Gå til innhold

Stativ og hode til 20D med tung linse


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg er på utkikk etter et stativ med hode til min 20D. Jeg er litt redd for å velge feil etter å ha sett noen med et dårlig stativ som fikk kameraet knust. Jeg har lest litt om stativer, but it's a jungle out there...

 

Den tyngste linsen jeg har i dag er 28-70L. Kombinasjonen veier nå 1750gram. Jeg har planer om et 100-400L når økonomien og konen tillater det.

 

Bruk av stativet: Nordlysbilder, macro (snøkrystaller osv), Lange kveldseksponeringer og astrofoto.

 

Stativet bør ikke veie allverden, da det nok må bæres en del.

 

Jeg er villig til å betale det som trengs, men ikke mer.

 

Stikkord:

Vekt, stabilitet, pris, annet?

Endret av Walter
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kulehode: Kirk BH-1 med L-bracket (som gjør at du kan sette kameraet i vertikalposisjon). Begge deler kan du bestille fra www.kirkphoto.com eller eventuelt tilsvarende utstyr fra www.reallyrightstuff.com (likner veldig på Kirks utstyr)

Stativ: Jeg har god erfaring med mitt eget stativ, Gitzo 1340, men dette er forholdsvis tungt (av aluminium). Se om du får tak i et skikkelig, brukt stativ, og da helst et som er høyt nok for deg UTEN å bruke noen midtsøyle. Jeg klarer meg uten midtsøyle, da stativet blir mer enn høyt nok uten, og da blir det langt mer stabilt..

Lenke til kommentar

Først: Tusen takk for svar :yes:

 

eh... 480USD for BH1 inkludert L bracket pluss frakt og mva:cry: . Når jeg sa jeg betalte det det kostet hadde jeg ingen ide om at det kostet så mye. Litt OT; Humor at det er "American Made right in our Angola, Indiana plant." Hadde aldri hørt om Angola, Indiana :D

 

Gitzo stativene ser flotte ut. 3395kr + hodet blir det nok dessverre for mye for en hobbyfotograf uten stativ-erfaring. Hadde dette vært til erhverv eller i hvertfall fratrekkbart mot skatt, så kanskje.. Skal sjekke bruktsider, og sove på det...

Lenke til kommentar

Ville kikket på Velbon Sherpa serien:

http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm

 

Har ett slikt selv, montert "Quick Release"-plate på både kamera og linse (EF70-200 f2.8L). Når denne linsa er påmontert kameraet så er det linsen's collar som settes på stativet, dette for å balansere oppsettet.

Kommer ganske lavt i terrenget med disse stativene. Veier ikke for mye, greit nok i forhold til pris.

 

Uansett stativ så er det viktig å huske å stramme til hodet når kameraet står plassert i stativet, hvis ikke så er det fort at dette tipper og vekten/fart gjør at hele stativet tipper.

Bruker å ha med meg en tøy-bag med knyting i toppen som jeg legger steiner i og henger på senterpinnen av stativet. Tyngepunket blir således flyttet nærmere bakken.

 

Velbon Sherpa 600N hos XD.no

Velbon Sherpa 750N hos XD.no

Velbon Hurtigkopling QB-157N hos XD.no

 

Må kanskje klikke to ganger på linken for å få rett side hos XD.no

Lenke til kommentar
Først: Tusen takk for svar :yes:

 

eh... 480USD for BH1 inkludert L bracket pluss frakt og mva:cry: . Når jeg sa jeg betalte det det kostet hadde jeg ingen ide om at det kostet så mye. Litt OT; Humor at det er "American Made right in our Angola, Indiana plant." Hadde aldri hørt om Angola, Indiana :D

 

Gitzo stativene ser flotte ut. 3395kr + hodet blir det nok dessverre for mye for en hobbyfotograf uten stativ-erfaring. Hadde dette vært til erhverv eller i hvertfall fratrekkbart mot skatt, så kanskje.. Skal sjekke bruktsider, og sove på det...

