Gå til innhold

Spenst - Forskjellige typer hoppeteknikk


Anbefalte innlegg

Hei. Jeg driver med en del spensttrening og lurer på om noen

kan svare meg på hva som er den fysiologiske forskjellen på de følgende treningsmetoder og hvorfor man hopper høyere med svikt og bruk av armer.

 

1.Fra stående uten svikt og bøy i knærne

2.Fra huksittende hendene plassert på hoftene

3.Fra stående med svikt uten bruk av armene

4.Fra stående med svikt og bruk av armene

 

Setter stor pris på en tilbakemelding. :)

 

Hilsen Svein.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ville naa valgt aa kalle det mekaniske forskjeller, men det spiller forsaavidt liten rolle. Hvor suksessfull teknikken du bruker er, bunner ut i hvor mye kraft du klarer aa generere og sette i bevegelse. I foelge Newtons tredje lov, er det for hver kraft som virker paa et legme, en like stor og motsatt rettet kraft som virker fra legmet.

 

Skal proeve aa forklare litt naermere med eksemplene du gav.

 

1. Fra stående uten svikt og bøy i knærne

Her tar du kun ibruk legg og ankel/fot/taer. Arbeidsveien er meget kort, og kraften som utrettes er veldig liten i forhold til massen som skal loeftes.

 

2. Fra huksittende hendene plassert på hoftene

Her har du en lengre arbeidsvei for muskulaturen, i tillegg til at du ogsaa involverer laar/kne.

 

3. Fra stående med svikt uten bruk av armene

Samme som overstaaende, men her utnytter du 'strikkeffekten' muskulaturen din opplever naar du gaar direkte fra eksentrisk til konsentrisk arbeide. Veldig vanskelig aa forklare grundigere uten aa tegne, fortelle og vifte med armene.

 

4. Fra stående med svikt og bruk av armene

Samme som 3. punkt, pluss armsving. Ved aa foerst holde armene lavt, for deretter aa svinge de opp over hodet under selve hoppet, hjelper du til med aa flytte en del av massen raskt oppover. Du kan tenke paa det som at naar du har kroepet sammen og akkurat skal til aa skyve ifra, saa har du et veldig lavt tyngdepunkt og hele massen (kroppen) er godt samlet. Naar du da begynner skyvet, og kaster armene oppover, hjelper du til med aa skyve ifra underlaget samtidig som at arbeidet for muskulaturen i beina blir lettere og du oppnaar derfor et litt hoeyere hopp.

 

Som en tommelfinger-regel kan du si at jo fler ledd som er involvert i en bevegelse, og derfor jo lengre den samlede arbeidsveien for muskulaturen er, desto mer kraft vil bevegelsen utrette. Dette kan selvsagt vaere litt paa trynet i en del tilfeller, og det er for eksempel liten vits i aa flekse lillefingeren under et vertikalt hopp, men generelt sett stemmer det ganske bra :-)

 

En annen ting som er viktig naar det kommer til spenst, er at alle bevegelser maa vaere veldig raske/eksplosive. Dette kan vaere lurt aa ha i bakhodet hvis man f.eks. trener med vekter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...