Gå til innhold

Angående bruk av tåkelys, hva er det som gjelder?


mck

Anbefalte innlegg

Fantastisk hvor vanskelig dette skulle være å forstå dette da.

 

Hvis vi ser bort i fra TETT tåke, så er tåkelys kun tillatt som erstatning for nærlys så lenge det er lyst ute. Og når jeg sier TETT tåke, så mener jeg VIRKELIG tett tåke. Utrolig hvor mange som i vill begeistring fyrer opp nær+tåkelys så fort de ser antydning av fukt i luften. Litt tåke er ingen unnskyldning for å kjøre med 4 lys.

 

Etter mørkets frembrudd er det KUN lov å bruke nærlys som kjørelys.

 

Og angående de som kjører med fjern+tåkelys på landeveien. Ikke bare er det ulovlig og meningsløst (pga feil fokuspunkt foran bilen som beskrevet over), men jeg vedder en hest på at dere ikke rekker/gidder å dimme både fjernlys OG tåkelys hver gang dere møter en annen bilist.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
men jeg vedder en hest på at dere ikke rekker/gidder å dimme både fjernlys OG tåkelys hver gang dere møter en annen bilist.

5083197[/snapback]

Rekker/gidder? Jeg tror ikke de vil skru av tåkelyset, for da ser jo ikke bilen som kommer mot hvor kule de er.

 

Skulle ønske UP kunne begynne å gjøre jobben sin og bøtelegge alle som kjører med ulovlige lys i stedet for å bry seg om små fartsovertredelser. Uvitenhet er ingen unnskyldning, alle som kjører bil skal kunne reglene.

 

Og angående noen som etterlyser paragrafer om forbud av tåkelys+parklys i mørket. Det står vel heller ingen sted at man skal skru av fjernlys når man møter en bil? Tror jeg da. Men det står indirekte at man ikke skal blende andre, og det gjør tåkelys i mørket.

Lenke til kommentar
Bare lurer på hvordan reglene er for bruk av tåkelys jeg. Har lest om det før, men husker ikke hvor og finner det ikke. Derfor jeg håper noen her kan hjelpe.

 

Er det lovlig å kjøre med lys som på bilde? Hmm...

4939913[/snapback]

 

Spurte en kompis som er politi om det der.

Han nevnte ikke noe om å bruke tåkelys som kjørelys på dagtid, men det regner jeg med er lov. Man kan bruke tåkelys som man vil på dagtid, men når det er mørkt er det ikke lov å bruke tåkelys sammen med kun nærlys. Det er altså lov å bruke tåkelys og fjernlys i mørket, men da må man jo slå det av når man møter noen, og det er jo litt upraktisk... Årsaken er dels at det blender, men også at tåkelys reduserer sikten(!) når man kjører med fjernlys. Øynene tilpasser seg lyset som er sterkest, og det blir da helt inne ved bilen, slik at man ser dårligere lenger frem. Dette er noe som man ikke merker selv uten å prøve det ut, men jeg har prøvd det, og det stemte skremmende godt...

Og man kan få forelegg for feil bruk av tåkelys.

Lenke til kommentar

Siden noen andre var så greie å linke til lovdata i min tråd gjør jeg det her, for å fjerne all tvil. http://www.lovdata.no/for/sf/sd/td-19860321-0747-0.html#15

 

Forresten, som noen andre her også gjør. Jeg blinker konsekvent med lysene til folk som kjører med kurve/tåke-lys. Ligger de bak meg setter jeg på tåkebaklyset mitt.

 

Utrolig irriterende og egoistisk at folk skal bruke dem. Det som er så sykt er at forhandlere monterer feil dem for kunder. Har sett helt nye biler med kurve/tåke-lys brukt sammen med nærlys. Skulle ønske politiet prioriterte å slå ned på dette mer.

Lenke til kommentar

Det du linker til om lysbruk (§15 i "trafikkregelne") har allerede blitt tatt opp i denne tråden. Jeg linket samtidig til kjøretøyforskriften der det står mer om lysbruk og lys på motorvogn ;)

 

Ang det du sier om å konsekvent blinke med lysene mot bilister som kjører med feil lys:

 

Leser du §14 i trafikkreglene som du nettopp linket til på lovdata ser du at

Unødig eller hensynsløs bruk av lyd- eller lyssignal er forbudt.
Du risikerer å bli straffet på lik linje med de som kjører med kombinasjonen nærlys+tåkelys :)
Lenke til kommentar

Joda, er klar over at jeg kan få bot for det, men med en god unnskyldning tror jeg at jeg skal slippe unna. Kan bare si: Så at han jeg møtte hadde tente tåkelys sammen med nærlys og skulle bare minne han på det. Tror mange av dem som kjører med tåkelys er fullstendig klar over at det ikke er lovlig, men de driter i det.

