Gå til innhold

Hvordan bli kvitt skrapelyder i forsterker?


Anbefalte innlegg

Er lykkelig eier av en gammel Sony STR V6 forsterker fra 1980.

Denne forsterkeren er av det kraftige slaget som ville vært dyr å kjøpe tilsvarende i dag.

Det eneste jeg vet om den er at den har en strømmforsyning på 672 VA og veier nesten 20KG.

 

Problemet er at det setter seg grafittrester og støv i potmetrene på den som i sin tur skaper skraping i lyden.

Har hittill fikset dette ved å åpne den og spraye potmetrene med elektronikkrens, noe som hjelper en stund.

Kjøpte for noen år siden en dyr boks med elektronikkrens fra Helgeland Elektronikk Service i Mo I Rana men denne lånte jeg bort til min far og såg den aldri igjen.

Med denne sprayen ble forsterkeren god i over ett år.

Renser den nå med CRC elektronikkrens som hjelper i 4-6 måneder så er den like ille igjen.

Er det noen som vet om en bedre løsning en CRC spray slik at jeg slipper å åpne forsterkeren flere ganger i året?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har drevet en del med restaurering av gamle Tanberg forsterkere, så er godt kjent med problemet... Selv har jeg brukt "Kontakt 60" kontaktspray fra Kontak Chemie, som jeg tror kanskje er hakket bedre enn "elektronikkrens". Men har ikke sammenliknet sånn direkte, så kan ta feil.

Uansett har det oftes endt med bytte av potmeter. Hvis det bare er snakk om støv og møkk bør jo gjentatt rens gjøre susen, men ofte er det nok i tillegg snakk om slitasje, og småsvidde kontakter. Hvis det er tilfelle blir det jo også fort værre når det først begynner og bli huller ol på slepebanen inni poten.

 

Har forøvrig fått min spray gjennom jobb i bransjen for mange år siden, men du finner sikkert noe liknende om du erklærer den bortlånte som tapt, og kjøper en ny der du fikk den andre. Hvis du vil prøve en gang til... Vet i grunn ikke om noe fler alternativer :)

Lenke til kommentar
perpyro Skrevet 18/08/2005 : 22:42

  Finnes det løse doble potmetre å få kjøpt i løsvekt?

Ja, men jeg er ikke så veldig oppdatert på hvor man får sånt nå lenger, er vel nesten bare Elfa som er igjen for privatkunder. De har en del stereo poter Her Det er også mange av importørene som er ganske motvillge på og gi ut både sjemaer og deler. Må man da gå gjennom et verksted kan det fort bli dyr morro ja. Men kan du klare å se verdien på de, og er de "normal" størrelse dreiepots?

 

Linken til Elfa ble ikke direkte til pots :blush:

Lenke til kommentar

OK, kan nok bli vrient og finne noe uorginalt som passer. Hvis jeg forstår deg rett er 3 av dem åpne poter, som da ser ut som forvokste dreiepoter av gammel type... Altså hvor man ser rett inn på lederbanen. I så fall burde nesten enhver rens gjøre susen hvis det bare er møkk. Nå spiller det jo ingen rolle hvordan de ser ut, hvis de skal byttes, men må selvsagt være rett motstand, høy nok effekt, og lin/log riktig. Og pinnene må står rett, og nogenlunde samme akseldiameter, og ikke for kort. Ganske mye som må stemme. Høres jo ut som volume er av litt kraftigere type, og det tror jeg i alle fall ikke er lett og få fatt i.

 

Men jeg kan spørre en venn i morgen som er tungt inne i retro- elektro, og som kanskje har råd. Han har et helt vanvittig delelager av gamle (men nye elektro ting, men mest Tandberg da) Så det er ikke umulig at han tom har det du trenger, men da må vi jo vite hva du trenger først... Siden vi har halve Norge mellom oss.

 

Så får du titte litt på Elfas, ifht benstillig og aksel lengde, de var veldig korte i akselen så jeg. Er Sony STR V6 den fulle betegnelsen eller?

