Gå til innhold

Fanboyisme satt i et psykologisk perspektiv


Snorre

Anbefalte innlegg

Den forrige tråden om dette emnet ble stengt på grunn av alt for mye off-topic. Derfor oppretter jeg en ny tråd og håper med det at folk denne gang greier å holde seg til emnet. Innlegg som bryter med retningslinjene (off-topic, personangrep ol.) vil slettes. Gjentatte regelbrudd kan medføre advarsler og i noen tilfeller ferie.

 

Snorre :)

 

Under følger Bubba-S sitt åpningsinnlegg fra den forrige tråden.

 

Det er nesten man skulle tatt en master i psykologi ved å studere enkelte X360 tilhengerenes mindreverdigkomplekser når det gjelder PS3.

 

Det er helt innelysende at flere på dette forumet har et instinktivt behov å fremheve sine ervervelser høyest og basere sin selvrespekt på den maskinen de har puttet sine dyrebare penger i.

 

Får å bevare sin selvopphøyde status som eier av det ypperste må de straks slå ned på det som kan true deres posisjon. Det er soleklart at det forholdet de har til sin hardware er selvforsterkende. De verdsettes av at de eier en X360 og siden deres verdi/status på forumet og sikkert blant deres nærmeste venner er prisgitt at alle mener X360 er det ypperste.

 

Nå kommer PS3 på markedet. Mange her på forumet har sett fordelene av denne maskinen etter sitt behov og ønsker å anskaffe den. Siden nesten ingen har denne maskinen og det er mange nye muligheter som vil oppfylles, er det skapt et rom for spenning.

 

Alt som er spennede og nytt prates og disktures om. Det er noe vi alle vet. Og følgelig fylles gamer.no sine konsollforum med prat om PS3. Det snakkes om egenskaper og hva man ønsker den skal brukes til.

 

Blant den lille gruppe med som jeg nevnte ovenfor skapes det en uro. Deres statusgivende maskin er ikke lengre "talk on the town", men tilsidesatt av en ny, flottere og mer e-penis skapende maskin (les:PS3). Fundamentet for deres styrke som innovative og teknoelskere av det største og det beste er på vei å rives under dem. Deres posisjon er truet.

 

Når mennesker blir truet er det to valg som fremstår som de essensielle. "Fight or flee". Noen "flykter" og kjøper den nye maskinen og gjennvinner sin status med å gjøre dette. Nå er det slik at den nye maskinen er dobbelt så dyr fordi den inneholder mer teknikk som nettopp gjør den bedre og mer statusgivende. Siden dette forumet er populært også blant studenter og skoleelever er ikke den finansielle styrke sterk. "flee" blir derfor ikke en mulighet.

 

Da velger man den andre muligheten. Man går til angrep (les: fight). Man leter etter den minste feil eller ulempe man kan finne med den nye maskinen og slår til. Det viktigste blir å vise at den nye maskinen er "mindreverdig" og at den gamle er "den ypperste". Ved å bevare sin X360s status bevarer de samtidig sin egen status og de føler at de kan gå med hevet hode.

 

Man vet også at i krig og kjærlighet er allting tillatt og dette har man sett spille ut i forumene her. Man bruker påstander uten å ha dekning for de, man vrir på ord eller tar ut ut av sin kontekst og bruker det etter sin fortjeneste eller man tretter ut motstanden til man vinner på "walk over" (les: spamer forumet).

 

Resultatet er vel egentlig ikke særlig konstruktivt. Den egentlig underliggende ideen blir tapt. I dette tilfellet gleden over å spille, se film og leke seg med konsollen.

 

Jeg skriver dette innlegget i håp om at folk kan trekke seg litt tilbake og tenke. Det er så utrolig lett å havne i slike stereotypiske psykologiske roller. Og det er så destruktivt og slitsomt med forum fylt opp med dette tiltross for en vag underholdingsverdi.

 

Selv var jeg en ihugga amiga-fan langt tilbake i tid og gjorde alt for å trashe pc-en. Men etter at jeg gikk over fra A500 til A1200 så jeg jo at pc hadde kule spill den også og at de komplementerte hverandre. Jeg trakk meg tilbake og tenkte meg om.... Det kjedelige er jo at Amiga døde ut praktisk, men det er en annen historie.

