Gå til innhold

Nytt enkeltmannsforetak, småtabber ang. mva o.l.


zyph

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg startet i april i fjor et enkeltmannsforetak. Nå er det februar, og tid for selvangivelse. Siden jeg ikke er noen fan av lange innlegg, skal jeg kort liste opp bekymringene mine under:

 

1) I starten sendte jeg ut flere fakturaer med mva, selv om jeg ikke var mva-registrert. Fakturaene ble betalt, men jeg lurer litt på hva som skjer nå - kan jeg overse dette, og late som om beløpet var 25% større enn det egentlig var, eller må pengene betales tilbake på en eller annen måte?

 

2) Foretaket mitt ble startet 1. april. Jeg er enda ikke mva-registrert, selv om omsetningen for lengst har passert 50 000. Hva gjør jeg - er jeg for sent ute til å mva-registrere meg for 2006, eller har jeg frem til 1. april?

 

3) Jeg hadde en liten sommerjobb i fjor, der jeg tok inntekten på frikortet. Hvordan fører jeg opp dette beløpet på selvangivelsen?

 

4) Skal gjeld til lånekassen listes opp som gjeld?

 

Herregud, jeg burde aldri begitt meg utpå noe så omfattende som å opprette et foretak. Selv om jeg har holdt rimelig god orden på inntekter og utgifter, er hodet mitt fortsatt fullt av spørsmålstegn og bekymringer. Bør jeg ta kontakt med en regnskapsfører, snarest?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1. Utfakturerer du med mva, skal selvsagt mva viderebetales til fylkesskattekontoret. Husk også at du får fradrag for inngående mva.

 

2. Send mva-registrering til Brønnøysund. Skjemaet finnes på brreg.no. Du trenger bare å sende inn del 2. På skjemaet fører du opp den datoen for når du passerte mva-grensen. Du vil få beskjed om å sende inn omsetningsoppgaver fra den terminen du passerte denne grensen. Mest sannsynlig får du også renter i straff.

 

3. Den føres som lønnsinntekt på selvangivelsen. Husk at selvangivelse og næringsoppgave er to forskjellige skjemaer.

 

4. Gjeld til lånekassen skal føres opp på din personlige selvangivelse.

Du sender ikke inn selvangivelse på næringen, men næringsoppgave pluss eventuelle tilleggsskjemaer.

 

Og JA, du bør ta kontakt med en regnskapsfører snarest.

I Oslo ligger timeprisen på ca +/- 500 eks mva.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...