Gå til innhold

En haug av spørsmål ang dSLR.


Anbefalte innlegg

Hei alle sammen! :)

 

Jeg har en haug med spørsmål rettet (for det meste) mot emnet digitale speilrefleks, ekstrautstyr til dSLR osv. osv.

 

 

Først litt om meg;

 

Jeg er en gutt på 13 år og er relativt ny innen fotografering. Ble bitt av basillen i sommer, og i høst kjøpte jeg meg et eget kamera.

Valgte meg et billigkamera i form av et Nikon CoolPix L4, for å se om denne interressen i det hele tatt kom til å vare.

Jo da, det er jo et greit nok kamera, men de store mulighetene finnes jo ikke, med kun forhåndsinnstilte moduser.

 

Og ja, interressen har fortsatt. ;)

 

 

 

BRUK:

 

Dersom jeg skaffer meg et dSLR skal dette for det meste brukes til å forevige følgende:

 

- Landskap

- Gjerne månebilder (hva trengs her?)

- Helt sikkert litt makro

- Kanskje litt sport

- Så klart også mye ferie og familiebilder. ;)

 

Skal nok også redigere en del, og det er derfor ikke et minus med mange mPix :dribble:

 

Min absolutte pristopp er på 10.000 kr, helst inkludert det meste jeg trenger i en god stund fremover. Gjerne noe billigere også. ;)

 

 

Del 1: Hva trenger jeg?

 

 

Hva trenger jeg av utstyr? Fint med en komplett liste inndelt i to deler; det helt nødvendige, og det som ikke er helt nødvendig men veldig kjekt å ha. ;)

 

 

 

 

Del 2: Aktuelle kameraer:

 

Jeg har sett på en del kameraer, bl.a. disse:

 

 

-Canon EOS 400D

-Nikon D80 (mest sannsynlig litt for dyr)

-Nikon D70s

 

 

 

Del 3: Diverse spørsmål.

 

Har også en del spørsmål ang. dSLR osv. osv. Når disse er besvart så jeg har skjønt det vil jeg fjerne spørsmålene fra listen. ;)

 

 

 

1) Hva står s'en for på Nikon D70s? ^_^

 

2) Kan jeg klare meg med et kitobjektiv? Hvor stor zoom/brennvidde trenger jeg/bør jeg ha? 18-55mm? 18-70mm? Eller noe ordentlig zoom-greier? ^^

 

3) Hva er tele? Et superzoomobjektiv?

 

4) Hva betyr bokstavene først i "navnet" på et objektiv? F.eks. EF, AF-S, osv :ermm::blush:

 

5) Dersom jeg har utstyr for intil 10.000 kroner, ca. hvor mye vil dette koste i året i forsikring? :hmm:

 

6) Bør jeg gå for en kit eller kjøpe kamerahus og objektiv(-er) hver for seg?

 

7) På mitt CoolPix L4 står det 6.3mm-18.9mm. Dersom jeg skaffer f.eks. et objektiv som er 18-55mm, vil da den største zoomen bli det samme som "uten zoom" på L4'en?

 

 

 

 

Legger til flere spørsmål etter hvert :cool:

Endret av jammi
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan starte med at læse akams anbefalinger af kamera til under 10.000 kr.

 

D70 (incl. s) og 350D er udgåede modeller - dem skal du ikke regne med at købe fra nyt ret længe.

 

Din L4 har omregnet 38-114 mm. Et spejlrefleks med kitoptik 18-55mm skal ganges med 1,6 for canons vedkommende og 1,5 for nikon (pga. cropfaktoren der skyldes mm opgives i forhold til negativstørrelse, men sensorene er mindre). Det betyder du vil få lidt mere hvidvinkel omkring 28 mm, men lidt mindre tele.

 

Du kan læse mine erfaringer her http://www.naturphoto.dk/Fototips.htm

Lenke til kommentar

hadde jeg vært deg ville jeg gått for d70s da du da i tillegg til å få kameraet med kitobjektivet kan få et objektiv til dersom du bruker 10000.... forskjellene på d70 og d70s er vel minimale såvidt jeg har forstådt, men det er visst noen forbedringer på d70s...i forhold til d70... Og dersom du kjøper d70s med kit for all del velg 18-70 det sies at 18-55 ikke er et så godt objektiv...og 18-70'n har fått mye skryt....

 

Ps: du kan også gå for canon sitt 400d da dette har fått mye skryt men dette har jeg ingen erfaring med:P og jeg har vel forkjærlighet for Nikon:P

Endret av lasse91
Lenke til kommentar
Du kan starte med at læse akams anbefalinger af kamera til under 10.000 kr.

 

D70 (incl. s) og 350D er udgåede modeller - dem skal du ikke regne med at købe fra nyt ret længe.

 

Din L4 har omregnet 38-114 mm. Et spejlrefleks med kitoptik 18-55mm skal ganges med 1,6 for canons vedkommende og 1,5 for nikon (pga. cropfaktoren der skyldes mm opgives i forhold til negativstørrelse, men sensorene er mindre). Det betyder du vil få lidt mere hvidvinkel omkring 28 mm, men lidt mindre tele.