 

Jeg regner ikke med at enkelte her på forumet får en aha opplevelse og endrer holdning og virkemåte med det første, men tror at dette kan være første innstikk i refleksjon over fanboyisme og kanskje senere føre til dypere forståelse. Når jeg nå har postet dette vil vi nok se eksempler som bekrefter det jeg skriver og på andre siden at vi har veldig kloke og reflekterte mennesker på forumet her i alle aldre.

 

... nei nå er det på tide å spise og ta noen runder DODs wink.gif

 

ps. x360 og ps3 er egentlig bare eksempler. Innlegget kan brukes universielt

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fint at du åpner denne tråden, la oss håpe den klarer seg noen sider før den igjen sklir over på hva som er best av HD-DVD ellr Blu-Ray, tekniske preferanser og andre ting.

 

Når det kommer til fanboyisme og det fenomenet er det flere grener av det. Jeg vil egentlig dele det inn i noen kategorier:

 

Kat1: Dette er løs fanboyisme. Vedkommende har flere konsoller, men innerst inne foretrekker han den ene fremfor den andre. Forsøker å diskutere rundt alle konsollene så godt han kan, men faller til tider over på sitt hovedvalg.

 

kat2: Dette er den som har en konsoll og liker den, men er veldig stille på forumet, og yter bare sine meninger med at han liker den og hvorfor han har den. Diskuterer ikke mye utover dette, men ser heller ikke på andre konsoller med noe nevneverdig øye.

 

kat3: Nærmer oss bristepunktet. Dette er fanboy delen. Diskutering rundt sin konsoll er greit, så lenge diskusjonen er sakelig, eller mer positivt rettet enn negativt. Usakeligheter, løs fakta og direkte negativ kritigg fyrer opp personene i denne kategorien. De diskuterer for sin konsoll, men ratter aldri ned på andre. Klart gjennkjent med at personen har bare den konsollen, men prøver å innbille andre at han eier et helt lager av andre konsoller.

 

kat4: Ekstremist fanboyen. Her finner du fanboyen som sprenger sin egen bestemor i småbiter om hun utaler seg negativt om hans konsoll. All kritikk takes personelig for denne delen. All diskusjon er greit, så lenge det er ingen snev av negative ord mot hans valgte konsoll. Gjennkjennes ofte gjennom trolling, usakelig diskutering, sysing, linking til ublu sider som han stempler som fakta etc. Denne kategorien vil du holde deg unna, og ikke la deg lure inn i diskusjon med, for er du f.eks kat1 fanboy, blir du spist levende og drept av denne kategorien. Om du overlever risikerer du og gå fra kat 1 til kat 3 fanboy status, noe som ikke er bra for verken deg selv eller forumet.

Kat4 fanboyen bruker og slike ord som "mine venner har den" eller "ingen jeg kjenner har kjøpt den" i tro at dette beviser at de andre konsollene selger elendig mens hans egen selger megagodt.

Min mening dog.

 

Selv passer jeg fint inn i kat1 synes jeg. Har min favoritt, Wii, for øyeblikket, men ikke på en slik måte at jeg anser den som perfekt og krangler innbilt for at den er det. Jeg ser klare negative sider med den, som jeg har ytet i andre tråder.

 

Kat4 fanboyismen har for tiden vist seg blant fles PS3 folk, men har sin share av X360 personer og. Har dog ikke merket noe særlig mye av Wii folket i denne kategorien, men den finnes vel den og. Det at X360 og PS3 dukker mye opp for tiden i denne kategorien er fordi det er het tema om hvilken person som har størst e-penis (som er så fint sagt i opprinnelig trådstarters ord).

Lenke til kommentar

Jeg likte innlegget ditt Bear. En fin måte å gradere fanboyen på. Da er man nærmere å kunne definere hva en fanboy er og kanskje utifra det bygge på en fullverdig forståelse av fanboyisme. Om hvorvidt man skal begynne å kategorisere seg selv og andre er vel kanskje litt risky? På studiet mitt ble vi frarådet å begynne å psykoanalysere sidemannen og det er vel noe i det :whistle:

Lenke til kommentar

Må vel drive litt selv psyke på dette forumet. Tar meg den frihet av å poste noe fra en opprinnelige tråden, som jeg selv skrev. Er og min mening på hvordan diskusjonen utarter seg når det er snakk om hva som er best:

 

