Gå til innhold

Hvorfor er gode kameraer større?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hei!

 

Har nettopp kjøpt meg et Canon PowerShot S70.

Hva er grunnen til at dette kameraet er større enn f.eks ixus og exilim kameraene?

Er det noe som tar større plass inni, eller er det bare en gimmick?

6061204[/snapback]

Eletronikk tar noe plass, optikk tar mye plass, og god ergonomi avhenger av en viss plass. :)

Lenke til kommentar

Jeg har forstått det sånn:

 

God bildekvalitet er avhengig av en viss størrelse på sensoren. 7 Mpix gir bedre kantskarphet og mindre støy når de kommer fra en 1" sensor enn når de kommer fra en 1/2.5" sensor.

 

Og siden F-tallet til blenderen er et mål på forholdet mellom størrelsen på blenderen og størrelsen på sensoren (eller filmstørrelsen i analoge kameraer) så krever en større sensor større optikk. Da følger også større behov for rom inni kameraet.

 

Eller? :hmm:

Lenke til kommentar

Blenderåpningen ("f-tallet") er en funksjon av objektivets brennvidde (som er "focal lenght" på engelsk - derav "f") og diameteren på blenderåpningen. Sensorstørrelsen har ingenting å si i akkurat denne sammenheng. Kantskarphet har ingenting med bildebrikken å gjøre, men det er lettere å oppnå god kantskarphet med liten brikke, om man er villig til å ofre vidvinkel.

 

Nå er det vel heller ingen kompaktkamera med 1" sensor. Det står stort sett mellom 1/1.8" ("stor") og 1/2.5" ("liten"). Begge er bittesmå i forhold til sensorene i en speilrefleks. Brennviddene (f) ligger stort sett på mellom 5.9mm og opp mot i overkant av 7mm.

 

Både Powershot S70 og en god del av Exilim-kameraene har brikke på 1/1.8". Brikkestørrelsen forklarer altså ikke forskjellen.

 

De viktigste faktorene er - tror jeg - at kvalitetsoptikk og mer solid konstruksjon tar en del plass, samt at ergonomien er betydelig bedre når kameraet er større. Komponenter som plasseres lenger fra hverandre vil også forstyrre hverandre mindre - dette har bla. betydning for støy, dersom varme komponenter kan plasseres lenger unna bildebrikken.

Kanskje har også en S70 en kraftigere blitz, som tar større plass?

Endret av Anew
Lenke til kommentar
Blenderåpningen ("f-tallet") er en funksjon av objektivets brennvidde (som er "focal lenght" på engelsk - derav "f") og diameteren på blenderåpningen. Sensorstørrelsen har ingenting å si i akkurat denne sammenheng.

6063936[/snapback]

Du glemmer at for aa faa samme effektive brennvidde saa maa brennvides oekes proporsjonelt med brikkestoerrelsen. Da maa ogsaa faktisk blenderaapning (i millimeter, ikke i f/brennvidde) oekes. :)

Lenke til kommentar
Du glemmer at for aa faa samme effektive brennvidde saa maa brennvides oekes  proporsjonelt med brikkestoerrelsen. Da maa ogsaa faktisk blenderaapning (i millimeter, ikke i f/brennvidde) oekes. :)

 

Nei, det har jeg ikke glemt, og jeg skjønner ikke hva i innlegget mitt som får deg til å tro det. Posteren jeg svarte trodde at "F-tallet" hadde sammenheng med sensorstørrelsen:

 

Og siden F-tallet til blenderen er et mål på forholdet mellom størrelsen på blenderen og størrelsen på sensoren

 

"F-tallet" sier ingenting om forholdet mellom størrelsen på blenderen og størrelsen på sensoren. "F-tallet" sier noe om forholdet mellom største blenderåpning og objektivets brennvidde.

 

Edit: Det følgende skrev jeg før jeg skjønte hva Hr. Brun egentlig mente, men jeg lar det stå... Kanskje noen andre har interesse av det...

 

Et Ricoh digital GR 5.9mm f/2.4 kompaktkameraobjektiv er et objektiv på lik linje med en Nikkor 50mm f/1.4. Det er akkurat den samme fysikken som gjelder. Se feks: http://www.dpreview.com/learn/?/key=aperture

 

Største diameter på blenderåpningen på Ricohen er dermed 5.9mm/2.4 (altså litt under 2.5mm), mens største åpning på Nikkoren er 50mm/1.4 (35.7mm)

 

For å ta en litt mer direkte sammenligning. Richoens 5.9mm gir samme utsnitt som 28mm på et full-frame (FF) kamera. På en D70 er den brennvidden som gir det samme utsnittet 18.5mm. Et 18.5mm/2.4 objektiv vil da ha en diameter på blenderåpningen på 7.7mm ved største blender. Full-frame 28mm f/2.4 vil ha en største blenderåpning på ca. 11.7mm.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...