 

Du kan læse mine erfaringer her http://www.naturphoto.dk/Fototips.htm

7720870[/snapback]

 

Aha.. visste ikke at D70s var utgående :O Hva heter neste versjon? Må jeg da opp til D80?

 

Takk for raske svar. ;)

Lenke til kommentar

KAMERAHUS: Nikon D80 er det beste alternativet( og det dyreste). Canon 400D er "mest for pengene" huset. Brukt 350D eller D70s( kan kjøpes for rundt 3500-4000kroner) er de mest aktuelle med tanke på budsjettet.

 

OPTIKK: Kitlinsa er bra til landskap og familie/feriebilder. Ikke all verdens kvalitet, men meget undervurderte. Du vil fange øyeblikk helt greit med kitlinsa( Nikon sin 18-70 linse skal visstnok være bedre enn Canon sin 18-55 linse. Har Canon selv, og den tiden jeg brukte kitlinsa, fungerte den helt greit). En 50 f/1,8 linse er noe enhver hobbyfotograf bør ha i bagen. Til makro, sport og astrofotografi bør du ut med en del penger( 85 f/1,8 er bra for månebilder og sport. En 100 eller 180 mm makrolinse er å foretrekke til makrofotografering). Vurder hva som er viktigst, og kjøp det først. Til sportfotografering bør linsa ha USM/HSM/SilentWave for rask autofokus med mulighet for manuell styring.

 

NØDVENDIG TILBEHØR: For landskap, makro og månefotografering MÅ du ha et stødig stativ( ikke billige Velbon stativ fra MPX). F.eks. Manfrotto 055MF3( carbonfiber) eller 055PROB( aluminium) er bra stativ til fornuftig pris. Kulehode må du også ha( f.eks. Benro KS-1 eller KS-0 er bra hoder til en fornuftig pris).

Bilderedigeringsprogram og RAW konverter( selv bruker jeg DxO optics pro som RAW konverter og for å rette på optiske svakheter i linsene, og PS for redigering a bilder, men et program som PS Elements kan gjøre både RAW konverteringen og redigeringen uten at det koster skjorta...)

 

KJEKT Å HA TILBEHØR: For landskap, Cokin P filtersystem, med polafilter, Graduerte ND filtre og adapter til hver filterstørrelse på linsene( EF 18-555 fra Canon har 58mm filterdiameter, f.eks.). Fjernkontroll, for å slippe å trykke på utløseren på kameraet, noe som kan skape vibrasjoner, og dermed uskarpe bilder. Blitz( gjerne en Lumniquest pocketbouncer til blitzen). Solblender til alle linsene. UV/skylight filter til alle linsene.

 

 

MÅ HA FØR DU KJØPER NOE SOM HELST: God bok som omhandler fotografi, teknikker, terminologi, utstyr, osv... Les boka og finn ut hva du trenger av utsyr. :thumbup:

Lenke til kommentar

1: D70S er en oppgradering av D70. Det meste kan oppgraderes med ny firmware fra Nikon. Det eneste jeg husker som er fysisk forskjell er 1,8 tommers skjerm på D70 mot 2 på D70S. Den innebygde blitzen på D70 dekker fra 20 mm objektiv, mens på D70S dekker den fra 18 mm. Begge disse er fortsatt et meget bra kamera, men gått ut av produksjon nå og erstattet av D80.

 

2: Jeg synes det er best å starte med et kit-objektiv å se etterhvert hva du savner. Savner du bedre lysstyrke, mer vidvinkel eller mer tele? Av kit-objektivene er det nok ingen som kan måle seg med Nikon 18-70mm som leveres med D70S og D80.

 

3: Vidvinkel, normal og tele går på antall mm i brennvidde. Regn med at alt over 50 mm er tele. Mange blander dette med zoom, men zoom betyr bare at du kan forandre brennvidde på et objektiv.

 

4: Alle produsenter har sitt helt spesielle "SMS" språk som er mer forvirrende enn forklarende. Alt betyr noe, men det finnes utrolig mange forkortelser.

 

5: Aner ikke da jeg har innbo og reiseforsikring som dekker dette hjemme og på reise.

 

6: Fordelen med å kjøpe kit er gjerne at det blir til dels mye billigere enn å kjøpe det hver for seg, men det er nok bare Nikon sin 18-70 mm jeg personlig ville kjøpt.

 

7: Aner ikke. :blush:

 

Så; D70S brukt er et godt alternativ. Av det jeg synes du må ha er ekstra minnekort og ekstra batteri. Utrolig surt å gå tom for batteri etter 2 bilder i dyreparken. Been there, done that. Dette blir fort rundt 1.000,- ekstra. En liten veske til kamera med småting er også kjekt. Dette er det jeg mener du må ha. Nytt dersom du får tak i dette blir rundt 8.000,- Brukt rundt 5.000,-

 

Ønskeliste for meg ville vært et makroobjektiv til rundt 4.000,- et fastobjektiv med bedre lysstyrke, 1.000,- - 3.000,- en blitz til 2.000,- et stativ til 2.000,- og gjerne en vidvinkelzoom. Tele koster mye penger dersom du skal ha noe som gir bra bilder.