Person A kommer med innspill mot PS3. Person B forsvarer PS3. Person A motargumenterer. Person C kommer inn med sin syn. Person A er uenig med person C. Person B synes Person C har gode argumenter, og beskylder person A for å være fanboy. Person A beskylder person B og C for å være fanboy. Person D kommer inn med hvor dyr Wii er med 100 spill og Wiimote og nunchuk. Person A ler mens Person B sammenligner mellom PS3 og Wii, med tanke på hva du får. Person C skyter inn med prissammenligning mellom X360 og PS3, men nevner ikke Wii. Person E skyter inn medsammenligningen til person C, men tar med Wii. Person A, B og C skyter samtidig inn med hvor urealistisk dette er siden Wii ikke kan kalles next gen konsoll. Person E forteller hva du får til Wii sammenlignet med de andre. Person A, B og D ler av E mens D skriver 100 sider om hvor fantastisk Blu-Ray er, med fakta hentet fra lugubre sider man ikke kan poste her på forumet siden de linker til porno. Person D stempler dette samtidig som fakta. Her skyter F inn og forteller med like mange sider hvor fantastisk HD-DVD er. Formatkrig bryter ut mellom D og F. C derimot "melder seg ut" av diksusjonenen, men skyter inn igjen etter 10 sider for å fortelle hvor mange Wii og PS3 fanboys det er.

 

Det mest ironiske er vel at den opprinnelige tråden ble stengt nettopp grunnet format krig samt "hva er teknisk best" krig :p

Endret av Bear^
Lenke til kommentar

Hvilken kategori folk her er blir vel opp til dem selv, men jeg vil vel klassifisere deg, mgs, som en liten kat2 skapfanboy. Heller litt mot en konsoll av klare grunner men forsøker av all natur å være i balanse. Men til tider vipper nåla mot 3 i enkelte innlegg, men kommer for ned på 2 igjen.

 

Mens for andre ramler nåla ut av skalaen fra første innlegg.

 

Synd egentlig, at man ikke kan ha en diskusjon rundt de 3 konsollene uten at det ender opp i full fistfight med ølglass og bord flyvende rundtomkring. Vi er vel ikke nok sivilisert her på forumet til å ta for oss slike sarte punkter ennå. Noen års evolusjon til tenker jeg hjelper godt :p

Lenke til kommentar

Liten Kat 2? Joda stemmer kanskje. Tror jeg vandrer litt mellom 1-2 og til tider 3. Forsøker å se på konsollene som likeverdige motstandere og prøver å ikke la meg provosere av usakligheter og andre fanboy utsagn. Men det er av å til veldig vanskelig. Det som provoserer meg mest er når dårlige rykter presenteres som fakta.

Lenke til kommentar

Den største forskjellen er jo fanboys som forsvarer sin konsoll konsekvent versus fanboys som angriper andre konsoller konsekvent.

 

Det første må jo være lov, det andre er unødvendig.

 

Et eksempel er jo Xboys som heller vil poste hvor dårlig Blu-ray er istedenfor å skrive om hvor fortreffelig HD-DVD er.

Lenke til kommentar
Jeg tror nok at vi har en markant Kat4 i hver leir jeg..  ;)  Men ellers et greit ressonement, Bear..  :)

7914437[/snapback]

 

Kat4 fanboyismen har for tiden vist seg blant fles PS3 folk, men har sin share av X360 personer og. Har dog ikke merket noe særlig mye av Wii folket i denne kategorien, men den finnes vel den og.

 

Wii er ikke glemt nei, men er du ikke litt enig i at den største fighten i det siste har vært mellom PS3 og X360 leiren.

 

Wii folket ble jo beleire før jul, med heftige diskusjoner om Wii og hvor bra den kom til å bli, eller hvor floppete den kom til å være. Nå er det andre leirer som står for kampene, så Wii leiren tar seg av de sårete, bygger opp forsvaret og sender scouts ut på terrenget for å se hva som skjer.

 

Så kommer PS3 og vi sitter der og sier "hrmf, hva skal vi nå krangle over? Ah, den flua på veggen ser ut som en PS3 fanflue. Diskuter" :p

Lenke til kommentar

Skjønner ikke problemet ... Er det ikke bare å kjøpe begge :D Har X360 nå og holder fortsatt på det jeg har sagt tidligere, det beste kjøpet akkurat nå er 360... PS3 er ikke ute enda i norge, så hvorfor vente på neste generasjon når du kan få den nå! Argumentet er ikke like slående som det var da jeg kjøpte 360'n min for mange lange måneder siden, men jeg har i hvertfall hatt glede av den og den gode grafikken i mellomtiden.

