Gå til innhold

Lærer streiken, ulovlig?


Anbefalte innlegg

I dag streiker alle Norges lærere (Bortsett fra de i Oslo komune, siden de ikke er med i "KS")

 

Men, er ikke streiken ulovlig, siden den skjer under forhandlingene? Det har heller ikke komt ut at det er "Forhandlingsbrudd" her... Hvis streiken er ulovlig, hva slags konsekvenser får den for lærerene da?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Personer som deltar i streik eller som er omfattet av lockout eller annen arbeidstvist, har ikke rett til dagpenger. Hvis du blir permittert på grunn av arbeidskonflikt ved bedriften du er ansatt i, har du bare krav på dagpenger dersom dine lønns- eller arbeidsvilkår ikke kan bli påvirket av utfallet av tvisten.

 

Ansatte i bedrifter som blir rammet av en streik i en annen bedrift, har rett til dagpenger under permittering etter vanlige regler. For permitterte der streik ved in bedrift er en indirekte årsak til permittering i en annen bedrift, for eksempel ved at streiken fører til mangel på oppdrag i den andre bedriften, er det derfor ikke nødvendig å vurdere om lønns- eller arbeidsvilkårene må antas å bli påvirket.

Dersom de enkelte enheter i et større konsern har samme eier og driver samme type produksjon, blir de regnet for å tilhøre samme bedrift uavhengig av hvor i landet bedriftene ligger. De ansatte ved slike enheter kan en bare permittere på grunn av streik med krav på dagpenger dersom deres lønns- eller arbeidsvilkår ikke må antas å bli påvirket av utfallet av tvisten.

Utleide arbeidstakere som er ansatt i utleiefirmaet, har rett til dagpenger dersom de blir permittert av utleiefirmaet på grunn av streik ved den bedriften de er utleid til.

 

Når det vurderes hvorvidt lønns- eller arbeidsvilkårene kan bli påvirket tar en hensyn til om:

 

- dine lønns- eller arbeidsvilkår er nært knyttet til de streikendes lønns- eller arbeidsvilkår

 

- du har samme eller liknende utdanning, stilling eller yrkespraksis som de streikende

 

- din og de streikendes tariffavtaler blir regulert innen noenlunde samme tidsramme

 

- det er tatt inn bestemmelse om reforhandling av de permittertes tariffavtaler dersom de streikende får bedre avtale

 

Ved vurderingen blir det ikke tatt hensyn til om du er organisert eller ikke. Uorganiserte med samme stilling, arbeid, utdanning og kompetanse som de streikende vil, i likhet med de organiserte, ikke ha rett til dagpenger under permittering. Lærlinger som kommer inn under samme avtale som de streikende, og som en må regne med vil bli berørt av utfallet av streiken, vil derfor ikke ha krav på dagpenger under permittering ved streik i den samme bedriften.

Streikebidrag blir ikke ansett som lønn og får derfor ikke konsekvenser for dagpengeutbetalingen.

Dersom du blir permittert fordi andre grupper av arbeidstakere er i streik ved bedriften der du er ansatt, er du unntatt fra bestemmelsen om arbeidsgivers lønnsplikt. Du har derfor ikke krav på lønn i en arbeidsgiverperiode etter at permitteringen har trådt i kraft, og vil ha krav på dagpenger etter fem ventedager i henhold til de vanlige dagpengereglene. For personer som er permitterte på grunn av streik gjelder også vanlige dagpengeregler når det gjelder stønadsperiodens lengde.

Endret av Gaston
Lenke til kommentar

Det er helt riktig at det er ulovelig å streike under lønnsforhandlingene.

Men dette er IKKE en streik.

 

Pressen fokuserer hele tiden på at dette er en streik, men det det egentlig er en politisk markering som virker nesten som en streik. Denne politiske markeringen er frivillig, men alle lærere er oppfordret til å delta.

Denne politiske markeringen skal vise for arbeidsgivers org. at lærerne ikke kommer til å godta kravene til arbeidsgivers fagorg. (noe lignende NHO) om at alt arbeid lærerne utfører skal mellom 8-16. På den måten vet arbeidsgivers fagorg. at lærerne kommer til å streike vis de ikke får viljen sin i lønn og arbeidsforholds forhandlingene.

 

Lærerne mener det ikke går at de kun skal kunne forbrede seg til timer, rette prøver og innleveringer innenfor 8-16 hver dag. De mener lærerne må kunne jobbe mye mer fleksibelt.

Lenke til kommentar

Å nekte å jobbe er i praksis streik. Særlig i dette tilfellet, hvor det er organisert sentralt via en fagorganisasjon.

 

Streik er ulovlig når de blir inngått i tarifforhandlinger.

 

Konklusjon: Streiken er ulovlig.

 

 

Hvorvidt det lærerne streiker mot er bra eller dårlig har ingenting med saken å gjøre.

Endret av Marley
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...