Gå til innhold

fugle og astro fotografering-Hva bør jeg ha?


Anbefalte innlegg

Jeg har nå tenkt mye på hva jeg liker å fotografere. Da er ting som flyr, og ting som er langt borte noe jeg elsker å knipse. Månen feks, jeg har prøvd mye med mitt 70-200F4 objetiv, med brukbare resultat, men , for å komme nært månen må jeg croppe alt for mye, slik at kvaliteten blir noe laber.

Så da lurer jeg på. Jeg kunne tenkt meg noe 400mm eller 500mm til fuglefoto samt annet som trenger lang tele. Hva er å anbefale?

 

Har et stativ, dette er vel brukbart, men er ikke stabilt nok til å ta bilder av stjerner med litt lang lukkertid,så da lurer jeg på hva jeg kan gjøre for å få det mer stabilt?

 

Og, fjernutløser til Minolta, noen som har noe å annbefale?

Er det noe annet som er et "must have" til denne typen fotografering?

 

Alle tips blir varmt velkomne!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg har nå  tenkt mye på hva jeg liker å fotografere. Da er  ting som flyr, og ting som er langt borte noe jeg elsker å knipse. Månen feks, jeg har prøvd mye med mitt 70-200F4 objetiv, med brukbare resultat, men , for å komme nært månen må jeg croppe alt for mye, slik at kvaliteten blir noe laber.

Så da lurer jeg på. Jeg kunne tenkt meg noe 400mm eller 500mm til fuglefoto samt annet som trenger lang tele. Hva er å anbefale?

 

Har et stativ, dette er vel brukbart, men er ikke stabilt nok til å ta bilder av stjerner med litt lang lukkertid,så da lurer jeg på hva jeg kan gjøre for å få det mer stabilt?

 

Og, fjernutløser til Minolta, noen som har noe å annbefale?

Er det noe annet som er et "must have" til denne typen fotografering?

 

Alle tips blir varmt velkomne!

8062082[/snapback]

 

Fuglebilder har jeg ikke så mye erfaring med. De som ser litt på bildekritikken eller foto.no har vel fått med seg mine spede albatrossforsøk.. Tatt med 70-200 f/4L.

Jeg har også tatt noen bilder av månen, f.ex dette:

post-116083-1172864760_thumb.jpg

Ser at paint.net har føkket med exif'en, men det er tatt med 1/250, f/5.6, 200mm ISO100, og er en "full crop", altså månen er faktisk størrelse. På fullstørrelse bildet, så er det faktisk med noen stjerner også..

 

Når det gjelder stativ for å ta bilder av stjerner så tror jeg du misforstår eller blander begrep. Hvis du skal bruke veldig lang eksponeringstid (over 1 min) så må du ha motorstyring og ekvatorialmontering. Har du ikke det, kan du få greie bilder av hele stjernebilder hvis du bruker vidvinkel, f.ex 28mm og oppmot ett minutt eksponering. Bruker du lengere brennvidde og/eller lengere lukkertid, vil stjernene bli som streker.

Jeg vet ikke hva du legger i "fotogravere stjerner", men hvis du vil ha "nærbilde" av en stjerne, så må du ha et teleskop i størrelsesorden Keck (20.000mm f/2), og da får du bare en antydning av overflaten til Betelgeuse, som er den største stjernen (i diameter, ikke lysstyrke), sett fra jorden..

 

OT: Betelgeuse har en diameter som, hvis den var plassert der vår sol er, ville overflaten vært utenfor jupiters bane.

/OT

 

Hvor bor du? Har dere nordlys? I så fall, og hvis du vil fotografere dette, så lønner det seg å bruke litt vidvinkel, ISO400-800 og 5-30s eksponering.

Som nevnt over, stjerner er "gørr kjedelige", selv i teleskop, men hvis du vil fotografere planeter, tåker og galakser, så bør/må du ha teleskop i størrelsesorden 600mm+ og motorstyrt ekvatorialmontert montering som kompenserer for jordrotasjonen..

Lenke til kommentar

Er vel helst månen jeg vil fotografere da. Så å kalle det jeg kunne tenkt meg astrofotografering blir sikkert litt feil. Men jeg er facinert av solen, månen, planeter og mange andre himmellegemer, derfor kunne jeg tenkt meg å ta bilder av det. Var ute å tok bilder av månen i dag, og med 200mm som lengste brennvidde blir det for lite.

Lenke til kommentar
... Var ute å tok bilder av månen i dag, og med 200mm som lengste brennvidde blir det for lite...

8064070[/snapback]

Du kan jo prøve med 2x extender, da får du 400mm f/8 (hvis du har den omtalte 70-200 f/4).

Som jeg skrev tidligere, mitt månebilde er ISO100 på 1/250 f/5.6, da er det ikke noe i veien for å bruke ISO100 1/125 f/8, evt øke ISO.

 

Utover det, tror jeg du bør ha en 400-500mm. Dersom du klarer eg med f/5.6 eller lyssvakere, så finnes det vel endel grei optikk, både fast og zoom til en overkommelig penge.

Lenke til kommentar

mine erfaringer vedr. fugle og dyr (med canon, men mm kan du vel godt bruge) :

Jeg havde konstateret at jeg aldrig brugte zoom, men altid kørte med max tele. Det sammenholdt med at fastoptik er skarpere gjorde jeg byttede bigmaen med:

 

* Canon 400 mm f/5,6 L. Omkring 10.000 dkr. Den er god og skarp og noget lettere end "bigmaen", hvilket ikke gør mig noget.

* Canon 300 mm F/4 (uden IS): Brugt 3.500 via e-bay. En ældre model jeg købte brugt til dårligt vejr og rådyr i skyggen af sommerskoven. God, skarp og lysstærk.

* Kenko PRO 300 DG 1,4 x converter: Virker lidt plasticagtig, men fungere fint.

 

Til dyr og fugle ville jeg hvis muligt vælge optik med USM eller HSM. Det er betragteligt hurtigere hvilket jeg specielt kunne konstatere ved skift mellem 80-400 og 50-500 HSM.

Lenke til kommentar

Jeg har minolta, så Canon blir uaktuelt :p

 

Noen som vet hvordan Tokina 400mm F5.6 er? Jeg har en som jeg"kjenner" han mener at jeg ville angret viss jeg kjøpte dette objektivet. Da til Fuglefotografering. Men på Dyxum.com sier folk at det er mye for pengene, og at autofokus slett ikke er den verste. Noen andre som har synspunkter på dette objektivet?

 

Autofokus er egentlig ikke noe problem for meg, da nesten ingen av objektivene mine har lynrask og stille autofokus, jeg har lert meg å handtere det, og da er det helt greit på en måte.

Lenke til kommentar

Jeg så det ikke nevnt, men har lest her på forumet at det finnes en tilsvarende regel for fotografering av månen som "sunny 16"-regelen: Når du tar bilder av månen skal du få riktig eksponering om du bruker f/9 og en ISO-verdi tilsvarende lukkertiden (feks. 100 ISO og 1/100s lukker). Og det var vel det eneste nyttige jeg hadde å si om saken.

 

Edit: Ah, jeg tror også jeg har lest at månen beveger seg tilsvarende sin egen diameter over himmelen i løpet av 2 minutter, så lange lukkertider er ikke noe særlig for oss dødelige.

Endret av pederk
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...