 

Hvis det kommer mange nok eksklusive spill med høy kvalitet til PS3 så skaffer jeg nok den også.

 

20061117.jpg

 

Tror jeg venter til det verste hypet er over :D

Lenke til kommentar

Jeg syntes også at jeg kan nevne at forumet må ta sin del av skylden når det er så dårlig kategorisert..

Så klart vil det fanboykriger fremdeles forekomme om det var eget forum for hver konsoll, men med et større skille tror jeg færre gidder å bry seg.

Ikke minst, jeg venter spent på kategoriseringen av konsollforumet.

Lenke til kommentar

Fin inndeling, Bear^. Wii eller Nintendo leiren er på noen måter den verste. Ingen blir så kjørt som de som kritiserer Nintendo, uansett hvor konstruktive de prøver å være (satt litt på spissen). Det rare er at de ellers er stille, men så fort det kommer litt kritikk våkner de til live. Til forskjell er de langt mer kontruktive i sine motsvar enn X360 og PS3 leirene. Tror ikke jeg har sett personangrep forekomme heller. En ting jeg la merke til var under en avstemning om hvilken konsoll en var fanboy av, Nintendo vant med god margin hvis jeg husker riktig. Fra din oversikt tror jeg det er en god blanding av kat 2 og3. Hvor noen vipper over til 3 underveis.

 

Tror forumet sin slappe moderering kan ta sin del av skylde for siste måneders tilstand. Når det er opplagt at en tråd bærer rett av sted til HD-DVD\BlueRay og fandens oldemor er det vel bare å stenge den tvert?

 

Når det gjelder posting av kritikk må det vel være lov. Linkes det til et kritisk utsang fra den ene eller andre kjente personen\firmaet og det spørres om det ligger noe i dette, går det vel an å diskutere den aktuelle saken og ikke trekke inn salgstall og HD-DVD, BlueRay, Cell, OMFG?

 

Var litt artig å lese trådene tidligere, men de siste par månedene har det ikke akkurat kommet fram så veldig mye nytt. Synes Gamer bør kjøre en mye hardere linje og stenger tråder som ikke tar opp noe nytt på en skikkelig måte.

Lenke til kommentar
Wii eller Nintendo leiren er på noen måter den verste. Ingen blir så kjørt som de som kritiserer Nintendo, uansett hvor konstruktive de prøver å være (satt litt på spissen).

 

Ikke helt enig der. Ta f.eks bloggen om førsteintrykket av PS3. Den blåste vel i været før man kunne si "mø" 2 ganger.

 

Det som gjør at Wii leiren kan merkes "værsting" er når enkelte leirer bruker usakelig sammenligning, og kritiserer på urealistiske punkter, som f.eks "OMFG, det har jo værre grafikk en N64" når de ser et spill, og deretter kritiserer kraften til Wii. Det provoserer både meg og andre, og denne sammeligningen kom opp med GT Pro, som er en skam av et spill uansett konsoll. Dette provoserer dog og PS3 leiren, som fra å kritisere Wii's grafikk og lo av våre argumenter som "Gi Wii litt tid" til plutselig å si " PS3 er ny, gi den litt tid før dere sier hvilken som har best grafikk". Dobbelmoral ser ut til å florere i enkelte leier, ser det ut til.

 

Wii har og vært et yndet "mobbe grunnlag" i mange diskusjoner, grunnet sin utradisjonelle vinkling. Dette har og vært et het diskusjons tema. Det er dog temmelig ironisk at både X360 leire og PS3 leiren sa "idiotisk å veive rundt i lufta som en idiot med handa. nei tar til takke med gode gamle knapper", men plutselig utpå nyåret snudde flisa og videoer med Sixaxis aktig kontroll til X360 dukket opp på nette, noe som har blitt nevnt her på forumet, samt at PS3 leiren har skrytt ufattelig mange ganger av PS3 Sixaxisen etter at Wiimoten ble en suksess.

 

Så skjønn og at Wii leiren bluser opp av irritasjon enkelte ganger, fordi det har vært mye rar, usakelig og dobbelmoralsk kritikk mot Wii til tider.

