Gå til innhold

Avklarer Vistas OEM-regler


Anbefalte innlegg

Selvfølgelig er det ikke greit! Du ville aldri i livet funnet deg i liknende urimelige avtaler i andre bransjer, men kanskje du har blitt indoktrinert til å akseptere det akkurat for software?

 

Hadde du godtatt å kjøpe en bil, men ikke få lov til å låne den bort til noen, og som krever reaktivering den dagen du skal flytte? Evt. betale 2-3 ganger mer for en bil uten slike restriksjoner?

 

Jo tidligere verden åpner øynene for FRI PROGRAMVARE, jo bedre  :thumbup:

7860214[/snapback]

Baserer du det ovenstående på OEM-lisensen? Problemet med din fremstilling er i så tilfelle at OEM-lisenser ikke primært er myntet på selvbyggere som oss, det er tradisjonelt en spesial-lisens med redusert pris for... vel... OEM'er. Kan ikke se at det skal være forbrukerfiendtlig og også tilby denne lisensen for privatpersoner, gitt at det redegjøres på en ryddig måte for hvilke begrensninger som gjelder (noe MS omsider er i ferd med å gjøre).

 

Retail-lisensen virker på meg ganske grei - selv om jeg ikke helt liker at de forbyr installasjon på virtuelle maskiner, ser jeg ikke noen store problemer med den, bortsett fra den hersens prisen.

 

Forøvrig frister Linux stadig sterkere, men en god del av den programvaren jeg bruker daglig finnes simpelthen ikke til den plattformen :(

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Eeeh... Hoeres ut som du ikke helt har fattet hva Bitlocker egentlig brukes til. Hva er du saa redd for egentlig?

7856248[/snapback]

Jeg vet ikke hvorfor du har fått det for deg at jeg er redd for noe som har med dette å gjøre. Kanskje du bare følte at du måtte komme med en krenkning?

 

Bitlocker er en krypteringsteknologi utviklet for bedrifter og personer med sensitiv informasjon paa PC'n. Det her ingenting med DRM og gjoere.

7856248[/snapback]

Begge har det til felles at de baserer seg på TPM modulen, ikke noe mer og ikke noe mindre. Dvs, de baserer seg begge på det som er den mest fundamentale delen i TCG sin grunntanke. Hvis du lurer på hva det egentlig handler om så kan du lese denne. Selv om noen argumenter med at den artikkelen er noen år gammel fra ca 2003. Så var det fortsatt DRM som skapte behovet for TPM-brikken. Og ikke så mye har forandret seg ennå.

 

Tenk deg at du har en bedrift med ansatte som har baerbare PCer fulle av sensitiv informasjon (personnummer, medisin journaler, etc). Det siste du trenger er en PC som blir stjaalet og all informasjon er vid aapen til aa leses. Med Bitlocker er all informasjon stengt for lesing med mindre du har passordet, selv om du flytter harddisken over til en annen PC og installerer den som en ekstra disk. Dette er for aa beskytte sensitiv data.

7856248[/snapback]

Ja, jeg hører det blir sagt. Men det skal jo egentlig være unødvendig å måtte bruke en TPM brikke for å generere en krypteringsnøkkel? Dvs, hvis du vet noe om krypteringsteknologi da, så vet du at dersom du har den nøkkelen som er lagret i TPM så vil du også ha muligheten til å kunne knekke denne krypteringen. Men den jevne tyv ville bli låst ut fra datene ja. - Men det ville han selv om krypteringsnøkkelen var tilfeldig generert også.

 

Ja, dersom du bruker Bitlocker paa din Vista installasjon og glemmer passordet saa har du mistet all informasjon du hadde paa PC'n. Dette er hele poenget med Bitlocker. Paa den annen side saa dersom du er saa jalla i hodet aa installere og bruke Bitlocker uten aa tenke deg om saapass, saa kanskje du fortjener og miste alt du har.

