Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Et spørsmål om sidemål.


Anbefalte innlegg

Forleden hadde jeg en diskusjon med noen individer som var for ”sidemål”.

(Alle de var nynorsk forkjempere (noe som for meg er helt greit), har ikke noe ståsted om hva som er ”best” av nynorsk og bokmål.) Men, mye av deres argumenter fant jeg litt kvasi religiøs / mystiske i tonen; med det mener jeg at min livserfaring ikke stemte med de påstander om ”forskning / rapporter / folk sin generelle mening (osv)” som de la fram og belærte meg i…

(Men over til sakens natur.)

 

Jeg prøvde å argumentere ved å bruke den gode gamle reglen:

”Nynorsk og bokmål er veldig like, (Sikkert en liten diskusjon i seg selv denne påstanden; men her er dette noe irrelevant for mitt spørsmål.) og for svake elever (som meg) er det en påkjenning å lære to språk som varier så lite fra hverandre.

Det som overrasket meg, var at de pratet om forsking som hadde blitt gjort på dette feltet, og resultatet fra det var at: ”svake elever som lærer begge blir flinkere i begge, enn å konsentrere seg om ett”. Jeg hadde håpet at kanskje noen vet om disse ”rapportene” de refererte til, - siden jeg lukter noe tåkeprat i dette. (Hvorfor velger f.eks norsk skole å gi svake elever fritak fra sidemål, hvis det faktisk har seg slik at de ikke vil vinne på det?)

 

Mitt andre, og siste spørsmål er; hvor burde man gå for å finne gode kilder på denne sidemåls problematikken, som ikke er partiske?

 

mvh

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Den norske skole gir ikke fritak til elever som sliter med fag. Ivertfall ikke på vår skole, men om du har utelandske foreldre så slipper du å ta eksamen i 10.

 

Men dette blir jo også feil, ettersom man nå holder på med en ny reform, som kanskje akkurat vil ødelegge for mitt bortvalg av nynorsk, hvis man får bedre muligheter til å komme inn på skoler. Og barn med lærervansker og utenlandske barn får da fks. ikke jobb i staten, som lærene bruker soma rgument hele tiden for å lære nynorsk. Jeg er selv god i norsk, men klarer ikke å finne ut kjønn på ord i nynorsk eller tysk som jeg har som tilvalgsfag. Bomål og alt som har med det faller meg så lett inn.

Jeg vet ikke om dette er til noe hjelp: http://www.utdanning.ws/penelope/indexmag....gme1mx/_ch2ogxo Her står det noe om leseopplæring i de forskjellige språkene.

og utdanning.ws har sikkert mye stoff om denne striden :)

Endret av Mixel
Lenke til kommentar
Den norske skole gir ikke fritak til elever som sliter med fag. Ivertfall ikke på vår skole, men om du har utelandske foreldre så slipper du å ta eksamen i 10.

Jeg ble fritatt i nynorsk pga fransk mor. I timene gjorde jeg lekser og nynorsk inleveringene måtte jeg gjøre på bokmål.

 

Kan heller ikke si at jeg har dårligere norsk karakter en de andre.

Lenke til kommentar
Den norske skole gir ikke fritak til elever som sliter med fag. Ivertfall ikke på vår skole, men om du har utelandske foreldre så slipper du å ta eksamen i 10.

Jeg ble fritatt i nynorsk pga fransk mor. I timene gjorde jeg lekser og nynorsk inleveringene måtte jeg gjøre på bokmål.

 

Kan heller ikke si at jeg har dårligere norsk karakter en de andre.

Vi må gjøre nyorskopggaver og prøver, men vi får det ikke på kortet. Det var uenighet blandt lærerne om hvorvidt vi kunne gjøre dem på bokmål, men det ble slik at vi bare slipper nynorskeksamen. Jeg vil ikke si at jeg blir flinkere i begge fag av den grunn, jeg blir bare sterkere i bomål og svakere i nyorsk når jeg må lide meg igjennom nynorsk, som jeg ikke skjønner bæret av. Greit at det er mye likt, men det er det med kjønn på ordene jeg ikke skjønner.

Lenke til kommentar

jeg hadde nynorsk som hovedmål helt opp til 9ende klasse som jeg går i nå.

 

jeg begynte vel og skrive bokmål tidligt i 7klasse når jeg blei medlem på forumet og leste mye mer bokmål enn nynorsk. på barneskolen rettet ikke norsklæreren "bokmålsfeilene" mine som godtok at jeg byttet til bokmål midt i skoleåret. i 8ende måtte jeg vente til 9ende klasse for og bytte til bokmål PGA av at jeg ikke kunne bytte så sent i skoleåret (i februar/mars)

 

må si at nynorsk karakteren min ikke forandret seg noesom helst (3-) bokmål ligger vel på 4- nå. jeg er nok ikke et språkmenneske og sliter hele tiden med og formulere meg. synest egentlig hele språket norsk burde byttes ut med engelsk :) (som jeg har 4 i)

 

rettet noen enkle leifer. trolig en del til der :(

Endret av MagE
Lenke til kommentar

Har ingen kilder, men jeg mener det stod i VG for en del år siden at det var større prosentandel av de som hadde Nynorsk som hovedmål på skolen som hadde lese- og skrivevansker enn de som hadde Bokmål. Så kan man jo trekke sin egen konklusjon av dét, jeg velger å trekke konklusjonen at Nynorsk ikke bør brukes.

 

Nynorsk er bare noe sammensurium av mange dialekter, og hvor Ivar Aasen i tillegg har vært selektiv. Riktignok er det mulig å velge mange ord, og det blir stadig flere valgfrie former på Nynorsk, men der Ivar Aasen måtte foreta et valg så valgte han det som var nærmest sin egen dialekt i stedet for å se hva som ble mest brukt. Hvem er det som sier "ein spegel" i stedet for "et speil" kanskje? Selv blant de som har Nynorsk som hovedmål sier de fleste "et speil". Jeg snakker selv en dialekt som ifølge Nynorsk-fanatikere tilsier at det kanskje hadde vært "naturlig" å bruke Nynorsk. Men jeg synes Bokmål er mye mer harmonisk. Er man noen gang i tvil om hvordan noe skal skrives, kan man forestille seg noen snakke Oslo-dialekt, da bokmål er tilpasset østlandsdialekter. Noen synes kanskje det er urettferdig, men man må velge én dialekt, ikke mange slik Ivar Aasen gjorde. I mange andre land har man bare valgt én dialekt og gått ut fra den når man lagde skriftspråk. Når man prøver å skrive Nynorsk, fungerer ikke den samme tilnærmingen, fordi det er et sammensurium av mye rart, det er liksom ingen "rød tråd" gjennom ordvalgene eller gramatikken.

 

Vel, det er min mening i alle fall ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...