Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Anonymt internett som opposisjons verktøy?


Anbefalte innlegg

Satt og tenkte litt på det her med å være anonym på internett, er dette i praksis mulig? Jeg ser for meg en opposisjonsgruppe i et land med totalitært styre, som ønsker å kommunisere med omverdenen og hverandre via internett. Å bli oppdaget betyr ofte fengsel/totrtur/henrettelse i slike land. Spørsmålene mine er da:

 

1. Hvis de benytter en internettforbindelse via en vanlig ISP, er det da mulig å sende informasjon via denne og være helt trygg på at ingen ser det som sendes?

 

2. Hvis de benytter et anonymiserings tilbud med anonyme proxyer osv. vil informasjonen da gå utenom ISP sine servere? Og vil de faktisk være anonyme? (forutsatt at anonymiseringstilbyderen er seriøs da)

 

3. Hvis en av dem er "oppdaget" og man utsetter arrestasjon i håp om å skaffe seg info om opposisjonen, vil det da være mulig å kommunisere anonymt med omverdenen? Da kan vel myndighetene i samarbeide med ISP få tilgang til all informasjon som sendes fra og til vedkommendes maskin uansett hva slags anonymiserings tiltak vedkommende benytter?

 

PS: Tenker ikke på kryptering av det som sendes, det er vel en selvfølge i en slik situasjon men det meste kan vel knekkes med kraftig nok utstyr og ekspertise. Eller er jeg på jordet her?

 

Er det noen som kan anbefale artikler eller annen litteratur om internett som et verktøy for opposisjon/undertrykte?

Endret av cremaster
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg har teste noe anonym internett greier selv. Og jeg fant et gratis program som heter Tor som fungerer ganske bra

 

http://tor.eff.org/

 

det står mye om tjenesten inne på siden der

Problemet her er som de selv sier på sine FAQ sider at det ikke er mulig å være helt anonym med denne tjenesten. Den reduserer riktignok risiskoen men tydeligvis ikke nok til å risiskere livet for.

Lenke til kommentar

Du sier selv at du regner kryptering for en selvfølge, men at du tviler på at det er godt nok. cremaster, du er nok et stykke ute på jordet, ja... kanskje du har sett for mye på film :p

 

Det stemmer at all kryptering i teorien kan knekkes, men den teoretiske sannsynligheten er forsvinnende liten. Faktisk så liten at selv en opposisjonsgruppe ikke behøver å bekymre seg for at den knekkes.

 

Men for å svare på spørsmålene dine:

 

1. Ja, ved å kryptere sendingen. ISP (og andre) kan se at noe sendes og de kan se hvilken internett-adresse som er mottakeren, men kan ikke se hva som sendes.

 

2. Nei, all informasjon som sendes må gå via den lokale ISPen for å komme ut på internett. (ISP = Internet Service Provider). De vil derimot ikke lengre kunne se hvem som er den reelle mottakeren, da de kun ser internett-adressen til proxyen som mottaker.

 

3. Se svarene til spørsmål 1 og 2 - det vil si at kryptert informasjon allikevel ikke kan avlyttes, og senderen/mottakeren kan fortsatt ikke identifiseres ved bruk av en skikkelig anonym proxytjeneste.

 

Som du selv har påpekt, så forutsettes det en troverdig og standhaftig leverandør av proxytjenesten. Leverandøren må ikke befinne seg under det totalitære styrets lovgivning, og følgelig er det best for opposisjonsgruppen å finne seg en leverandør i et land som har et kjølig politisk forhold til det totalitære styret.

 

 

Nå er det bare en ting jeg lurer på: Hva i alle dager er det egentlig du har gjort, cremaster? :p

Lenke til kommentar
Nå er det bare en ting jeg lurer på: Hva i alle dager er det egentlig du har gjort, cremaster? :p

Hehe, neida jeg har ingen grunn til å være paranoid. Bare nysgjerrig av natur. :p

 

Godt å høre at det er mulig å kommunisere anonymt via nett. Mulig jeg har sett for mange filmer og lest for mye i VG. Sitter jo fort igjen med inntrykket at det er umulig å værer sikker på nett. Dette blir sikkert misbrukt mye, men det er jo et kjempeverktøy for fremgangen til demokratiet her i verden.

