Gå til innhold

PSU til forsterker...


Anbefalte innlegg

Jeg har en stund hatt planer om å bygge en forsterker av to 200W forsterkerkitt.

Egentlig kunn for å ha noe å gjør, så gidder ikke bygge no hi-end...

 

Hvert forsterkermodul trenger 5A ved spenning fra ca 35-44V.

noen som gidder å lage en liten tegning på hvordan lage en billig psu som enten leverer 1x10A eller 2x5A? tenker å bruke ringkjernetrafo,

 

en psu er jo egentlig ikke så vanskelig å lage, så jeg vet jo hvordan jeg skal lage en, bare om noen gidder tegne det billigste alternativet med deler fra farnell.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Somregel er grunnen til for stor hvilestrøm at forsterkeren har gått i selvsving,

strømforsyningen skal ikke ha noe å si her. Grunnen til at det funket bra på

labforsyning er muligens at ledningene var lagt anderledes samt annen last...

 

Et stort antall forsterker desgin laget for hobbybyggere er av en eller annen grunn designet slik at de ikke er 100% stabil slik at de lett går i selvsving.

 

Du oppdager dette fennomenet om da har et oscilloskop som tar litt høyre frekvenser, da vil du se at forsterkeren driver å oscillerer på en litt høy frekvens (i forhold til audio signalet). Du kan også se det ved at siglalet får en lit tykkere strek en vanlig.

 

En kondensator og motstand i serie som en miller kobling over den siste spenningsforsterknings transistoren er en vanlig løsning, størrelsen må bestemmes av impedansene ellers i kretsen. En annen måte er motstand og kondensator i serie mellom kollektorene på de to diff amp transistorene.

 

En annen grunn til for høy hvilestrøm er jo selvsagt feiljustering av hvilestrømmen, man må huske å stille denne når forsterkern er skillelig varm. Thermal runaway er ofte et problem, når temperaturen på utgangstransistorene øker, minker motstanden mellom emitter og kolektor og strømmen vil da øke, det er da viktig at transistoren for hvilestrømjustering er godt i kontakt med samme kjøling som resten av transistorene.

 

Forresten graetzbroer? Det ordet har jeg aldri hørt. Til tross for at jeg er Sivilingeniør innen elektronikk og har drevet med elektronikk i lang tid. Skjønner at du mener likeretter (eller rectifier på engelsk), men er det et ord du har funnet på eller er det virkelig noe jeg ikke har fått med meg.

Endret av jogamaster
Lenke til kommentar

Hvert forsterkermodul trenger 5A ved spenning fra ca 35-44V.

noen som gidder å lage en liten tegning på hvordan lage en billig psu som enten leverer 1x10A eller 2x5A? tenker å bruke ringkjernetrafo,

 

Gunderz sin PSU tegning er helt god den, så velger du så store kondensatorer du har råd til som tåler spenningen og så en trafo som er vertfall 30% flere VA en effekten du ønsker på forsteker og så må spenningen være: (ønsket DC spenning) / (roten av 2) , eller da ca 35-44V * 0.7 = 24 - 31V AC.

 

Men du sier enten 1x10A eller 2x5A. Nå har ikke jeg sett skjema til forstekeren men går ut i fra at den skal ha +- 35-44V , du kan da ikke benytte deg av bare en spenning du må ha to, altsa + og - . En 70V nytter ikke da man må ha 0V.

 

Og glemm det som står i noen poster her om Zener dioder det er fullstendig tull, en kan ikke ha Zenerdioder og motstander for å regulere spenning for en effekt forsterker, det er bare får meget små strømmer. En kan lage en karaftig spenningsregulator, men det blir nesten aldri brukt i effekt trinn. Så bare benytt den typen som Gunderz har tegnet.

Lenke til kommentar

Gunderz: er det egentlig noe poeng med et sånnt strømspeil på difftrinnet i det forsterker skjemaet du postet. Ok det øker forsterkningen i difftrinnet og dermed THD, men THD er ikke allt, TIM blir sannsynligvis mye dårligere da det strømspeilet nok ødelegger lieneariteten i diftrinnet. Det er visnokk slik at menesker reagerer mer på TIM (transient intermodulasjons forvrengnig) enn THD. For å oppnå lav TIM er linearitet i de forskjellige trinnene viktig, men ultaraske effekttransistorer kan jo hjelpe mye da.

 

I typiske dyre High End forstekere har de til og med kuttet ut global feedback for å oppnå lavere TIM.

 

Forresten tøfft med rør ja, men blir fort rimelig dyrt med rør HiFi.

Endret av jogamaster
Lenke til kommentar

håper da inderlig at graetzbro er et annet ord for likeretter, alle svakstrøms lærerne på skolen bruker hvertfall det ordet.... Ble vel ikke så veldig mye klokere av alt dere skrev, et stykk fin tegning som er så gpdt som lik som min egen tegning.... Må vel få gratulere GunderZ med nydelig forsterker prosjekt, men det hjelper meg veldig lite at du HAR fått det til...... :(

Lenke til kommentar
håper da inderlig at graetzbro er et annet ord for likeretter, alle svakstrøms lærerne på skolen bruker hvertfall det ordet.... Ble vel ikke så veldig mye klokere av alt dere skrev, et stykk fin tegning som er så gpdt som lik som min egen tegning.... Må vel få gratulere GunderZ med nydelig forsterker prosjekt, men det hjelper meg veldig lite at du HAR fått det til......

 

Ok, om tegningen du fikk på strømforsysning er lik din så skal det fungere. Om ikke har du enten gjort en feil, eller så er det en av de feilene jeg snakket om. For en sånn strømforsyning SKAL fungere på en effekt forsterker. Du kan jo teste strømforsyningen din enkelt da ved å sette top motsatnder på utgangen på denå se om det virker som det skal.

 

Men jeg skal inrømme at det tok en stund før jeg fikk til å lage en fungerende forsterker, så bare stå på, men det er ikke alltid så enkelt som å bare lodde allt sammen riktig.

 

Men får du lyd ut fra forsterkeren??, hvordan ser signalet ut i et oscilloskop?? Ikke minst hva slags signal får du på et oscillooskop uten signal inn på forsterkeren?

 

Forresten å bygge forsterkere uten tilgang på oscilloscop kan vel være selvpining! Så jeg håper du benytter oscillscopet flittig?

 

Når det gjelder graetz så er vel det sikert han som fant opp den typen likeretterbro, men jeg har ikke opplevd at det utrykket har blitt brukt i fagmiljøet, men noen lærere liker vel å bruke litt sære ord.

Lenke til kommentar

Altså vi har jo ikke fått "tæsha" sterkern' med last pga den eneste gangen alt funka fett var når vi kobla den opp mot et bord-psu med utgangs-sikringer på 200mA, det sier seg selv at det ikke er så veldig interresant å belaste med noe kick ass rock da ;) Vi har jo bygningen full av oscilloskop, MEN problemet er jo ikke forsterkeren (hvertfall ikke ennå.. :p ) Vi tester jo psu'et UTEN å koble til sterkeren, (har prøvd det sammen med forsterkeren og da, men det var ikke så velykka) Tror snart vi kan pensjonere denne posten, så kan jeg briefe dere når vi har funnet ut av feilen........

 

NÅ ER DET JO TG!!! orker ikke å tenke på BÅDE forsterkere og pc'er som ikke funker samtidig :D

 

 

Me' talast

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...