansiktet på folk på 12mm, så det er ikke akkurat å anbefale (klumsete av meg).

 

Mange betegner byggekvaliteten som en tanks, og det har de jammen rett i. Skulle jeg bli overfalt en mørk kveld ville jeg brukt denne som slagvåpen uten tvil. Den har et godt grep, og har ikke merket det med motstand i zoomingen. Meget skarp. I de fleste tester jeg har sett av Sigma sin vidvinkel syns jeg den ser forferdelig uskarp ut.

 

Eivind

Endret av EivindF
Lenke til kommentar

Hvor ser du CA? Jeg ser ingenting..

8475351[/snapback]

i tretoppen, oppe til venstre, lastet ned fullversjonen.

8475504[/snapback]

Aha, ja på fullversjonen ser jeg det. Ikke altfor ille, men det er tilstede.

8475928[/snapback]

...og det var poenget - man finer det om man leter, men ikke ellers. Det vil jo ikke være synlig annet enn på utskrifter i kjempeformat.

 

Ellers er jeg enig med Katekwinnen - en skikkelig vidvinkelzoom er en super investering. Utrolig anvennelig. Jeg er også veldig glad for at jeg valgte en som gir meg f/4 i den lange enden - når lyset går er det gull verdt.

Lenke til kommentar

Valget mitt stod i mellom Sigma, Tamron og Tokina når jeg kjøpte vidvinkelobjektivet. Testen i "Fotografi" ifjor høst(testet da Pentax versjonen) samt kommentarer her på forumet ble avgjørende for meg.

 

Jeg valgte Tokina pga høy kvalitet og at den kan kjøre f/4 på alle brennnvidder. Sigma var nok andrevalget, men ble valgt bort pga at jeg var skeptisk for den varierende kvaliteten. Spesielt med tanke på at jeg kjøpte objektivet i utlandet og ikke vil risikere å måtte krangle med garantier osv.

Jeg er så langt veldig fornøyd med objektivet.

Lenke til kommentar

En ting som forundrer meg med Tokina'en, er at den virker så fordømt robust og godt bygget med tanke på pris. Nå er dette vel et objektiv i Tokina sin PRO-serie, og disse har alltid vært kjent for meget god byggekvalitet som tåler en støyt. Optisk sett har også disse PRO-objektivene stort sett kommet bedre ut enn konkurrentenes tilsvarende objektiver.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...