Gå til innhold

Er det synd å spise kjøtt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Fra naturens side er vi vel bygd for å spise både plantefôr *og* kjøtt, er vi ikke?

8390417[/snapback]

 

Min teori er at vi begynte å spise kjøtt så snart vi fant ut at det kunne stekes\kokes. Vi er jo ikke laget for å spise rått kjøtt, men tilberedt kjøtt derimot.

8390446[/snapback]

Tja ... det går fint å fiske en ørret og spise den "levende", uten å koke den først. Uansett, kjøtt er en naturlig del av menneskets kosthold.

Lenke til kommentar

det beste er gjerne å lese et par bøker om det istedenfor å høre hva kjøtt fansen sier, så får du objektivitet inne i bildet.

 

Det går faktisk ann å spise et måltid uten kjøtt. Akkurat som et måltid uten grønnsaker, eller salat for den slags skyld.

 

Det finnes mange gode grunner til å spise vegetarisk, alikevel så mener jeg selv at det kan være risikofullt.

 

En må ville det selv, ha tid og energi til å sette seg inn i det så det ikke blir noe jalla veggis.

 

Hvis en gjør det på en profesjonell måte så er det å være veggis en ok affære som burde bli respektert.

 

En trenger heller ikke være sunn veggis. Et avslappet forhold og mye proteinrik veggis mat basert på etterligninger, som biff, burger, boller, etc.

En finner det meste.

 

Når det gjelder kjøttspising, vil jeg tro at normalen propper ikke tarmen konstant full med det.

 

Beste er å være halvt veggis og resten filet.

Endret av pizzafordi
Lenke til kommentar

Det finnes forskjellige typer 'vegetarianere'.

Fra wiki:

 

Lacto-ovo-vegetarianere

Lakto kommer av det latinske ordet lac, som betyr melk. Videre betyr ovum egg på latin. I tillegg til alle vegetabiler inneholder altså dette kostholdet meieriprodukter og egg. Noen velger også bort egg eller melkeproduker og får da navnet ovo- eller lakto- vegetarianer.

 

Veganere

Følger man dette kostholdet, unngår man alle matvarer av animalsk opprinnelse (inkludert meieriprodukter, egg og honning).

Tilhengere av «levende mat»-prinsippet

Levende mat betegner at all mat som spises er uoppvarmet. Tilhengerne av dette kostholdet mener at oppvarmet mat mister mye av næringen sin. De er veganere, og spiser alle slags vegetabiler.

 

Frugivorer

Frugivorer er veganere som lar vekstene gjennomleve hele livssyklusen sin. De spiser bare plantenes egen avling, for eksempel frukt, bær, kornprodukter, nøtter og grønnsaksfrukter.

Makrobiotikere

Makrobiotikk betyr stort liv og har sitt utspring i østen. Kostholdet bygger på prinsippene om yin og yang, som henholdsvis er de utvidende og sammentrekkende kreftene i universet. Makrobiotikken har som mål å å oppnå balanse mellom dem gjennom kosten. Tilhengerne av dette kostholdet mener at korn er det mest avbalanserte næringsmidlet, så kosten deres består av 40-50% kokt korn og melprodukter. Videre består den av 10-15% belgfukter, og 5-10% frukt og alger.

Ayurvedikere

Dette kostholdet er ca. 3000 år gammelt, og stammer fra de indiske vedaskriftene. I følge ayurvedikerne fødes man med en viss grunnkonstuksjon; vata, pitta, eller kapha. Man kan også være en kombinasjon av flere grunntyper. Ayurvedikernes definisjon av vataer og pitta`er (forenklet) at de har et raskt stoffskifte, og trenger en solid frokost og mer tillagget mat. Derimot definerer de kapha`er som mennesker som trenger en lett frokost og mer råkost.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Jeg kjenner et par veggiser som mener det er galt å spise kjøtt. Men hvordan kan det argumenteres for dette?

 

Mange mener også at dyr er til for av vi skal bruke og spise dem. Vanskelig å finne argumenter her også.

 

Hva er deres syn i saken?

 

(Her tar jeg ikke noe klart standpunkt, så dere trenger ikke være redd for å bli overkjørt i diskusjonen :) )

8390402[/snapback]

 

Tannsettet til mennesket er designet for å spise kjøtt, i tillegg takler fordøyelsen vår å behandle kjøttet. M.a.o. er vi kjøttetere fra naturens side.

 

Men det er noe som heter etikk, moral og tro hos mennesket også, og noen har andre preferanser (dette tilfellet unngå kjøtt) enn det som egentlig er naturlig (spise kjøtt). Derfor kan jeg akseptere at noen ikke vil spise kjøtt, men da forventer jeg at de ikke presser meg til å bli som dem, at de respekterer mitt valg også.

