Gå til innhold

Temperaturovervåkning i bil


Anbefalte innlegg

Har lekt endel med tanken på å lage temperaturovervåkning av diverse saker og ting i bilen min. (girkasse, motorolje, kjøleveske, osv)

 

Planen er å montere led display bak en sotet pleksiglassplate (på samme måte som mange stereoanlegg, osv gjør det). På denne måten så vil det se ut som en mørk plate når det ikke er i bruk, og tallene vil dukke opp når dingsen får strøm.

 

I utgangspunktet så kan dette kjøpes som separate instrumenter med sensorer osv, til ca 700-1000 kroner stykket, men å gjøre det på den måten er jo egentlig heller kjedelig, dessuten leveres slikt i et ferdig hus som er forholdsvis stort, og poenget med dette er å få til en litt diskrè installasjon.

 

Det jeg trenger er en IC som leser eller overvåker en standard temperatur sensor (pt100, eller lignende), og som kan drive et LED display (lcd fungerer ikke i denne sammenhengen, da de tross alt ikke lyser opp noe nevneverdig). Dessuten er dette en bil fra åttitallet, passer litt bedre med et oppsett som ser litt "gammeldags" ut.

 

Rroblemet mitt er at jeg har lett i 4-5 timer på nett uten å finne en IC som gjør dette. generelt sett så finner jeg for mye info. Det er endel oppskrifter fra folk som har gjort dette som bruker mikrocontrollere, men jeg kommer ikke unna tanken at denne typen IC må det da være mulig å få tak i? det må da være en temmelig vanlig konstruksjon.

 

Eneste jeg har funnet av denne typen ting på f.ex elfa er utstyr ferdig kapslet i industriklassen.. og da koster jo hver enhet 1200 kroner og oppover.

 

Dette trenger ikke være fantastisk nøyaktig tross alt. Et slingringsmonn på en grad eller to er fullt akseptabelt. Og med tanke på at man i dag får kjøpt digitale termometre for 70-80 kroner rundtomkring, så burde jo elektronikken være sånn høvelig tilgjengelig.

 

Noen her som har noen hint til meg hvor jeg bør lete, eller som har klønet med noe lignende tidligere?

 

-Camarogeddon

Endret av Camarogeddon
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Til dette prosjektet er det nok kun en mikrokontroller som duger. Det kreves da at du kan litt C-programmering, men har du ikke det er det kjapt å lære. Forldelen med mikrokontrolleren er at du kan tilpasse den til det behovet du har.

 

De fleste mikrokontrollere har innebygde analog-til-digital-omformere, evt komparatorer, slik at du kan koble pt100 rett på kontrolleren for å lese verdien. Det finnes også temperatursensorer som er designet for mikrokontrollere, slik som ds18b20.

 

En slik mikrokontroller kan lett styre 7-segment-display, evt et VFD.

 

De mest populære mikrokontrollere er AVR eller PIC. Jeg anbefaler PIC, men mange andre foretrekker AVR. Hvis du ønsker å gå for PIC, kan jeg hjelpe med utviklingsverktøy, brenner og litt hjelp på veien...

Lenke til kommentar

Takker for kjapt svar :)

 

Hvis det er det eneste som klarer jobben, så er det det eneste som klarer jobben..

 

Har hatt noe programmering, men er LANGT i fra dyktig i det... driver på med utdannelse som elektroingeniør, men det er innen kraftelektro, ikke digitalteknikk.

 

det som jeg egentlig lurer mest på med mikrokontrollere er hvordan er programmeringsinterfacen? kjører man dette via en rs232 port, man må jo på et eller annet vis koble denne kontrolleren til en eller annen datamaskin for å få programmert den skulle jeg tro..

 

hmm.. kanskje det lar seg gjøre å lage tre displayer med samme controller... ser ut til at jeg må lære meg litt til dette prosjektet, men det er det jo ingenting i veien med. hadde jo vært bra morro å lage dette selv.

 

Men har som sagt bra liten erfaring med å programmere ic'er... på den andre siden, det er bare en måte å fikse det på.

 

Er for øyeblikket i USA, burde kanskje være enklere å skaffe deler mens man er her...

 

-Camarogeddon

Lenke til kommentar

For å programmere en mikrokontroller trengs en egen brenner, i tillegg trenger du et program for å skrive og kompilere koden i. Enkle versjoner av dette er gratis, mens brenneren koster fra 300 og oppover avhengig av funksjonalitet.

 

C-programmeringen bør du ikke være redd for. Det finnes utallige bøker om emnet, i tillegg til masse info på nett.

 

Det er i grunn ikke noen fordeler med å skaffe noe i usa, med mindre du har tenkt å gjennomføre prosjektet dær. Alt kan skaffes i norge uten problemer.

Lenke til kommentar

de brennerne jeg klarte å finne på elfa kosta visst heller 3000.. er det noen bedre nettbutikker der ute for slikt som jeg burde vite om?

 

greit at slikt kan skaffes i Norge... hadde ikke tenkt å dra i gang med dette før jeg kommer tilbake til gamlelandet til sommeren.

 

-Camarogeddon..

Lenke til kommentar

Brennerene finnes i forskjellige utgaver, med forskjellige priser...

Sjekk Spark Fun for priser og inspirasjon... det er en USAnsk nettside med mye tøft :D

Klikk deg inn på "developement tools" og du finner det du trenger.