7856248[/snapback]

Var ikke passordet jeg snakket om. Dersom du mister TPM brikken så mister du alt du hadde. Dvs dersom hovedkortet ditt ryker og du må bytte det ut så mister du alle dataene. Og alle som har hatt PC over en viss tid vet at komponenter ryker innimellom. Angående intelligensmangel, så synes jeg vi skal droppe den diskusjonen, eller hva?

 

At du ikke liker Vista og ikke vil bruke det er helt greit, men tenk deg om to ganger og gjoer litt research foer du slakter ting som ikke er ment for den hverdagslige mannen i gata. Du sier du har nok vett til og holde deg unna Bitlocker, men hoeres mer ut som du burde holde deg unna Bitlocker fordi du _ikke_ har nok vett.

7856248[/snapback]

Enda flere krenkelser å komme med? - Hvorfor er ikke bitlocker myntet på den "hverdagslige mannen i gata" som vil beskytte sine sensitive dokumenter? - Det har jeg aldri hørt MS si.

 

Selv venter jeg paa min OEM versjon av Vista, og har tenkt aa bruke Bitlocker dersom min TPM 1.1 brikke stoetter det. Dog jeg er ogsaa smart nok til aa brenne backup av filer jeg vil beholde til CD uten kryptering, i tillfelle det vaerste skulle skje (i hvilket tilfelle det er sannsynligvis tapt Bitlocker eller ikke).

7856248[/snapback]

Ja vel ja, så du er ikke "mannen i gata"? Uansett, la meg bare ønske deg lykke til med TPM-brikken din, bitlocker og "løkka du surrer rundt din egen hals." - Jeg håper faktisk at du unngår problemer med dette. - Jeg har iallefall gjort mitt for å prøve å advare deg. - Så håper jeg du også nå har skjønt at det faktisk ikke er bitlocker jeg er negativ til som teknologi, men TPM-brikken og hva den kan og vil brukes til.
Lenke til kommentar

Er det altså ingen i denne tråden, ikke engang de som faktisk forsvarer Vista Ult. Retail prisen, som har satt et lite spørsmålstegn ved hvordan det kan ha seg at den norske/europeiske prisen ligger på 4500-5000 kr, mens veiledende utsalgspris i USA ligger på ~2500 kr ($400), for det samme produktet!

Det er jo veldig tydelig at M$ melker oss for det vi er verdt :hrm:

 

:hmm:

                  |   USA   |   UK    |  Norge
Ultimate RETAIL:  | 2500 kr | 4550 kr | 5149 kr
Home Prm. RETAIL: | 1500 kr | 2700 kr | 3099 kr

:no::ohmy::mad:

 

Make up your own mind

 

Dette er de veiledende utsalgsprisene fra MS i hvert av landene.

Kilder: Amazon.com, Amazon.co.uk, Aftenposten.no

Lenke til kommentar
Da kjøper man jo bare fra Amazon.com. Burde ikke det gå greit? Eneste "ulempen" er at man får engelsk, men jeg skal nå ha engelsk uansett.

7862740[/snapback]

 

Du er klar over at amazon.com bare tillater salg av sofware hvis du har addresse i USA, ikke sant? Anyway, innlegget mitt handlet IKKE om Amazon, men om veil. utsalgspriser i forskjellige land!

Lenke til kommentar
Da kjøper man jo bare fra Amazon.com. Burde ikke det gå greit? Eneste "ulempen" er at man får engelsk, men jeg skal nå ha engelsk uansett.

7862740[/snapback]

 

Du er klar over at amazon.com bare tillater salg av sofware hvis du har addresse i USA, ikke sant? Anyway, innlegget mitt handlet IKKE om Amazon, men om veil. utsalgspriser i forskjellige land!

7862815[/snapback]

Ja, man må bruke www.jetcarrier.no som fraktfirma dersom man bestiller fra amzon.com.