 

Men jeg syns ikke noe særlig om teite wannabe veggiser:

 

for par år siden grilla vi på Frognerparken. Så fikk vi "besøk" av ei bekjent (stakk innom for å hilse); ei veggis som faktisk spurte oss om vi hadde no kylling/kalkunpølse. Jeg tenkte "wtf? ho er jo veggis". Fikk forklaringa etterpå at ho ville ikke miste fordøyelsesevnen av kjøtt, og derfor spiste ho kylling i ny og ne for å oppretteholde den kjøttfordøyelsen. Jeg mener, hvis ho virkelig tror så veldig på det med å være veggis så ville ho gitt slipp på kjøttfordøyelsen sin uten problemer. Egentlig har jeg mista utrolig mye respekt for veggiser etter den episoden, men på en annen side så har jeg egentlig ikke noe til overs for noen som ikke støtter 100% opp for hva enn det de vil stå for uansett.

Endret av morningstar665
Lenke til kommentar

Haha, den var dårlig, Carnatus.

morningstar665: Skjønner godt at du mister respekten for folk p.g.a slike episoder, men jeg synes vel egentlig at det er personen som fortjener å miste respekt, ikke vegetarianere generelt. Og jeg er helt enig med deg, respekt skal være gjensidig. Desverre må jeg som vegetarianer ofte på en måte forklare meg for kjøttetere, og uten å ha kritisert kjøttetere, får jeg også ofte høre hvor feil det er o.s.v. Og det er like synd at det finnes så mane uvitende vegetarianere/ vegetarianere som mener at de kan være det når det passer dem/vegetarianere som mener de er bedre enn kjøttetere o.l. Er desverre mange av dem også.

Lenke til kommentar

Vegetarianere er noen idioter som av teite grunner velger å ikke spise kjøtt. Jaja, de vet ikke hva de går glipp av.

 

En vegetarianerfamilie i USA hadde en baby som døde av matmangel da familien ikke gav babyen god og naturlig, sunn mat som babyen trengte, men bare proppet den med vegetarprodukter.

Lenke til kommentar
Vegetarianere er noen idioter som av teite grunner velger å ikke spise kjøtt. Jaja, de vet ikke hva de går glipp av.

 

En vegetarianerfamilie i USA hadde en baby som døde av matmangel da familien ikke gav babyen god og naturlig, sunn mat som babyen trengte, men bare proppet den med vegetarprodukter.

9000878[/snapback]

 

Du er utrolig stigmatiserende. Hvis du ikke synes etikk/miljø er holdbare grunner for å ikke spise kjøtt, så prøv å husk på at det finnes vegetarianere som ikke kan spie kjøtt, og som ikke har noe valg for eksempel på grunn av allergi. Jeg går ikke glipp av noe som helst, bare så det er sagt.

 

Og ja, det finnes som jeg skrev tidligere mange uvitende vegetarianere, som den amerikanske familien du henviser til. Men én ting gjelder ikke for alle. Og det finnes forresten mange mennesker som har vokst opp i vegetarianerfamilier som aldri har spist kjøtt, og de har klart seg fint, de. Mange har også hatt minimalt med sykdommer som er vanlige for kjøttspisere.

Lenke til kommentar

Har ikke lest hele tråden, men her står det endel interessant rundt vegetar-kosthold.

 

http://www.westonaprice.org/tour/vegtourindex.html

 

Jeg tror ikke vegetarkosthold er sunt. Jeg tror heller ikke at vegetarianere har færre sykdommer o.l. fordi de ikke spiser kjøtt. Vegetarianere er ofte "helsebevisste" personer som generelt tenker mer på helsa si enn andre, ved at de f.eks rører seg mer, røyker mindre etc.

 

En vanlig proteinkilde vegetarianere bruker er soya, noe som ikke er sunt for mennesker (les mer her og her eks). Om folk velger å være vegetarianere av etiske grunner for så være; men det langt fra er noen optimal diett med tanke på helse.

Lenke til kommentar

firstperson: Hvorvidt det er sunt å være vegetarianer, avhenger av hva denne personen velger å spise. Man kan være en sunn vegetarianer, men man kan også være usunn. Men spiser man maten man bør spise som vegetarianer, er man sunnere enn kjøttspisere. Alle proteinene man får fra kjøtt, kan vi vegetarianere erstatte med mat som er sunnere enn kjøtt, og mat som vi lettere tar opp næringen fra. Som (sunn) vegetarianer, spiser man en god del råkost, og da blir man ofte kvitt vanlige sykdommer som forkjølelse, fedme, forstoppelse og tannråte, som igjen fører til andre sykdommer.

 

Det er også viktig og få i seg varierte typer belgvekster, og da skal det gå greit med litt soya, som reduserer risikoen for kreft. Selv lever jeg ikka kun på soya, jeg spiser og drikker masse forskjellig, og er frisk som en fisk :-)

Lenke til kommentar

Vegetarkosthold sunnere enn et kosthold bygd rundt kjøtt? Mennesker er laget for å spise både kjøtt og planter, og ikke for å være utelukkende planteetere.