 

At det dog finnes svarte får i Wii leiren er klart, slik som det finnes sorte får i andre leirer, ingen er perfekte. Men det ser ut som i denne generasjonen er det stormobbing av grafisk svake konsoller mens det er storkrangling om hvem som har størst E-Penis mellom X360 og PS3. Rare saker egentlig.

 

Tror forumet sin slappe moderering kan ta sin del av skylde for siste måneders tilstand. Når det er opplagt at en tråd bærer rett av sted til HD-DVD\BlueRay og fandens oldemor er det vel bare å stenge den tvert?

 

jeg vil heller rette ros til moderatorene, som har gitt slike tråder i det minste en sjangse til å bli rettet opp, som f.eks denne tråden re-starter, som i forrige tråd forsøkte å rette opp, ta bort off topic og åpne tråden igjen. Dessverre rett etter åpningen gikk det rett på hvor mye RAM de 2 store har i forhold til værandre, så tråden ble stengt. Ros til moderator teamet som har gjort disse forsøkene, og vandret mellom de 3 leirene med skjelvende knær og stille føtter for ikke å tråkke på noens føtter og skape mer oppblussing.

 

Når det gjelder posting av kritikk må det vel være lov. Linkes det til et kritisk utsang fra den ene eller andre kjente personen\firmaet og det spørres om det ligger noe i dette, går det vel an å diskutere den aktuelle saken og ikke trekke inn salgstall og HD-DVD, BlueRay, Cell, OMFG?

 

Man skulle vel tro det skulle være mulig, men der finnes alltid en eller annen som trekker det ned på usakelig nivå. Det er som man hører "min pappa banker din pappa" diskusjonen fra småtroll blusse opp i munnen til voksene menn (eller teens) for det er slike tilstander det blir.

 

Det som dog er sykt er at f.eks Mgs, som har vært aktiv og flink i det siste, kan poste om noe negativt om PS3. Så er noe uenige. Så kommer nr 3 og sier noe totalt off topic om f.eks Blu-Ray, og da har man det gående.

 

Skulle tro at en diskusjon rundt nye konsoller kunne gå uten problemer, men i det siste synes jeg forumet har blitt oversvømmet av krangelvorn tenåringer med hormonforstyrelser og PMS på en gang som har dratt tråden off topic. Jeg kunne nevne noen navn her, men unnlater det.

Lenke til kommentar

Jeg synes generelt sett de morsomste trådene er de som eskalerer i småkrangler og heftige diskusjoner (Les: ikke ikke personangrep og særdeles overdrevenehet), uten at jeg gidder delta i disse selv. Det er riktig som det ble nevnt i første tråden at Xbox fanboys har hatt et mindreverdighetskompleks i forhold til PS, noe som bunner i at sistnevnte var en langt mer populær konsoll blant majoriteten og at den blant annet hadde langt bredere tredjepart spillstøtte. Xbox fanboy som jeg selv er har derfor alltid hatt et lite ønske om at Sony etter hvert skal dabbe av slik at det til syvende og sist er vi som sitter igjen med alle de feteste spillene, og så kan PS folka sitte der med skjegget i postkassen, og til slutt innse at det var den konsollen jeg valgte som var den beste :tease:

 

Det blir litt på samme måte som hvis Newcastle hadde vunnet Premier League. Da skulle jeg elsket å mobbe alle medganssupporterne som holder med United og Chelsea. Er det barnslig? Tja, men fuck it anyways...

Lenke til kommentar

Vel, noe som er dog enormt ironisk er at nå sitter X360 folka og kniver med PS3 folket på grafikken, mens Wii lister seg på sokkelesten i bakgrunnen og skriver kontrakter med store 3dje parts utviklere.

 

Noe annet som er morsom lesing på forumet er når folk begynner å sitere personer i MS/Sony og hva de har sagt. Og så uthever de små brøkdeler slik at det skal se værre ut enn det er.

 

Er så alt for ofte jeg har lest en LANG quote av en MS/Sony utalelse, som har vært dottet med små uthevelser. Jeg har da gjort en liten konklusjon utfra uthevelsene. Men når jeg så leser sitatet uten uthevelsene, blir poenget noe helt annet.

 

Så det er mange morsomme taktikker på gang på forumet :p

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...