Gå til innhold

Hvordan optimalisere win xp?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Her er en guide som Karmacom har laget, dette er fra ny-installasjon av XP. Men dersom du bare skal optmialisere din eksisterende installasjon av XP så kan du bare hoppe ned til punkt 9.

 

 

1: Skaff deg XP Pro hvis mulig, kvitt deg med home. XP Pro er raskere enn XP Home på både bakgrunnsoppgaver og applikasjons-fokuserte oppgaver.

 

2: Sett av 6GB på C: ( systemdisken ) til XP Pro.

Har du ikke installasjonsversjonen av XP Pro, men bare Upgrade, så installer først WIN98/SE på C: så velge å installer XP Pro fra 98SE, ikke velg upgrade, men velg "NY installasjon". Velg også å kunne velge partisjon man kan installere på under avanserte valg.

Bruk FAT32, ikke bruk NTFS, NTFS er IKKE så "rått" som hypen skal ha det til.

NTFS har en MBR (Master Boot Record) Som skal "erstatte" FAT-systemet og holder all fil-informasjonen i MBR. Problemet er at selve MBR blir ofte defragmentert, samt at NTFS opererer med avansert tids-stempel funksjoner for å merke når en fil sist ble lest osv, som er ressurskrevende.

FAT32 er lett å tweake, lett å stille clustersize på til det optimale, bruker ingen avanserte funksjoner som krever CPU/Ressurser, og driter du deg ut så kan du lett få tilgang til hardisken.

NTFS er derimot sikrere og raskere somregel å bruke til store partisjoner, datalagring osv.

Systemdisk burde kjøre FAT32, resten av partisjoner og hardisker burde kjøre NTFS IMO (men det er evige diskusjoner rundt det emnet, gjør hva smaken tilsier her utifra din egen mening.)

 

3: Bruk et veldig kort navn på mappen du installerer XP i, jo kortere mappe, jo bedre! Dette har med søking og access-tid å gjøre. Dette er en gammel myte som gjelder fortsatt den dag i dag, bortsett fra at det ikke er en myte selvfølgelig.

Jeg anbefaler å kalle mappen "XP", enkelt og greit. Dette gjør også at alle registeroppføringer herretter som henviser til Windowskatalogen blir mye kortere, noe som gjør at windows-registeret blir mye mindre, ettersom 70% av alt i registeret henviser ofte til denne mappen.

 

4: Har du en god BIOS, f.eks en nyere AWARD-bios på maskinen, kan du velge en del støtte for enkelte ting direkte i BIOS/bios-håndtert. (Somregel DEL-knappen ved oppstart av maskinen for å komme i BIOS menyen).

Har du en nyere maskin, og kan velge mellom BIOS-støtte av USB 2.0 eller OS støtte. så velg BIOS-støtte. Dette sparer alt fra 2-6 sekunder av boot-tiden til Windows for da slipper Windows å laste software-støtte for USB 2.0.

USB 2.0 vil fungere utmerket og med full hastighet selvom det velges BIOS-støtte, for BIOS´en rett og slett overstyrer alt annet. XP Pro er også oppmerksom på BIOS USB 2.0 støtte, så det er ingen kompatibilitets problemer.

 

5: Når du har installert XP, og alt du trenger av programmer, så skru av Systemgjenoppretting. Dette sparer CPU ressurser og plass. I værste fall, ha bare på systemgjenoppretting for C: og ingen andre disker.

 

6: C: disken er BARE og KUN for XP Pro installasjon, ikke installer programmer eller Office osv på C:.

 

7: Gå i System/Egenskaper/Ytelse> Virtuellt minne. Slå av virtuellt minne på C: disken. Velg heller en annen partisjon for dette, helst en helt annen fysisk harddisk. Sett gjerne av en TEMP Partisjon til disse tingene, ettersom vi skal sette flere ting til den disken.

 

8: Har du en stor harddisk, eller flere. Del den opp. f.eks

 

C: System -> 6GB

D: Programmer -> 15-50GB

E: Data -> 10-200GB

F: Temp -> 10-20GB

 

Eksempelet ovenfor er ett godt eksempel på en optimal konfigurasjon XP er veldig glad i.

 

9:

Lag en mappe på en egen TEMP disk, F: i dette tilfelle.

Lag en mappe der i roten: F:\Temp

Lag så en undermappe F:\Temp\Windows.

 

Kjør regedit -

 

Søk på alt som heter "\temp"

(... byttes ut med hva enn som kan være imellom i eksempelet nedenfor)

 

Alle steder du finner "%Userprof...Documents...\Temp"¨

Og alle steder som har "%systemroot...Document...\Temp"

med "F:\Temp\Windows"

 

La ALLE oppslag som henviser til "Temporary Internet Files" og "Midlertidige Internett filer" være i fred.

 

Når du har gjort dette , så restart maskinen.