Sjekk bruktprisene! Jeg fikk stativ+hode for under 2000 kr brukt, mens nyprisen for alt ville vært ca 6000kr..

Lenke til kommentar

Du kan også vurdere en av de "billige" manfrottoløsningene, M055 stativ for eksempel, skal vel holde vekta av kameraet helt fint. Ha på et kulehode (på dette er ikke jeg noen ekspert), f. eks. M486 RC2, og du holder deg prismessig rundt eller til og med litt under 2000 kr.

 

Jeg kjøpte Manfrotto ProB 190 med RC141 hode i forrige uke, er veldig fornøyd med stativet men mitt kamera er litt lettere (1300) og hus og linse veier ca. like mye så det blir ikke i den grad framtungt. RC141-hodet er det dessuten delte meninger om, jeg har (foreløpig) sansen for de store hendlene, men jeg syns Quick Release-plata er litt for lite tight, det kan føre til litt trøbbel med kameraet i vertikal stilling.

Lenke til kommentar

Med et så tungt objektiv bør du ha et skikkelig kulehode hvis du skal ha kulehode. Kjedelig hvis kameraet begynne å "sige nedover" når du har strammet kulehodet maksimalt..

Ulempen med de nevnte manfrotto-stativene er høyden. For å få kameraet høyt nok risikerer du å måtte heve midtsøylen såpass at et lite vindpust får kameraet til å dirre av spenning ;) Tipset når det gjelder midtsøyle er å ikke bruke den, om du ikke må.

Lenke til kommentar
Litt OT, men likevel:

Dere som har postet i denne tråden: Når er det dere pleier å bruke stativ? Jeg føler meg som en dårlig fotograf fordi jeg bruker det så innmari sjelden...

(P.S. Det var ikke ironisk spurt - jeg lurer oppriktig på når dere drar fram stativet.)

Hittil har jeg brukt stativ mest til naturbilder og andre bilder på kveldstid eller om natta, og på portrettbilder.

Eksempler:

http://foto.no/cgi-bin/bildekritikk/vis_bilde.cgi?id=134846 (mer spennende versjon her)

http://foto.no/cgi-bin/bildekritikk/vis_bilde.cgi?id=137627

http://foto.no/cgi-bin/bildekritikk/vis_bilde.cgi?id=142229

Endret av anderfo
Lenke til kommentar

Undertegnede bruker stativet til ymse;

 

- makroopptak av flere årsaker, for det første er det en kamp å holde huset (og dermed fokuspunktet på samme sted), for det andre har jeg bare to armer (veiver ofte rundt med en blitz på kabel og en reflektor eller to) for det tredje er det en kamp på holde lukkertidene over 1/125 pga. mengden lys jeg mister med reproduksjonsrate mot 1-1)

 

- lange lukkertider (natta osv.)

 

- tilt og pan, f.eks. om jeg vil ha motion blur i en retning (f.eks.) bilder av biler i fart

 

- noe til portretter, igjen på grunn av det begrensede antallet armer jeg er utstyrt med (ofte føler jeg at stativbruk til portretter tar litt for lang tid - dårlig teknikk kanskje - noe som går utover tolmodigheten til modellen og dermed utover bildet)

 

Jeg kjøpte først og fremst stativ pga. makrogreiene, og drar ofte ut og lar stativet ligge igjen i bilen. Svært mange svært dyktige fotografer vil ikke ta i et stativ med ildtang en gang, som alt annet dippedutteri vi driver med er stativet et hjelpemiddel for å kunne ta bilder gitt visse forutsetninger (dårlige lysforhold, lukkertideffekter, for lavt antall armer eller assistenter :)). For mange typer fotografiske prosjekter vil stativet være en hindring heller enn et middel på veien mot gode fotografier, stativer er ofte store og uhåndterlige, tar tid å slå opp å ned og så må du bære det rundt, og (o smerte).