 

Et tilleggsspørsmål: Hva med sensur fra ISP sin side? Er det mulig å ommgå denne? I Kina blir jo mye fri informasjon blokkert så den jevne kineser ikke skal finne ut at ting kanskje kunne vært bedre?

Lenke til kommentar

Bare sånn så jeg er sikker på at vi forstår hverandre:

 

Det at det foregår kommunikasjon mellom to parter kan ikke skjules fra ISP. Så hvis du ikke vil legge igjen sporene dine rett frem til mottakeren, så må du via en anonymiseringstjeneste. Da kan ISP følge sporene dine dit, men ikke lengre. Så må denne proxyen sørge for å videresende til din egentlige kommunikasjonspartner.

 

Informasjon kan utveksles mellom to parter på internett uten at uvedkommede får kunnskap om hva slags informasjon som utveksles. Dette gjøres ved hjelp av kryptering på riktig måte. Dette er noe annet enn anonymisering.

 

Kryptering og anonymisering kan kombineres, men på grunn av ressursrelaterte problemer, så er det ikke så vanlig å anonymisere. Det er derimot ikke uvanlig å kryptere informasjon som overføres.

 

Det er altså fullt mulig for en ISP å regulere hvilke internett-adresser du kan kommunisere med, og de kan se at du kommuniserer med en bestemt adresse, men de kan ikke se hva slags informasjon som blir utvekslet hvis den er kryptert.

 

Jeg kjenner ikke så mye til Kina, men hvis det fortsatt er så strengt som det var for noen år siden, så tipper jeg at det fungerer slik at kommunikasjon til internett-adresser utenfor Kinas grenser ikke tillates av ISP med hjemmel i en lov. Kanskje bortsett fra myndighetsgodkjente adresser. Samt at alle nettsteder innenfor landets grenser er underlagt streng sensur og kontroll.

 

Hvis det stemmer, så blir det vanskelig for undertrykte kinesere å kommunisere anonymt, for de får ikke tilgang til anonymiseringstjenestene utenfor landets grenser. Men de kan fortsatt kryptere kommunikasjonen mellom hverandre.

 

Men jeg vet ikke en gang om det er lovlig å kryptere informasjon i Kina... det var jo så vidt at det ikke ble forbudt i USA med mindre det ble laget "bakdører" slik at myndighetene kunne dekryptere det de fant for godt.

 

For alt jeg vet så kan ISPene i Kina være lovpålagt å stanse alle forsøk på kommunikasjon med utenlandske internett-adresser, og å rapportere all kommunikasjon som ser "mistenkelig" ut (som f.eks. kryptert informasjon).

 

PS: Når jeg tenker meg om, så kommer det vel en del spam og andre uønskede ting fra Kina, så internett stoppes nok ikke på grensen.

Endret av Mr. Floppy
Lenke til kommentar

Det er plenty med tullinger som har brukt anonymiseringstjenester for å "hacke" og kødde med folk, surfe barneporno etc. Det de IKKE har tenkt på er at politiet bare kan be dem om å få IP-adressen din, så får de den. Det ser sikkert flott ut når man kjører "anonymizer test" og ser at den tracer deg til en by i USA, men det hjelper lite når IP'n din ligger hos anonymizer.com eller hva du nå enn bruker. Gjør du noe kriminellt er det ingen som nekter på å gi IP'n din til autoritetene uansett.

Endret av Bitex
Lenke til kommentar

Bitex: Det er derfor du må benytte en anonymiseringstjeneste i et land som har et kjølig politisk forhold til landet du oppholder deg i. Hva som er kriminelt, og hvor straffbart det er vil også avhenge av hvert enkelt lands politiske klima.

 

F.eks. er det lite sannsynlig at myndighetene i USA vil sette i gang rettslige steg for å skaffe en adresse som Iran mener er med på å undergrave islam. Eller at norske myndigheter skaffer til veie en adresse som Kina mener bidrar til å spre generell informasjon som det kinesiske folk ikke har godt av å vite.

 

Men vi som er underlagt norsk jurisdiksjon har nok vanskeligere for å komme unna et slikt stunt ettersom Norge har et balansert forhold til store deler av verden.

Endret av Mr. Floppy
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...