 

Det du må bestemme deg for er hvilken mikrokontroller du vil benytte. PIC eller AVR. AVR er hobbyentusiastens favoritt, med mye info på nett. søk etter avr freaks, og du finner et helt nerde-samfunn :D

 

Jeg bruker selv PIC, siden de er så generøse med gratis vareprøver, pluss at det er den vi har fått opplæring med på høgskolen.

 

EDIT:

klarer en krets som er beregnet for lcd å drive et led display?...  litt vanskelig å si, men.

8231902[/snapback]

Tvilsomt... Jeg ville gått for mikrokontroller. Det vil gi en mye enklere krets, som man i tillegg kan tilpasse.

Endret av St Thicket
Lenke til kommentar

Generelt sett så tror jeg vi må starte på litt lavere nivå her..

 

før jeg kan dra i gang med noe sånt, så har jeg spørsmål nede på et litt mere banalt plan..

 

Hvordan programmeres disse? har ic'ene et eget sett pinner som går til den connectoren jeg ser på programmeringsenhetene, eller må man programmere den og så lodde den inn (i så fall kan jeg bare gi faen, for jeg vil aldri få det der til på første forsøk)..

 

Egentlig må jeg vel innrømme at det å prøve å finne ut av dette var sånn ca som å løpe rett inn i en vegg. Hadde tatt det for gitt at det var tilgjengelig ic'er som utførte denne type standardiserte funksjoner (man får jo kjøpt komplette termometre for 50 spenn). er mye man skal lære visst.

Lenke til kommentar

det finnes sikkert ICer, men de som står i termometer o.l. er som regel bare die'en loddet rett på et kretskort (altså den er ikke i en plastikk pakke), hva som står der er derfor litt vanskelig å avgjøre... er fult mulig at det er en liten avr eller pic, men den programmers i så fall i fabrikken engang for alle...

 

Når det gjelder programmering så kan en i alle fall for AVR reprogrammere mange ganger (helt til flashminnet sier stopp). Du kan programmere den i et kit eller programmere den i den ferdige kretsen ved å legge til en kontakt som er koblet til noen bestemte pinner (ofte referert til som ISP, "in system programming" eller noe). Den enkleste programmerings tilkoblingen jeg har sett er 4 motstander koblet til parallell porten på PCen, en litt bedre en bruker en IC, men fremdeles mot parallell porten (STK200 kompatibel).

Lenke til kommentar

Det å bruke paralellporten har jeg vel gammel nok maskin hjemme til å faktisk gjøre ennå.. dette blir det jo ikke gjort så mye med før jeg kommer meg hjem.

 

ser ut til at eneste alternativ er å lære seg programmering ja...... Har funnet endel kits, men de fleste der går maks til 99 grader C.. jeg trenger noe som går litt høyere enn det.

 

man får sette konklusjonen til at jeg må belage eg på å bestille et eller annet høvelig programmeringskit når jeg kommer meg tilbake til norge, og ta det derfra.

 

(tror jeg skal finne fram digitalteknikk boka mi fra første semester også gitt.)

Lenke til kommentar

Godt mulig en mikrokontroller hadde vært en bedre løsning, men med tanke på egne kunnskaper så tror jeg nok jeg velger å starte på det litt mere banale planet. Rett og slett for å slippe flerfoldige måneder med banning før jeg lærer meg et nytt programmeringsspråk.

 

Litt mere leting ga faktisk denne kretsen, som ser ut til å kunne unføre jobben (det er til og med et ferdig eksempel på databladet...), ved å bruke en enkel diode som sensor..

 

da er det vel egentlig bare et spørsmål om å begynne å designe kretskort.

 

Noen her som veit om et "starterkit" som er forholdsvis OK, for å etse selv?

 

Det fungerer vel å få kretsen skrevet ut på Transparent ark, for så å belyse, og etse? begynner å bli mange år siden jeg gjorde dette gitt :)

Lenke til kommentar

St Thicket: Hmmm. takker for link. Hvis jeg tenker riktig (har tross alt ikke laget kortet ennå), så tror jeg nok det blir greiest å bestille kortet... det blir mange høl og endel presisjon som må klaffe for at dette skal funke. blir jo høyst sannsynlig 3 separate displayer og dertil tilhørende div dingser på kortet, og jeg regner med at jeg har såpass mange kryssende baner at jeg kommer til å trenge begge sider for å få det til.

 

gjenstår litt div eksprimentering før man kan bestille... blir nok en ordre på div. komponenter pluss et breadboard fra elfa når man kommer hjem.. må jo teste dette før man setter i produksjon....

 

var jo faktisk ikke så ille dyrt heller.

 

samme firmaet hadde faktisk controlchipen jeg trenger til halve prisen av elfa :)

Endret av Camarogeddon
Lenke til kommentar
jepp, jeg bestiller bare fra futurlec.

så lenge du holder ordren under 200 kr. (ca. 27-28$), så blir det ikke toll heller.

Myyye billigere enn elfa!

eneste er at det kan ta litt lengre tid og få varene (ca. 2-3 uker), men det gjør ikke noe til den prisen!

:)

8245250[/snapback]

Jeg har bestilt bare en gang fra futurlec, og det tok bare 8 dager! Jeg var mektig imponert!

 

Et kretskort derfra vil ta 1 uke å produsere, pluss postgang... så 2 uker ++ bør være forventet leveringstid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...