Det du nå har gjort er å flytte hele TEMP systemet til Windows til F:\Temp\Windows. Dermed vokser sjeldent innholdet på C:, det blir sjeldent fragmentert, og Windwos jobber raskere siden både TEMP systemet og den virtuelle minnefilen er nå flyttet til en egen harddisk dedikert til kun dette. Du kan lett forvente en hastighetsøkning på 10-20% kun pga. disse to tingene.

 

10: Kjør Internett explorer. Gå inn i instillinger > Midlertidige Internett Filer/Vedlikehold.

Sett ned cachen til maks 50MB hvis du har DSL/Cable/T1.

Velg å flytte hele mappen (eget valg) Velg som destinasjon F:\Temp (eller den hardisken du har satt av til temp-operasjoner.) Windows vil nå logge deg inn på nytt for å gjøre forandringene.

 

Nå har du sørget for at det aller meste Windows jobber med av temporære filer aldri rører systemdisken, dermed trenger systemdisken sjelden å defragmenteres. Dette vil du spare enormt med boot-tid på ved lang sikt.

 

 

11: Når dette er gjort, og jeg går utifra at du har installert/patchet til SP2.

Når du har installert SP2 og alle sikkerhetspatchene så tar SP2+patchene 1-2GB ekstra plass på C: disken som IKKE brukes, men som KUN er backup.

Dersom du ikke har behov for å avinstallere SP2, er den gigabyten med data bortkastet, tar opp plass og kludrer til filsystemet på C:.

 

Denne overflødige dataen kan fjernes slik:

 

Gå i C:\XP (eller Windowskatalogen din).

fjern alle undermapper der som begynner med $NTUninstall...

de har gjerne ofte generiske nummer bak seg, f.eks $NTUninstall9293i3232839-300112SP101-111

 

Fjern dem, 500MB forsvinner.

 

Gå så i C:\XP\SoftwareDistribution\Download

fjern alle undermappene der, 500MB til forsvinner.

 

Hvis du nå hadde hatt Systemgjennoppretting aktiv i tillegg ville System Volume mappen din i tillegg nå vært over 600MB, dvs at opprinnelig så tar SP2 og alle patchene over 1.5GB bortkastet plass. Jeg har aldri hørt om noen som trenger å avinstallere SP2 eller patchene med mindre de har gjort noe alvorlig feil under prossesen som gjør at de ikke får startet windows rett etter patching.

Fungerer Windowsen din fint etter SP2 patching, så er det ingen grunn til å la de filene ligge der.

 

 

12: Gå i System> Ytelse. Skru av alt utenom skygge under menyer og skygge under musa. alt annet skal skrus av.

(med System mener jeg høyreklikk "Min Datamaskin", velg så egenskaper.)

 

 

 

13: Last ned TweakUI for Windows XP.

Installer TweakUI og start det opp.

(http:/ / www.microsoft.com/ windowsxp/ downloads/ powertoys/ xppowertoys.mspx eller http:/ / download.microsoft.com/ download/ f/ c/ a/ fca6767b- 9ed9- 45a6- b352- 839afb2a2679/ TweakUiPowertoySetup.exe).

 

TWEAK UI konfigurasjon:

 

General > Alt skal skrus av utenom "Enable Cursor shadow" og "Optimize Hard disk when idle"

 

Mouse > Menu Speed, velg det NEST raskeste. Ettersom det raskeste en sjelden gang henger opp start-menyen.

Denne gjør at START-menyen blir speedet opp så du slipper å vente et halvt sekund for at hver undermeny skal dukke opp.

 

Let litt gjennom Tweak UI, skru av alt som har ordet "Tooltips" eller "Baloontips" "Mouse Hot tracking" i seg. så du slipper irriterende meldinger som "Windows skjuler et varselikon" meldinger f.eks hver gang nettverket starter osv osv osv.

 

Resten i Tweak UI må du nesten se gjennom og stille etter slik du føler du vil ha det.

 

 

14: Last ned / finn et program som heter TuneXP 1.5

( http:/ / www.driverheaven.net/ dforce/ dl.php?type=binary& file=TuneXP15.exe )

 

*vær forsiktig med bruken av denne*

 

TUNEXP-konfigurasjon:

 

Memory and file system:

Skru på: Disable Paging Executive

dette gjør at coren/kernelen til windows lastes i minnet, dette speeder opp windows drastik hvis du har 512MB minne eller mer.

 

Skru på: Optimize Prefetch

Legger opp prefetchfilene med mellomrom i clusters, slik at søking og starting av prefetch-filer i windows som brukes til å starte programmer raskere går enda raskere.

 

Velg: Disable Zip folders.

Denne skrur av innebygget Zip-fil støtte, noe som gjør at Windows ikke bruker ressurser på det og gjør at søke-funksjonen i Windows ikke kaster bort masse tid på å søke inni zip-filer. hent ned Winzip eller Winrar istedet, mye bedre. ( www.winzip.com )

 

Hardware:

Skru på: Increase CPU Priority

Skru på: USB Polling Intervall

Skru på: Speed up IRQ Handling

La UDMA-66 instillingen øverst være, har du installert hovedkort-driverene til Windows riktig så skal det være i orden uansett. Å tvinge denne på kan føre til skadelig skriving til hardisken, så det anbefales ikke å overstyre denne.

