Gå til innhold

Akam.no: Ordforklaringer i ordbok - forslagsfunksjon?


Anbefalte innlegg

Synes det burde være en funksjon for å foreslå nye ord til ordlisten.

 

Søkte på ordet "bokeh", som etter hva jeg skjønner har noe med uskarpe bakgrunner å gjøre, men uten at jeg har funnet noen presis forklaring på ordet.

Endret av Sarge
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Uten at jeg har mulighet til å gjøre noe fra eller til kan jeg i det minste hjelpe å definere hva bokeh er.

 

Dette er et begrep for å beskrive objektivets kvaliteter ved gjengivelse av områder som er ute av fokus. Det har ikke noe å gjøre med hvor mye ute av fokus områdene blir, men hvordan overganger fra skarpt til uskarpt blir tegnet og hvordan lyspunkter blir tegnet (form og lysdistribusjon). Rent praktisk kan det ha mye å si både for hvor distraherende bakgrunnen blir og hvor "tredimensjonalt" et bilde oppfattes.

 

Bokeh er en del av et begrepsapparat om objektivers tegning som går noen skritt videre enn kun skarphet og fysisk målbare egenskaper, og er noe man først vil begynne å se mye forskjell på når man har studert endel bilder tatt med forskjellige objektiv. Det er lett å se om lyspunkter får en rund eller f.eks heksagonal form, men dette er ikke hele historien.

http://www.luminous-landscape.com/essays/bokeh.shtml

 

Det synes å være mange misforståelser rundt dette begrepet og mange diskusjoner både her og andre steder (som dpreview) fylles fort opp med innlegg som snakker forbi hverandre når én tror at bokeh avhenger av "hvor uklart" et objektiv klarer å gjengi bakgrunner (da hadde det jo vært enklere å se på brennvidde/blender/fokusavstand), en annen er manisk opptatt av blenderblader siden han mener god/dårlig bokeh avgjøres av tegningen av lyspunktene diskutert i artikkelen på Luminous Landscape, mens en tredje også ser på mikrokontrast og andre egenskaper som påvirker resultatet.

 

Dette er et morsomt eksempel på forskjellige gjengivelser av områder ute av fokus. Sammenlikn det tredje bildet med de øvrige.. :)

http://www3.xitek.com/testreport/xitek/m135stf/example4.htm

 

Dette er et eksempel på et objektiv jeg synes gir meget tredimensjonale bilder på grunn av gjengivelsen av overgangen mellom skarpt og uskarpt:

http://kazuyank.plala.jp/archives/category...2exp.php?page=1

 

Mvh

Kjetil

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...