Gå til innhold

PSU til forsterker...


Anbefalte innlegg

Tjoho..

 

Driver å lager en forsterker og har forsåvidt lyktes med det, men jeg får ikke power suppliet til å funke...... :no: Jeg har en ringkjerne trafo på 300VA med midttapping og 24v~, seffern noen graetz'er og noen heftige kondiser på 4700uF.. Jeg har prøvd flere koblinger uten bra resultat..

 

Det jeg er ute etter er +35v/-35v og artifitial earth..

 

Hadde vært fett hvis noen kunne tegne et forslag til en tegning... Det som var problemet var at hvilestrømmen var for høy nærmere 2A :dontgetit: Derfor trodde vi først det var noe fuck med kretsen, men da vi prøvde med et bench psu gikk det lusne 1,5mA i kretsen........

 

PLIIIIIIIIS thnx

Endret av super_kalle2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du ga litt lite info.

Å tegne en strømforsyning er ikke noe pes men har du skjema på den du

har som ikke funker?

Du har vel likerettere og alt det der?

Dessuten snakker man aldrig om hvilestrømmer i psu.

Er det hvilestrømmen i forsterkeren du tenker på?

 

Vær mer spesifik. Eller er det bare å få en ferdig tegning du er ute etter?

Lenke til kommentar

er på skolen nå, men kan se om jeg får lagt ut en tegning i morra.... har jo likerettere og alt stæsj som trengs, er bare ute etter en fin tegning...... Tror jeg vet hva problemet skyldes, i den delen av sinus kurven hvor trafoen skal levere strøm til kondisene går det for stor strøm... var det læreren vår babla om hvertfall. I dag tojk vi hovedsikringa på skolen :p (dårlig selektivitet.....) Satsa på å få forsterkeren ferdig til tg men vi kan vel se langt etter det nå :( anyway, gikk litt fort når jeg skrev, er hvilestrømmen i forsterkeren seffern beffern, men det er strømforsyninga som forårsaker det.... :no::cry::ermm::mad::thumbdown::nei::ohmy:

 

 

 

HELP!

Lenke til kommentar

En strømforsyning på ikke ha en zenerdiode.

Zenerdioder er ofte brukt i strømforsyninger for å

holde en fast referansespenning. som den kan stabelisere seg etter.

Dette er ingen stablisert psu men en helt enkel en.

Simplere psu får man ikke. Men funker greit så lenge

lasta ikke er så krevende eller så nøye på rippel.

Lenke til kommentar

Som sagt tegninga viser en uregulert +- strømforsyning.

I første innlegg nevnte du at det dreide seg om en forsterker og at du skulle ha den med på TG, ut fra det regna jeg med at det dreide seg om en audio effektforsterker. Audioforsterkere bruker stort sett ikke mer avanserte strømforsyninger enn tegninga mi viser. De har seff større ladelytter og litt andre triks men regulerte er de sjeldent.

 

Du nevnte at du bruker zenerdiode, her ligger kanskje grunnen til at du får et strømtrekk på 2,5A. Sammen med en zenerdiode må en som regel bruke en motstand som begrenser strømmen og dermed effekten gjennom zenerdioden.

Tenk deg at kobler opp en krets lik den på skjemaet mitt og dermed får f.eks +-33V, du ønsker å regulere denne med en 30V zener. Du kan da ikke bare koble zeneren i parallell med kondensatorene. Hvis du gjør det vil det gå en stor strøm gjennom zeneren. Å innføre en motstand i serie med forsyningslinjene er totalt upraktisk hvis det dreier seg om store strømmer men rimelig greit hvis det dreier seg om små strømmer. Hvis en absolutt vil ha regulering av spenningene på en linje hvor en drar store strømmer må en nok gå for serieregulering. Også dette kan bli upraktisk pga effektutvikling.

 

Har dessverre ikke tid til å forklare så mye mer nå, jeg må ut.

Lenke til kommentar
En uregulert strømforsyning med +- spenninger skal se slik ut.

At du får en høy strøm på utgangen tyder helt klart på at noe er feil. Har du kjørt strømforsyninga alene, altså uten last kobla til.

Den psu'en jeg lagde så helt lik ut, bare at den var dobbel (2 graetzbroer) pga forsterkeren trekker ganske mye strøm så da må vi fordele den utover likeretterene... Skjønner ikke hvorfor vår ikke fungerte..

 

Ja vi kjørte psu'en uten last i testinga selvfølgelig..

 

Her er link til den psu'en vi prøvde i starten, var noe alvorlig muffins med denne tegninga i og med at den forårsaket en hvilestrøm på 1,5A i forsterkeren :ermm:

 

Fucka psu

Lenke til kommentar

Strømforsyninga som Elliot viser er helt grei den, det skal ikke være noe problem med den eneste er hvis en kobler feil. Det er egentlig ikke noe stort behov for å kjøre dobbelt slik han gjør det. Det er litt diskusjon fram og tilbake blant audiofile om en skal kjøre enkelt eller dobbelt og hvilke fordeler de to konfigurasjonene har å tilby. På ditt nivå derimot vil jeg begynt med den enkle som jeg har å tilby. Det med strømtrekk er ikke et stort problem, og hvis det er et problem så skaffer du deg en kraftigere likeretterbro.

Klart det er kult å lage noe mer avansert noe, men en må også ta sitt eget nivå i betraktning og heller prøve å gå litt i gradene. jeg har selv gjort samma feil og vært skikkelig entusiastisk og prøvd å lage alt på en gang med det resultat at jeg aldri har blitt ferdig. Så ta en ting om gangen og prøv å bygg deg opp kunnskap og erfaring.

 

Hvis du er interessert i audio og elektronikk kan jeg absolutt anbefale diyaudio.com, jeg flukterer der ganske mye selv. Hifisentralen.no har også noe å tilby. Interessen for audio var også min grunn til at jeg begynte med elektronikk og det har blitt noen forsterkere med tida.

Kan jo poste noen bilder her av noen enkle forsterkere.

Ser foresten at maze holder på med en rørforforsterker og jeg kan ikke nekte for at rør er mitt hjertebarn. Jeg mistenker at Dag Sundby har et ord med i laget angående rørforforsterkeren til maze.

 

Jeg kan vise et bilde av siste skudd på treet, en forsterker som ble lagd i fjor høst. Det er en veldig enkel forsterker. Bildet viser det ferdige kretskortet med komponenter, nå inneholder dette kretskortet to forsterkere. Den ferdige forsterkeren ble kjørt i brokobling. Bildet er ikke akkurat skarpt.

post-112-1111411552_thumb.jpg

Endret av Gunderz
Lenke til kommentar

Skjema kan jo også være interessant. Stort enklere enn dette kan ikke en forsterkerer bli. Selv om det virker enkelt er det ikke bare til å døtte inn komponenter, en må prøve å finne et kurant arbeidspunkt mhp på båndbredde og støy. Når det gjelder båndbredde og støy er også valget av transistorer viktig.

De transistorene jeg har brukt er ikke så veldig nekle å få tak i. Bleken har noen av dem hvis en er heldig. Ellers må en ty til utlandet, hvis en er litt gal bstiller en fra Indonesia for en billig penge.

post-112-1111412254_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...