Gå til innhold

Nå kan vi lese folks tanker


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja, datatilsynet.

 

Neida, tuller bare. Det spørs vel, kommer forskerene noengang til å greie å komme til bunns i hvordan hjernen fungerer? Det er jo så mye de ikke vet i dag.

 

Ser for meg at denne teknologien kan bli svært nyttig når det gjelder:

-Politiavhør (spørs vel om det blir juridisk rett med dagens lovgivning)

-For funksjonshemmede og andre som ikke har språk

 

Denne teknologien kan vel lett misbrukes også...

Endret av pebbe
Lenke til kommentar

Jaha. Enda en dårlig artikkel fra en tabloid. Utrolig. Men egentlig ikke.

 

Det er snart 15 år siden jeg hørte om bruk av MEG til å lese ut hjerneaktivitet, og korrelere dette med tanker.

 

Og det er over 20 år siden MEG (via SQUID) var brukt av en forfatter til det samme. Med andre ord en ynkelig tabloid trenger 15-20 år for å finne ut hva som skjer? Dette er like patetisk som artikkelen i Aftenposten om at en kunne slanke seg vad å se på toppløse kvinner.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Fra slike eksperiment til å lese folks tanker 'vilkårlig' er en lang lang laaaang vei.

 

fMRI er en teknologi som ved hjelp av kraftig magnetisk felt registrerer små endringer i magnetiske felt i hjernen. Disse små magnetiske feltene er et resultat av endret blodtilstrømning til forskjellige deler av hjernen. fMRI er en teknologi i utvikling og får stadig bedre oppløsning, både tidsmessig og romlig. Det betyr at forskerne mer og mer presist kan måle aktivitet i hjernen.

 

Når et menneske får syns- (eller andre sanse-) inntrykk, så vil hjernen bearbeide disse på flere nivå. Hjernen vil gjenkjenne mer eller mindre komplekse inntrykk/konsept på flere nivå, og sortere ut hvilke av disse inntrykkene som vil nå vår bevisthet.

 

Nå sier ikke artikkelen så vil mye konkret, så følgende blir delvis spekulering.

 

Ved å vise ting på en skjerm, for eksempel tegninger av dyr, geometriske figurer eller annet, ett og ett, så kan man måle hvor hjerneaktiviteten endres som følge av at disse bildene vises. På den måten kan man, dersom man har nøyaktig nok avleser, kartlegge at hest gir aktivitet ett sted, gris et annet sted i nærheten og ku et tredje sted.

 

Anta så at man viser to bilder raskt etterfulgt av hverandre, først en hest og så en ku. Ved å skanne hjernen så kan man se at først blir det aktivitet i hest-området og så ku-området. Men som nevnt ovenfro, hjernen vil ikke bringe all informasjon til bevisstheten. Og bilder som vises veldig veldig kort havner ikke i bevisstheten. Dermed kan forskerne registrere at hjernen har oppfattet begge bilder, selv om forsøkspersonen bare husker siste bilde.

 

Så det er som sagt lang vei igjen til noen generell avlesning av tanker. Problemene er derfor:

1. Komplisert å scanne hjernen

fRMI bruker et stort fysisk og energikrevende apparat (Google)

2. Vanskelig å tolke informasjonen

Nøyaktig hvor et konsept ligger lagret i hjernen vil variere fra person til person. Man trenger derfor en nøye kartlegging på forhånd. Den aktiviteten som oppstår når i hjernen, selv ved behandling av enkle inntrykk, er svært kompleks. Det krever derfor også en forhåndskartlegging av hvilken aktivitet som er relevant for det man ønsker å avlese.

 

Påstander om at det er mulig å lese tanker er bare overforenkling og popularisering for å skape blæst, nysgjerrighet og ekstra forskningsmidler til det forskerne egentlig holder på med. :yes:

 

Edit: Fjernet en feil. fMRI kan scanne i dybden (3D).

Endret av JBlack
Lenke til kommentar

fMRI er en variant av MRI, og en tar snittbilder med denne teknikken. Mulig det er det du mener med "overfladisk"? En kan ta en lang serie slike snittbilder, stable dem, og får derved et 3D-bilde.

 

Oppløsningen ligger på ca. 1 mm, det er bedre enn hva jeg trodde, tiden som kreves er visst på minutter, usikker på den reelle temporære oppløsningen. MEG har 0,25 mm oppløsning og millisekundoppløsning. Likevel er dette ganske grovt i forhold til størrelsen på de enkelte nevroner. Og apparatene er store, også for MEG.

 

Påstander om å lese tanker er forenklet, men ganske reelle, jeg har selv sett endel arbeider på dette for endel år siden. Militære applikasjoner er åpenbare, men også rullestolavhengige er en viktig målgruppe.

 

Å lese tanker er nok mulig elektrisk (omenn forenklet pr. igad), men det å lese ut hukommelse er noe helt annet.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...