Lenke til kommentar
3 av pottene ser ut som vanlige små potmetre men uten metalldekslet rundt men det til volumet er litt større og ser ut som 2 potmetre på samme aksling.

Ligner ikke på noe jeg har sett f.eks. på elektro linja.

Det er rett og slett et stereo-potmeter, slik at volumet på begge kanalene blir justert samtidig...

 

Det er vel alltids mulig å måle resistansen?

Og da går det jo også ann å finne ut om dem er logaritmiske eller linjære, de fleste potmetre som brukes i lyd-utstyr er logaritmiske...

 

Men, det beste er nok et skjema! :p

 

Stå på! :thumbup:

Lenke til kommentar

Ja, Pyro, siden det kom inn andre og bedre? forslag her (Zalo Ultra og joka) tok jeg ikke med modellbetegnelsen, men nevnte det såvidt for min kopis i dag.

Han er aktiv i en radiohistorisk forening som kan være løsningen hvis du ikke når gjennom hos Sony. Siden jeg selv ikke har holdt på mye med disse tingene de siste årene tar jeg det for god fisk at Sony er behjelpelige som Zalo Ultra sier. Dette er nok enkelste vei, hvis det går. Som sagt har jeg selv litt blandede erfaringer med hvor ivrige importørene er til og bidra til privatkunder, og også graden av deler til 1980- talls utstyr på lagrene...

 

Men syns du skal ta en telefon og sjekke det ut, om det er mulig og få sjema, eller i det minste data på potene, og evnt om de kan skaffes derfra.

Går det ikke, skal jeg gjerne undersøke det litt nærmere.

 

Glemte forresten og spørre deg om disse potene er printmonterte, jeg tok det litt for gitt, men det er jo slett ingen selvfølge... Hvis de ikke er det, altså med påloddede ledninger står du jo mye friere til og finne tisvarende, da er det ikke så mange mål som må stemme. Altså, er de som på bildet, eller loddet fast?

 

Bildet er forresten hentet fra linken til thomfre, de har jo en del med loddeører i alle fall.

Lenke til kommentar

Jeg hadde opprinnelig håpet at det fantes noe lurium man kunne spraye på potmetrene noe ala elektronikkrens men dette ser ut som det kan bli litt mere komplisert.

Skal se om jeg kjøper en servicebok til forsterkeren, 16$ er da ikke all verden heller.

Takk til alle som bidro hittil.

 

EDIT:

Potmetrene sitter desværre på er printkort. :(

Det potmetre på bildet ligna bra på det som er til volumet.

Endret av perpyro
Lenke til kommentar

Hvis du kjenner noen som har et fagbrev innen elektronikk, og kan ha bruk for servicemanualer og skjemaer i jobben sin, så får dem skjemaene gratis fra produsenten... Og hvis du kjenner noen som i tillegg har utdannelse fra fagskolen, så har dem krav på å få skjemaene, da kan ikke produsenten nekte i det hele tatt..

Lenke til kommentar
perpyro Skrevet 19/08/2005 : 22:37

  Jeg hadde opprinnelig håpet at det fantes noe lurium man kunne spraye på potmetrene noe ala elektronikkrens men dette ser ut som det kan bli litt mere komplisert.

Ja, og det er jo fortsatt ikke helt umulig det heller da, men problemet er at det vet man bare ikke før etter at man har prøvd. Det eneste helt sikre rådet jeg eller noen andre her kan gi deg er jo: bytt poter!

Ser at også Elfa har et ganske brukbart utvalg av kontaktspray. Siden jeg ikke helt får taket på direktelink til produktene, tar jeg med et bilde av siden i steden. Noe i den duren (som på bildet) ville jeg nok selv ha prøvd, om jeg skulle gi spray et forsøk. Nå er jeg usikker på hva den du har inneholder, men det er en viss forskjell på generell elektronikkrens, og kontaktspray for potmetre. Sistnevnte tørker ikke opp på samme måten, som feks isopropanol baserte sprayer gjør.

 

 

Ta nå i alle fall en telefon til Sony før du bestiller et sjema fra nettet da. :)

Endret av pcp160
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...