 

Vil på ingen måte si at hvor ofte du drar fram stativet har noen indikatorverdi på hvor god fotograf du er. Kunsten er kanskje heller å vite når du kan la det ligge.

Lenke til kommentar

Kjøpte meg et Manfrotto 190 Prob med et 488RC hode for en tid tilbake. Dette fungerer veldig bra for meg, og jeg har det med stort sett hele tiden nå på vinteren.

Med reim synes jeg det er greit å bære. Skal jeg ta flere bilder i samme område, har jeg beina ute, og kameraet påmontert, og bærer det slik man bærer en AG3. Da går det kjapt å få tatt bilde, og kjapt å gå videre.

Lenke til kommentar

Takker for alle svar i tråden :yes: .

 

Jeg har nok kommet til at det er hodet man må satse mest penger på. Hodet er avgjørende for at kameraet skal stå stabilt, i ulike situasjoner og over tid. Selv om store kulehoder (stor kulediameter og dermed stor friksjonsflate) koster mye, er det logisk at disse er bedre enn de med liten diameter på kulen. Kameravekten jeg har oppgitt vil forresten sannsynligvis øke. Blitz osv veier jo også litt.

 

Er usikker på hvor gode de andre typene hoder er, de er jo til dels mye billigere, og dermed antakelig dårligere.

 

Jeg inbiller meg at man kan greie seg med et billigere stativ, men kan selvfølgelig ta feil. Poenget med ikke å bruke midtsøylen er tatt. Det er helt logisk. Klart at det etter en stund vil bli veldig slitsomt med et lavt stativ. Jeg er jo 185cm selv, ... Uansett må man se investeringen i forhold til egen økonomi, og antatt hyppighet på bruken.

 

Dykkern har jo et poeng. Selv har jeg jo ikke brukt stativ til nå, og har sett endel potensiellt flotte bilder forsvinne på den måten. Jeg har da prøvd å holde kameraet mot et anlegg, uten at det har hjulpet. Har også plassert kameraet på steiner, og bygget opp under linsen for å få det riktig, men det blir jo aldri bra...

 

PS: Anderfo: Flotte bilder, likte særlig bildet av blomsterbrua. Flotte farger og linjer!!

Lenke til kommentar
PS: Anderfo: Flotte bilder, likte særlig bildet av blomsterbrua. Flotte farger og linjer!!

Takk takk :)

 

Når det gjelder stativ, tror jeg at jeg ville tatt det litt med ro og sett om det plutselig dukket opp et genialt brukt-tilbud på foto.no. Hvis du kjøper brukt kan du risikere å få med et skikkelig kulehode på kjøpet, og har du flaks får du kanskje en monopod e.l. i tillegg. Jeg har sett drøssevis av gode tilbud der, og kjøpte selv et av dem.. Jeg ville satset på et stativ i riktig høyde, og ikke brydd meg altfor mye om vekten, så kan du heller kjøpe en lettere og rimelig monopod seinere til turbruk. Sats da på en som bruker samme festemekanisme som tripoden, og av festemekanismer er nok Arca-Swiss den mest solide (og den er veldig vanlig på gode stativer). Det er denne du f.eks. finner på toppen av Kirk og RRS sine kulehoder.

Lenke til kommentar

Takker for alle gode råd og innspill.

 

Det blir nok som anderfo foreslår, å skumme bruktsidene nå og da i håp om at et bra tilbud dukker opp. Med min bruk kan jeg nok lett tolerere at en eller annen har fått noen års bruk ut av det først :) .

 

Har sett det er endel manfrotto stativ og hoder i nettbutikkene og tilbud på foto.no, men jeg forstår det som at hodene deres ikke er så gode for så tunge oppsett som jeg har? Dessuten er jo alle stativene nokså lave, bortsett fra 058 tror jeg det var.