Ellers kan man også laste ned språkpakker visstnok dersom man har ultimate og av en eller annen grunn skulle øsnke norsk windows.

Endret av Vice
Lenke til kommentar
Ja, man må bruke www.jetcarrier.no som fraktfirma dersom man bestiller fra amzon.com.

Ellers kan man også laste ned språkpakker visstnok dersom man har ultimate og av en eller annen grunn skulle øsnke norsk windows.

7862888[/snapback]

Det er det prinsipielle som er interresant her, og sannheten er at MS på mange måter driter i kunder utenfor USA (og Kanada og Australia).

 

Dette gjelder heller ikke bare priser, men også andre tilbud som f.eks. familielisensiering av Vista, som heller ikke er tilgjengelig her på berget :(

 

Og de har også hatt betasoftware og andre ting som også bare har vært tilgjengelig i USA. Så det er tydelig at filosofien til MS (selv om de har blitt stadig mer multinasjonale) er: USA først, deretter resten av verden :thumbdown:

Lenke til kommentar
Vel, da lærte jeg noe om Amazon.

 

Nok OT: Dette er helt uhørt. Vi skal ikke måtte betale det dobbelte av folka i statene for akkurat samme vare. Litt dyrere er jo greit, det koster jo å sende varene ut i verden, men det får være grenser.

7863008[/snapback]

Det vanligste i internasjonal handel er faktisk at produktene er dyrest i hjemmemarkedet. - Noe som antageligvis kommer av konkurransebetingelsene er guntigst (for produsenten) der. Men slik teori er tydeligvis ikke gyldig for et firma som har globalt monopol.
Lenke til kommentar

Til alle dere drama queens fjortiser i denne tråden:

 

Jeg håper dere har sluttet med å konstruere problemer som i realiteten ikke finnes til dere kommer i jobbalder, ellers vil dere ikke ha råd til å laste ned Linux engang den dagen dere blir sparket ut av huset av mamma. Er ingen som gidder å høre på sånn suttring i jobbsammenheng. Kjøp Retail hvis du kommer til å bytte maskinvare ofte. Du har så lite penger at du heller fortsetter å være pirat sier du? Javel så gjør det da. Jeg har får lite penger til å kjøpe ny bil akkurat nå. Hva gjør jeg? Jo jeg lar vær!

Er da vel ikke MS's ansvar å tenke på alle deres private økonomi er det vel. Det koster det det koster, ferdig med det.

 

Noen synes at 2995 hadde vært en passende pris på Ultimate(akkurat som noen egentlig har noe nytte eller behov av det). Jeg synes en liter Imsdal ikke burde koste mer enn 2 kr men gir f*** i hva noen synes.

 

Jeg kommer til å kjøpe Home Premium Retail siden jeg helt sikkert kommer til å bytte det meste innen en 2 års tidsramme. 2600,- for det, er en helt fair pris. Det jeg derimot syntes begynte å bli dyrt, er Office 2007. Visio 2007 er også dyrt synes jeg. Den koster over 5K og det er i overkant av hva jeg synes et program er verdt, men igjen, det er det det koster, deal with it.

Lenke til kommentar
Er det altså ingen i denne tråden, ikke engang de som faktisk forsvarer Vista Ult. Retail prisen,  som har satt et lite spørsmålstegn ved hvordan det kan ha seg at den norske/europeiske prisen ligger på 4500-5000 kr, mens veiledende utsalgspris i USA ligger på ~2500 kr ($400), for det samme produktet!

Det er jo veldig tydelig at M$ melker oss for det vi er verdt  :hrm:

 

:hmm:

                  |   USA   |   UK    |  Norge
Ultimate RETAIL:  | 2500 kr | 4550 kr | 5149 kr
Home Prm. RETAIL: | 1500 kr | 2700 kr | 3099 kr

:no:  :ohmy:  :mad:

 

Make up your own mind

 

Dette er de veiledende utsalgsprisene fra MS i hvert av landene.