 

Memory and file system:

Velg: Ultra Fast Booting (rearrange Boot files)

*IKKE rør maskinen før denne er HELT ferdig og DFRG i bakgrunnen i et DOS-vindu er ferdig med å defragmentere*

 

Når dette er ferdig, vil du ha en rask oppstart av windows, og en windows som er alt fra 10-40% raskere kontinuerlig i all slags bruk så sant du IKKE installerer mer programmer på C: disken.

Gjør du det, så kjør Ultra Fast Boot defragmenteringen i TuneXP på nytt igjen senere.

 

 

 

 

 

15: Noen har også problemer med at XP er tregt til å slå seg av, dette kommer gjerne av at noen programmer eller prosesser ikke vil avsluttes når du avslutter windows, dermed vil windows vente med å slå seg av til programmet/prosessen har avsluttet.

For at windows automatisk skal avslutte alle programmer/prosessser med en gang, så kan det gjøres slik:

 

Gå på;

Start > Kjør/run > Skriv regedit.

 

Deretter går du på; HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Control>WaitToKillServiceTimeout

 

Denne står vanligvis på 20 000, det er 20 000ms som tilsier 20 sekunder. Denne kan du sette på 0 om du vil, da vil windows automatisk avslutte programmer/prosesser uten å vente til de avslutter seg selv. Dette fører imidlertidig ikke til noen merkbare ulemper meg bekjent, men dersom det er noe, så kan det lett fikses ved å sette den litt høyere, eller å finne ut hvorfor programmet/prosessen henger.

Lenke til kommentar
Nice guide det der. Men så skal det sies at XP blir ganske så kjedelig uten noen som helst "fancy" effekter.

Tja, smak og behag.. Selv er jeg mest opptatt av å ha et raskt og stabilt operativsystem, det gjør meg ingenting om start-menyen har runde kanter eller ikke.

Lenke til kommentar

bare en liten ting jeg lurte på med tanke på tweaking av xp, eller en hvilken som helst windows for den del. jeg har sett i tjenester greia til xp, og der er en haug med greier der som er unyttige. jeg tenkte at jeg skulle sette alle som var der på manuelt, altså at de kun starter når nødvendig, med unntak av plug and play, som burde stå på automatisk. IKKE rør den, jeg vet hva jeg snakker om. jeg slo den helt av en gang for å se hva som skjedde. neste reboot så gikk pcen totalt ape. jeg måtte reinstallere alle driverne på nytt. og ikkesom i installer hovedkortdriver pakken, men alle hver for seg. som i "maskinvare funnet: LPT1 port" og "maskinvare funnet: diskettstasjon" osv. til slutt maste den om at jeg måtte aktivere windows på nytt pga alle endringa jeg hadde gjort i maskinvare configen. så ikke rør den, ok? men tilbake til tanka mi...

 

ideen var at med kun plug and play på, så ville maskinen kun starte ting når den trengte det, og dermed ville ikke noe bortkasta bli startet med maskinen, men heller etter hvert som maskinen kom til å trenge det. jeg har ikke testet den teorien, men er fristet til å gi det en runde. dessverre har jeg for mye på diskene til å risikere en totalformat. noen som vet om det vil funke? evt om det er noen andre tjenester som må være på uansett?

Lenke til kommentar
... noen som vet om det vil funke? evt om det er noen andre tjenester som må være på uansett?...

Besøk Black Viper.

 

Her lister han opp hvilke tjenester du kan skru av og hvilke som kan settes til manuell.

 

Anbefales, da du vil få en merkbart raskere PC pga alle tjeneste som kan skrus av og da frigjør minne og prosessor-kraft :)

Lenke til kommentar

liten ting ang punkt 9.

 

9:

Lag en mappe på en egen TEMP disk, F: i dette tilfelle.

Lag en mappe der i roten: F:\Temp

Lag så en undermappe F:\Temp\Windows.

 

Kjør regedit -

 

Søk på alt som heter "\temp"

(... byttes ut med hva enn som kan være imellom i eksempelet nedenfor)

 

Alle steder du finner "%Userprof...Documents...\Temp"¨

Og alle steder som har "%systemroot...Document...\Temp"

med "F:\Temp\Windows"

 

La ALLE oppslag som henviser til "Temporary Internet Files" og "Midlertidige Internett filer" være i fred.

 

i xp finnes det en enklere måte å gjøre dette på enn å gå gjennom hele registeret punkt for punkt.

gå til kontrollpanel, system, avansert, miljøvariabler. øverst er settings for kontoen du er inne i, og nederst er systemvariabler. begge har settings for hvor temp mappen er. er ikke verre enn å redigere dem, og da er det gjort. husk bare på at der finnes to variabler. en for temp og en for tmp. og det også finnes i både system og bruker. altså 4 variabler å stille på.

 

nå skal det sies at jeg aldri har prøvd denne(men skal snarest..), men jeg ser kun en grunn til at det ikke skal funke. det er microsoft som har laget den :p

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...