 

Vil gjerne vite hva som erstatter kjøtt, og til og med er sunnere enn kjøtt. Og ikke kom med noe om at mettet fett er farlig, og at et kosthold lavt på fett forebygger hjerte- og karsykdommer. Sannheten er at mettet animalsk fett fra kjøtt er livsviktig og sunt, og at lave kolesterolnivåer ikke nødvendigvis er noe å hige etter. Jeg tror et vegetarkosthold blir for fattig på mettet fett og for rikt på omega 6-fettsyrer (fra planteriket), i tillegg til at balansen mellom omega 3 og 6-fettsyrer (og mettede) kan bli forkludret. Les litt på sidene jeg linket til i forrige innlegg, evt også boka The Great Cholesterol Con av Anthony Colpo for å lære om hvorfor mettet fett er sunt, og hvorfor "alle" tror at høyt kolesterol fører til hjerte- og karsykdommer, og ikke minst hvorfor det er helt feil.

 

En annen ting er at mennesker som utelukkende baserer kosten på planteføde ikke får i seg ordentlig A-vitamin, dvs retinol. Ja, man kan få beta-karoten fra planter, men dette er langt fra optimalt, da kroppens omdanning av karoten til retinol er en ueffektiv prosess. Det kreves også fett for at dette skal skje.

 

Soya-, hvete- og mais- og melkeprotein er også ting som faktisk er unaturlige og usunt for mennesker i det lange løp. Mennesker mangler et enzym som bryter ned disse proteinene, noe som i sin tur fører til at de danner et seigt lim som legger seg på duodenum og reduserer absorberingen av livsviktige mineraler og vitaminer. Dette, og mye mer, kan du lese mer om i denne fantastiske artikkelen. Soya forebygger ikke kreft.

 

MEN!!

Jeg sier ikke at et vegetarkosthold nødvendigvis er farlig og veldig usunt; det er sikkert mulig å gjøre det ganske sunt, evt ved bruk av kosttilskudd osv. Og selvsagt er det både sunne og usunne vegetarianere. Jeg ser heller ikke bort fra at man kan leve et (forholdsvis) sunt og lykkelig liv som vegetarianer. Men optimalt med tanke på helse er jeg skeptisk til at det er. Og, å si at det er sunnere enn et kosthold bygd på kjøtt er i mine øyne bare tull. Dette gjelder hovedsakelig vegetarianere som er "helt" vegetarianere, og ikke lakto-ovo-vegetarianere.

Lenke til kommentar

Personlig synes jeg at å spise kjøtt er greit innenfor en viss grense (ikke BARE spise kjøtt). Dyr i naturen spiser også andre dyr. Det er bare måten dyr blir slaktet på jeg er imot. Noen dyr kan bli drept på noen horrible måter som jeg ikke vil ha noe med å gjøre.

Lenke til kommentar

Det er en ting jeg lenge har lurt på ang vegetarianere. Styrer de unna matvarer som sjokolade, syltetøy, gele, vingummi og medisiner? Disse varene inneholder gelatin som for det meste blir fremstilt av knokler og bein fra dyr og fisk. Øl, vin, eddik og eplejuice blir tilsatt gelatin utvunnet fra fiskens svømmeblære i klaringsprosessen. Selvsagt finnes det også alternativer til den animalske gelatinen, men jeg har et inntrykk av at den animalske er vanligst.

Lenke til kommentar

Det som hadde vært tingen var om flere bønder startet økologisk landbruk og at de fikk egne slakterier hvor dyrene fikk dø raskt. Slakteriet måtte også holde en ny standar med ordentlig rengjøring og tilgang på luft og sol intil dødskuddet inntreffer. En kule i hjernen er mye raskerene enn elektrisitet eller gass. Dette er bare en tanke men basert på det at det finnes økologiske gårder med kuer og griser etc.

 

Det fungerer selv om det kanskje ville blitt litt mindre kjøtt til overs helhetlig ville vi hatt nok kjøtt til befolkningen med tanke på at slik systemet virker nå så kaster vi nesten halvparten av maten alikevel. Kapitalistisk industri + dyr er ikke bra slik det er i dag.

 

Det vil si jeg spiser grillpølser fra Gilde og gjærne en biff og noe skinke her og der men jeg skulle gjærne brukt de pengene på økologisk kjøtt i stedet hvis det fantes et alternativ. Jeg hadde også gått med på og gi mer for en pakke med økologiske grillpølser enn for en pakke med den gamle typen.

 

Så jeg håper det vil bli mere aksept for økologisk landbruk etterhvert og at dyra vi dreper, ja jeg sier vi dreper fordi når vi spiser kjøttet fra disse dyra så er vi med på det, kan få et bedre liv intill de skal dø rett og slett fordi det er bra for dyra og bra for oss. Grunnen til at jeg sier det er fordi kvaliteten på økologiske produkter er betydelig høyere. Dyra får da bare naturlig dyrket mat, fri areale og bevege seg på inn og ut av fjøset og det betyr sol og frisk luft og trim som er bra for kjøttet og bra for velværen deres. Noe mer er det ikke og si på det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...