Kilder: Amazon.com, Amazon.co.uk, Aftenposten.no

7862720[/snapback]

Kødder du? Det er jo lønnsnivået som avgjør dette. En gjennomsnittlig familie i USA har jo ikke akkurat 300K i årslønn heller. Det meste er dyrt i Norge og det er merkelig at du ikke har lagt merke til det før.

Lenke til kommentar
Vel, da lærte jeg noe om Amazon.

 

Nok OT: Dette er helt uhørt. Vi skal ikke måtte betale det dobbelte av folka i statene for akkurat samme vare. Litt dyrere er jo greit, det koster jo å sende varene ut i verden, men det får være grenser.

7863008[/snapback]

Den tid Electrokompaniet eksisterte så var det kjempebillig her i landet iforhold til hva det kostet i feks USA. Der kostet det enormt mye og det i et land hvor lønnsnivået er mye lavere.

Lenke til kommentar
Til alle dere drama queens fjortiser i denne tråden:

Så saklig :roll:

Jeg håper dere har sluttet med å konstruere problemer som i realiteten ikke finnes til dere kommer i jobbalder, ellers vil dere ikke ha råd til å laste ned Linux engang den dagen dere blir sparket ut av huset av mamma. Er ingen som gidder å høre på sånn suttring i jobbsammenheng. Kjøp Retail hvis du kommer til å bytte maskinvare ofte. Du har så lite penger at du heller fortsetter å være pirat sier du? Javel så gjør det da. Jeg har får lite penger til å kjøpe ny bil akkurat nå. Hva gjør jeg? Jo jeg lar vær!

Er da vel ikke MS's ansvar å tenke på alle deres private økonomi er det vel. Det koster det det koster, ferdig med det.

Jeg har arbeidet og tjent mine egne penger i ca. 10 år, og har også god erfaring med data i jobbsammenheng, alt fra desktop-PCer til IBM-stormaskiner.

 

Microsofts restriktive lisenser er ikke et konstruert problem.

 

Der hvor andre OS alltid har vært mindre restriktive (UNIX, GNU/Linux...), så har MS alltid tatt kaka, og utviklingen går dessverre i gal retning med stadig flere restriksjoner. Dvs. EULAene til MS har vel alltid vært kjipe, men de tekniske sperrene har blitt verre de senere årene, så der de tidligere baserte seg mer på tillit, er det nå implementert mer sperringer i softwaren.

 

For å ta et eksemple på en (etter din mening) "konstruert" problemstilling - virtualisering:

 

Her fins uante muligheter: GNU/Linux med Xen, Solaris sine containers osv. Men Microsoft og restriktive lisensbetingelser gjør det ikke akkurat attraktivt. Men spiller heller ingen stor rolle, da MS er dårligere egnet på servere uansett.

 

Derimot er det kanskje mer kjipt for hjemmebrukere som går under merkelappen "entusiaster". Mange av disse må kjøre Windows av ulike grunner, og får svi pga lisensbetingelsene.

Endret av Langbein
Lenke til kommentar
Kødder du? Det er jo lønnsnivået som avgjør dette.

7863128[/snapback]

Nettopp.

 

De fleste varer er faktisk - i forhold til folks kjøpekraft - relativt rimelige i Norge. Selv om de altså koster mer i kroner og øre (eller dollar om du vil).

 

At det er betydelige prisforskjeller mellom ulike land for ellers like varer er da ikke noe som er spesielt for Microsoft; det gjelder stort sett alle varer. Alikevel er det sjelden man ser folk sutrer som småbarn fordi f.eks. en BigMac koster over dobbelt så mye i Norge som i USA.

Lenke til kommentar
At det er betydelige prisforskjeller mellom ulike land for ellers like varer er da ikke noe som er spesielt for Microsoft; det gjelder stort sett alle varer. Alikevel er det sjelden man ser folk sutrer som småbarn fordi f.eks. en BigMac koster over dobbelt så mye i Norge som i USA.

