Gå til innhold

Hvordan fotografere godt i mørket?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For og ta bilder av mennesker og ting som beveger seg i tussmørket kun sporadisk opplyst av gatelys etc. så kommer du ikke utenom blitsbruk. for å få kornfrie og riktig eksponerte bilder.

 

Har du et kamera som er bra på høye ISO verdier kan du lett bruke opp mot ISO 6400. Men selv med så høy ISO må du nok ha et objektiv som slipper inn mye lys. Fast optikk er derfor veien og gå, og her kommer det helt ann på hva du har råd til.

 

Så hvis man ser bort fra pris, så kommer du langt med følgende kombo. Grunnen til at jeg nevner Canon er fordi det er det jeg kjenner):

 

- Canon 5D MK III/1Dx (grunnet meget gode egenskaper på høy ISO)

- Fast objektiv med best mulig lysstyrke. Gjerne Canon 50mm f/1.2L (eller evt. den brennvidden du ønsker)

 

Alternativt kan du gå for Canon 5D MK II og feks. en 50mm f/1.8 til en brøkdel av prisen, men når lukkertid i tussmørket er det essensielle, så nevner jeg det som gir best resultat uavhengig av pris.

 

Hvis det blir for mørkt for en slik kombo som nevnt over slik at lukkertiden blir for lang og eller at bildene bli for kornete, er eneste løsningen og bruke ekstern blits. Dog synes jeg ekstern blitsbruk om natten er en uting når man tar bilder ting og hendelser. Man lyser opp feks. en hel gågate og ALLE ser at du tar bilder. Dette tiltrekker seg oppmerksomhet og det er ikke alltid heldig. vertfall ikke hvis du nettopp har tatt bilde av en som har knust ett vindu eller lignende. Da kan du fort stå igjen med svarteper for å si det sån :)

 

Men er gaten normalt godt opplyst, så bør du kunne bruke komboen jeg nevnte over hvis du fyrer opp ISO til smertepunktet. Litt støy kan ofte kle slike bilder.

 

Men kast en billig normalzoom med middels/dårlig lysstyrke. Den er nermest ubrukelig til bildetagning i tussmørket. Dette ved siden av et kamera som ikke takler ISO over 1600 vil ikke gi deg mange flotte bilder i mørket.

 

Jeg snakker da her om bilder som blir tatt håndholdt. Skal du bruke stativ og ta bilder av statiske ting som feks. en vannfontene eller en gågate full av søppel etc. så kan du nesten bruke hvilket kamera du vil.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...