Endret av dhjerp
Lenke til kommentar

Takker for alle svar hittil folkens. ;)

 

Men jeg har to spørsmål til da jeg nemlig har funnet noe av min fars nedstøvede aSLR-utstyr i kjelleren.

 

 

Det er snakk om to linser/objektiver her, og jeg lurer på om disse er kompatible med EOS 400d. ;)

 

 

Det er et objektiv fra en Canon kit-pakke, EOS 300, og et Tokina-objektiv.

 

Si gjerne litt om objektivene dere som kan dette med tall osv osv ^^ :D

 

Det er følgende objektiver:

 

-Canon zoom-lens EF 28-90mm f/4-5.6

 

-Tokina TELE-auto 1:2.8 f=135 mm (står det "inne i" linsen/objektivet.

 

 

 

Høres dette bra og kompatibelt ut med EOS 400d? Har ikke Canon-linsen her nå, kun esken.

 

 

Takk for svar! :D

Endret av jammi
Lenke til kommentar

men så ligger jo d70s kitet til 6499 på japanphoto og da får du det helt nyttt..... med mindre du får et ganske så nytt hus+kit obj på foto.no til under 5000 ville jeg heller gått for japanphoto:P

 

om disse objektivene du snakker om vil passe til et 400d vet jeg ikke... jeg tror de vil passe det er i hvertfall slik med nikon at eldre for det meste passer... men om du får autofouks på de da tror jeg neppe..

Endret av lasse91
Lenke til kommentar

canon EF/Ef-S optik har fokus motor i optikken, og derved autofokus - hvis de passer. Canons ældre montage hedder FD og passer ikke med Eos cameraer uanset om de er digitale eller analog.

 

Nikon optik har ikke motor, men er afhængig af at der er i huset hvilket D40 ikke har (så vidt jeg har forstået)

Endret av Kigulu
Lenke til kommentar

Jeg syns du bør satse på D50 eller D40. Kjøp så noen obj. som dekker dine bruksområder. Om du er heldig og finner alt brukt i god stand kan du få et macro, landskap og normal obj. (Nikon 50mm f/1.8?) til under 10.000

 

Så jobber du en god stund med "dårlig"/mindre god kvalitet, til du har lært deg mye mer om fotografering. Så når pengene komme på konto kan du oppgradere.

 

Ingen vits i å bruke masse spenn uten å lært seg om foto først.

 

Marius

Lenke til kommentar

Jeg syns du bør satse på D50 eller D40. Kjøp så noen obj. som dekker dine bruksområder. Om du er heldig og finner alt brukt i god stand kan du få et macro, landskap og normal obj. (Nikon 50mm f/1.8?) til under 10.000

 

Så jobber du en god stund med "dårlig"/mindre god kvalitet, til du har lært deg mye mer om fotografering. Så når pengene komme på konto kan du oppgradere.

 

Ingen vits i å bruke masse spenn uten å lært seg om foto først.

 

Marius

Lenke til kommentar

http://www.finn.no/finn/bap/object?finnkod...&pos=14&tot=247

 

"Har for salg et helt nytt Canon Eos350DKIT. Kamera ligger helt nytt i org. embalasje og det medfølger kvittering/garanti...Pris 3.000,- "

 

Jeg kjenner ikke fyren og dette er ikke en reklame. Men gitt din situasjon (som ikke er så ulik min for 6mnd siden utenom at jeg er dobbelt så gammel som deg) så virker dette som et veldig godt kjøp. Siden du da kjøper så billig hus får du plass på budsjettet for et par objektiver som vil gi deg mulighet til veldig bra bilder.

 

For pengene du får til overs kan du f.eks kjøpe :

Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF) for Canon som er en lyssterk og god normal-zoom i følge brukere

 

Canon EF 85mm f/1.8 USM for lyssterk portrett og moderat tele.

 

Og fremdeles holde deg under budsjett på 10.000,-

 

 

:-)

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
http://www.finn.no/finn/bap/object?finnkod...&pos=14&tot=247

 

"Har for salg et helt nytt Canon Eos350DKIT. Kamera ligger helt nytt i org. embalasje og det medfølger kvittering/garanti...Pris 3.000,- "

[..]

 

For pengene du får til overs kan du f.eks kjøpe :

Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF) for Canon som er en lyssterk og god normal-zoom i følge brukere

 

Kjøper han 350D kit (med kitlinse!) så er det bare tøys å anbefale han å bytte ut denne kitlinsa i første sving. Det er mye annen mer fornuftig optikk man kan bruke de første 3-4000 optikkkronene på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...