 

Angående linken min: Hadde ikke sett at det var 2 sider til i tråden ;)

Lenke til kommentar

Tror nok de fleste er klar over at tåkelys ikke er lov sammen med nærlys, men når jeg kjører hjem på kvelden har så godt som alle bilene med tåkelys dem på sammen med nærlys. Synes ikke det blender noe på de fleste bilene, men er noen jeg har merket at det blender litt. Går jo ann å koble de slik at de er på sammen med fjernlysen også, vurderer å gjøre det på min. Er vel egntlig ikke lov, men tror ikke de vil si noe på det. Jeg pleier også ofte å bruke tåkelysene med fjernlysene fordi jeg opplever at jeg ser bedre, også langt foran bilen. Får med meg mye mer ut til kantene og ikke bare rett foran bilen. Sånn som fjernlysene mine er forsvinner alt lys nærme bilen når de er på. Har vurdert ekstra fjernlyd men har ikke kommet så langt enda. Noen som vet om det er noe krav til hvor ekstra fjernlys kan sitte? F.eks høyde over bakken.

Lenke til kommentar

Det står helt klart i veitrafikkloven at man ikke kan bruke kurve/tåkelys sammen med nærlys.

For å si det litt mildt, det driter jeg i så lenge bilen er typegodkjent slik at det er mulig å bruke lysene slik uten at de er koblet om. Det vil si at så lenge de har godkjent at det er mulig å bruke disse lysene samtidig kommer jeg til å gjøre det.

På en tidligere bil jeg hadde var lysene koblet slik at det ikke var mulig å bruke nærlys og kurve samtidig, kun i kombinasjon parklys og kurve/tåke og da var jo saken grei.

Lenke til kommentar
Du driter i loven og hensynet til andre trafikkanter? Okei..

 

Det er også mulig å kjøre med fjernlys og nærlys samtidig, men det betyr ikke at man skal kjøre med det hele tiden og blende alle.

5136949[/snapback]

 

 

Du får se å komme deg til nærmeste bilverksted og få koblet om litt på lysene dine hvis det er mulig (uten at du holder dimmebryteren inne) å bruke nær og fjernlys samtidig på bilen din.

 

Jeg driter selvsagt ikke i andre trafikanter. Hadde jeg gjort det ville jeg brukt fjernlys hele tiden når det er mørkt og gitt blaffen i å dimme ned. Poenget er at kurve/tåkelysene på min bil er riktig justert og lyser rett i veien foran bilen og ikke dirkete inn i frontruta på møtende biler. Selv har jeg sjelden problemer med møtende trafikk, med eller uten kurve/tåkelys. De fleste gangene jeg blir blendet er faktisk når jeg møter biler som har helt feiljusterte nærlys, enten pga feil justert eller overlast bak uten at de justerer ned lysene. Regner med at de fleste bilene i dag har lys som kan justeres noe ned med bryter. Noen kjører rundt med hovedlys som lyser i alle slags retninger og disse lysene blender mere enn kurve/tåkelys ettersom de lyser lengere og høyere.

Jeg gidder rett og slett ikke bry meg om hvilke lys andre bruker og så lenge de er riktig innstilt er det ingen problemer.

Prøv å fokusere blikket på din egen kjørebane og heller litt ut mot kanten så unngår man å se direkte inn i møtende bilers lys.

Når det gjelder "loven" så kan jeg ikke si at jeg driter i den men det er mere riktig å si at jeg noen ganger tøyer den litt. Ikke minst når det gjelder hastighet og jeg har et inntrykk av at jeg slett ikke er alene om det. Jeg holdt nesten på å si heldigvis kjører de aller fleste av oss litt over fartsgrensen. Fartsgrensen her til lands er jo så lave at skulle man overholde de hele tiden kunne man like godt vært hjemme.

Du som er så opptatt av å følge lover og regler til punkt og prikke kjører vel aldri litt for fort heller antar jeg?

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...