 

Velbon Sherpa, tja, sherpa pro 730 ser jo i og for seg bra ut, selv om maks bæreevne kun er 6 kg. Men har ikke funnet norske priser på dette.

 

Nei, vi leter en stund på bruktsidene på nettet... Men nå vet jeg langt mer om hva jeg egentlig leter etter. Takk :)

Lenke til kommentar

For å regne ut hvor solid stativ du trenger: Slå enten opp på "anbefalt vekt", eller ta "maks belastning" og del på 3 eller noe sånt. Så hvis du har et kamera med objektiv som tilsammen veier ca 3-4 kg, bør du ha et stativ med anbefalt vekt 5kg eller maks-vekt 10-12kg. Hvis du skal bruke det i snøstorm eller andre vanskelige forhold bør du kanskje ha noe enda mer solid.

Lenke til kommentar
For å regne ut hvor solid stativ du trenger: Slå enten opp på "anbefalt vekt", eller ta "maks belastning" og del på 3 eller noe sånt. Så hvis du har et kamera med objektiv som tilsammen veier ca 3-4 kg, bør du ha et stativ med anbefalt vekt 5kg eller maks-vekt 10-12kg. Hvis du skal bruke det i snøstorm eller andre vanskelige forhold bør du kanskje ha noe enda mer solid.

 

Svært nyttig info. Tusen takk.

Lenke til kommentar

Litt offtopic, men det er vel verdt å nevne:

 

Billigløsningen for mange kan være en ertepose. En slik som vi hadde lassevis av i gymtimene i hine dager. man kan sy en selv, eller få mor/kjæreste/annen godtroende håndarbeider til å sy den i en passende størrelse.

 

Dette er også forholdsvis kompakt og lett å ha med seg i sekken. Kan også brukes som pute når man er trøtt.

 

Det er ikke noen optimal løsning, men hva er egentlig optimalt? En ertepose kan i mange tilfeller være vel så stabilt som et stativ, men er selvfølgelig mye mindre brukervennlig.

 

Btw, jeg mener å tro at Jessops selger en slik en med kamerafeste for en billig penge.

 

[Edit: Ertepose heter beanbag på engelsk om noen skulle føle for å google.]

Endret av 2roll
Lenke til kommentar
....Billigløsningen for mange kan være en ertepose.....Btw, jeg mener å tro at Jessops selger en slik en med kamerafeste for en billig penge.....

Som jeg nevnte i min post:

Bruker å ha med meg en tøy-bag med knyting i toppen som jeg legger steiner i og henger på senterpinnen av stativet. Tyngepunket blir således flyttet nærmere bakken.

 

Velbon har noe de kaller "Stone Bag", se etter "Stone Bag" her:

http://www.velbon-tripod.com/accessories01.htm

Lenke til kommentar

Som jeg nevnte i min post:

Bruker å ha med meg en tøy-bag med knyting i toppen som jeg legger steiner i og henger på senterpinnen av stativet. Tyngepunket blir således flyttet nærmere bakken.

Nope, det var IKKE det jeg mente.

 

Man kan bruke en ertepose eller lignende ISTEDET for stativ. Det blir som en saccosekk for kamera og linse. Stor/lang linse og stort kamera trenger selvfølgelig en større pose enn et lite oppsett. Dette kan gi nok støtte for lange eksponeringer.

 

Det er selvfølgelig mange ulemper med denne løsningen. Men stabiliteten og prisen er god. Hvis man bare sjelden har behov for å støtte opp kameraet så kan det være et kjekt alternativ eller et supplement i utstyrslasset man måtte dra med seg.

 

Ps: Jeg er helt enig i at det er en svært god ide å støtte opp stativer med noe tungt, spesielt lette billige stativer. Erteposen er dessverre alt for lett til å kunne brukes, med mindre du lager en utgave med blyhagl. Kan tenke meg at den blir litt kjip å dra rundt...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...