7863262[/snapback]

Newsflash for you! Her snakker du om TJENSTER som blir utført i de aktuelle landene, så da er det såklart store forskjeller. Det er billigere å leie håndverkere i India enn i Norge.

 

Når du handler på MacDonalds, kjøper du i stor grad en tjeneste, og norske ansatte på MacDonalds får bedre betalt enn i f.eks USA hvor slike medarbeidere gjerne blir behandlet som dritt, med elendig lønn som ikke er til å leve av og uten rett til fagorganisering osv.

 

Du får riktignok også et fysisk produkt, men de er også i hvertfall delvis lokale. F.eks er hamburgerkjøttet norsk, og derfor dyrere enn i de fleste andre land.

 

 

Når det gjelder Windows, så er det laget i USA, og det er nøyaktig samme produkt som selges over hele kloden. Unntatt om du velger norsk språkdrakt, som jo koster noen kroner ekstra i oversettelse. Derfor kan jeg til nød gå med på at norsk versjon kan koste noen kroner mer, men engelsk burde koste mer eller mindre det samme her i Norge som i USA.

 

Den enorme differensieringen du tydeligvis forsvarer, fungerer rett og slett ikke i dagens globale verden hvor folk lett kan handle fra utenlandske webshops. Eneste som skjer er at kunder blir pissed når de kommer hjem fra Elkjøp etter å ha svidd av 4 lapper på Windass, og finner ut at det koster halve prisen i Statene. Skal man ha flere lisenser for hele familien, er det faen meg billigere å kjøpe en billig tur-retur flybillett til USA og handle der. Det henger da ikke på greip!

Lenke til kommentar
Kødder du? Det er jo lønnsnivået som avgjør dette. En gjennomsnittlig familie i USA har jo ikke akkurat 300K i årslønn heller. Det meste er dyrt i Norge og det er merkelig at du ikke har lagt merke til det før.

7863128[/snapback]

I øyeblikket så er gjennomsnittlig inntekt pr innbygger i norge: $47,800 (Ingen lever visstnok under fattigdomsgrensa) I USA: $43,500 (12% lever under fattigdomsgrensa) kilde: The World Fact Book (CIA) Norge + USA. Justert for fattigdom (vanlige folk) blir det altså: Norge: $47,800 og USA: $49,400. Dvs. at den vanlige (kjøpekraftige) befolkningen i USA tjener mer enn i Norge. I tillegg er prisindeksen langt lavere. Dvs, det er mye billigere å leve der. Altså skulle man følge din logikk så skulle Windows være en god del billigere i Norge fordi den norske befolkningen er mindre kjøpekraftig...

 

Kødder du? Det er jo lønnsnivået som avgjør dette.

7863128[/snapback]

Nettopp.

 

De fleste varer er faktisk - i forhold til folks kjøpekraft - relativt rimelige i Norge. Selv om de altså koster mer i kroner og øre (eller dollar om du vil).

 

At det er betydelige prisforskjeller mellom ulike land for ellers like varer er da ikke noe som er spesielt for Microsoft; det gjelder stort sett alle varer. Alikevel er det sjelden man ser folk sutrer som småbarn fordi f.eks. en BigMac koster over dobbelt så mye i Norge som i USA.

7863262[/snapback]

Tull og tøys. Du ser hvorfor om du leser det jeg skrev som svar på det samme innlegget som du har svart på her. Folk i Norge er faktisk mindre kjøpekraftig enn folk i USA.
Lenke til kommentar
Kødder du? Det er jo lønnsnivået som avgjør dette. En gjennomsnittlig familie i USA har jo ikke akkurat 300K i årslønn heller. Det meste er dyrt i Norge og det er merkelig at du ikke har lagt merke til det før.

