Gå til innhold

Hvilken sektorstørrelse bør jeg bruke?


Anbefalte innlegg

Når jeg kommer hjem fra skolen idag skal jeg formatere PC'en min pga at jeg har fått enda en ny HDD (har 2 SATA 160 GB disker fra før av), og jeg skal sette mine 2 gamle HDD'er i RAID 0. Spørsmålet er som følger: Når jeg setter opp diskene i RAID, så kan jeg velge forskjellige sektorstørrelser (etter som jeg husker er det sektorstørrelser, men husker ikke, kan være størrelser på noe annet), alt fra 4K til 512 K (eller var det 256K?). Default sektorstørrelse er 64K, men jeg vil helst bruke det optimale for min PC. Hva er det optimale, og hva har det å si hvilken størrelse jeg bruker?

 

OPPSUMMERING: HVA ER DEN OPTIMALE STØRRELSEN, OG HVA HAR DET Å SI HVILKEN STØRRELSE JEG BRUKER?

 

There is no Spoon

- The Matricks

 

I hate yuo myg0t!

 

Caps 4 lief/CAPS FTW!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kommer egentlig ann på hva du skal bruke disken til. Til systemdisk er det lurt med liten sektorstørrelse, pga. det er ofte mange små filer der. mens på data-disker med feks. filmer eller musikk kanskje, så kan det lønne seg å gå litt opp i sektorstørrelse.. husker ikke lenger hvorfor, men det har egentlig mest med plassutnyttelse, ikke så mye med ytelse..

Lenke til kommentar

Hvis det bare hadde hatt med plassutnyttelse å gjøre ville det jo lønt seg med liten sektorstørrelse uansett. Måten det har noe med ytelse å gjøre på er at disken henter mer data pr lesesekvens (om man kan kalle det det, er sikkert ett faguttrykk for det) med større sektorstørrelse. Om disken begynner å bli fragmentert har vel dette enda mer å si skulle man tro...

Lenke til kommentar

EMM386: Så du anbefaler å bruke 4K (eller den laveste, husker ikke riktig hva det var)? Hva er ulempene med å bruke lave cluster-størrelser, og hva er fordelene?

 

There is no Spoon

- The Matricks

 

I hate yuo myg0t!

 

Caps 4 lief/CAPS FTW!

Endret av Willy]
Lenke til kommentar

Setter du cluster-størrelsen til 4kB vil alle filer som opprettes på maskinen bli minimum 4kB store. Nå for tida er de fleste filer en god del større en 4kB, men enkelte programmer bruker mange små filer (f.eks databaser). Den plassen som blir til overs i et cluster kan ikke utnyttes av andre filer, dermed går dette til spille. Altså, hvis du skal ha mange filer på harddisken som er mindre enn cluster-størrelsen, vil mye av harddiskplassen gå til spille.

 

Eneste ulempen med en lav cluster-størrelse er at det begrenser størrelsen på partisjonen mer enn hvis du setter en stor verdi.

Lenke til kommentar

Cluster størrelsen har og med hastigheten på disken å gjøre. Selv har eg 32K på min c partisjon.

Men ja, jo større du har på windows(cluster) til mer vil bli ubrukt/sløst bort.

Har selv ikke noe problemer med 32K. Neste gang eg kjøper meg en nye disk, skal eg prøve 64K NTFS.

 

Den laveste er vel 512B. Hva den laveste er på raid0 husker eg ikke lenger, har brukt raid0 en gang på 4 disker. Aldri mer raid0 på noen av mine maskiner.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...