7863128[/snapback]

I øyeblikket så er gjennomsnittlig inntekt pr innbygger i norge: $47,800 (Ingen lever visstnok under fattigdomsgrensa) I USA: $43,500 (12% lever under fattigdomsgrensa) kilde: The World Fact Book (CIA) Norge + USA. Justert for fattigdom (vanlige folk) blir det altså: Norge: $47,800 og USA: $49,400. Dvs. at den vanlige (kjøpekraftige) befolkningen i USA tjener mer enn i Norge. I tillegg er prisindeksen langt lavere. Dvs, det er mye billigere å leve der. Altså skulle man følge din logikk så skulle Windows være en god del billigere i Norge fordi den norske befolkningen er mindre kjøpekraftig...

 

De fattige i USA tjener vel neppe absolutt ingenting som de må gjøre for at kjøpekraften skal være så høy for de resterende 88%. (ellers er det litt diffust å ikke regne med de fattigste 12% i USA, men å regne de med i norge)

 

AtW

Lenke til kommentar
De fattige i USA tjener vel neppe absolutt ingenting som de må gjøre for at kjøpekraften skal være så høy for de resterende 88%. (ellers er det litt diffust å ikke regne med de fattigste 12% i USA, men å regne de med i norge)

 

AtW

7864148[/snapback]

For at du skal regnes som fattig kreves det at du lever under fattigdomsgrensa. Dvs, at du har en inntekt som er lavere enn det koster å holde deg i live med mat. Tak over hodet holdes utenfor. - Har du så lav inntekt har du ikke råd til engang å tenke på å kjøpe vista. - Så vi kan trygt regne disse utenfor.

 

Edit: I Norge finnes det ifølge CIA ikke fattige, så nei det vil være riktig å regne med at det er 0% fattige i Norge.

Endret av HavarN
Lenke til kommentar
De fattige i USA tjener vel neppe absolutt ingenting som de må gjøre for at kjøpekraften skal være så høy for de resterende 88%. (ellers er det litt diffust å ikke regne med de fattigste 12% i USA, men å regne de med i norge)

 

AtW

7864148[/snapback]

For at du skal regnes som fattig kreves det at du lever under fattigdomsgrensa. Dvs, at du har en inntekt som er lavere enn det koster å holde deg i live med mat. Tak over hodet holdes utenfor. - Har du så lav inntekt har du ikke råd til engang å tenke på å kjøpe vista. - Så vi kan trygt regne disse utenfor.

 

Edit: I Norge finnes det ifølge CIA ikke fattige, så nei det vil være riktig å regne med at det er 0% fattige i Norge.

7864189[/snapback]

 

De fattigste i norge har heller ikke råd til kjøpe VIsta i praksis, selv om de ikke regnes som under fattigdomsgrensa. Og som sagt, folk under fattigdomsgrensa har ikke 0 dollar i kjøpekraft, 12% av USAs befolkning har ikke 0 i kjøpekraft.

 

AtW

Lenke til kommentar
De fattigste i norge har heller ikke råd til  kjøpe VIsta i praksis, selv om de ikke regnes som under fattigdomsgrensa. Og som sagt, folk under fattigdomsgrensa har ikke 0 dollar i kjøpekraft, 12% av USAs befolkning har ikke 0 i kjøpekraft.

 

AtW

7864216[/snapback]

Nei, du har rett, de har faktisk negativ kjøpekraft. Kjøpekraft er Inntekt over fattigdomsgrensa.

 

Dvs: Reell inntekt - det du trenger for å holde deg i live.

 

=> Hvis du har lavere inntekt enn det du trenger for å kjøpe det aller mest nødvendigste så har du negativ kjøpekraft.

 

I følge CIA og vår egen regjering så finnes ikke personer med negativ kjøpekraft i Norge. - Kanskje alle ikke har råd til å kjøpe vista, windows eller pc idet hele tatt. Men de som har råd til å kjøpe pc, men ikke vista kan uansett velge et gratis alternativ. - Uansett om de bor i Norge eller USA.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...